108
Schindler listája
  • Attila8805
    #108
    És magyarul? XD
  • valamit
    #107
    Oliwia Dabrowska

    May 28, 1989 in Kraków, Malopolskie, Poland



    The girl in the red coat

    Schindler sees a little girl wearing a red coat. The red coat is one of the few instances of color in the black-and-white scenes of the film.

    Although the film is primarily shot in black-and-white, red is used to distinguish a little girl in a coat. Later in the film, the girl is seen among the dead, recognizable only by the red coat she is still wearing. Although it was unintentional, this character is coincidentally very similar to Roma Ligocka, who was known in the Kraków Ghetto for her red coat. Ligocka, unlike her fictional counterpart, survived the Holocaust. After the film was released, she wrote and published her own story, The Girl in the Red Coat: A Memoir (2002, in translation).[16] The scene, however, was constructed on the memories of Zelig Burkhut, survivor of Plaszow (and other work camps). When interviewed by Spielberg before the film was made, Burkhut told of a young girl wearing a pink coat, no older than four, who was shot by a Nazi officer right before his eyes. When being interviewed by The Courier-Mail, he said "it is something that stays with you forever."

    According to Andy Patrizio of IGN, the girl in the red coat is used to indicate that Schindler has changed: "Spielberg put a twist on her [Ligocka's] story, turning her into one more pile on the cart of corpses to be incinerated. The look on Schindler's face is unmistakable. Minutes earlier, he saw the ash and soot of burning corpses piling up on his car as just an annoyance."[17] Andre Caron wondered whether it was done "to symbolize innocence, hope or the red blood of the Jewish people being sacrificed in the horror of the Holocaust?"[18] Spielberg himself has explained that he only followed the novel, and his interpretation was that
    "America and Russia and England all knew about the Holocaust when it was happening, and yet we did nothing about it. We didn't assign any of our forces to stopping the march toward death, the inexorable march toward death. It was a large bloodstain, primary red color on everyone's radar, but no one did anything about it. And that's why I wanted to bring the color red in."[19]

    This partial climax in the film may have been influenced by the final scene of Tarkovsky's Andrei Rublev, an entire black-and-white film which shows a few moments of color at the end to put an exclamation point on Rublev's spiritual change. This is a far more likely influence on Spielberg than the suggested Lars von Trier's film, Europa, was in relation to this approach.[neutrality is disputed]

    Although she has no speaking part, the little girl is noted on the Internet Movie Database as the "Red Genia". Her portrayer, Oliwia Dabrowska, was born in Krakow on 28 May 1989 and later appeared in only one other movie.
  • Desiderata #106
    Schindler listája eladó
  • merai
    #105
    valaki adjon egy subot mér nincs hozzá ?
  • Seth
    #104
    Azt hogy nem volt kivétel szvsz
  • Toroco
    #103
    Szerintetek mit jelképez a kislány a piros kabátban?
  • Pharaoh
    #102
    Szinkronos csak VHS-n jelent ,eg
  • Keresztapa24
    #101
    A Schindler Listája megjelent DVD-n vagy VHS+en magyar szinkronnal????

    Ha igen és valaki megvélna tőle akkor megvenném tőle...
  • hokotro
    #100
    Ki beszélt itt holokauszt tagadásról???Csupán arról van szó mégeszer kifejtem de úgyis moderálják:Valójában azonban Schindler listája nem létezett - állítja David M. Crowe amerikai történész németül most megjelent vaskos könyvében. Legalább tizenhárom különböző lista volt, s Schindler ezek összeállításában is csak közvetve vett részt, mert Amon Göth lágerparancsnok megvesztegetésének megkísérlése miatt éppen a Gestapo börtönében ült.Tehát ez a mai törénelem jelenlegi elfogadott állása.Attól még volt holokauszt.Ez csak a schindler listája cimű filmre vonatkozik.Egyébként bárki internethez juthat,és oda ir ahová csak akar.Ha nemtudnád szólás szabadság van és mindenki kifejheti véleményét bármiről.Szégyen hogy ezt valaki nem tudja:-)
  • vg
    #99
    Szégyen, hogy ilyen holokauszt tagadók egyáltalán internethez juthatnak, és írhatnak ide...
  • hokotro
    #98
    egyszer már kifejtettem a véleményem,de innen hiányzik kb.2 oldalnyi hozzászólásom.Töröltette valamelyik okoska:-)
  • Pharaoh
    #97
    Filmet nem láttad? A végén ott mennek a Schinlder-zsidók.
  • hokotro
    #96
    Hová lettek a hozzászólásaim???
  • qper
    #95
    igen.
  • hokotro
    #94
    Schindler listája létezett valóban???
  • zaki
    #93
    nincs rajta szinkron, csak angol 5.1, meg dts
  • nagykispeter
    #92
    Szinkronosan van meg?
  • zaki
    #91
    erre inkább nem válaszolok
  • schrank
    #90
    jólvan neked meglesz a kingkong is úgyhogy te nem vagy hiteles mert minden szart megveszel
  • zaki
    #89
    nekem megvan dvd-n
  • desigo
    #88
    szívbe markoló film...
  • schrank
    #87
    B+ már megint lemaradtam róla már vagy 10 éve majdmegnézem-majdmegnézem azóta 3-szor volt a TV-be is aztán mindíg lecsúszok róla
  • zaki
    #86
    mingyá kezdődik a tv2-n
  • Bandew
    #85
    1. Nem tudták!
    2. Igen AKKOR tudnék csak igazán vígadni!
  • Bandew
    #84
    Hé! És az Indiana Jones??? :-D
  • tigeroo
    #83
    nem is tömegfilmnek szánták, hogy minden amcsi gyökér megértse..
    olyan filmnek, ami megpróbálja visszaadni a háború és a nácizmus borzalmait..
    egy fenti hsz-edre válaszolva(#45):Az igazság az, hogy azok a zsidók, akik lágerben voltak, egyáltalán nem látták ennyire szörnyűnek az egészet, mint mi ahogy belegondolunk, és ezért van az, hogy rosszul dolgozzák föl ezt a témát, mert mindenki csak a szörnyűségeket láttatja benne.
    Ez kb olyan, mint amikor ha látsz egy balesetet, az sokkal durvábbnak hat, mint amikor veled történik meg.
    miért, te akkor is vígadnál ha tudnád hogy meg fognak ölni, és soha többé nem láthatod édesanyádat..?
    már bocs
  • Tetsuo
    #82
    Sokmindenben 1etértek.
    De mint filművészeti alkotás ez egy majdnem tökéletes példány, itt télleg jók a story, a drámai elemek, színészi játék, a rendezés, a forgatókönyv, a kamera. (Ritkán mondok ilyet :)
    Picit szájbarágós, meg sajnálatot keltő, (nekem már a tököm tele van a zsidóirtásból) DE a filmet USÁban megelőzte egy felmérés miszerint a legtöbb iskolás a táborokról még soha nem hallott semmit. Sőt a zsidóüldözésről sem. Meghát Spielberg zsidó ugye, megértem h a holocaustról is csinált filmet.
    A Passió az télleg szánalmas alkotás, ez a Gibsongyerek csak pénzt akart keresni..
    Spielbergnek még 3 filmje van ami nagyon jó: A.I., A nap birodalma (ez is háborús), E.T. (de nem a felújított).
  • 12346
    #81
    fákk, helyesírás rula

    sorumba=forumba
  • 12346
    #80
    nah így röpke majdnem egy év után öcsém révén betaláltam ebbe a sorumba, aztán gondoltam meglesem a másik 2 emlegetett filmet.
    az élet szép nem rossz, de azért közel sem akkora szám, mint ahogy gondoltam a hozzászólások alapján. viszont az életvonat nagyon bejött:D
  • ranGer2
    #79
    Jóvan ügyes vagy Titi inkább szedd ki a szemöldököd..
  • BACARDI
    #78
    Ez a film nagyon élethüen meg volt csinálva csak az a baj hogy ezek a dolgok meg is történtek!
  • Bandew
    #77
    Ok!
  • ranGer2
    #76
    Hagyjuk!
  • Bandew
    #75
    Mi tetszik, mi nem tetszik? Miről beszélsz egyáltalán???
  • ranGer2
    #74
    há LOL vagy te! és ki mondta hogy nem tetszik?
  • Bandew
    #73
    Ez a duma nagyon LOL!
    Ha meg nem bírsz elviselni más véleményt, minek nyitsz topicot?
  • ranGer2
    #72
    Nem érdekelsz! ha nem tetszik a topic minek irsz bele? meg egyáltalán minek jössz ide? senki nem hívott..
  • Bandew
    #71
    Hé! Leírtam a véleményem erről az egész témáról, és ez a vélemény eltér a tietekétől. Nem hiszem, hogy ezért most hülyézni kéne engem.
    Amúgy meg ha valami nem tetszik, írd le mi nem.
  • ranGer2
    #70
    Elég lenne annyi is ha azt mondaná hogy hülye vagy!
  • Bandew
    #69
    Úgy látom te nagyon félreértettél!
    Nem kell nekem a dolgok komolyságáról dumálnod. Tökéletesen átérzem a szitut, és ez alapján vonom le a következtetéseket. Ezek nagyon szörnyű dolgok, én is sok dolgon kiakadtam, amit az idősebbek meséltek. Én Csupán csak arról beszéltem, hogy az az ember akit elvisznek egy ilyen táborba máshogy éli meg ezeket a dolgokat, mint ahogy azt mi elképzeljük. Nem azt mondtam, hogy úszik a boldogságban. Iszonyat szar neki, de mivel benne van a slamasztikában máshogy viselkedik. Mi ezeket a sztorikat otthon halljuk a bársonyfotelekben, ezért durvább átéléssel képzeljük el az egészet. Ez pszichologia. Amíg nem vagy benne félsz, de mikor már ott vagy más a helyzet.
    A médiával meg a f@szom tele van! Rámásznak erre a témára mint légy a sz@rra, és megpróbálnak valami húúú de sokkoló marhaságot összehozni. Itt bukott meg nálam a Passió is. Röhejes volt ez a túlzott erőszak, amit már az elején nem élhetett volna túl senki. Ráadásúl ezen csüng mindenki, és szinte már "kívánják" az erőszakos jelenetet.
    Viszont ezért tetszik az Élet szép. Bemutatta egy vidámabb oldalát a témának, és nem a fizikai fájdalmakra és a szenvedésre összpontosított, hanem a szeretetre ami egy ilyen helyzetben nagyon erős. A lelki sebeknek sokkal több mondanivalójuk van ebben a filmben, mint bármelyikben. Nem azt láttuk, hogy "jajj megkínoztak, és leölték a családomat", hanem azt, ahogy az apa ezt az áldozatot hozta a fiáért.
    Másik ami nem tetszik a Schindlerben meg a "többiben", az az, hogy szinte egész végig olyan lenne, mintha egy őrült üvöltené a fülembe, hogy "SAJNÁLD A ZSIDÓKAT!!!".
    Lehet, hogy ez neked bejön, de én az ilyen szájbarágós maszlagokat ki nem állhatom.
    A vidámabb feldolgozású filmek (Az élet szép, Brian élete) sokkal többet adnak, sokkal több a mondanivalójuk.
    Ha pedig most azzal jössz, hogy antiszemita vagyok, akkor nagyon mérges leszek.