649
,no nem kétbalkezes, de a balkezesek is leírhatják ide tapasztalataikat az életről.
  • hedonist
    Ale!

boldogat!
  • Aspyrin
  • Dzsini
    ma van a világnapunk :)
  • Dragooon #606
    én is erre jöttem rá valamelyik nap, hogy "jesszusom, hány év kellett ahhoz hogy úgy nézzen ki az írásom mint ahogy ma kinéz?" (jobb kézzel)
    kelleni fog egy kis idő, amíg jól fog menni bal kézzel is, egyébként hasonló problémáim vannak nekem is, 3-os külalak, lassúság.

az vigasztal viszont, hogy táblára ugyanolyan szépen és gyorsan írok mindkét kezemmel. (de ez meg gondolom nem egyedi)
    na mindegy, egyszer csak menni fog.. :D

szerk:
    iszonyatnagyték!
  • Gando
    hát azért a jobbkézzel se 3 év alatt tanultál meg úgy írni, ahogy :D
  • Dijjush
    Szia!
    Köszi a gyors választ!Hát,úgy szoktam bal kézzel ügyeskedni,de nagyon lassan tudok írni és olyan 3.-os külalakkal(ami suliban nem a legjobb...).
  • Dzsini
    hát, ahogy én jobb kézzel - megfogod a tollat aztán hajrá... szerintem házilag nincs rá más módszer, de lehet, hogy másnak lesz ötlete :)

(ej, pedig pont nemrég írtam, hogy szerintem már nincsenek átszoktatottak :( )
  • Dijjush
    Sziasztok!
    Nem olvastam végig a topikot,úgyhogy elnézést,ha már volt erről szó.
    Kiskoromban balkezes voltam,de átszoktattak.Sokszor használom a bal kezemet(pl.:kosarazás,telefonozás stb.)és szeretnék megtanulni bal kézzel írni.Hogy lehetne minél előbb megtanulni?
    Előre is köszönöm:Dijjush
  • Gando
    jaja mostanában állogatok át normál füzetre :D

Aspyrin: Úgyvan!!!
  • Dzsini
    ne használj spirálfüzetet - lefűző és külön lapok, azzal nincs gond.
  • Aspyrin
    Le a jobbkezesekkel! :D
  • Gando
    igen, de ők legalább végig tudják írni a sort :D nekem meg muszáj a papír szélétől legalább 5cmre kezdenem mert útban van
  • hedonist
    a spirálfüzetnél, vszinű mindenkinek hasonló a gondja:) a jobbkezeseknek akkor szar amikor baloldalra irnak::D
  • Aspyrin
    Üdv a seték táborában! :D
  • Gando
    nekem sosem volt probléma az írás, nem csavarom ki a kezem és nem is nézem hülye szögekből... egyszerű a megoldás :D magasabban fogom a tollat. Leginkább a munkafüzetek b*sztak be, mert a kinyitott könyv közepe akadályozta, hogy a jobboldalra írjak :D, ez most spirálfüzetnél probléma
  • tiburon26
    en is balos vagyok!
  • hedonist
    először úgy csináltam és mindig máshogy jött ki.
  • Dzsini
    irányítani nem nehéz, ez a teszt pont arról szól, hogy nem-tudatosan melyik szemedre jön ki
  • hedonist
    érdekes.. nekem egyszer így egyszer úgy jön ki a teszt, még tudom irányítani is:) pedig mindenben balos vagyok.
  • Calver
    mondok ennél közelibb példát: nézz meg egy Important Things With Demetri Martin részt. a srác egyszerre ír/rajzol lazán két kézzel, sőt, egyik részben jobb kézzel gitározik, ballal pedig szintetizátoron játszik

btw Dragooon, nem nehéz szvsz (legalábbis nekem nem volt nehéz) nem domináns kézzel írni, de ha bal szemed a domináns szívni fogod a fogad kicsit, hozzá kell szokni h nem látod amit írsz

ja még egy Dzsininek: tudtommal a domináns szemed szokott általában a gyengébb lenni. nekem is jobb szemem -1 dioptriás, balos már -1.12-es - bár szemüveget mint olyat ettől függetlenül nem szokásom hordani.
  • Dzsini
    Az írás sokkal magasabb szintű motoros tevékenység, mint az evés vagy ilyesmi, nagyon nagyon kicsi a valószínűsége, hogy emiatt bármilyen problémád legyen - egyszerűen inkább arról van szó, hogy az adott helyzetben épp az a kezed kényelmesebb arra a feladatra.
    Átszoktatni meg már jó 40-50 éve nem szoktattak át senkit iskolában egyik kézről másikra, és otthon is maximum nagyszülőktől, dédszülőktől hallani már, hogy "a szebbik kezével" csináljon a gyerek valamit... szerencsére.
    Az pedig, ha kijön a kétkezességed, és nem okoz gondot akár mindkét kézzel írni (vannak ilyenek), akkor annak örülni kell - ott külön móka lehet, ha megtanulsz mást és mást írni két kezeddel. Korcsmáros Pál képregényrajzolóról járja az a legenda, hogy ő tudott egyszerre a két kezével két különböző képkockát rajzolni (a fia ezt megerősítette, de azt mondta, hogy csak akkor csinálta ezt, ha nagyon késésben volt).
  • Dragooon #588
    akkor tehát ná nagyon lesznek írási/olvasási meg egyéb zavaraim..? :D (lehet hogy hülyeség, de na)
    [csak mert olvastam még régebben hogy azoknál a gyerekeknél kialakulhatnak ilyen problémák, akiket kiskorukban egyik kéz használatáról átszoktattak a másikra]

lehet megtanulok bal kézzel írni

szerk.
    köszi Calver és Dzsini a válaszokat, egyébként :}
  • Dzsini
    na igen, ez már sokkal érdekesebb eredményeket hoz, viszont itt jobban ki is jön az, ha esetleg valakinek hiányzik egy szemüveg, vagy az egyik szeme kevésbé élesen lát távolra (én pl. bal szem domináns vagyok közelre, jobb szem domináns távolra - mert a bal szememről hiányzik egy kb. fél dioptriás szemüveg :) )

ja, és Dragooon: a keresztdominancia egyáltalán nem gáz (ahogy a wiki szócikkben írják is), és az sem, hogy ez idővel alakul, változik - főleg akkor, ha esetleg sérül az egyik kéz, vagy kedvtől, hangulattól is függhet az, hogy melyik kezed használod jobban. Étkezésnél nálam például teljesen kedvfüggő, hogy mikor melyik kezem használom, néha még evés közben is váltok.
  • Calver
    igen, ez egy jobb teszt, csak olyat akartam linkelni ami magyarul van, hátha valaki nem tud errefelé angolul.
  • Calver
    ollé
    hasonló helyzetben vagyok én is, mondjuk én direkt többet is használom bal kezemet, olyanokra amiket eddig csak jobbal tudtam megcsinálni
  • Dragooon #584
    az gáz ha jobbkezes vagyok, de egyre több mindenre és egyre gyakrabban használom a bal kezemet, mint régebben?
    bal kézzel vágom a kenyeret, bal kézzel kenem meg, bal kézzel eszem, de sok más dolog idetartozik még, ami ná az étkezéshez kapcsolódik
  • Dzsini
    itt van a fórumban kicsit lentebb (Obama kép) az a módszer, ahogy jópár ismerős ír még - kicsavart kézzel, hogy lássa mit is ír
    az osztályunkban volt még egy, ő a lapot fordította el 90 fokkal, és fentről lefele (önmaga fele) írt, így belátott a keze alá

én erről a 3 módszerről tudok :)

illetve 4 éves koromban én (teljesen logikusan) tükörírással írtam, sokkal kényelmesebb balkezeseknek, dehát ez iskolás korban már nehezen tartható - bár Leonardo Da Vinci így írta jegyzeteinek nagy részét, úgyhogy igazán elfogadott lehetne :D
  • Aspyrin
    Maszatolva. Töltőtoll kizárt, ritka az az íróeszköz, amivel elfogadhatóan tudok írni. Én is kitakarom, amit írok. Egy számlát kitöltenem kész katasztrófa, hiszen a jobb oldalán van az indigó (ezt így nehéz elmagyaráznom)..
  • Dzsini
    több balkezes ismerős van, én is balkezes (és balszemes vagyok), de az íráson kívül nagyrészt kétkezesként működök. írásnál én egyenesen tartom a kezem, így szépen rátakarok az írásomra (ezért nekem pl. általános iskolában külön meg volt engedve a golyóstoll, mert a töltőtollat állandóan szétkentem és könyékig tintás volt a kezem), de nem zavar, tudok szépen írni, bár hamar kiírt lett az írásom és elég csúnyán írok. nálam semmi trükk nincs benne, egyszerűen írok és kész :)

(amúgy ez a domináns szemes teszt nálam más-más eredményt hoz, ha bal vagy jobb kézzel mutatok a tárgyra - mindig az ellenkező oldalt "adja" dominánsnak (bal kéznél a jobb szem és fordítva - így kisebb a rátakarás) - sokkal inkább működik domináns szem mérésre szerintem az egyszemes távcsőbe / mikroszkópba / kulcslyukba nézés - bár itt a kényelemfaktor és a rövid/távollátás, szem-dioptria is beleszámít)
  • Calver
    javítás: iszonyatos szögekben, nem szövegben
  • Calver
    na akkor lenne egy komoly kérdésem balkezesekhez, akiknek a domináns szemük is a bal:
    hogy írtok? mi a trükk?

én részemről kereszt-domináns vagyok, jobb kezem a domináns, hozzá a bal szemem, ennek hála rengeteg dolgot csinálok bal kézzel is, és nem mondanám h sokkal ügyetlenebb lenne a bal kezem a jobbnál... pl íjjal balkezesként lövök (de pl pisztollyal már jobbosként, igaz 2 kézzel tartom h azért célozni is tudjak), tudok enni mindkét kézzel - kés/villánál pl nem is rakom át bal kezembe a villát, simán vágok ballal -, hajszárítás és fogmosás egyszerre megy, bal kézben hajszárító jobban a fogkefe, közelharci sportoknál folyamatosan váltogatom a beállást, meg ilyen vicces kis dolgok... mostanság fejembe vettem h ha már ennyi balkezes (kétkezes?) beütésem van, itt az ideje megtanulni bal kézzel is írni, esetleg teljes kétkezességet is kialakítani... pár óra alatt már olvashatóan írtam, pár nap alatt már gyorsan is hozzá - csak vagy nem láttam amit írtam, vagy iszonyatos szövegbe kellett kitekernem a nyakam, lévén bal szemmel próbáltam nézni amit írok.
    szóval, akiknek hasonlóan bal szemük a domináns, hogy csináljátok? valamint balkezesként mennyire szokott eltérni az ember kézírása/betűformálása az iskolában tanulttól? annyi már nálam is kialakult h o betűt máshogy formálom (óramutató járásával megegyező irányban), d-k végét pedig simán lehúzom, ezen kívül mik szoktak eltérni?

bocs a méretes wall-of-textért, lehet kicsit kaotikus lett szemdominancia teszt pedig itt található, ha valaki nem lenne biztos benne melyik szeme a domináns. én tegnapig nem voltam, azt hittem íjat is emiatt a rejtett-balkezesség faktor miatt használom bal kézzel.
  • foxpal
    Ebbe a topicba nemirtam, de balkezes vagyok :)
  • BlueJersey
    jah h ez obama keze?:D rá nem jöttem volna:)
  • 59th LeFty
    Na most írjak is valamit, vagy felesleges? :DDDDDD
  • Aspyrin
    Jogos, ezek szerint már van egy biztos szavazóm :D
  • Dzsini
    Arnold Schwarzenegger is osztrák, még is hova jutott... miért adnád te alább? :)
  • Aspyrin
    Világos, csak próbáltam elképzelni a jövőm, itthon, nálunk ;)))
  • Gando
    arra is :DD
  • joebacsi
    azt nem tudom, de a képen obama van :)
  • Dzsini
    inkább Barack Hussein Obama :)