6802
Robogók!!:)
  • joe69
    ja es a rendoriskolaban biztos oktatjak, hogy figyeljenek oda ezekre az 50-125 csalasokra, es azt is biztos elmondjak, hogy hogyan vehetik eszre ha valami bibi van a "segedmotorral"...
  • joe69
    az a helyzet hogy igaza van...es akkor is egybol lebuksz, ha 45km/h felett kapnak el, mert akkor egybol elkezdik vizsgalni, hogy a "segedmotorod" hogy megy 80-nal...
    Eldontheted, vagy megcsinalod a jogsit, vagy sporolsz, de ezzel vallalva a lebukas kockazatat(ami egyszer el fog jonni), es akkor joval tobbet fogsz bukni a dolgon mint 60-80e forint.Gondold meg
  • Cvd
    Mit forgattam ki? Tényleg nem volt szándékomban, és nem is látom hogy hol tettem volna ilyet. Vegyük pl. a 154-est. Az első dolgonál a bőgázzal ugye megjön a motor hangja is, ott aztán végképp kibukik a dolog. A másodikban meg ajánlom a KRESZ-könyvet a figyelmedbe, ott pontosan meg van határozva hogy hogyan és hol kell megállnod, és nem úgy állhatsz meg ahogy te akarsz. A harmadiknál nem értettem miért emelted ki külön a Vespa-t, de ha kifejted akkor meglátjuk.
  • 2Bálint
    te apukám csak kiforgatod az ember szavait, kötekszel.
  • Cvd
    Ja, ilyen az ha kifogy az ember az érvekből.:) Lerobogóztam már olyan 30ezer körül, tudom miről beszélek.
  • Cvd
    Persze kibírható a különbözet, de ne felejtsük el hogy az a 10 ezer nagyon soká elég üzemanyagból. Az én 50-es JOG-om zabál mint az állat, kb. annyit mint egy 125-ös eszik alapból, olyan 3,5-4 litert 100-on. Nagyon sokat járok vele, pl. csak a munkába járás napi 15km. Hetente tankolom 7-800Ft-ból. Vagyis a 10ezerből én személy szerint durván 3 hónapot takarítanék meg. És egy átlagos robogós sokkal kevesebbet használja, neki ez akár az éves üzemanyagköltségre is elég lehet. Értem hogy mire akarsz kijukadni, én is most járok A katergóriára, de azért mert nagymotort akarok vezetni. Ha csak a robogómat cserélném (vagy tuningolnám) nagyobbra, akkor viszont keményem meggondolnám a jogosítványt, főleg úgy hogy már eleve a jogsi megszerzése is 60-80ezer. Nem véletlen hogy sok országban 125-150 a "segédmotoros" kategória teteje.
  • 2Bálint
    inkább nem is mondok semmit....
  • Cvd
    "ha órákig ott igazoltatnak, és ha te készen vagy, akkor indít és bőgáz...." - a bőgázzal már le is buktál, és az út szélére nem kigyalogoltak a rendőrök hanem van ott kocsi vagy motor is. Csak rajtuk áll hogy utánad akarnak-e menni, és előbb-utóbb utánad fognak egyszer.

"és nem közvetlenül melette álsz meg.......
    hanem előrébb, vagy hátrébb 3 méterrel..." - Csakhogy a KRESZ nem azt mondja hogy ott állsz meg ilyenkor ahol akarsz ugye. Ha már a legelején se azt csinálod amit a rendőr mond, akkor számíthatsz rá hogy gyanús leszel, sőt jó eséllyel keményebben áll majd a rendőr a dolgokhoz.

A Vespával meg arra célzol hogy burkolt, így nem látszik a hengerfej és nem lehet megmondani hogy mekkora? Előbb utóbb úgyis kifogsz egy olyan rendőrt aki felismeri a dolgot. Az egyetlen olyan megoldás amit én megkockáztatnék az a nagyobb köbcentire húzott 50-es, de ha nagyon akarnak akkor azzal is lebuktatnak.
  • 2Bálint
    éves szinten kibírható a különbözet.
    És így autópályára is mehetsz, és a csajodat fel tudod ültetni hátra...
    Nekem pont ez a bajom.
    A csaj jönne Vespázni, de "törvénytisztelő" vagyok, azért nem akarom bevállalni, hogy rendszám nélkül üljön fel..

• Cvd
    Akkor olyan évi 10-15ezer áll szemben az 50-esre jutó valami 2ezerrel szemben. A különbözetből jó ideig lehet tankolni a gépet.
  • 2Bálint
    ha órákig ott igazoltatnak, és ha te készen vagy, akkor indít és bőgáz....
    és nem közvetlenül melette álsz meg.......
    hanem előrébb, vagy hátrébb 3 méterrel...
    a robogó ált 50-es
    én a Vespa-ról beszélek.
  • Cvd
    Ja. és ha például út szélén igazoltatnak órákon keresztül, akkor addig ott üldögélsz amíg nem költöznek arrébb vagy le nem jár a műszak? :) Ráadásul már a leállítással is gondok lesznek. Gondolom úgy értetted hogy még mielőtt odaérsz már leállítod a motort és odagurulsz. Namost ehhez le kell venned a gyújtást ami viszi magával a világítást és az indexet, így máris megsérted a kreszt. Ráadásul ha ez egy robogó és nem sebváltós gép, akkor a gyújtás elvételével se érsz sokat amíg visszahajt és csak mikor már majdnem áll, akkor döglik meg a motor. Ez az egész sz*art se ér szvsz, lehet hogy megúszod párszor, de előbb-utóbb megfognak.
  • 2Bálint
    Általába 125-ös gépeket használnak 50-esként.
    A köt bizt kb a duplája, vizsgázni 2 évente kb 15-20 e ami kibírható.
    Más költség nincs.
  • 2Bálint
    megvárod, míg elmegy....
    elmolyolsz a motor körül valamit.
    rágyújtasz egy cigire......
    stb...
  • Cvd
    Engem speciel elég sűrűn állítanak meg. Évente 5-10 alkalommal simán.
  • Cvd
    Sokan azért használnak 50-esként nagyobb motort mert az 50-esnek jóval kisebb a járulékos költsége. És ha már úgyis 50-esnek használja, akkor minek mellé motoros jogsi?
  • Cvd
    "1. szabály: ha rendőr megállít, motort AZONNAL! leállítani" - Aha. És ha azt mondja hogy mehetsz tovább akkor meg eltolod 200 métert és ott indítod be?
  • 2Bálint
    Dehogynem segédmotorral!
    Csak nem 40 km/h a max sebessége, ha nem 80.
    B jogsival vezetek.
    Egyébként robogósokat, meg rendszám nélküli "segédmotorokat" nem nagyon állítanak meg a rendőrök.
    Az új PX-eket már nem is forgalmazzák magyarországon.
    Nekem egy 83-as PX-em van. Semmivel nem büdösebb, rosszabb, környezetszennyezőbb egy 250es ETZ-nél.
    Bezzeg olaszoknál millió egy ilyen gép szaladgál.
    Hol van itt EU harmonizáció! A Jó Büdös Q.. A...

• joe69
    hogy ne lehetne a vespat forgalomba hozni...az ujakat biztosan
  • joe69
    igen csakhogy nem segedmotorral mentel, ez a rendornek is vilagos lesz a 80-as tempobol, igy te jogsi nelkul vezettel, ami nem csak egy szimpla gyorshajtas!
  • 2Bálint
    Én a Vespával 0 tapasztalattal azonnal megbírkóztam.
    nem nagy ördöngőség, 1 hét után már rutinból fog neki menni.

Egyébként kezdésnek tényleg egy kisebb motor kellene.
    Vegyél egy Simsont, 1 hónap alatt belejössz, és ha borulsz, akkor nem a fél millás mocit dobod el, hanem csak egy 60e-es "ócskavasat"

Bálint
  • 2Bálint
    1. szabály: ha rendőr megállít, motort AZONNAL! leállítani
    A hülye rendőr meg nem fogja ott helyben megmondani, hogy az 50, 125, vagy 200 ccm.
    Nincs hozzá adatbázisuk sem...

Én imádom a Vespám. Egy életforma!
    Sajnos nem lehet forgalomba helyezni magyarországon, mert nem felel meg a környezetvédelmi és egyéb előírásoknak...
    Ha mehetne vizsgára, akkor én is letenném a jogsit.

Bálint
  • 2Bálint
    Akkor az van, hogy gyorshajtásért megbüntet...
  • joe69
    nem ersz semmit az 50-es papirokkal, egy 200-as es egy 50es kozotti hangkulonbseget mar a hulye is eszreveszi...
    Nem ertem a mai embereket, hogy ha szeretnek motorozni, akkor miert nem kepesek letenni a jogsit, igazan nem egy nagy kunszt!
  • joe69
    ja es ez a motor mar 15 eves, ami az ilyen motornal nagyon sok, valszeg tobb tizezer km van benne, ezert is adja ilyen olcson a gazdaja
  • joe69
    meg mindig nem valaszoltal arra hogy mit mondasz ha lemeszelnek...
    a valtoval nem hiszem hogy 0 tapasztalattal megbirkoznal
  • joe69
    ember most tapokrol van szo??
    300watt tudod mire eleg??talan megmoccan a moci, de az se valoszinu...
    most akkor osszefoglalom mi a segedmotor:
    -50cccm-et meg nem halado loketterfogatu, belso egesu motorral hajtott 2-3-4 kereku jarmu vagy(!!!) legfeljebb 4 kwatt(=4000watt) teljesitmenyu egyeb motorral hajtott 2-3-4 stb.
    -tervezesi sebessege 45km/h-nal nem nagyobb es sajat tomege max 350 kg
  • Scholes18
    a penz nem gond, faterek azt mondtak fel millaig akarmi lehet! en eloszor ilyet vagtam: majd ilyet:

ezt nezzetek inkabb:
    (apronet.hu)

"CAGIVA FRECCIA 1991- es 125 cm3 50- es papírok. Speed motor új gumikkal frissen szervizelve nagyon erős tökéletes motorral, váltóval, lengéscsillapítókkal hibátlan állapotban szezonra felkészítve eladó. Metál fekete színű mondhatni karcmentes állapotú. 30Le, 7 sebesség, folyadékhűtés, elöl - hátul tárcsafék, power szelepes + (exup) mechanikus kipufogófojtás szabályzás, önindítós, 155 km/h a végsebessége, 5- 6 l fogyasztás 100km- en. "
    Ár: 260.000
  • macilaci123
    Nem mindig kcm függő, ne felejtsd a 300 watt -ot.
  • joe69
    igen, az is segedmotor
  • joe69
    aha es mi van akkor amikor lemeszelnek 90-nel, es bemutataod az 50ccm-es papirjaidat??a rendor eloszor felrohog, aztan jol meg$%#...
  • tomsolo
    és ha csak 30cc-is ahhoz is kell jogsi? :)
  • 2Bálint
    az Aprilia 50-es volt
  • 2Bálint
    50 ccm-es motor mehet 100-at, ha tuning van rajta.
    volt egy Aprilia Habana-m, az folytva ment 80-at.
    Ellopták
    most egy 200 ccm-es Vespa-m van.
    Az megy 100-at.
    Természetesen 50-es papírokkal.
  • Cvd
    16 éves kortól mehetsz A1-re, azzal vezethetsz 125ccm-ig és 11 kW-ig motort. A jogsi megvan 70-80ezerből, 2-300ezerből vehetsz egy ilyen kategóriás használt motort és még marad zsé szervizelni is. Szerintem ez a legértelmesebb megoldás. Egy ilyen motorral már törvényesen is járhatsz 90-nel, meg kényelmesen bír is ennyit.
  • tigeroo
    azt a 100-at tuti lejtőn csinálta
  • joe69
    nekem van robogom, a fojtas 40km/h-nal van, mert a kresz ennyit enged, most fojtas nelkul megy a robi 65-ot. Egy 50ccm az eletben nem fog 100-zal menni, max lejton lefele...(Piaggio Vespa 2003)

ja es azt ugye nem kell ecseteljem hogy mi tortenik akkor, ha lemeszelnek a zsaruk mondjuk 80-nal

eleg liberalisnak tartom magam, de 15 evesen en nem szeretnem ha 100-zal tepnel az utakon, bocs
  • joe69
    azt elhiszem, nade dupla annyiba is kerul, es 2-3 ev mulva mar sajnalni fogod a ra kidobott penzt...
  • Scholes18
    Pl ennel nezd a top speed-et!
  • Scholes18
    ugy hallottam hogy , ha kivetetem a leszabàlyozast megy vagy 100-120at is!
    Haveromak is ezt csinalta az o 50ccm -sevel!