315
Ueshiba Moriheire - Aikido
 • Tsol
  #315
  Holnap megyek jelentkezni a soproni dojoba. Hú de várom... :)
 • Neutronlovag
  #314
  Sziasztok!

  Mivel az aikido-ban kiemelten fontos a hajlékonyság és erről elég kevés a fellelhető magyar szakirodalom amely nem elavult ezért ide is felteszem ezt a felhívást, kérést.
  Egy néhány fős csapat azon dolgozik, hogy házilag lefordítsa Pavel Tsatsouline Relax into Streach című művét, mely a hajlékonyságról szól, hivatalos fordításra minimális az esély. Ehhez a projekthez gyűjtők lelkes fordítókat. Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését kérem írjon a [email protected] címre.

  Jó gyakorlást mindenkinek!
 • fuszhi
  #313
  ...a tökéletes ember a tökéletlen emberek mestere, a tökéletlenek pedig a tökéletes em-
  berek nyersanyagai. Aki nem becsüli meg a mesterét, vagy aki nem bánik szeretettel a
  nyersanyagával, az tudhat akármennyit, nagy tévelygésben leledzik. Ezt nevezzük a leg-
  fontosabb titoknak.(Lao zi XXVII)
 • Ihei Mawasa
  #312
  Szerbusz istván56!

  Az aikidot mindenki más miatt kezdi gyakorolni,ki a mozgás öröme,ki a kultúra szeretete,ki a belső és külső harmónia,ki az önvédelmi fogások elérése miatt. A véleményem h mindegy mi az ok,akit igazán megérint ez a harcművészet az megtalálja az Útját...Az önvédelem egy,,hozadéka",úgy mint a kultúra iránti nyitottság,a jó testtartás,az odafigyelés a másikra,egy kicsinyke béke ebben a világban...Aki igazán szívből gyakorol ezeket mind tapasztalni fogja,és saját lelki érzékenysége alapján teszi magáévá ezen pozitív dolgokat...
  Én biztonsági emberként dolgozok,néhány évet lehúztam az éjszakában,és az aikido segített h a konfliktusokat kezelhessem: volt h technikát kellett csinálni,volt h néhány kedves és határozott szóval elértem h senki se sérüljön meg,volt h a jelenlétem visszavonulásra késztette a verekedni készülő feleket-ezzel nem magamat fényezem,jó mentalitással,nem agresszívan dolgoztam,ennyi-.
  A lényeg h az aikido megtanít hogyan kezeld a konfliktust,ha kell kitérj ha kell alkalmazd a megszerzett tudást,de ne öncélúan,hanem a megfelelő helyen,és mértékben.
  Egy pl: a természetben a víz az egyik leglágyabb elem,de képes hegyeket elmosni,pusztítani,de életet is ad,és ha egy kis szikla kerül az útjába,azt megkerülve folytatja az útját..:) Üdvözöllek!
 • istvan56
  #311
  Üdv!
  Szerintetek az aikidot mennyire lehet használni önvédelemre?

 • YurusuAikido
  #310
  Meghívó!

  Shoji Nishio Sensei halálának 5. évfordulója alkalmából ökumenikus megemlékező edzést tartunk, ahová mindenkit szeretettel várunk.

  Időpont: 2010. március 15.

  Edzések: 09:30 - 11:00
  11:15 - 12:45

  Helyszín: Budapest, VIII. kerület Krúdy Gyula u. 16-18.

  Belépő: Ingyenes

  Vezeti: Németh Ferenc 1.dan
  +36 20 9911622

  Plakát: http://www.yurusuaikido.hu/download/Shoji%20Nishio%20Plakat.pdf
 • Ihei Mawasa
  #309
  Sziasztok!

  Mindig a mester dönt ki hordhat hakamát,természetesen a hivatalos szemináriumokon , edzőtáborokban a szervezet szabályai az irányadóak. Én úgy gondolom h a hakama viselete a szamuráj kultúra és az aikido iránti alázat jele,láttam már 1.danost olyan csapnivalóan mozogni,és 5.kyust aki ha hakamát visel,nem tudnánk megmondani h milyen kyus,ill.danos .
  Amerikában vannak szervezetek ahol az 5.kyus vizsga után el kell dönteni h akar-e gyakorolni az illető,mert ha igen kötelező hakamában edzeni,ott igen drágák a hakamák-több 100USAdollár is lehet. Ez csak info,lehet h nem igaz.

 • manocka
  #308
  helo
  tud vk olyan dojról, ahol délelőtti illetve hétvégi edzések vannak? Budapesten?
  köszi
 • picco
  #307
  Edzőtáborok.hu, táborhelyszínek országszerte. Üdülés, kirándulás, táborozás kedvezményekkel is ! www.edzotaborok.hu
 • PythonI
  #306
  Köszönöm hogy megválaszoltad. Éppen mielőtt elolvastam a hozzászólásodat, nézegettem pár képet a neten és egy honlapon láttam ahol 2. és 1.kyu-sok is hakamát viselnek. Ez hogy lehetséges? Dojon belül tehetnek ilyen "kivételeket" aki már közel jár a dan-hoz??
 • Balu san
  #305
  Üdv!
  Én a tradicionális aikido iskolák rendszerét ismerem (Aikikai; Iwama-ryu; ASU; Kobayashi stb.).
  Itt 8. kyu-tól indulnak a fokozatok visszafele. 8-7-6-5-4-3. kyu fehér öv, 2. és 1. kyu barna öv, majd ezt követik a dan fokozatok 1-8.-ig (fekete öv és hakama).
  Színes övek legjobb tudomásom szerint csak a gyerek csoportokban léteznek, esetleg más szövetségekben, amelyek nem a japán Aikikai rendszerét tekintik irányadónak.
 • PythonI
  #304
  Üdv! Remélem még járnak még ebbe a fórumba! Valaki le tudná nekem írni részletesen, az aikidoban, hogyan is vannak a fokozatok?! (1.kyu 2.kyu...stb, ja és, hogy a dan fokozatok mikor jönnek...) Meg, hogy vannak-e itt is övszínek és milyen övek? (bár az előző hozzászóló írta, hogy sárga övből vizsgázott szóval...na mind1 azért ezt is írja már le valaki :)... egyenlőre ennyi lenne :)
  előre is köszönöm...
 • Adam69852
  #303
  nem nagyon kell... edzések teltével megjegyezzük öket bár vizsga elött azért jó ha megkérdezel valakit...
  amugy csütörtökön izsgáztam narancs övre és sikerült... bár a végérek majdnem megdöglöttem :D
 • rmx rider
  #302
  aha, és ilyen fogás, támadás, lépés, dobás neveket mennyire kell bemagolni? Nálnuk idővel jön.. ez a második évem de még mindíg van 1-2 ismeretlen kifejezés
 • Adam69852
  #301
  Kezdetben bemelegítünk általában... nyujtások, gurulások, tompítások, légzögyakorlatok... majd az edzésvezetö bemutatja a technikát és mikor befejezi akkor elkezdjük miis... ha látja hogy sokan rosszul csinálják vagy ha akár egy valaki akkor megmutatja meg ilyesmi.. aztán edzés végén vagy levezetés(fekvötámaszok,felülés, nyújtás) vagy amit mondtál hogy átvesszük mit is csináltunk aznap..
  Amugy eléggé változatos
 • rmx rider
  #300
  nálatok milyen?
 • Adam69852
  #299
  háát dojo válogatja meg a sensei/edzésvezetö
  szinte mindenhol máshogy zajlik...
 • rmx rider
  #298
  sziasztok!
  másfél éve aikidozom brüsszelben, 4 kyu-s vagyok, 15 éves. Úgy vettem észre hogy otthon sokkal motorikusabb, lényegtől eltérőbb az oktatás. Persze lehet hogy ez egyáltalán nincs így, csak ahogy olvasgatom a fórumokat-oldalakat ez derül ki.. Például "Milyen jó volt múlt héten az aikido edzőtábor(?), pénteken futottunk x kilómétert, aztán erősítettünk stb..." "Én már 2 kyus vagyok mert tudom a kataputamatatedori zsuzsigárámiit.." (az idézetekre szószerint már nem emlékszem).
  Nálunk a mester gyakran hangsúlyozza hogy a kyu dolgot nem szabad túlmisztifikálni, aszerint fejlődni.. Sokkal fontosabb a mozdulatok helyes végehajtása, távolságtartás, megfelelő sebesség, folytonosság. Nem tudom otthon mennyire szokás dszu vazázni (edzés végén FIGHT :D, alkalmazni az aznapi technikákat), de itt szinte minden edzésen csináljuk hogy belénk rögzüljön hogy mikor mit lehet csinálni.

  Ha valaki el tudná mondani egy átlagos Magyarországi edzés menetét (részletesen) azt megköszönném, mert csak kósza forrásokból tudtam magamban képet alkotni az egészről =)

  üdv. rmx
 • Adam69852
  #297
  vahhh micsoda pangás van itt kérem szépen
 • Adam69852
  #296
  most naon bölcs voltam igaz? :) bocsi ha igen
 • Adam69852
  #295
  hali
  én kb november óta járok aikidózni és a "rabja" lettem :)
  ez idő alatt kb 2 sérülésem volt
  1ik mikor 1.edzésen gurulni akartam a vállamra estem és ma mikor tzukibol kaptam a szemem alá 1 könyököt :D + egy csomoszor bordára estem és alig kaptam akkor levegőt:)
  holnapra szép kis monokli lessz belőle ami csak az enyém... :D
  dehát sérülések előfordulnak és a mondás szerint ami nem öl meg az erősít :D
 • Loogan
  #294
  Hétvégén volt Matti edzőtábor.
  Szuper volt.
 • Anotino
  #293
  Ueshiba, a magus :)
 • csibra
  #292
  Valaki! Pont itt a szövegdoboz fölött: Uesiba Morihei a pontos név. Tessék kicserélni.
 • Szepy2884
  #291
  Köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólásokat! Volt időm átgondolni a dolgot és arra jutottam, hogy nem kell mindíg megjátszani a "kemény csávót" hanem szólni kell.

  De mégsem ilyen egyszerű a dolog. Akkor és ott úgy gondoltam, hogy ha nem állok minnél előbb lábra, akkor nyápic szimulánsnak fognak nézni. (Fiú vagyok (26) és úgy nevelkedtem hogy: "katona dolog" meg hogy "nem vagy kisasszony!"). Ugyanakkor erősen bíztam benne, hogy semmi komoly bajom sincs és talán még folytathatom is. Az már megint az én bajom, hogy a kispadon ülve már elég cikinek éreztem volna segítséget kérni mert féltem az önsajnáltatás vádjától.

  Egyszóval: kettőn áll a vásár, de szólni kell, mert senkisem gondolat olvasó.

 • Balu san
  #290
  Semmi esetre sem lenne szerencsés, ha ez az eset elbátortalanítana téged attól, hogy továbbra is gyakorold az aikido-t. LooGan testvérnek igaza van, sajnos instruktor és instruktor között is van különbség. Amennyiben budapesti vagy, én is csak ajánlani tudom Szeltner Zsoltot.
  Ami a sérülést illeti, nekem is x+1 sérülésem volt - ez benne van a pakliban. Viszont egyetlen esetben sem taapsztalatam közömbösséget vagy nemtörődömséget függetlenül attól, hogy ki szenvedett balesetet... ergo azt javaslom, válts egy kultúráltabb dojora!
 • bens
  #289
  érdekes... egyfelől az edző, másfelől a hanyagságod okozta a csalódásodat.
  először is valóban kellene h legyen elsősegély-felszerelés az edzőnél, és ha igazából edző, nem pedig ilyen botcsinálta edző-féleség, akkor kell h legyen egészségügyi képesítése az ilyen esetekre. szal nekem van egy olyan gyanúm h ez a te edződ inkább az utóbbi kategíriába sorolható.
  másfelől; ha megsérülök edzésen, és azt látom h az edző csak néz mint a birka, és nem csinál semmit, akkor nem megpróbálom palástolni a fájdalmamat(merthogy lehet h azért nem csinált semmit, mert azt látta rajtad h minden ok, pedig nem...) hanem szólok neki h az a helyzet h rohattul fáj, és valszeg komoly a dolog, és szerezzen nekem vkit, aki bevisz az orvoshoz.
  nálam épp most két hete volt egy sérülés edzésen, egy csaj esett hanyatt és beverte a medencecsontját. természetesen azonnal megvizsgátam, nincs-e csonttörés (szerencsére nem volt) és edzés után én vittem el az orvoshoz kocsival. sztem ez a helyes eljárás ilyen esetben. persze h a csajnak nem volt semmi baja, csak beverte a seggét a műanyagpadlóba és nagyon szarul érintette, de ha véletlen komolyabb baj van, akkor igencsak megb@szhatják érte az edzőt ha nem jár el szabályosan.
 • Loogan
  #288
  Nálunk is volt már véletlenül sérülés, de mindig volt, aki az ügyeletre, vagy dokihoz elvitte volna a szerencsétlenül járt emberkét.
  Másik, hogy kötelezően kell, hogy legyen elsősegély doboz.

  Nem tudom kinél edzettél, de ég és föld sok mester között a különbség. Ha érdekel az aikido továbbra is, akkor keress egy jobb dojo-t, ha erre van lehetőséged. Pl. BPesten van jópár. Én csak javasolni tudom Szeltnert Zsoltit. www.szeltner-aikido.hu

  Ne vegye el a kedved néhány tapló ember én azt mondom.
 • Szepy2884
  #287
  Üdvözlök mindenkit! Amit most elmondanék, azt nem eme nemes és szép harcművészet ellen teszem, de sajnos mégis ehhez a témához kapcsolódik.

  Szándékosan nem mondok helyszínt, mert nem a bosszú, hanem a fájdalom és csalódottság íratja velem e sorokat.

  Tegnap vettem részt a harmadik Aikido edzésemen, amikor sajnálatos módon megsérültem. Beleakadt a bal lábam kisujja és a mellette lévő lábujjam az edzőpartnerem gi-jébe és így kissé oldalra tört. Szerencsétlen véletlen, bár elkerülhető lett volna, ha a partner nem terpesztve térdel, hanem áll, ahogy az elő volt írva. De nem hibáztatom őt, hiszen nem tudhatta. Viszont amikor fetrengtem a fájdalomtól, senki nem jött segítségemre, csak bámultak, mint a bornyú és az edzést vezető mester is csak idétlen kérdéseket tudott csak feltenni. Igaz nem ordítottam és nem nyavalyogtam, csak fogamat összeszorítva tűrtem és még egy kis mosolyt is sikerült erőltetnem az arcomra jelezve és bízva, hogy talán mégsincs baj. Kis idő múlva sikerült feltápászkodnom, de a sérült lábamra nem tudtam rá állni, így fél lábon szökdécselve mentem átöltözni. A pólómat kissé bevizezve hideg borogatást tettem a lábamra és visszamentem dojoba a kispadra és néztem az edzést, hogy ha csinálni nem is, de nézve tanuljam a technikákat, és hátha az edzés végére sikerül cipőt húzni és rendesen hazamenni. A lábam nem javult. Amikor végére ért az edzés és mindenki a levezető gyakorlatokat végezte, minden erőmet összeszedve elindultam haza, fél lábon ugrálva. Nem jutottam messzire, amikor átugrálva egy egész foci pályát meg álltam kissé megpihenni, amikor láttam, hogy tisztes távolból (csak hogy ne kelljen segíteni), sunnyogtak mögöttem az edző társaim. Szerencsére mégis akadt egy tisztaszívű harcos, aki megszánva az elesettet kocsijával elvitt a legközelebbi buszmegállóba. Ezúton is szeretnék neki köszönetet mondani, viszont a „sensei”-re az óta is neheztelek, hiszen ő felel a tanítványokért, mint a hajós kapitány az utasokért, de még csak annyit sem mondott hogy: „vki segítsen már neki” vagy hogy egyáltalán jól vagy?

  Hát csak ennyit a harcművészet szellemiségéről miszerint segítsd az elesetteket!
 • Loogan
  #286
  Reklám: www.szeltner-aikido.hu - ha valóban komolyan gondolod

  Amennyiben kocsmai bunyót akarsz felejtsd el az aikidot, de az összes többi harcművészetet is. Egyszerűen nem arról szólnak. Menj el bokszolni, és veresd szét a fejed, 3 év után Te leszel a király a kocsmában, addig amíg nem találkozol egy olyan emberrel aki már 4 éve bokszol...
 • PuLZeN
  #285
  No meg szeretnék egy olyan helyre is elmenni ahol gyakorolhatnék ember-ember elleni harcot (a kocsmát már próbáltam.. nem jött be).Szal vmi jó kempo edzésre:D
 • PuLZeN
  #284
  Szép estét!

  Meglesnék egy aikido edzést, tudnátok ajánlani egy dojot Bp-ről?
  Előre is köszönöm:)
 • Aramitz
  #283
  Nagyon köszönöm a válaszokat!

  Végülis jogos, hogy nem sport, mert annál tényleg több (hisz ennyi erővel futhatnék is...), de az is igaz, hogy elsősorban a mozgás/egészség a fontos.
 • bens
  #282
  ha már úgyis ilyen kihalt a topic, kötöszködök egy kicsit...
  szal, sztem az aikido is lehet sport. persze lehet harcművészet is, de ahogy a legtöbben űzik, az inkább sport, mint harcművészet. mivel a harc művészete ugye azt jelenti h a harci tudást nagyon magas szintre fejleszteni egy stílusban. de a mai aikido-gyakorlók, és ez nem csak aikidora vonatkozik, inkább a sport, vagyis a mozgás kedvéért mennek el edzésre. szal a legtöbben nem jutnak el addig a szintig h azt harcművészetnek lehessen nevezni...
 • Balu san
  #281
  Természetesen. Az aikido mindentől független. Nyugodtan elkezdheted. Ez azon kevés harcművészetek egyike, amelyet mozgássérültek is gyakorol(hat)nak, ergo az életkornak sincs jelentősége.
  [viszont nem sport, hanem harcművészet!] :)
 • bens
  #280
  az aikidot sztem akármikor el lehet kezdeni.
  amúgy közel 30 évesen még akármit elkezdhet az ember...
 • Aramitz
  #279
  Sziasztok!

  Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy közel 30 évesen még el lehet kezdeni ennek a sportnak a tanulását? Általános iskolás koromban még judoztam, de aztán abba kellett hagyni, nem kerestem más helyet és most hiányzik az állandó mozgás (a ma divatos "gyúrás" meg nem az én stílusom).

  Előre is köszönöm a válaszotokat!
 • xtatka
  #278
  h
 • Dunkey
  #274
  kösz :)
 • Balu san
  #273
  A legtöbben judogi-t használnak szimpla fehér övvel.
  Ha eléred a 2.kyu-t, akkor barna öv, dannál pedig értelemszerűen fekete, plusz a hakama.