14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Bocs a dupláért, de hozzáfűzném: nem szokás ejtőernyővel menni vitorlázni. :) Nem szokott probléma, a süllyedése meg nagyon kicsi (ezért vitorlázó), így ha bármi probléma van, inkább leteszik földre, súlyosabb esetben is ált. megússzák egy-két boka-, vagy kéztöréssel. Igazán ilyen is csak durva leáramlásoknál (domboldal) fordul elő.
...hozzáteszem: tudtommal. :) -
Vitorlázóból is le lehet lépni; ejtőernyővel. (feltéve, ha van nálad éppen pár stükk...) Normál értelemben vett "katapult" nincs, természetesen. :D Csak azért, mert eltökélt szándékom, hogy gyűjtögetek pénzecskét, és érettségi után/előtt/mielőbb nekiállok repülni... megfogadtam, hogy addig nem temetnek el, amíg nem szerzek Zengedélyt. ;) Csak hát pénz, sok pénz...
Azért voltam kíváncsi, hátha repül itt vki, és esetleg el tudna látni addig is pár tanáccsal, vagy felvilágosítással, neten nem sok minden van erről. :) -
mondjuk a II. világháborúban még azzal ugrottak ki -
Látszik nem vagy tulzottan otthon a repülésben: a katapultülés csak a vadászgépeknél és a kisérleti repülőgépeknél szokás.
Arról nem is szólve, hogy mentő-ejtőernyőt elég ritkán visznek magukkal, bármilyen repülésről is legyen szó (kisgépes, nagygépes, stb.) -
Reggelt!
Dzsíz! 7:55-kor tudsz ilyesmikre válaszolni? :))
Biztos jó lehet, de vitorlázóból nem lehet "katapultálni" - nem szóvicc a neveddel!!! -, vagy ejtőernyővel kiugrani vész esetén, ugye? -
néked is! -
reggelt
-
Jah, úgy tudnak emelkedni és magasságot nyerni. Keresnek egy ilyen termiket, ami lehet felszálló meleg levegő, vagy tereptárgyak akadályában felfelé áramló levegő. Ebben szépen orsóvonalban felemelkednek amíg a termik ereje tart aztán onnan Jézus szíve... :) -
Na egy igazi ős markotány szecskavágó masinéria! -
A volt főnököm csinálta (amikor épp nem vadászgépet szerelt), lehet vele termikelni, ugye?
Én nem értek a lovakhoz! :D -
Hali-hali!
Lenne egy óvatos kérdésem: Vitorlázórepül itt alaki?
-
Te már csak itt?
-
a kacsaszárny egész jó :)

-
Talán még füves felszállópályával rendelkező repterekről is működhetne. :))) -
Na de azok az oroszos futóművek... :) Le sem tagadhatnák, hogy ők csinálták. :) -
igaz :) -
Winglet-es B747-re hajazó Szuhoj KR-860 -
rá van írva :) -
na szakértők, ez milyen repülő?
-
mondjuk így talán jobb

-
ehhh
kicsit érdekes
-
http://www.suchoj.com/ab1953/Albatros/riss/Albatros_03.jpg -
ccccc Kata hibákat hibákra halmozol és még nem is offoltál pff:)

csak, hogy ne legyen off:P -
csúnya baleset... -
Én meg nem tudtam, hogy te itt fórumozol, azért nem szóltam. :) Elnézést érte! -
amugy nézzetek fel a milavia lapra mert nagyon szép képek vannak ott -
és a kedvencem :)
-
és egy furcsaság is van:P
-
hogy valamit én is adjak:)
-
Kata elöre megfontotolt aljas szándékbol elkövetett titoktartása miatt nem tudtam hogy ilyen klafa topic is létezik!!!! :) na ezt modorálhatod :)))))))))
amugy rohadt jó képek vannak itt -
Ok Kata ezt megjegyzem 
. hmmm már 3180 beszolás és még csak most tudtam meg hogy létezik ilyen topic! és te nem szoltál

-
Ez nem csak terv, hanem egy létezett (létező) ekranoplan, a "KM", más néven a Kaszpi Tengeri Szörny. A haditechnikai topicba már írtam róla, most becopyzom ide is. :))
TGKB TKV-34 KM "Kaszpi Tengeri Szörny"
Rostislav E. Alexeev eredetileg a II VH-ban torpedóhajókat tervezett, de folyamatosan beleütközött a kavitáció problémájába, amely a nagy sebességű (~100km/h és feljebb) hajók esetén jelentősen rontja az áramlást, és növeli a közegellenállást, 1947-ben azonban úgy döntött , hogy a "talajhatást" (azt a hatás, amikor a talaj és a nagy sebességel, alacsonyan haladó repülőgép szárnyai között erős felhajtóerőt generál) kihasználva oldja meg a nagy sebességű vizi járműveket súlytó problémát. Az elv végülis egyszerű: ahoz, hogy a vizi jármű gyorsabban haladhasson, ki kell emelni a vízből, hogy minimálisra csökkentség a közegellenállást. 1958-ban kezdett a Szovjet haditengerészetnek az Ekranoplan-ok gyakorlati tesztjein dolgozni, és 1961-ben már elis készült első járműve, az SM-I, amely egy 2,8 tonnás jármű volt, és végsebessége meghaladta a 250km/h-t - gyorsabb volt minden addigi vizi járműnél...
Az SM kisérleti járművek után 1965-ben készült el az első "KM", amelyre később a 'kaszpi tengeri szörny' név ragadt. A gép törzse egy nagy méretű repülőhajóra emlékeztetett, csonka vállszárnyakkal, amelynek végeon lelógó "fülek" voltak, a törzs végére pedig egy nagy "T" vezérsík került. A meghajtásáról 10 db Dobrjin VD-7-es hajtómű gondoskodott, melyből 4-4 a pilótafülke mögött, a törzs mellett volt, kettő pedig a nagy "T" vezérsík felső harmadában, de 1979-ben ezt a két hajtóművet a másik 8 hajtóművel egy vonalban, a törzs fölött helyezték el egy állványon. Induláshoz mind a tíz hajtómű működésére szükség volt, de menet közben csak a két hátsó hajtómű működött. A gépet többször is átépítették, méretei folyamatosan változtak (hossza: 92-106m, szárnyfesztávolsága 32-40m, tömege: 495-540 tonna), és "jó orosz szokás" szerint a függőleges vezérsíkon található számot is át-át festettét (ami miatt pontosan nem tudni, hogy hány épült, a források vagy egy, vagy 8 gépet említenek, egy bizonyosan összetört és kigyuladt 1969-ben, mikor sűrű ködben a gép pilótája hibás mozdulatot tett, egy másik (?) 1980-ban egy felszállás során súlyosan megsérült, és elpusztul). A gép mintegy 3000 km-es hatótávolsággal rendelkezett, végsebessége körülbelül 550km/h volt nyugodt vízfelülett felett, és maximálisan 3,5 méteres hullámzásban repülhetett. Teherbírásáról nincs megbízható adat, de bizonyosan 100 tonna felett, és képes volt akár 1000 gyalogos katonát is elszállítani.

-
Én azt mondtam, hogy a JAS jelölés a Gripen-nél jött be, és ez tény, azóta is csak a Saab 39 tipusa viseli a JAS jelölést.
Az AJS-37-ről valóban nem szóltam, de nem akartam elveszni a részletekbe (meg ídőm sem volt rá, hogy kifejtsek mindent.:)))
1992-ben az AJ-37, SH-37 (az SF-37 terepletapogató-radarfelderítő változata) és az SF-37 állomány egy részét felújították, és többek között képessé tették őket az RB-15 hajó elleni robotrepülőgép és a BK90 siklóbomba hordozására. A hivatalos megjelölésük ezek után AJS-37, AJSH-37 és AJSF-37 lett (a #3150-es hozzászólásban az SF-37-nél is valójában AJSF-37-et láthatunk). -
-
-
Nem kaptam semmiféle elnézést tőled. Nem segget nyalni kell, ez a te kis hülye kényszerképzeted. De nem én fikázok másokat a hátuk mögött ok és alap nélkül ugyibár... -
Úgylátszik szelektív a memóriád kisdarázs, mert már kértem elnézést tőled... csak lehet el sem olvastad:D!!!! Seggetnyalni meg nem fogok! kész pont. ennyi innentől nem írok pedig megfogadtam, hogy ezt sem írom le... -
-
Kifordított világot élünk, úgy látszik... :) Na, inkább linkelek még képeket. -
na akkor most szépen elszámoltok magatokban 10-ig és vita lezárva, mielött én tartatom be a moderálási elveket.