33513
Eurobarca | Hivatalos honlap
El Classicó OFF/FLAME/Vita Topik
-
#26758 Én nagyon nem így látom. Vagy a 10/11-es szezonban Messivel minden ok volt, most meg már az összes többi támadóval utálják egymást? Mert hogy akkor még Pedro fosta a gólokat, 20 felett lőtt, Villa szintén.
Mi köze van Messinek ahhoz, hogy Sanchez elesik a labdában?
A problémákat szerintem az okozza (ha már valamire fogni kell), hogy mindenhol gyerek született szinte, közben edzőt is váltottunk, aki beteg lett stb.
Az is lehet, hogy páran amiatt lettek fásultak, hogy szinte mindent megnyertek, amit csak lehetett. -
#26757 Ez egy ökörség, nem tudom ki írta te nagyon nagy hülyeségeket ír. Kezdve már azzal hogy Messit el kéne küldeni mert Ronaldinho nélkül is jó lett a csapat. Igen ám, csak Ronaldinhot már a hanyatláskor küldték el okkal, Messi meg épp pályája csúcsán van.
Volt egy rossz, motiválatlan és formátlan félévük aminek lezárása lett ez a bőven eltúlzott 4-0ás eredmény a világ legjobb formában lévő csapata ellen amit Kassai okozott (nélküle közel sem lett volna ekkora különbség). Első 2 gól beadás után született amik kivédekezésében a csapat nagyon gyenge volt évek óta és ennek ellenére nyert BL-t nem egyszer, ráadásul a 2. még les is volt. Onnantól szétesett a csapat és kapott még 2őt amiből az első szintén szabálytalan volt... -
Bagi1991 #26756 Ezt Érdemes elolvasni!!!!!!!!!!
Valószínűleg többen nem fogják elhinni nekem, de ez a poszt NEM a Bayern elődöntő miatt született meg. Akik követték az értékelőimet, gyakran észrevehették (ha mást nem, kroki kommentjeiből), hogy eddig is minden lehetséges eszközzel igyekeztem NEM Messi érdemeit kisebbíteni, hanem másokat előtérbe helyezni a csapatból, amikor csak lehetőséget láttam erre.
Mindezt pedig tettem azért, mert a Barcelona még akkor is futballcsapat, ha természetesen van(nak mindenkori) kimagasló alakja(i). A poszt gondolata egy ideje érlelődik már bennem (a blogon belüli levlista erre a bizonyíték), leginkább pedig azért, mert a csúfos vereség előtt is bőven voltak jelzések, amik nekem személy szerint nagyon nem tetszettek. Szintén fontosnak érzem megjegyezni, hogy a poszt nem Messi ellen szól, hanem a Barça mellett! Még akkor is, ha ez bizonyos pillanatokban nem lesz mindenki számára egyértelmű.
Szerintem Ronaldinho tündöklése és bukása óta minden Barça szurkolóban ott az óvatosság, ha az egyszemélyű csapattá válás leghalványabb esélye is felvillanni látszik. Magamat is Barça szurkolónak vélem, így nyilván én is így vagyok ezzel, a bevezetőben említett jelzések pedig tavaly óta nem hogy felvillanni látszanak, de kétezer wattos fényszóró gyanánt égetik a szemünket. Konkrétan a Gerd Müller féle gólrekordra gondolok, amit egyébként kiváló játékosunk megdöntött. Illetve annyiban pontosítanám az előző mondatot, hogy engem személy szerint azért kezdett el piszkálni a dolog, amit a közvéleményben (=a kibertérben) generált. Messi személye (inkább kultusza) mostanra olyan szinten elhomályosított mindent maga körül-maga mögött, hogy például többen abszolút megfeledkeznek egy vele minden tekintetben azonos kaliberű és azonos értékű játékosról, Iniestáról. Messi személye (inkább kultusza) mostanra olyan szinten elhomályosított mindent maga körül, hogy a legapróbb semmitmondó hír vele kapcsolatban tízszer-húszszor akkora érdeklődést generál(t), mint az egész csapat. Leszámítva persze a Shakira-Piqué párost, de ők meg egyébként is kettő, és sokkal szélesebb érdeklődési körű tömeget képesek megmozgatni, mint önmagában „csak” egy futballista.
A Messi körül kialakult (szerintem) hisztéria persze önmagában zavarhatná csak az én konzervatív gondolkodásomat, azonban az idei szezonban már annyi egyéb negatívum kapcsolódott hozzá, hogy meggyőztem magam: nem feltétlenül én értelmezem rosszul az eseményeket. A negatívum alatt konkrétan arra gondolok, ahogy Messi személye (a pályán és az öltözőben) kiheréli a csapattársait, így degradálva őket gyakorlatilag másodvonalas senkikké. Lássuk nagyjából sorban. Ibra esetében még ráfoghattuk, hogy a személye eleve kizárta a beilleszkedését a csapatba (=törvényszerű volt a bukása), már persze utólag. Azonban Sánchez és Villa esetében ugyanez az eseménysorozat gyakorlatilag kizárt, ráadásul mindkettejük esetében elviselhetetlenül durva a változás. Kiemelhetnék másokat is, de pillanatnyilag ők ketten a legerősebb bizonyíték arra, hogy sorozatban érkeznek hozzánk ragyogóbbnál ragyogóbb játékosok „csak azért”, hogy pályafutásuk legnagyobb balfogásaként értékelhessék néhány évvel később ezt a döntésüket. Nem arról van szó, hogy ne nyertek volna címeket, és ne éltek volna meg szép időszakot a klubnál, hanem arról, hogy ugyanezen idő alatt döntésképtelen, mihaszna, szánalmas, önállótlan játékossá lesznek.
Ha jól emlékszem, Ibra volt, aki elmesélte, az ő esetében konkrétan Messi volt az, aki addig nyafogott Pepnek, hogy a svéddel a csapatban mellőzötté válik, míg végül ennek hatására kegyvesztetté vált. Félreértés ne essék, továbbra sem kedvelem a Ibrát (főleg azért, amiket az ügynöke a távozása után művelt), ugyanakkor bolond lennék naiv módon azt feltételezni, hogy ne lenne igaz a történet. Bizonyítékom persze nincs rá, és ellene sem, de egyszerűen beleillik a képbe. Magyarán elég hihető ahhoz, hogy igaz legyen!
Én gyakorlatilag lehidaltam, amikor megtudtam, hogy egy régebbi sértődés okán, a Barcelona köteles(!) elsőként és azonnal tájékoztatni Messi aput minden olyan eseményről, ami a fiát érinti. A régebbi sértődés mikéntjére nem emlékszem (tulajdonképpen mindegy is), de számomra az üzenetértéke az, hogy itt bizony a klub úgy táncol, ahogy Messi (apja) fütyül. És én, mint Barça szurkoló azonnal fel vagyok háborodva azon, hogy bárki(!) is előrébb való lehet, mint a klub, vagy a csapat. Kigondoltam-kimondom, én bizony leszarom azt, hogy egyes személyek (legyen az bárki!) miként akarnak a csapat fölé kerekedni, hogyan kívánják önös érdekeiket mások elé helyezni, ráadásul azt is megmondom, miért. Barcelona volt Messi előtt is, van Messivel együtt is, de higgye el mindenki, lesz még utána is. Annak pedig, hogy ezt gondolom, egyetlen világos és komoly oka van: alig néhány éve ember nem volt, aki elhitte volna, hogy Ronaldinho nem a Barçából fog visszavonulni. Ehhez képest nagyon hamar nem így lett. Alig néhány éve ember nem volt, aki elhitte volna, hogy lesz még jó Barcelona valaha is Ronaldinho nélkül. Ehhez képest nagyon hamar lett. Ha ezzel összevetem a pillanatnyi helyzetet, egyszerűen nem érdekel Messi (szándéka) akkor, ha azt kell látnom, hogy cserébe megbomlik a csapat és szintén cserébe lényegesen többre hivatott játékosok pályán ténfergő bátortalan bábokká változnak át.
És egy pillanatra még visszatérve egy fenti mondathoz. Miért hiszem el az Ibra sztorit? Azért, mert ha a klub köteles tájékoztatni Messit minden olyan eseményről, ami érintheti, akkor köteles tájékoztatni például a tervezett játékosvásárlásokról is! Hisz nyilvánvalóan érinteni fogja az, hogy kikkel az oldalán kell pályára lépnie a következő szezonokban, illetve milyen „segédszemélyzetet” adnak mellé, hogy további soha nem látott magasságokba emelkedhessen a karrierje. Szintén kigondoltam-kimondom, cseszhetjük az egészet, ha eddig eljut(ott) a klub, szintén cseszhetjük az egészet, ha a klub ilyen nyíltan lefekszik egy játékosának, végül úgyszintén cseszhetjük, ha eljut(ott)unk oda, hogy minden játékos „köteles merev vigyázzban fogadni a keresztapát".
Ha az utóbbi megjegyzés túlzás is, tökéletesen érezhető a pályán. Nálunk a világ legmagasabb szintű befejező játékosainak más feladata sincs, mint minden segítséget megadni a "Numero 1" újabb gólrekordjához. Sikerült olyan szinten semmivé formálnunk világklasszisokat, hogy tulajdonképpen egyetlen önálló döntésük nincs a pályán, egyetlen önálló próbálkozást nem mernek tenni, különben…
Különben nem tudom, mi van, de a pályán pillanatnyilag ez a helyzet, akár van bármiféle utólagos következménye, akár nincs. Úgy egyetlen csapat sem működik, hogy egy emberen kívül senki nem dönthet önállóan. Úgy egyetlen csapat sem működik, hogy egy emberen kívül senki nem mer próbálkozni. Úgy egyetlen csapat sem működik, hogy a kizárólagos célja egyetlen ember kiszolgálása. Hogy miért? Azért, mert ez nem a „megyekettő”, ahol az egyetlen épkézláb csatár lövi a gólokat, a többiek meg amúgy a pályán vannak, hogy kilegyen a tizenegy. Villának nem kell „bocsánatot kérnie” azért, mert vette a bátorságot, és "merészelt" önálló döntést hozni! Sáncheznek nem kell bocsánatot kérnie azért, mert az önbizalma olyan mélyen van, hogy már azt se meri eldönteni, egyáltalán eldönthet-e bármit.
És persze jöhet az ellenvélemény mely szerint „a csapatból mindenki kihagyja a helyzeteit, kivéve Messit, akkor meg nyilván rá kell játszani mindent”. Szerintem ez egyszerűen azért nem állja meg a helyét, mert az ok-okozati lánc éppen fordított! A támadóink nem azért lettek gyámoltalan középszerek, mert különböző egyéni okok miatt éppen idejutottak a pályafutásuk ívében, hanem azért lettek azok, mert Messi mellett nem marad(t) nekik más!
Eljutottunk ugyanoda, ahol akkor tartottunk, amikor Ronaldinho elkezdett magasról tenni a focira! Mindenki tőle (=egyetlen személytől) várta a megoldást (inkább megváltást), ő pedig már rohadtul nem volt erre alkalmas. A végét mindenki tudja. Kínkeserves éveken kellett keresztülmennünk, mire (végül Pepen keresztül) megértette mindenki, hogy a csapatra támaszkodjon, ne pedig egyetlen emberre. A Barcelona akkor közösség lett, a sikerek pedig ezzel együtt érkeztek. Mondhat bárki bármilyen udvarias szépeket a közvéleménynek, a Barcelona jelenleg nem közösség, és nem is lehet az ilyen háttérrel. És ez valószínűleg ki is fog derülni x év múlva (=amikor már "szabad" beszélni ezekről a kínos dolgokról is), mint ahogy már számtalanszor kiderült amikor korábban hasonló események/folyamatok zajlottak le a klubon/csapaton belül.
Hogy miért pont most kongatok vészharangokat? A csúfos Bayern kudarc miatt, he-he. Azért, mert nagyon közel a pillanat, amikor Puyol és Xavi visszavonul. Illetve annyiban pontosítanék, hogy ez a folyamat tulajdonképpen meg is kezdődött. Azzal, hogy ők ketten gyakorlatilag fél szezonokat töltenek a pályán, egyre kevésbé tudnak meghatározó alakjai lenni a pályának és ezen keresztül az öltözőnek is.
Messi lehet a világ legnagyobb játékosa, lehet a Barça valaha volt legnagyobb alakja, még sincs és „soha nem is lesz meg neki az, ami ennek a két játékosnak van”. Ők hűségesen végigcsinálták azokat a hihetetlenül nehéz éveket, amit senki más a csapatból! Ők katalánok, ami Messi soha nem lesz, ebben az értelemben örökre kívülálló marad, tehet bármit!
Ők ketten jelentik Messi számára az elérhetetlen csúcsokat, kántálhatja a nevét akár még ezerszer a Camp Nou ezután! Ők ketten azok, akikhez soha nem érhet fel, hozzon bármit a jövő. Ők ketten azok, akikhez egyetlen rossz szót nem szólhat, annál inkább van „joguk” nekik bármikor bármit kifogásolni Messiben. Ők ketten az a fék Messi számára, ami egyáltalán képes lehet valamennyire kordában tartani a személyi kultusz visszafordíthatatlan negatív hatásait. Mi lesz, amikor majd ez a visszafogó erő megszűnik jelen lenni az öltözőben, ha már most szinte kezelhetetlen a helyzet?
Elképzelhető, hogy várnak ránk jó szezonok, az is valószínű, hogy Messi játéka továbbra is csúcsokra viheti a csapatot. Hiszek és bízok ebben, ezért is van, hogy nem a keserűség beszél belőlem, amikor most kritikát fogalmazok meg. Ugyanakkor továbbra sem és egyre kevésbé tetszik az, hogy ilyen sok minden múlik rajta.
És egyszerűen azért nem tetszik, mert nem Messi szurkoló vagyok, hanem Barcelona szurkoló. Ez pedig azt is jelenti, hogy százszor inkább örülök egy olyan sikernek, amiből érzem, hogy igazi csapatmunka eredménye, mint annak, hogy Messi lövi a csapat góljainak irreálisan túlnyomó hányadát, a neve és a képe harsog mindenhol körülöttünk, és mellesleg a többiek is a pályán, illetve a tudatunkban vannak.
Joggal beszélhetünk nagyon sok mindenről az okokat keresve, én a legnagyobb problémánknak azt érzem, hogy pillanatnyilag súlyosan eltorzultak a csapaton belüli súlypontok, súlyosan eltorzultak az alapvető értékeink, súlyosan eltorzult az egész közösség. Természetesen jó dolog a siker és természetesen örülni fogok bármilyen jó eredménynek, ami a közeljövőben ránk vár. Azonban most már folyamatosan ott lesz bennem a hiányérzet és egy ici-pici keserűség, ha továbbra is ebben a mindenki mást megfojtó Messi dominanciában kell élnünk. -
#26755 Inkább Sergi Roberto, neki voltak ígéretes megmozdulásai, szép passzai. -
Matte #26754 Neymarban ne nagyon reménykedjünk (pedig nem ártana, ha jönne). Az meg ha megy Sanchez + Villa páros, az nagyon szép, de akkor marad egy Tello + Pedro? Hát az rendkívül mesés lenne. Elöl-hátul frissíteni kell mindenképp, -főleg hátul, de Lionel mellé is kellenének-, illetve a kapuskérdés se egyszerű, én nem tartom sokra Valdest, de félő, hogy nála csak gyengébb jön majd, ami megint nem egy jó húzás. A védelemmel meg nem tudom mit lehet kezdeni, Alves előretolása egyszerűen egy l*fasz habbal kategória, a beívelései rendre rosszak, cserébe nem védekezik, meg hát ő se 20 éves már ugye, hogy 9 mp alatt fussa a pályahosszt. Alba oké, rá nem sok rosszat lehet mondani, nekem Masci is rendben van, de mindenképp kell frissítés.
A nyilatkozat szerint pedig 4-5 igazolás + (azaz PLUSZ) a B csapatból is. -
ToM1113 #26753 Különben nem biztos hogy Pique hibája egyedül amit csinál mostanság...
Egyszerűen nem működik a gépezet. Köztudottan a birtoklás és az azonnali letámadás a védelmünk, ezen kívül semmi.
És mivel mindenki mereszti a picsáját a pályán, ezért ne csodálkozzunk ha a villámgyors Bayern játékosok hatszor megkerülik a védőket és gólt lőnek.
Ettől függetlenül is vicc amit hátul csinálnak... Dehát van 1 edző, a védekezést se egy Barcelonának kéne megtanitani sztem, ez gáz...
És bár szép hogy saját nevelésű játékosokkal akarják megoldani a dolgokat, de nem mindig ez a leghatékonyabb játékos politika. Ha lenne pénz... amit nem értek hogy miért csak annyit mondanak hogy van... akkor mindenképp hoznék egy fiatal de rendkívül tehetséges kapust, Hummelst, (Neymar nem feltétlenül kell), Cavanit, mert kell előre egy magas erő csatár.
Aztán még el lehet gondolkozni még 1 belső védőn. (pl:Thiago Silva)
Ez pont 4-5 játékos.
Csakhogy szerintem ők ezt a 4-5 játékost a B csapatból felhozottakkal együtt gondolják, már az is nagy szó lenne sztem ha vmi jó kapus+Hummels+Neymar hármas jönne... Ez is meglepő lenne. Szerintem.
Itt azonban megint képbe jön, hogy a mostani szezonban nem jött össze sok minden és egyből temetjük a csapatot, meg igazolni akarunk...
De valamit muszáj lépni, a fejekben is mindenképp rendet kell rakni.
Nem lehet úgy készülni egy meccsre hogy: Hát fiúk... játsszuk a játékunkat aztán majd jön a gól... Vagy passzoljatok Messinek, majd jön a gól...
De kár lenne leírni ezt a csapatot... Még ha el is kell majd egyszer fogadni azt a tényt hogy nincs abszolút legjobb, a Barca is vissza eshet. -
#26752 Deu 19 éves és játszott majdnem 90 percet az idényben. Tudom, nem sok, de 90 perc alatt 1 értékelhető csele vagy megmozdulása nem volt... Az meg hogy Bartra semmivel nem rosszabb mint Pique te sem gondolhatod komolyan, 1 meccsen talán ugyan azt a szintet hozzák, de azért Pique sokkal jobb még most is pedig minden meccset elShakiráz -
#26751 Ne vicceljünk már. Deu 17 éves, játszott vagy 20 percet az idényben. Bartranak pedig semmivel nem volt rosszabb, mint Pique, legalábbis sztem. Ennyi erővel a teljes csapatot el lehetne adni, megtartjuk Messit, Iniestat meg Xavit. -
#26750 Bartra engem nem győzött meg ahogy Deulofeu sem, mindketten mehetnek kölcsönbe, Bartra akár véglegesen is valahova... -
#26749 Gondolom Neymar, kapus és még? Két középhátvéd?
A B-ből gondolom feljön Deulofeu meg esetleg Bartra (ha ő még a B kerethez tartozik hivatalosan). -
#26748 Bartomeu (VP) “We'll make 4 or 5 signings in the summer. We need to shake up the squad. We've also got players from the B team.” [cat ràdio] -
#26747 egy szoros őszi meccs lesz az is szerintem. -
#26746 ámen:D -
#26745 Szerintem a BVB simán meglövi a maga gólját a Bernabeuban is. És aligha hinném, hogy 4-et fog kapni. De majd meglátjuk :) -
#26744 én is a BVB-nek szurkolok
csak nem tudom
a realnak az az idegenben lőtt 1 gól sokat jelenthet
nem tudom mi lesz
de hajrá BVB:) -
#26743 Sima győzelemre minimálisat fizetnek mind a Barcánál, mind a Realnál -
#26742 Passz, másik fórumon nyomták, azt se tudom melyik fogadóiroda oddsai ezek. -
#26741 Meglepne a Real ha nyerne 3-0ra, nagyon meglepne. Nagyon erős ez a Dortmund és a kontrákból 1 gólt biztosan fog lőni a Madrid meg a védekező csapatok ellen nem tud játszani, a kontra a mindenük... -
#26740 Én nem fogadok, csak gondoltam hátha ti bátrak vagytok :D -
#26739 :D Nem elég hogy a kiesésünk idegesítsen, a bukott ezres miatt is mérgelődjek? :D
Amúgy sima győzelemre hogyé ad? -
#26738 :D
esélytelen
inkább égesd el azt az ezrest:D
viszont a real még nincs lefutva sajnos...:/ -
#26737 Oddsok a továbbjutásra
Bayern.: 1.01 ----- Barcelona :15.00
Dortmund.: 1.18 --- Madrid.: 4.50
Rakjátok meg egy ezressel a barcát :D -
bodajoci #26736 ez má nekem is eszembe jutott -
#26735 Valdes megy, talán Villa is, Sanchezt is környékezték olaszoktól. Valamennyi csak bejön az eladásokból is. -
ToM1113 #26734 és minderre van 50... :D
na akkor számoljunk.. :)
Az a probléma hogy kötve hiszem hogy nyáron 1 max 2 nagy névnél több jönne...
Mindenesetre:
Titonak megkéne emberelnie magát és leültetni a fél csapatot a padra a picsába élükön Alvessel, Messivel,Piqueval, Pedroval, Iniestával, Xavival...
Vagy akár kezdhetnek is, de amint flegmulás van, vagy nem látja rajtuk hogy megszakadnak a pályán, egyből pad...
Ha 3 meccsen nem játszanak egyhuzamban, talán rájönnek hogy nem csak facebookozni mennek fel a pályára, főleg nem egy Bl negyeddöntőnél.
-
#26733 szerintem igazoljuk le a Casillast -
#26732 Hummels elég 25 misiért, Neymar 45ért, Courtois meg 20ért (deszépálomlenne) -
#26731 Amúgy halljátok a legújabb összeesküvés elméleteket?
- Kassai segítője az utolsó pillanatban változott... hümm,
- A német gazdaság viszi európát, megmondta a Merkel az Orbánnak hogy szóljon a Kassainak hogy a németeknek kell nyerni, csak úgy mint 54-ben, amikor sok német technika érkezett az országba
- A németek új doppingszereket fejlesztettek ki, jobbak mint a spanyoloké, és nem fogják kimutatni sem, mert a spanyol gazdaságnak is kell a németek pénze
-
#26730 Ne nagyon reménykedj. :( Aztán majd meglátjuk, de én még azon is csodálkoznék, ha nyernénk szerdán.
Viszont remélem a Dortmund kiejti a Realt és megnyeri a döntőt. -
Zenszkij #26729 elviselném, ha itt lenne a jelenlegi Dortmund Lewa nélkül és Böde játszhatna helyette, lehet jövőhéten már a City vinné...na mindegy bocs az offért :D -
#26728 amúgy tényleg furcsa. De lehet a fél Dortmundot el kéne hozni a Fradiba. Böde ontaná a gólokat :D -
Zenszkij #26727 hát sajnos ez valóban így van, de ezért kevésbé haragszok, és nézzetek meg egy BL döntő esélyes csapatot hogy szétcincálnak, mi lenne egy Fradival, Videotonnal, a modern futball gusztustalan; és nem ti viszitek hanem a spanyolok ;) -
#26726 ne viccelj, a Dortmundnál kiárusítás van, visszük a két belső védőt -
Zenszkij #26725 Remélem orrbaveritek ezt a pofátlan Bayernt, már Lewandowski is kell nekik. MESSI ÉBRESZTŐ!!! Első húsz percben vágni kell két gólt. -
#26724 Egyébként 2-0-nál szerintem simán be lehetett volna dobni Songot Xavi helyére. Ha tudjuk hogy ilyen gyenge a védelem, tele van sérültekkel is, akkor két védekező KP talán jobb választás, mint egy támadóKP, az amúgyis teljesen impotens támadó szekcióba. -
#26723 Nekem az a problémám, hogy kiment a csapat lélektelenül kocogni egyet. Meg se fordult a fejükben hogy esetleg hajtsanak, mint a Milan elleni visszavágón (kivéve 1-2 játékost akinek még nincs BL címe). Ötlettelen, semmire nem jó játékot produkáltak.
Szokták mondani a múltból nem lehet megélni (kivéve ha nagy az orrod :D ). Sok kupát megnyertek, megkapták a prémiumukat, örültünk is neki, de ettől még nem kéne motiválatlanul játszani. Lehetséges hogy az okokat a szakmai stábban kell keresni (ami mellesleg még mindig jobb lenne, mintha fél csapatot igazolni kellene).
Mindenesetre ha visszavágóra összekapják magukat, és győznek mondjuk 2 góllal, akkor már azt mondom hogy végre valami. De ha ott sem lesz momentumunk az probléma. Tessék elemezni az ellenfelet, lefogadom hogy a német csapatok töviről hegyire átnézték a két spanyol összes szezonbeli meccsét, hol játszottak szarul, mivel lehet megfogni őket. Itt meg a saját taktikánkat nyálazták át max. A Milan visszavágónál nyilatkozták a srácok, hogy nagyon elemezték az ellenfelet. Miért kell ehhez egy pofonba beleszaladni, hogy megtörténjen? :D -
Bagi1991 #26722 Csak óvatosan a Barca temetésével!
A Barcelonát sokan már temetik a müncheni katasztrófa után, és azt is kimondják: egy korszak lezárult – holott talán csak néhány ráncot kellene felvarrni. A nyári átigazolási piac évekre meghatározhatja a katalánok sorsát
Kedden a sajtópáholyban csal hüledeztem, ahogy a Bayern tönkreveri a Barcelonát, úgy, hogy a négygólos különbség még csak nem is túlzó. Időközben letöltöttem a meccset, és kellő alapossággal visszanéztem: nos, a helyszínen nekem még brutálisabbnak tűnt a különbség.
A körülöttem ülő újságírók – nemzetiségre való tekintet nélkül – Kassai Viktor teljesítményét sem tudták hova tenni. A meccs közben szinte végig Dante és Rafinha sajtósával beszélgettem, aki érthetően a meg nem adott tizenegyeseken volt fennakadva (Piqué és Alves kezezését én is befújtam volna), de hogy három bajor gól erősen vitatható körülmények között esett, az is egészen biztos. Dante támaszkodott, Gomez lesen volt, Müller szabálytalanul zárt el, de a tény ettől még tény: a Bayern klasszisokkal lepipálta a katalánokat.
A média természetesen azonnal elkezdte pedzegetni, hogy egy korszak véget ért-e a Barcánál, de engem nem hagy nyugodni a tudat, hogy hányszor hallottam már ugyanezt a panelt az elmúlt években. A Madrid akárhányszor legyőzte a katalánokat, az FCB akárhányszor kikapott a BL-ben, ezt a kártyát valamennyiszer előhúzzák. A magam részéről óvatosságra intenék, még ha a Milan elleni idegenbeli meccsen és a PSG elleni párharc mindkét felvonásán alulteljesített is a Barca, és a kupavisszavágót nagyon simán vesztette el hazai pályán az elődöntőben.
Ezek a sztárok azonban nagyon sokszor megmutatták, hogy képesek feltápászkodnia a padlóról. Mert Alba rosszabb játékos lett attól, hogy gyenge pont volt Münchenben? Messi nem marad extraklasszis attól, hogy „félholtan” játszva most valóban leradírozták a pályáról? Xavi és Iniesta neve többé nem fogalom azt követően, hogy szürkék voltak ezen a tényleg nagyon fontos találkozón? Sohasem szerencsés végletekbe esni, de persze azokat a pontokat is fel kell ismerni, ahol valóban változtatni kell a megújulás érdekében.
Ez ugyanakkor – szerintem – nem a kapusposzt. Ahhoz ugyanis, hogy ki lehessen paterolni Valdést, előbb meg kellene találni az utódját. Az vitán felüli, hogy Casillas vagy Buffon jobb képességekkel van megáldva, de sokan mások ezt nem mondhatják el magukról. Beszélnek itt Samir Handanovicról. Oké, az Internél elégedettek vele, de hogy igazán kiélezett helyzetekben sem csinálja össze magát, mint egy Clásico vagy egy BL-elődöntő, azt egyelőre nem tudhatjuk. Lutri. Fernando Muslera? A Galatasaraynál kiegyensúlyozottan véd, de emlékszem még arra, amikor a Lazióban potyázgatott, akár többször is egy meccsen. No igen, egy esélyt mindenki megérdemel, de hogy biztosan beválna-e, afelől erős kétségeim vannak.
Arról viszont nagyon is meggyőzhető vagyok, hogy a védelem közepén teljes átalakításra van szükség. Puyol állandó sérüléseivel számolni kell, Piquét pedig az forgatja be vagy futja le, aki az átlagosnál valamivel is jobb képességű. A spanyolok párizsi vb-selejtezőjén Ribéry két méteren ötöt vert rá, és ez csak egy példa a millió közül. Mascheranót vagy Songot visszavezényelni nem több átmeneti megoldásnál, és a fiatal Marc Bartrát sem szabad elrontani azzal, hogy mindjárt egy ekkora terhet akasszanak a nyakába. A jövő az övé lehet, de még várnia kell a sorára.
A középpályás hármashoz nem szabadna hozzányúlni, de egy-két év múlva azért gondolni kell majd arra, hogy Xavi sem lesz fiatalabb – de Cesc Fabregas már most beugrásra kész. A támadókat illetően már nem ennyire egyértelmű a helyzet, és évek óta meggyőződésem, hogy egy tipikus erőcsatárra igenis szükség lenne. Anno Ibrahimovic szerződtetése épp ezt a célt szolgálta, csak arról mindenki megfeledkezett, hogy ennyire erős egyéniségként képtelen lesz beilleszkedni Katalóniában. Abban, hogy akkor mégis kire essen a választás, nagyon nehéz tanácsot adni, de Edinson Cavani talán pont a Nou Campban teljesedhetne ki. A felépítése és a játékintelligenciája adott, nyelvi problémái nem lennének, és a bulvárlapok címlapján sem visszatérő vendég. Akik Neymarban látják a Megváltót, azokat egyszerűen nem értem. Ügyes srác, mutatott már ezt-azt, a góljairól készült összeállítások ezrével sorakoznak a videómegosztókon, de ne felejtsük el azt a tényt, hogy igazán magas szinten még nem bizonyított, több éles meccsen nekem kifejezetten csalódást okozott, ehhez képest az ára a csillagos ég. Egy a rengeteg túlértékelt brazil közül – aztán cáfoljon rám mondjuk a jövő nyári vb-n!
Három-négy új kulcsjátékosra tehát mindenképp le kéne csapni a nyáron, de hogy ki építse be őket a csapatba, azon rengeteg múlik. A vezetőség teljes mellszélességgel kiáll Tito Vilanova mellett, de ő – amennyire ezt „külsősként” meg lehet állapítani – nem tudja olyan erős kézzel egyben tartani a társaságot, amennyire Guardiola. Pep állítólag magánnyomozókat fogadott fel, hogy megfigyeltesse Alvest és Piquét. Ennyire messzire talán nem kellene merészkedni, de hogy alkalomadtán egyiküket sem árt helyre tenni, arra az eredmények és a mutatott játék a bizonyíték. Továbbá illene mindenkiben tudatosítani: ne mindig Messitől várják a csodát. A Barca nélküle is hihetetlenül jó erőkből áll, de fejben valami nincs rendben, amikor a négyszeres aranylabdás nem játszhat vagy nincs formában. A PSG és a Bayern ellen ez a korábbinál is nyilvánvalóbb volt.
Ezzel együtt – vagy épp ennek ellenére – hiba lenne azt gondolni, hogy a Barca huzamosabb ideig meg tudja őrizni hegemóniáját Európában – egyszerűen azért, mert felnőnek hozzá. A Bayern a csúcsformában lévő katalánokat is legyőzte volna kedden, és arra se vegyünk mérget, hogy az angol csapatok ezentúl mindig kizúgnak majd a nyolcaddöntőben, de – egy-két sztárigazolással – a Juventus is a végsőkig menetelhet a BL-ben.
Pánikolni felesleges Barcelonában, a nehézségekről nem tudomást venni viszont nem csupán hiba, hanem bűn.
-
Nyiri #26721 Iniesta nyilatkozat összefoglaló
Azért mondott Ő mást is. Az elejével teljesen egyet értek:
"people are being too unfair to the team”, following the defeat, “- in the last five seasons we have won three Champions Leagues, reached three more semi-finals , we are on the point of taking our fourth league title, Super Cups…….. what a record! We have spent many years fighting for everything. For me, you can talk about the end of an era when we have gone a while without winning anything. I think this team has done enough to deserve respect" - Ezt nagyon sokan elfelejtik! Ebben igaza van. -
#26720 én se bírom ezeket a végtelenül optimista,és sablonos nyilatkozatokat..akkor már inkább maradjanak csendbe -
#26719 Iniesta élő sajtónyilatkozat
We have to improve... mindig ez van, totál fosul játszanak egy ideje, de tudják hogy fejlődni kell. Szavak helyett szeretnék látni cselekedet is, mint a Milan visszavágón.