252
C programozás help
  • ivjoe
    Az alapmű:
    Brian W. Kernighan and Dennis M. Ritchie - A C programozási nyelv, Műszaki Kiadó, 1985.
    vagy
    Brian W. Kernighan and Dennis M. Ritchie - A C programozási nyelv, Az ANSI szerint szabványosított változat, Műszaki Kiadó, 1996

Ez neked sztem jobban testhezálló lesz, kicsit emberközelibb:
    Benkő Tiborné, Benkő László, Tóth Bertalan - Programozzunk C nyelven, ComputerBooks, 1998.

A referenciát remélem nem kell magyaráznom:
    Herbert, Schildt - C/C++ Referenciakönyv. Bp. : Panem, 1998

Editor, Compiler, Debugger, kombó Win alá: Dev C++
  • krisztian005
    Sziasztok, szeretnék megtanulni C nyelven programozni és ehez kellene némi segítség, már tanultam programozni Turbo Pascal nyelven, igaz azt sem tanultam meg rendesen de legalább van némi fogalmam a programozásról, viszont a C nyelvről semmit sem tudok, először azt szeretném kérdezni tudtok valamien e-könyvet vagy net cimet ahol magyarul oktatják a C nyelvet, már és is sok leirást találtam, de mindeggyikbe sok számomra felesleges szöveg van, és inkább olyat keresek, ha van ilyen, amibe egyszerübb kódoktól kezdve egyre bonyolultabbakat mutatnak be és közbe leirják hogy mi mire jó, lehetőleg minden felesleges szövegtől mentesen, és lehetőleg érdekes, kis logikus feladatokon bemutatva, nem pedig csak száraz matek példákat használva, a második kérdésem az hogy mien fejlesztőrendszert érdemes használni Win XP-t használok, van-e olyan fejlesztő progi mint a TPascalnak hogy benne van minden, szerkeztő, fordító, hibakereső, ha van ijen , esetleg több is akkor kérlek irjátok meg hogy meik szerintetek a legjobb egy kezdőnek, minden segítséget előre is köszönök.
  • Tacha
    Sziasztok!
    Két nagyon kezdő kérdésem van:
    1. dev-c++ konzolra hogyan tudok ékezetest varázsolni? (xp-n)
    2. windows-os nyomógombot és egyéb beviteli obj-t hogyan tudok a panelre rakni? Létezik erre valami elegáns megoldás?
    Köszi, Tacha
  • skristof
    nos, újra itt. sajnos az egész feladatot frankón félreértelmeztem itt végül, ugyanis a lényeg épp az hogy
    6bit/char tömörített stringosztályt kell létrehozni, azaz nem a base64-re kell kódolni (mivel az éppen megnyújtja a stringet) hanem 64 karaktert használva kell tömöríteni.
    igen ám, csakhogy akkor nem lehet egy sima char tömböt használni.. de akkor mégis _mit_??
    valaki tudna segíteni? mert most aztán teljesen tanácstalan vagyok és két hét múlva virítani kellene a dolgot...
  • skristof
    óóóóó ezer hálám, így emberi nyelven már mindjárt más
    tényleg köszönöm szépen a segítséget! :)
  • Dj Faustus #127
    Na jól van, akkor lépésről, lépésre egy kis gyakorlat:
    1. Fogjuk a bemenő szöveget és az elejétől kezdve felosztjuk 3 betűs csoportokra. Ha nem jönne ki a végén a 3 betűs csoport, hagyjuk.
    Például: analfabeta-ból lesz ana lfa bet a.
    Ez azért kell, hogy 24 bites (3*8 bit) csoportokat képezzünk.
    2. Az így kialakított bemenő szövegcsoportot átalakítjuk bináris számmá.
    011000010110111001100001 011011000110011001100001 011000100110010101110100 01100001
    Használt segédeszköz
    3. Ezeket a bináris számokat felbontjuk 3*6 bites csoportokra (ha nem lenne meg a 6 bit, kipótoljuk 0-kkal; ha nem lenne meg a 3 csoportból valamelyik, akkor "kicsillagozzuk" - ez utóbbit kitöltés gyanánt):
    011000 010110 111001 100001 011011 000110 011001 100001 011000 100110 010101 110100 011000 010000 ****** ******
    4. A bináris számokat átalakítjuk decimálissá (ez csak egyszerűsítési lépés, a könnyebb érthetőség kedvéért, elhagyható). A 6 darab csillag helyére egyenlőségjelet rakunk (kitöltés gyanánt):
    24 22 57 33 27 6 25 33 24 38 20 52 24 16 = =
    5. A számokat átkonvertáljuk a hozzája tartozó karakterré (lásd: táblázat):
    YW5hbGZhYmV0YQ==

Ennyi. Ugye hogy nem annyira ördöngős (csak egy kis szöveg -> bináris, bináris -> decimális, illetve decimális -> hozzá tartozó karakter átalakítás + csoportosítgatás)?
    Ellenörzésnek
    (Decimális -> bináris átalakításra ott az operációs rendszer számológépe)
  • skristof
    köszi, ezeket én is kigugliztam, gondoltam hátha van itt valaki aki jártas is benne.. :c
  • Dj Faustus #125
    Esetleg?
    Itt pedig van táblázat is - sajnos angol ;(
  • skristof
    sziasztok

feladatom C++ban egy 6bit/char tömörített sztingosztály létrehozása, összes értelmes operátorral.

mivel nincs kedved saját kódtáblát definiálni, ezért a Base64-re esett a választásom, ami persze csak angol wikipedian van. nagy vonalakban ugyan értem a dolgot, de ha valaki megörvendeztetne egy szájbarásgósabb magyar leírással annak kimondottan örülnék!

előre is köszi
  • Falabu #123
    Ezt tudtam írni, az a baj hogy kipróbálni nemtudom mert nincs fordító ahol vagyok:P, de lehet ez alapján eltudsz indulni, remélem.
    #include <stdio.h>

int a,b,* tombre;

int * fgv(int a, int b)
    {
    int tomb[2],*p;
    *p = tomb;

tomb[0] = a+b;
    tomb[1] = a*b;

return *p;
    }

main()
    {
    *tombre = fgv(6,7);
    }
  • bociub
    Szerbusztok! kéne nekem egy kis help egy példa progi megirásához! egy fügvény kéne ami tömbel tér vissza, de ugye tombel nem térhet vissza csak arra mutató mutatóval és pl egy olyan progi kéne ami visszatér azzal a tombel mely két elemü és egyik eleme a két szám összege másik meg a két szám szorzata, de valami gigszer van már próbáltam több módon is de nem akar oks lenni. valaki nem tudná é nekem megirni? Előre is thx.

#include <stdio.h>
    main()
    {
    int a,b,tomb[2], *p=tomb[0];
    a=2;
    b=3;
    fgv (a,b);
    printf("%d",tomb[0]);
    }
    void fgv (int a, int b)
    {
    p=a+b;
    p++;
    p=a*b;
    return (p);
    }
  • Mr Spock
    időközben már rájöttem magamtól bár nem erre a fajta megoldásra
  • Dj Faustus #120
    Hogy lehet a ciklusváltozót nem eggyel növelni, hanem amennyivel akarjuk?
    for (i=1; i<11; i=i+2;)

"Van olyan program, ami az exe-ből visszaadja a forrás cpp fájlt?"
    Hát még tökéletesen működő decompiler-t nem láttam... assemblybe még megoldható disassembler segítségével.
  • Mr Spock
    És egy másik kérdés:
    Hogy lehet a ciklusváltozót nem eggyel növelni, hanem amennyivel akarjuk?
  • Mr Spock
    Van olyan program, ami az exe-ből visszaadja a forrás cpp fájlt?
  • Dj Faustus #117
    A clrscr-rel lehet (conio.h könyvtár szükséges hozzá), de az nem ANSI, ráadásul DOS-specifikus.
    Írj egymás alá 100 szóközt, az talán megoldja a problémát. ;)
  • skristof
    ANSI C-ben hogy kell képernyőt törölni? lehet egyáltalán?
  • Shiffty
    Sziasztok hatalmas kéréssel fordulok hozzátok egy nagyon egyszerű Cben írt progit kéne összehoznom én pedig nem értek a c hez aki tudna segíteni az pls jelentkezzen igyekszem valahogy díjazni.

email : [email protected] msn : [email protected]
  • skristof
    prog.hu
  • morfologus
    és tudsz konkrét internetes oldalt ahol van leírás?
  • Axtros
    Könyvekből, Internetes segédletekből, egyetemeken, vagy főiskolákon, és még igen sok más helyen/helyről.
  • morfologus
    Helló all!
    Tudna valaki segíteni abban, hogy hol lehet megtanulni ezt a programozási nyelvet meg mik az alapjai meg ilyesmi?
    Előre is köszi...
  • Falabu #110
    tombneve[ i ]

Az "i" azt az indexet! Ne feledd a tömbe 0-tól kezdődik az indexelés.
  • jazzy
    Sziasztok! Tudna valaki segiteni abban, hogy hogyan kell hivatkozni egy tombnek az (i). tagjara? Tehat egy valtozora kene hivatkoznom a tombben.
  • Palinko
    húh akkor nyiss please egy olyan topicot,hogy "Hogyan is hasnzáljuk a googlet?"
    és ott tarts tutorialokat.Szerintem lenne rá nagy igény,és én akarok az első sorban ülni! :D

mert ez még elég hülyén ahngzik,de távoli terveim közé tartozik,hogy majd fejlesztgetem én is a linuxot,mert szeretem én az ilyen elgondolású dolgokat (nyílt forráskód,szabad szoftware)
  • Dj Faustus #107
    "ja annak nagyon örültem hogy te ebben a témában is otthon vagy,komolyan mondom,hogy sokkal jobb vagy mint egy információs központ!"
    Pedig nem csinálok mást mint keresek, olvasok, értelmezek.

"szóval felrakom a Dev c++ ot Linuxra (ubuntu) és vígan programozhatok magamnak és másoknak programokat a linuxom alá?"
    Nem, a DevC++ inkább Windowsos dolog.
    Viszont mivel GCC alapú fordító van hozzá (legalábbis annak Windowsos headerekkel kiegészített változata), némileg könyebben megoldható a rendszerek közötti kompatibilitás kérdése.
  • Palinko
    ja annak nagyon örültem hogy te ebben a témában is otthon vagy,komolyan mondom,hogy sokkal jobb vagy mint egy információs központ!

"GCC-t (GNU Compiler Collection - ez a linuxos C++ fordító) használ fordítóként."
    szóval felrakom a Dev c++ ot Linuxra (ubuntu) és vígan programozhatok magamnak és másoknak programokat a linuxom alá? mert a GCC lefordítja az én Linuxomra is?

Windows alá gondolom a Borland C++ ajánlott
  • Dj Faustus #105
    "és ah nem fordító a dev c++,akkor mi? :D"
    IDE (Integrated Development Environment - Integrált fejlesztő környezet).
    GCC-t (GNU Compiler Collection - ez a linuxos C++ fordító) használ fordítóként.
  • Palinko
    és ah nem fordító a dev c++,akkor mi? :D
  • Palinko
    fiúk! kéne egy plugin,amivel bebírom importálni a dev c++-ba a borland c++ projectjeit.
  • Dj Faustus #102
    Nos nézzük: ha valamilyen IDE-t használsz (Integrated Developer Environment = integrált fejlesztőkörnyezet - például TurboC), akkor a program lefutásakor felvillantja a kimenetet, majd azonnal visszaadja a vezérlést a fejlesztőkörnyezetnek.

Tegyél be egy billentyűzetfigyelést a program végére.
    Tehát ilyesmit:
    while (getch()!=32);
  • kuks
    itt van előttem, de erről nem ír semmi! "Programozzunk C nyelven"
  • CAD
    Sztem eljott az ideje, hogy elmenj es elolvass egy C konyvet.
  • kuks
    még egy dolog!
    ha lefuttatom miért csak egy pillanatig lehete látni? MIt lehet ez ellen enni?
    Milyen parancsot kell begépelni?
    Előre is kök!
  • Dj Faustus #98
    Szögletes zárójelet kapcsos zárójelre; MAIN() helyett main().
    #include <stdio.h>

main()
    {
    printf("C nyelv\n");
    }
  • kuks
    Hy!
    Most kezdtem a c nyelvet és nem tom hogy mi a gáz!
    #include <stdio.h>

MAIN()
    [
    printf("C nyelv\n");
    ]
    És ezt írja ki hogy a hiba forrás
    83 untitled1.c parse error before `;'
  • ffxi
    Néz körül prog.hu-n
  • bociub
    ÉS ha nem voiddal kell kezdeni akkor mivel? NAgyon kéne a help mert holnap vizsgázok és én nagyon nem tudni ezt pedig a tanár él hal az ilyenekért...
  • bociub
    Valak nem tudja h kell ojat csinálni h egy fügvény bekérjen n darab számot abból jól kiszámoljon vmit majd visszatérjen egy struktúrával amit ő jól feltöltött...ráadásul h fogom én ezt a fügvényt használni ha még lesz is?

#include<stdio.h>/*téglatestes felszinszámitós fügvényes struktúravisszatéros*/

void fug(int a,int b,int c)
    {

struct ize
    {
    int V,A; /*visszatérési értékek*/
    };
    struct ize mize;

mize.A=2*(a*b+b*c+a*c);
    mize.V=a*b*c;

return(mize);
    }

main()