251
Szal...
  • Tikal #88
    nyertél :)
  • Davidus
    nem kiárt hogy pár év múlva majd az/ez miatt lesz használva mert a nép alakítja a nyelvet:)
  • fm
    majd megteszem én :)

Kedves K. András,ez Te írtad:
    "Szerintem nézzél utána..." akkor lett volna helyes,ha ! jel van a végén,ugye tudod! most egyébként nem is erről van szó,hogy ki milyen kifejezéseket szlenget használ hanem, hogy a magyar nyelvben mi helyes és mi helytelen. Te TÉVEDTÉL,ennyi...
  • Dynamic
    Fogadjunk te nem bp-i vagy.:)
  • Tikal #84
    az ez miatt már csak logikusnak sem mondhato, de nekem a számra sem jön.

pl mikor mondazs olyat hogy: a auto vagy az tábla, azért van két névelőnk hogy könnyitse a kiejtést, nem azért hogy ilyen ocsmány szavak jöjenek létre mint az ez miatt.

Ja és a másik undorito számomra, a szoljatok A Pistának, majd A Lászlo megmondja, stb mondatok...pfff
  • fm
    én is!
  • QuippeR
    KAndrásnak csak azért nem válaszolok, mert itt még senkivel nem flémeltem, és nem is fogok
  • K.András
    Szal ennyit erröl :)))
  • QuippeR
    neeeem, aaarrrghh
    falra tudnék tőle mászni
  • K.András
    "Na asszem "
  • K.András
    "nemtom"

LOL...
  • fm
    térjünk át a "DE VISZONT" kifejezésre!!! ezt is orrba-szájba használják a médiában és az utcán is,vajon helyesen?
  • QuippeR
    azt például nem tudtam, hogy ha nyomatékos, akkor külön kell írni. valószínű leszedtem volna a fejét annak, aki így írja.
  • fm
    nemtom, Te kezdted
  • fm
    JA, meg arról is volt vita: egybe,avagy külön kell írni..
  • QuippeR
    jó, igazad van, meg nekem is, most akkor miről is beszélünk?
  • fm
    nem téged akartalak meggyőzni, csak tényekkel igazoltam,hogy manapság mi a helyes!
  • QuippeR
    semmi... csak a #50-re mondom, hogy ne nagyon keresd a magyar heleyesírás szabályaiban
  • I.C.ram
    Na asszem Kandrisnak túl nagy a büszkesége, hogy Ő kérje bocsánatot. :/ De megint nem neki lett igaza.
  • Dynamic
    Ezt magyaráztam a #41-ben...
    Az #55-ben meg le van írva egyértelműen, hogy hibás.
  • fm
    és mi a vita tárgya??
  • QuippeR
    amit én írtam, az kb 19. században következhetett be szvsz.
  • fm
    ezt nem láttam :) de a Te könyved jóval fehérebb...mellesleg igazad van,sehol sem szerepel.
  • fm
    az "ez miatt" sztem ebből max eredhet: "ez az ami miatt"

a MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI 11. kiadásában SEHOL SEM lehet fellelni az "ez miatt", vagy "az miatt" kifejezéseket,ellenben az egybe/különírásról írnak benne:

tehát,mivel nem szerepel sehol,hogy "ez miatt" így ez a kifejezés HELYTELEN!!
  • 2XP
    A magyar helyesírás szabályai:

Hol is van az "ez miatt"? :p

Azt hiszem, inkább te tartozol bocsánatkéréssel...

Ui.: kérdezz meg egy irodalomtanárt, de sok jóra ne számíts ;)
  • fm
    ok ;)
  • Sephi
    Orulok csak talan nem igy kellet volna kezdeni :P
  • QuippeR
    inkább örülnél, hogy ennyi hozzászólás van a topicodban :D
  • Sephi
    Kijavitottam magam. Mi talatuk ki a sajat korunkben nem universalisan. Addig mi meg nem haltunk rola es meg voltunk rola gyozodve akkoriban hogy ez a mi szovegunk es meg kulon web site is volt errol :))) De ez akkor volt hihe :)
  • Sephi
    De ez a dolog is remekul bizonyitja hogy bazz ti nem birjatok hogy veszekedes nelkul. Nyitok egy topikot es ti helyesirasi dolgokrol kezdtek el vitatkozni... habar van valami koze de nem ennyire :)
  • fm
    "Tehat 1998-ban szulettek meg a vazz / bazz , vazzeg / bazzeg beszolasok es
    mi talatuk ki oket." ez az első hozzászólásodban volt,nomeg nem csak rád/rátok vonatkozott eme kijelentésem,hanem az illetőre is,akin felb*szódtál..

"eme" helyett lehetne "ezme" ?? :DD
  • Sephi
    Igen igaz es hulyeseg volt errol topikot nyytni de ez az alap dolog amit megfogalmaztam es ehez tartom magam. Mit szid az a hulye gyerek engem hogy hasznalom a "vazz" beszolast mert azt o talata ki es lemasoltam rola meg ilyenek... errol szol ez a topik. Csak hulyen fejeztem ki magam az elejen mert tiszta ideg voltam.
  • I.C.ram
    De nem érted, hogy mit mond Quipper????

Régen lehet, hogy használták. Sőt régen sok mást is használtak, ami ma nagyon nem helyes.
  • Dynamic
    Ez nem magyarázat, ebből csak KÖVETKEZIK, hogy hibás az ezmiatt:

"Grammatikai tesztek a verbális lexikon részét képező irreguláris morfológiai alakzatok meglétének vizsgálatára (a magyar nyelv sajátosságait figyelembe véve, itt elsősorban névszói tesztek jöhetnek számításba, szemben az angol, német, olasz, vagy spanyol igei tesztekkel). Ilyenek:

- névutós mutató névmási szerkezetek a ???z” hangot megőrző hibás alakzatok kimutatására (pl. amiatt – az miatt, azmiatt, emellett – ez mellett, ezmellett); "

Itt.
  • K.András
    Jo lesz ha megnézed :)
    Aztán keress meg egy bocsiért...
  • QuippeR
    alapból marhaság a vita. képzeljük el mi lett volna, ha Jedlik Ányos elküldi Siemens bácsit a fenébe, mert szerinte ő találta fel a dinamót...
  • Sephi
    Talan a #7 hazaszolas mond neked valamit? Nem alitom hogy mi talatuk ki hanem a mi korunkben talatuk ki. Attol hogy mar volt arrol akkoriban meg nem tudtunk.
  • Dikkma
    Ha te, meg még 50 másik ember is kitaláltátok a Vazzt/Bazzt, az tulajdonképpen csak Sephi koncepcióját támasztja alá, nevezetesen hogy nem küldheti el senkit őt azért, mert az illető találta ki a Vazzt/Bazzt, ergo nem kell háborogni.
  • QuippeR
    valaha valóban ez miatt volt, majd ez e' miattra, e'miattra, majd végül emiattra módosult. most ezt kell használni, ha irodalmi magyarban akarsz beszélni.
  • I.C.ram
    Angol szótárban is csak "emiatt" van. "Ez miatt" nincs.

Helyesírási kézikönyvet most nem találtam, de majd abban is megnézem valamikor, ha megtalálom.