524
2004/05 felvételi ponthatárok
-
#484 ez jó!
valahogy így. mindenki a másikat hibáztatja, más nyakába varrja a felelősséget, és mástól vár megoldást ahelyett, hogy magáénak tekintené a problémát, és tenne vmit a javításáért. ez mindenhol így van.
ami az oktatásügyet illeti, totál káosz van. hogy a tanár vagy a diák vagy politikusok felelőssége, elég nehéz lenne eldönteni.
1.) van egy hagyományos, rosszul működő, egyre inkább degeneráló rendszer, amit most nem lehet reformálni.
2.) olyan pedagógusoknak kellene diplomát adni, akik tényleg megfelelőek a feladatra (nálunk olyan emberek vannak, akik félig szellemi fogyatékosak - ez most nem vicc, és nem tudják elkerülni, hogy lediplomázzanak, ha megcsinálják az összes tanegységet).
3.) fizetni is kellene nekik - az értelmesebb társaság nem pedagógusként dolgozik.
4.) kellene egy kis pénz az iskoláknak, hogy használható felszereléseket és szemléltetőeszközöket tudjanak venni, vihessék a gyerekeket kirándulni, tapasztalatból tanítsanak meg dolgokat, ne a könyvből.
5.) amíg létezik A B C besorolás az osztályok megkülönböztetésére (és még sok egyéb), addig a gyerekek rangsorolva vannak. teljesül a Pygmalion effektus: C-s vagy, hülye vagy. ha azt mondják rólad, hogy hülye vagy, egy idő után hülyeségeket csinálsz. később pedig már el is hiszed.
6.) olyan alapvető pedagógiai hibák vannak az iskolákban és az órákon, amiken a most tanítók nem fognak tudni változtatni.
tehát kell egy jó kormány, sok pénz és támogatás, egy megfelelő egyetemi képzés, jó és alkalmas tanárok, egy jól felszerelt iskola és hozzá is láthatunk... -
#483 elöbb az emberek hozzáállásást kellene és nem a módszert. -
#482 változtatni kell, de nem így. -
#481 na akkor most nem ertem. valtoztani kell vagy nem? -
#480 addig amíg az emberek úgy viszonyulnak az oktatáshoz mint most, nem lesz szakképzett tanerő, legalábbis nem elég. -
#479 nem az a baj a kulvilaggal, hogy nem az oktatasuggyel foglalkozik, hanem hogy csak a penzzel.
sztem a technikai kivitelezese egy oktatasi reformnak (lsd. legyen szakkepzett tanero--) annyiban tartozik rank, mint hogy az honnan lesz tobb szaz mazsa soder az autopalyahoz. -
#478 "procrastinators of the world unite! - but not now..." -
#477 és nem azt mondom hogy szar a felvételi (nem tudom milyen ahogy más se) de szerintem iszonyatos felelőtlenség menet közben ennyit változtatni -
#476 "sokat jelentene az is, ha a kulvilag szemlelete megvaltozna"
"asszem ez nem a mi problemank"
most akkor miről beszélsz? addig amíg a legtöbb ember nem foglalkozik vele mert "nem a mi problémánk" addig itt nem lesz semmi érdemi változás, sőt egyre rosszabb lesz. -
#475 persze hogy fontos dolog lenne de ez nem enny hogy szar a felveteli. ennek az oktatasugynek kurva sok baja van. mondjuk a kisebbsegek integraciojA. szal nem ez az egyetlen. es meg mindig ott vannak az alternativ iskolak, ami azert sztem eleg megbizhato.
de mi a f8szert mindig a tanarokat meg az oktatast basztatjak. a szulok felelossege legalabb akkora.vegul is ok valasztottak ezeket a politikusokat. ezen nem erdemes hisztizni.
es sztam a poroszosan nevelo tanarok is tudjak, hogyan kell keszsegfejleszteni, mitobb mindig is voltak ilyen jellegu torekvesek, csak nem ezen volt a hangsuly. szerintem ez nem egy gyokeres valtoztatas, hanem a hangsuly athelyezese.
sokat jelentene az is, ha a kulvilag szemlelete megvaltozna. ha a felvetelik nem abbol allnanak, h ki mennyitr bir seggelni.
de meg sajnos csak a lexikai tudast tekintik tudasnak a tarsadalomban, tisztelet a kivetelnek, es ha valaki mondjuk szeret barkacsolni, azt is kozgazra kenyszeritik, merthogz diploma az kell, kozban meg nincs egy ertelmes mesterember csak az alkoholista szerencsetlenek. es mindez miert? mert a szulo azt akarja h a gyerek penzt keressen.
annyira azert nem nezem felszinesen a dolgot, csak utalom ezt a tehetelenseget.
Dzsini: a felmutatando tanarok fotojat kuldjem be vagy a telefonszamot? -
#474 akkor már régen rossz -
#473 majd a gyerekeit érinti... -
#472 nagyon rosszul állsz hozzá ha azt hiszed ez nem a mi problémánk, lehet személyesen nem érint de ettől függetlenül ez nagyon fontos dolog lenne. -
#471 és hány iskoláravaló általánosiskolai tanárt/tanítót tudsz MOST felmutatni, hogy az elsősöket már megfelelően kezdje oktatni szeptembertől? -
#470 asszem ez nem a mi problemank, deha feljovo rendszerben vezetik ezt be, akkor van kb. 12 ev a tanarak kivikszolasara. -
#469 igen. ezek is megfontolandó szempontok... -
#468 30-35 évesen akinek megvan a naprakész tudása az nem valószínű, hogy elmegy agyament egyetemistákat tanítani nagyon kevés pénzért, inkább vagy külföldre megy, vagy magántanárnak ha már oktathatnékja van... plusz az adott iskolának valamit kezdenie kellene a meglevő tanári karral, akiket meg nem rúghat ki természetesen. -
#467 nálunk az egyetemen elég jó a tanárképzés, sok új módszert, kreativitást fejlesztő gyakorlatot mutattak be nekünk. viszont hozzátették a tanáraink azt is, hogy egy régi típusú, poroszos oktatási rendszert követő (azt akarom hallani, ami a könyvben van) iskolában nemhogy nem fogják jó szemmel nézni, ha én vmit reformálni akarok, hanem lehetetlenné fogják tenni azt.
az alternatív és reformpedagógiát magukénak valló iskolák már nagyon jó metodikát használnak, de elenyésző kisebbségben vannak.
amit most csinálnak, az botrány. olyan diákokat dobtak bele a mélyvízbe, akiknek elméletben egyszer elmagyarázták, hogyan kell úszni. fulladásos halál.
tényleg a pedagógusoknál kezdődik az ábécé... a szemlétváltásra meg várhatunk egy darabig.
arról nem is beszélve, hogy mennyire motivált egy "jólkereső" pedagógus. -
#466 SZVSZ VAN ilyen tanari garda. -
#465 #462 -
#464 sztem a tanarokkal lenne a legkisebb abj. ahogy a rencervaltas utan tudtak sok sok angoltanart produlkani, ugy ez sem lenne gond, plane, hoy ejjel nappal tovabbkepzeseken ulnek. -
#463 pontosan, arról nem beszélve hogy az a tanár aki mondjuk 15 éve x módszerrel x vizsgára készít fel, nem fog tudni 1-2 év alatt átállni. -
#462 ahoz viszont ilyen szemléletű tanári kar kell, amelyik TUD ezen a módon tanítani -> ezeket ki kellene nevelni egy megfelelő egyetemen, ahol olyanok tanítanak akik... és körbeértünk.
most viszont szétrugdalják az egészet, aztán meglássuk hogy lesz :) én mindenesetre mókázok majd májusban egy jót, aztán vagy felvesznek vagy nem. -
#461 vagyis nem a gimistaknak kellene bevezetni az uj rencert hanem az altalanos iskola 1 osztajatol egy teljes szemleletvaltasra lenne szukseg. -
#460 <rant>
az elvek jók, csak az oktatási háttér nincs meg mögötte - na most ebből adódóan eléggé felemásan működik... a "nem oktatjuk aztán számonkérjük" helyett inkább a tanítást kellene megreformálni. UTÁNA lehetne mókázni a felvételirendszerrel, és akkor sem a nem ide való Bachelors/Masters rendszert behozni, mert ez felesleges amerikamajmolás. egy ütőképes profi oktatási rendszer kellene.
</rant> -
#459 szvsz semmi baj nincs vele, nagyon szep elvekre epul, egyenlo tudas,kevesebb megterheles (a felveteli kiesik), kevesebb lexikai anyag, sokkal tobb gondolkodas, a keszsegek fejlesztese meg egz tsomo hasonlo szent cel. DE. miert varjak el vkitol, aki 8-10 evig csak seggelt es magolt, h most egyszerre csak felredobva a regi berogzott modszereket, elkezdjen marha kreativ lenni.
...
ez a sikerszakma ize, meg. hat az biztos h. egy kettessel vegzett vegyeszmernok hamarabb kap allast mint a kozgazdaszok tomkelege. meg ehhez azert kell egy jo adag protekcio is. persze ha az ember zseni a szakteruleten, akkor elkapkodjak igy is ugy is, de ennek nem sok eselye van. -
#458 hat valaki/nek biztos jó(/sokat keresett rajta)... mert bevezették :D -
#457 ez a káosz senkinek nem jó -
#456 halistennek nekem *különösebb* tétje nincs, csak plussz pontok (illetve az angolnak van, viszont abban magabiztos vagyok >) ), de en se lennek most a sajat helyemben -
#455 nem lennék a helyetekben -
#454 az egyik miskolci gimnazium igazgatohelyettese nyilatozott ezzel kapcsolatban: szerinte a probaerettsegiből nem sok eredmenyt lehetett leszurni, mivel :
a.) a tanulók nem készültek rá mivel tétje nem volt
b.) komolyan se vették az egészet, csak össze vissza töltögették a dolgozatokat
-
#453 ez a másik kabaré!
Jelentkeztem ugye emelt szintu erettsegire iden ujra. OKevbol elküldtek a volt sulimba, mondván ott próbáljam meg.
Visszamentem a regi sulimba ahol letettem az erettsegit, onna elküldtek mondván az iskola NEM MERI FELVÁLLALNI hogy emelt szinten érettségiztet! MIskolcon 3 azaz 3 középiskola lesz emeltszintű vizsgaközpont es ide fogjak bezsufolni azt a bele se merek gondolni hany embert aki emeltszintu vizsgat szeretne tenni... :/
Ezutan mehettem vissza az okévbe mire ott nagy kegyesen kb fel perces papirmunkaval elfogadtak az erettsegi jelentkezesem... (miutan elbasztam 2 orat az oda vissza rohanglassal :P )
-
#452 na szuper.
Rátapintottam az új rendszer egyik gyenge pontjára.
Informatika szakra akarok menni egy főiskolára, ahhoz szükségem van egy inkformatika érettségire, mert különben nem vesznek fel. Az informatika érettségi letételéhez szükségem van az az utolsó 2 éves anyagból vizsgát tennem, mert nem voltak informatika óráim.
Jó mi? ;)
(informatika vizsga --> informatika - érettségi ---> informatika szak) -
#451 tényleg, azt most olvastam el.
elképesztő... de még ha normális, építő jellegű műsorok mennének a televízióban! de így! agyhalál! -
#450 azt mindenhol megerősítették, hogy nagyon kevés a leadott jelentkezés (bár ebben szerintem az iskolák is sarasak, ott az ottani titkárság intézi az emelt érettségi jelentkezéseket), a felvételiről meg nincs info.
a próbaérettségi-nemsikerült dolgot nem tudom, azt nem sikerült seholse ellenőrizni. -
#449 a tv-s cikk igaz? -
#448 arról nem is beszélve, hogy rengeteg adózgatósdinak is ma van a leadási határideje, igy fiatal-öreg együtt áll sorba. sose értettem ezt az utolsópillanatos dolgot :) -
#447 nagyon örülök neki, hogy letudtam az érettségit 99-ben. szerencsétlen 18 évesek. nem irigylem őket! -
#446 csak egy jótanács. aki ma akarja leadni a jelentkezési lapot, csípje össze magát, mert már tegnap kora du. is félórás sorok álltak minden ablaknál. ma biztos káosz lesz. főleg délután! -
#445 http://index.hu/politika/belfold/matura8884/
:D