22335
-
#1597 persze, mind régifajta márkás országúti bringa, evidens hogy könnyü mind :)
nem lehetsz kicsi, ha ilyen 58-as országútit néztél :P -
Atya7 #1596 Amit adtal link, azok kozul az utso ketto tetzik :)
Foleg az utso elotti. Azon van nyereg is ( marmint meg van emlitve, mint marka :) ) meg a hajtomu is ki van emelve. Az utsonal a CUSTOM ( hajtomu ) az marka, vagy egyedit jelent?
Ezek is hasonloan konnyuek, mint a Tied? -
#1595 a tárcsafék szerintem vicces lenne egy országútin, mivel nem igazán rá találták ki :) -
#1594 a kanálméret meg azt takarja, hogy a hátsó váltó alsó szára milyen hosszuságu. igazából ez inkább MTB-s móka, mivel egy országútin nincs annyi fokozat. -
#1593 "Láncváltós egyszeregy. Elöl 3 fogaskerék, hátul 7 fogaskerék, az hány sebességfokozat? Beugrató kérdés, a 21 az alapvetően hibás válasz. Tilos használni ugyanis a legnagyobb első kerékről a legnagyobbik hátsóra és a legkisebbik elsőről a legkisebbik hátsóra vezető kombinációkat. Akkor 19 sebesség marad. Ez is nagyon rossz válasz. Vegyél elő kockás papírt (vagy Excel táblázatkezelőt) és a három első tárcsa fogszámának megfelelő sorokba készíts hét oszlopból álló táblázatot. Az egyes cellákba írd be az ugynevezett hüvelykáttétel értékét, ami nem más mint a kerékátmérő × első fogszám / hátsó fogszám. Ime egy számpélda: 26"-os MTB kerék hüvelykáttétele, 48 fogú első és 16 fogú hátsó lánckerékkel = 78". Ez egyben a városi kerekezésre ajánlott 55" - 78" tartomány teteje, ami e fölött adódik, azt sohasem fogod tudni kihasználni, tehát fölösleges sebességfokozat. Ugyancsak kérdéses, hogy a táblázat első, második és harmadik sorában egyaránt előforduló pl. 52.0" 49.4"és 45.5" hüvelykáttétel azonos vagy különböző sebességfokozatnak számolandó-e? Át fogsz-e váltani az egyik kényelmes városi fokozatról a másik kényelmes városi fokozatra? Ugyanakkor a nehezebb emelkedőkre való 26" - 24" - 22" vagy 20" hüvelykáttételből az áruházi bicikli sebeségfokozataiban valószÍnüleg egyik sincs benne. Tehát a huszonegy sebesség az nagyon gyakran csak 12-13 ténylegesen kihasználható fokozat, ráadásul a valódi terepfokozatok nélkül. (20"-nél kisebb áttétel létrehozásán fáradozni nem érdemes.)
Hiába van tehát sok sebességed, ha a terepfokozatok hiányzanak, vagy odafelé vagy hazafelé fárasztó lesz a tekerés, és emiatt inkább a garázsban porosodik a bicaj. Keress egy jó szakműhelyt, ahol olyan fogaskerekeket rendelhetsz, ami a Te fizikumodnak a legjobban megfelel. Az én bringám első hajtóművét 28-38-48 fogszámról 22-32-42 fogúra cseréltettem, a hátsó váltó fogszáma pedig 14-16-18-20-22-24-28. Nem is értem igazán, miért nem hívják az így átalakított biciklit Personel Bicycle-nak...
(A fogszám feljegyzéséhez íme egy egyszerű trükk: a szám a fogaskerék egyik oldalára rá van írva, rendszerint a nehezebben leolvasható oldalon. Még mindig ráérsz leszámolni a fogakat, ha nem látszik a gyári jelzés.)"
-
Atya7 #1592 Ez mit jelent?
Első fogszám-különbség: max.22
A hajtasnal levo fogaskerek ( mondjuk a nagyon 52fog ) es hatul a legkisebben ( 13-11 fog ) levo fogszamok kulonbsege?
Valamint van olyan, hogy GS-SS kanál. Az micsoda? SS-nel mintha max fogszam kulonbseg 14 lenne csak. Ez a kulonbseg? -
Atya7 #1591 Most nezem az ebike os arakat :) Nagyon megorultem. A bikediscounton neztem eddig, es ehhez kepest horribilis arak vannak. Ott szamoltam 34Ezret azokra az alkatreszekre, amit irtam. Amugy ez sem sok kilo, a 20 minuszt csak irtam.
Megnezem, mennyibol jonne ki, ha megrendelnem az osszes dolgot neten, aztan dontok. De koszonom a linkeket!
Amugy igazabol a jaratlansagomat tukrozi, hogy a bicajomat konnyunek gondoltam, de amikkel en talalkozok, tesom MTB je, meg Anya hetkoznapi bringaja, ahoz kepest messze messze konnyebb.
Meg egy aprosag. Orszagutin miert nem latni soha tarcsa feket? Nekem nagyon megtetszett. Ha jol neztem a dolgokat, kerekagy, tarcsa, meg maga afek kell hozza. Nem gondolkodom nagyban, csak bowdenesben. Ehez jo az a fajta fekkar, ami a bicon most van? ( ilyent vennek ujat )
Egyelore ennyi. -
#1590 pl én ezt a Cilo vázast vettem 20 környékén, a tufók párja volt hozzá 7k, így még mindig nem vagyok 30k felett. Simano altus váltó, weinmann fékrendszer, japán silver win alu kormány és stücni, silstar alu hajtókarok, mavic duplafalu felni. És nincs 10 kiló sem a súlya.
-
#1589 a) belső-külső egyben van és palmatextel ragasztod a duplafalu felnihez, amit a nyomás és a ragasztás tart össze. igazából csak versenyzők használják, de nekem baromira bevált biciklis úti közlekedésre.
pl. a tufo sznigó gumi
LINK
b) amúgy csak megjegyzem, hogy 30 környékén baromi jó brigákat tudsz már venni amik még 10kg-ok sincsenek:
LINK
LINK
LINK
LINK
LINK -
Atya7 #1588 a)
Mi az a szingos? :)
b)
Meg vannak kepe:
Fontos lenne meg az ar. Sajnos nem engedhetek meg sokat maganak. :( 40 ezerbol ki kell jonnie mindennek. De az mar nagyon max. Olyan 30 alatt jo lenne kijonni. Ahogy elneztem, ezek kellenek: Pedal, hajtomu, monoblokk, hatso valto, fekek karok, meg fogaskoszoru.
Az, hogy hatul per pillanat az otodik ( legalso ) fogaskerek ,,szalajt'' az mitol van? Koszoru hibaja, vagy a keréké?
-
#1587 Üdv! csodálatos dolog az országúti bringázás
netes:
ebike.hu
jó bolt csak nekem kint van a fenébe: hajtany.hu
szintén zenész:
biondobike.hu
Őket csak ajánlani tudom, mert szeretik az országútis dolgokat és a rendelésre is nagyon nyítottak: bikesupport.hu
jópár helyen elfognak hajtani azzal a szöveggel, hogy országúti cuccokkal nem foglalkoznak (velük nem is szabad sokat foglalkozni, mert még rendelésre sem érdekli Őket a dolog). Aztán arról már nem beszélek, hogy ha szingós cuccaid vannak akkor még nehezebb a dolog :)
sok sikert -
Atya7 #1586 Udv!
Kis ( oriasi ) segitesegre lenne szuksegem! Van egy nagyon regi talan olasz versenybicajom. Bar ha jol tudom, inkabb orszagutinak szokas nevezni. Kifejezhetetlen mod szeretnem, ha nem lenne vele annyi problema. Pl a hatso valto egyszer betekeredett a kullok koze, igy aztan most kicsit csaren all. Elol a pedaloknal, a bal ( nem fogaskerekes oldalon levo ) pedal folyton kicsavarodik a helyerol. A masik oldalon, a fogaskereken belul, a csavar, ami a pedalt, meg a fogaskereket ( hajtomu? ) tartja a vazban, az is kicsavarodik, annak ellenere, hogy a tekeressel egy iranyban szorul a menetje...
Hatso fek nincs, valamint kicsit rozsdasodik a vaz. :D
Ebbol szeretnek a vaz konnyusegehez melto bicajt faragni. ( nics 20 kilo a bicaj kompletten )
Delutan csinalok rola fotot!
Honnan erdemes alkatreszeket venni? Inkabb ugy kerdezem, neten honnan, mert legkozelebb szolnok v jaszbereny vannak, mint varosok, azok is min 20 km re, en meg lusta vagyok vonatozni :)
Ami szerintem kellene: Hatso valto ( ehez gondolom uj fogaskoszoru is, a mostani 5 sebesseges, amibol az utso ,,szalajt''. Kerdes befer-e a villak koze egy 7-8 sebesseges koszoru ). Elore uj hajtomu, meg hozza tengely, ami a ket pedalt ( hajtokar+pedal ) osszekoti ( monoblokk?? ). Valamint uj pedalok ( amin taposni lehet ). Valamint aprosagok: bowden, fekkar.
Rolam annyit, hogy soha nem foglalkoztam biciklivel komolyabban ( bar tegyuk hozza autoval sem, 2 honapja azt sem tudtam mitol megy, most meg ki tudnam tisztitani a karburatort :) ), tehat csak jo szajbaragosan. Osszeszerelest meg tudom oldani, de egy valami nagyon hianyzik! Egy kulcs, amivel a Hajtokar, hajtomu, monoblokk csavarjat ( ami nekem folyton kicsavaraodik ) lehet meghuzni. Tegnap talaltam nagybatyamnal egyet, de az ki volt mar tagulva, aztan jol el is tortuk. Minden esetre a 32 es kulcs meg vigan szuk annak a csavarnak ( mindenhol ives, kiveve 2 helyet egymassal szemben, ott lehet fognai a kulccsal, biztos tudjatok melyik az ), raadsul be sem fer a vaz es a fogaskerekek koze.
Kb ennyi. Amint tudom, hozom a fotokat. :)
Koszonet, tisztelet, udvozlet: atYa -
#1585 jah, hát igen, én is inkább bringával közlekedek, ha bringa túrázok, de ha mondjuk egy streetes, dirtös bringával megyek, azt inkább vonaton:)
Jah, és 2 hét múlva lesz 2 bringám, úgyhogy már csak addig kell kihúznom:) -
#1584 ha nem siet az ember jobban megéri lemenni biciklivel,bőven megvan 1 nap alatt és nem kerül anyiba -
#1583 A vonat egy sz*r...
Én pl 60 km-t teszek meg vele 1 és negyed óra alatt(lakhely-albi)...szerintem ez szánalmas a 21. században, de ez van...
Ráadásul, tényleg az van, hogy a vonaton egyszerűen nincs hely a bringának. -
Desintegrator #1582 Ráadásul mi egyszer úgy jártunk, hogy jöttünk egy ööö azt hiszem ic-vel,de ebben nem vagyok biztos ,a lényeg az,hogy biciklivel voltunk, és Ausztriában simán felengedtek biciklistül a vonatra... a határ előtt leszálltunk az utolsó faluban, mivel rájöttünk, hogy valamiért sokkal többett kellett volna fizetni a jegyekért,ha azzal a vonattal egész Pestig megyünk Bécsből. Szóval leszálltunk, és elkezdtünk tekerni mint az őrült Hegyeshalomba, hogy elérjük a rövid pihenője után ugyanazt a vonatot :) ,mert majdnem fele annyiba került a jegy, mikor külön vettük meg. Nem tudom, a határon való átlépés miatt kellett volna vajon többletet fizetni ? Na mind1, mindenesetre időben Hegyeshalomba értünk leelőzve a vonatot, ott viszont kiábrándítottak minket, hogy idehaza azon a vonaton nem lehet biciklit szállítani...
Egyébként külföldön sem drágábbak szerintem a jegyek, mint itt, sőt szinte mindig vannak túristakedvezmények is...pedig a minőség összehasonlíthatatlan. Itt Szegeden még a villamos se tud 30-40km/h-nál gyorsabban menni ha akarna se a szar sínek miatt... éjjen a haza -
#1581 Igen! Erről beszélek.. Ameddig ilyen viszonyok vannak nem lehet elvárni hogy hagyd ottthon az autót. Magyarország jelen helyzetben az autokra épül. Sajnos ez van. Budapesten átmegy egy rahedli főut ameddig nincs megfelelő széles normális elkerülő ut addig nincs miról beszélni. Plusz az amit irtam. -
#1580 és fejenként 6k ha 4 fős család megy az 24k
megéri a vonat? hát nem -
#1579 5-11 óra között -
#1578 azt se felejtsük el, hogy Budapest nem kicsi
nem olyan mint mondjuk Koppenhága, ami akkora mint a XI. kerület
mondjuk egész Magyarországra jellemző ez a vánszorgás,. amit mondasz, juss el mondjuk Sopronból Miskolcra vonattal, fél napra toippelem, de mindjárt megnézem elvirán
-
#1577 mondjuk akkor csúcsidőben korlátozni a belvárost, azon kívül meg mindenki oda megy ahová akar.
Londonban is csak néhány útról vannak teljesen kitiltva a személyautók, a többi belvárosi úton meg fizetik a congestion charge-ot ha be akarnak menni (ami 2004-ben asszem napi 5 font volt, 1 órai minimálbér).
Természetesen egy ilyen akcióval egyszerre modernizálni kell a tömegközlekedést, másképpen nem megy. Az tuti. -
#1576 Én nem értek ezzel egyet.
És méghozzá több dolog miatt nem.
Megértem azokat akik bent laknak hogy sok az autó a városban, de én kül városban lakom (pestimrén) Ha innen be akarsz jutni a belvárosba tömeg közlekedéssel kb 1 órás utra kell számolni+ vissza ugyan ennyi. Etz autóval megoldom a legnagyobb forgalomban is kb 30 perc alatt. Ez az egyik.
A másik dolog pedig az hogy bp-n nem a budapesti lakosok miatt van gond mivel mi 2 millioan vagyunk ebből kb 200ezer autó van bP-n. Napal a városba még egyszer ennyi autó érkezik az azt jelenti hogy a kb 300 ezer autóra tervezett városnak kb 400-500ezer autót kell elviselnie. Ezért vannak akkora dugok.
Szóval a lényeg az hogy nem megoldás a belváros lezárása. Ha ezt megteszik a jelen körülmények között nagyon nehéz dolgunk lesz.
Gondoljatok abba bele mi lesz éjszaka. Most a metro 23-ig jár.
Ha én nem mehetek kocsival be a városba hogy jutok haza?
Elmegyek bulizni, elmegy az utolsó metro akkor utána 20-30 percenként van ejszakai járat ami kihoz a határ útra. Határ útról 40 percenként megy busz, de akkor sem ide haza hanem a Béke térre. A Béke térről pedig egész este egy busz visz haza kb óránként. Szóval egy ilyen dolog akkár 2-2.5 óa is lehet.
Szóval ameddig ezek a dolgok nem megoldottak, addig szó se lehet ilyesmiről mert kizárnak a körforgásból egy csomo embert.
Azoknak könnyebb a szitu akik bent laknak mertha nincs metro hazamész gyalog. De azért nem olyan egyszerúű ez. -
#1575 nem lenne rossz dolog, de Budapest sajnos nem London:) -
#1574 jószerével nem fognak csinálni semmit
nem az ország, csak a főváros vezetése
a XI. ker egész normális -
#1573 zárójelbe én is megjegyeztem, hogy ezek problémák csak nem taglaltam.
valamit biztos lépni fognak ezügyben, de tudom előre én is, hogy szarul fogják csinálni és az ebből keletkező problémákra is tesznek majd míg nem tüntet fél budapest.
sajnos ilyen ez az ország. -
#1572 mellékesen
a) nincs hiova lerakni, legjobb lenne ha el sem indulnának vele, ergo gyorsvasút kell az aglomerációba, de ezt D. képtelen felfogni
ehelyett az M7-es mellé odatesznek egy P+R-t ha jól emlékszem 500 v. 1000 férőhellyel, ami semmire sem lesz elég, max aki ott lakik nem tud lépni a kocsiktól, nő a bűnözés, stb
b) ha letenné mindenki, aki kocsival akar a belvárosba eljutni, nem bírná a terhelést a jelenlegi tömegközlekedés, a reggeli órákban így sem bírja
c) jelenleg ha nincs hol parkolni, amúgy sem mész be kocsival
d) olyan útak kellenének, hogy a fizetős belvárost el lehessen kerülni, ez soxor a sugaras úthálózat miatt nem megoldaható, Budán É-D irányban összesen 2 út van (+rakpart), ezt is szűkíteni akarja az okos városveztés, aztán álmodoznak mindenféle alagutakról, persze az nem fog megvalósulni, de a frogalomkorlátozás igen*, a belvárosi forgalom átkerül máshová, akkor meg akik ott élnek, azok szívnak, ergo a belváros fizessen a külső kerületeknek azért, mert a forgalom átkerült hozzájuk
* tudod ez olyan, mint amikor felújították a Kosztolányi Dezső etret, és a parkot úgy csinálták meg, hogy a szegélyek lejtenek, szögletesek, tehát kiválóan lehet rajtuk deszkázni. azt kérték a deszkás kölyköktől ne deszkázzanak ott, hanem majd csinálnak nekik a fenektelen túnál egy pályát. ebből annyi valósult meg, hogy kitették a gördeszkázni tilos táblákat, aztán szevasz
ez ma a fővárosi önkormányzat
egy méter kerékpárutat nem épített a főváros 2000 óta
-
#1571 agy is rengeteget fizetünk
az autós Mo-n a fejőstehén -
#1570 nem hiszem, hogy ez egy rossz dolog lenne. akiknek muszáj arra menni azok majd kapnak engedélyt akiknek meg nem, csak kényelmi szempontból büdösítik a belvárost azok fizessenek vagy! (és ezt fogják tenni remélem) rakják le az autót a külvárosban (persze ezt is meg kell oldani) és menjenek be tömegközlekedéssel (ezen is kell változtatni). én egy jobb, tisztább, biztonságosabb fővárost szeretnék amihez ez egy nagy lépés lenne. -
#1569 ez télleg nincs kizárva, ahogy a geci fővárosi közgyűlést ismerem -
#1568 Itt egy 12 oldalas kis kresz könyv (vigyázz kilövésre(nyomdai leadás)-ra van csinálva így 12-1 / 2-11 / 10-3 / 4-9 / stb oldalpárokban van) amiben benne vannak a tudnivalók. Nyugi a kukásmellény nem kötelező bár a vényvisszaverő ruházat elvileg az, de ez lehet kerékpáros mez v. nadrág is, de a benzinkutakon, hipermarketekben lehet kapni vényvisszaverős "szalagot" (ilyet) amit boka köré v. akárhova felcsatolhatsz. Én sokat közlekedem éjszaka nyélen (rendesen a közúton) és első/hátsó villogóval + a bokám körül egy ilyenel vagyok felszerelve. A rendőrök még nem állítottak meg pedig nem 1x találkoztam velük éjszaka.
Vannak városok ahol valamilyen szinten ki vannak tiltva az autósok a belvárosból és ott marad a bicikli, tömegközlekedés, gyaloglás.
Nálunk is napirenden van a probléma és nincs kizárva, hogy Londonhoz hasonlóan a belső kerületekbe hajtást fizetőssé teszik ezzel csökkentve az autós forgalmat. -
Desintegrator #1567 Ciao
Valaki meg tudná mondani, hogy hol lehet utánaolvasni a biciklisekre vonatkozó szabályoknak ? Pl. városban, településen kívül, hol lehet közlekedni,hol nem,hogyan, milyen előírásokat kell betartani... eddig elég kicsiben űztem a tekerést, de tovább kéne lépnem. Mivel jóval olcsóbb közlekedési eszköz,mint bármi más (főleg újabban). Csak több ismerősöm is mesélte, hogy megbüntette őket a rendőr ilyen-olyan dolgok miatt. Nekem nincs felesleges pénzem ilyen hülyeségekre, főleg hogy a hülye zsaruknak sincs jobb dolguk,mint kerékpárosokat ba***atni. Eddig is egy szál gatyában tekertem városban is,meg azon kívül is, főleg nyáron a pusztító dögmelegben, szóval nem akarok én olyan igazi biciklisfelszerelést venni,csak amit feltétlenül szükséges...tényleg kötelező viselni olyan fényvisszaverő kukásruhát ? Ez komoly ? Valaki adhatna valami felvilágosítást ezekről a dolgokról, mert a neten nem nagyon találtam semmit, vagy küldjetek egy linket.
Egyébként hallottam olyan külföldi városról, ahonnan kitiltották az autósokat, és csak biciklivel illetve tömegközlekedési eszközökkel (gondolm villamos) lehet közlekedni, vagy gyalog. Tényleg van ilyen ?
Kösz az infot,derűs estét :) -
#1566 Most már rájöttem, hogy szokni kell... Persze ha szar a nyereg akkor nehéz. -
#1565 kellemes lehetett :P
nekem a régi nyergem volt olyan, hogy napi 2 óra tekerés után alig tudtam leülni :) -
#1564 :) Egyébként most már megszűnt a "probléma", már "betörtem" a seggem...:) -
#1563 nekem régen kényelmes volt most meg nem
egyébként én vagyok az az állatfajta, aki montit vesz, aztán fél lemenni az erdőben a lejtőn :D -
#1562 438 új üzenet
mivót? :)) -
zsoke #1561 Sziasztok!
azt szeretnem megkerdezni, hogy volt-e mar valamelyikotok Sopron-Ferto-to (Ausztriai fele)- Pozsony - Esztergom utvonalon bicajturazni?
elsosorban a kempingek erdekelnenek, de az utvonal minosege es a latnivalok is -bar az mindig van:)
kosz mindenkinek! -
#1560 nem tudja vki, hogy TUFO Szingó S22-est vagy S33 PRO-t hol tudok Budán venni?
http://v2.biondobike.hu/index.php?page=katalogus2007_2&id=111035 -
Bmx01 #1559 -
#1558 sry az elgépelt betűkért