22335
11330766891279474906.jpg
  • zsoke
    az utikonyvek is celba lettek veve...koszi a segitseget!
    meg egy:) pozsony-komarom szakaszrol van infotok?
  • zsoke
    mas forumokon is proszaltam erdeklodni kemping ugyben, csak nem sok sikerrel, de legalabb ti valamit mondtok, mar most sokkal tobb infom van.
  • zsoke
    hu, hat kosz. tobb napra terveztem, mert a ferto to csak egy megallo lenne. de ha van kajalda, es nincs kemping, akkor mar ez az info is okes.
  • Amse
    Huhh, hát mi egy nap alatt nyomtuk le és fertőrákoson aludtunk rokonoknál szóval a kempingezésben nem vagyok otthon arrafelé. Vadkemping necces, de ha nincs más akkor koránkeléssel okés lehet, mert tényleg nem szabad megvárni míg rátok talál valaki :)
    Kajáldák vannak sok helyen legalábbis ahol emberek is vannak szóval azzal nem lesz gond. Szerintem kempinget is találsz, ha keresel, de neten kéne informálódni és akkor nem ér meglepetés.
  • zsoke
    a dunamentin vannak kis satras kajaldak is, ahol olcsobban lehet valami meleget is enni...szoval kosz, ha irtok tapasztalatokat, sokat segit.
    ill. erdekelne a pozsony-komarom szakasz. utanna mar nem annyira, mert visszajovunk tata fele, es ugy le a balcsihoz. magyar teruleten nincs gond.
  • zsoke
    meg a tuzrakas is...azert nem akarok hatszaz evig hideg kajan elni:) vagy vannak ilyen kajaldak is esetleg a to korul?
  • zsoke
    koszi. egyszer mar en is vadkempingeztem az ausztriai bicajturan visszafele. ott is jottek "latogatoba", csak nem jelentettek fel. csak most konkretan a ferto tora gondoltam, mert ugye az csak egy latogatottabb hely, meg vedett is vagy nem?
  • Desintegrator
    Ausztriában úgy tudom lehet vadkempingezni, mi is azt tettük...
    Volt egy kb 100 km-es szakasz valahol Ausztria belsejében, ahol elég dombos és bokros volt a bicikliút széle, úgyhogy egyszer egy sétányon kempineztünk le :) reggel jötttek kutyát sétáltatni...hát nem szóltak a rendőrségnek ? De ! :) de nem lett semmi, nem jöttek ki szólni, csak onnan tudom, hogy személyes okból mi mentünk el a Gendararmie-hez, és ott mellékesen megkérdezték, hogy nem-e mi sátraztunk illegális helyen :) de mondták, hogy nem komoly, nem foglalkoznak vele.
  • zsoke
    ja, most neztem vegig az irasokat. szerintem, ugy nem lehet, hogy betekertek beljebb is (pl. a muuveszetek volgyebe, stb.), aztan ujra ki a Balcsihoz es tovabb...
  • zsoke
    en tobbszor tekertem a balcsinal. meg lehet csinalni harom nap alatt, csak lehet, hogy mindent nem tudtok igy megnezni, amit akartok.
  • zsoke
    vannak campingek, nem tudod veletlen? ausztiriai oldalon, ill. Pozsony korul, ill. Komaromnal? nem kell konkret, csak hogy van-e, mert a bicajosterkepemen nem talalok jelolest. ha nincse lehet-e vadkempingezni?
  • Amse
    Hát én nyomtam már 2 nap alatt is a Balatont, de az egy is menne. a 3 naposra jönnek olyanok is akik nem szoktak sokat tekerni ezért nem tudunk naponta 60-70 - nél többet nyomni pihenőkkel. nekünk a társaság a lényeg és az, hogy jól érezzük magunkat és esténként jókat együnk-igyunk...
  • Desintegrator
    Én ismerek egy "száguldozó őrültet" ,aki egy nap alatt letekerte, de nem akarok az ő nevében szólni, hátha olvassa ezt a fórumot :)
    A kérdés főképp az, hogy a teljesítmény vagy a túra öröme a cél. Én futni szoktam sokat, nyáron bicajozni is. Mióta komolyabban elkezdtem futni, megértettem, hogy milyen sokat jelent ez teljesítmény szempontjából. Egy átlagember 500 m után kidöglik... pár hónap edzés után 20 km-nél kezd fáradni (mondjuk termettől is függ). Bicajozásnál is így lehet... Sokat bír az ember, ha folyamatos a terhelés.
    Amúgy mi a Duna mentén tekertünk: Hegyeshalomig vonat (itthon nem tekertünk), aztán át Ausztrián Passauig bringával,majd vissza. 2 évvel később elkezdtem egy túratervet készíteni az útról, fel is töltöttem a honlapomra ami kész van. A baj csak az, hogy olyan soká fogtam neki a leíráshoz, hogy addigra elfelejtettem a részleteket :)
  • repvez
    2 kolégám 2 nap alatt lenyomta a balaton körültekerését.Szombat reggel nyolckor indultak veszprémböl és vasárnap 8 felé értek vissza.
    És semmi márkás cuccuk nem volt csak egyszerü trekking.
  • bardocz
    nekem ofővel volt egy kb 80km-es túránk fel a pilisbe és visza,én ezt egy kb 25kilós bicóval csináltam meg(amikor ráesett a térdemre esésnél,kb 5 napig nem tudtam rendesen ráállni)
  • gordon 24
    Ja hát akkor ez lesz a magyarázat. Mondjuk akkora hegyek nincsenek. Inkább dombok azok mint hegyek. De azért a Konával nehéz volt ezt lenyomni. Majd valamelyik évben ujra megcsináljuk, de aszem akkor veszek rá két 2.1-es gumit erre a turára.
  • Krezga
    Jah, hát olyan géppel nem lehet egyszerű:D A napi 70km pedig nem olyan vészes, még ha ebben hegyek is vannak, én már eléggé megszoktam itt az Alpokalján, mivel legtöbbet Ausztriában tekerek.
  • gordon 24
    Lehet.. Mondjuk én 2.35-ös DH gumikkal szerelt Dual géppel nyomtam le.. Lehet azért akartam beszarni:D
    Csak mi inkább a bulit helyeztük előtérbe nem a hajtást:D.
    De ha ennyien mondjátok elhiszem. Végülis naponta 70km és körbe érték 3 nap alatt.
  • Krezga
    meg lehet csinálni 3 nap alatt, haverok is megcsinálták, és mi is megyünk haverokkal nyáron. Szintén 3 naposra terveztük, bár nem lesz szerintem gond ha hosszabb lesz:)
  • gordon 24
    Az egy 190km-es karika.. Azért ezt se felejds el.. Szerintem a 3nap kevés akkor ha reggel 9 körül elindulsz 12 körül megállsz kajálni piheni stb. 13 kor tovább indulsz és 16-17 közötti időben megállsz. Még első nap menni fog, talán a 2-dikon is de onnantól kicsit nehezzebb ujra utra kellni. Az északi parton ha bringa uton menéntek össze vissza megy az ut fel a főút mellé le a partra aztán megint stb.. Szóval ha nem vagy egy amstrong vagy egy Ullrich és még jól is akarod érezni magad minimum 4 napot számolj!!
  • gordon 24
    Jézus!! 3 nap alatt.. Ha azt amit irsz mind meg akarod csinálni kell legalább 5. Mi ugy tekertük körbe egyszer 4 nap alatt hogy napi kb 60-70 km-et mentünk. Nagyon durva ám.. Fölleg az északi part.
  • Amse
    tényleg innen nincs kedve valakinek hétvégente kirándulgatni bringval? mi egy kisebb néha nagyobb (8-15fő) társasággal szoktunk szervezgetni 1 napos utakat, de most pl szeretnénk egy 3 napos Balaton körbetekerést. Azért 3 nap, mert szeretnénk sokat kajálni este tűznél és megnézni a szebb helyeket. tegnap pl nagymarosra tekertünk ki és hajóval jöttünk vissza. jó kis nap volt. vannak országútisok és montisok is szóval jöhet bárki...
  • Amse
    yep. szép-szép, de kicsit unalmas. a magyar oldala jobban tetszik.
  • zsoke
    volt mar valamelyikotok ausztriai oldalon a Ferto to korul? ill. Poszony-Komarom szakaszon?
  • gabber_saviola
    második sort is értettem ám, csak célom volt bemásolni egy szerviz árlapját :)
  • Mike
    nos, akit én ismerek, lehet hogy kicsit drágán dolgozik, de jól
    az olcsóságot pedig az autóhoz képest mondtam
  • Atya7
    Nekem a monoblok siman kijon, viszont a hajtmubol nem :)
    Kb az utso Post-omtol idaig szereltem a gepet, de nem alakul. :( Szepen kicsinositottam a valtot ( rongy + magasnyomasu ), de el van gorbulve. A lanc keresztbe megy a fogaskereken, raadasul nem is tartja eleg feszesen ( legkisebb kereken szalajt, mint kiderult ettol van ). Van egy masik valto, az turabicajrol van, az is 5 sebesseges volt. Feltettem, az csak hozzaer a lanchoz. Ezzel nem szalajtott a legkisebb kerek, pedig gyengebb rugo van benne ( lehet rosszul raktam fel az origi valtot? ). Ezt tehat bizti venni kellene ujat. A kerekem hatul ,,kotyog'' ezzel mit lehet csinalni?

Picit utana neztem delelott es Gimondi vazat ugyan nem talaltam, de vannak ilyen biciklik. Sajnos a honlapjuk csak olaszban nezheto. A bicon a fekek weimann ok, tehat ez egy jo pont. Kar hogy nem muxik a hatso :)

Osszeszamolva a koltsegeket:
    Lowcost:
    -FEK kar: Shimano SORA |2699Ft
    -VALTO: Shimano A050 7s / Shimanpo Altus |2872/3673Ft
    -HAJTAS:
    --ShimanoA050 52/39T |5113Ft
    --BikePositive Norma iparis blokk |1693Ft
    --BikePositive City Al pedal|1693Ft
    Ez igy 13982/14872 Ft.
    +festek egy flakon fekete. Ennek meg van az az elonye, hogy en csinalhatom meg, elnevezhetem, meg minden :D Mar meg van a fantazianeve, ezert is gondolkodom az uj bico vetelen. :D:D
    A heten felmegyek Berenybe, szetnezek bicajos boltban, megekrdem mit lehet csinalni a hajtasommal, meg kerek tanacsokat alaktreszekre, mert igy netrol mint mondtam, nem akarom vakon megrendeni.

Mindenkinek szep estet!
  • Krezga
    Nekem otthon apám megcsinálta, mivel ha a motorkereket is meg tudja csinálni, akkor ezt is:) Amúgy nekem is nagyon csúnya nyolcasom volt.:)
    Bár most a hátsó kerekem bringaszerelőnél van Ausztriában, befűzi az új agyat:) single speed rulzz:)

Mi a monoblokkot úgy szedtük ki, hogy kértünk hozzá kölcsön célszerszámot:D(meg a hajtókart is:))
  • Desiderata #1609
    ok, köszi az infót, akkor nem esek neki mert csak rosszabb lesz :)
  • Seaweed
    Legegyszerubb ha elviszed szerelohoz..en magamnak szerelem a bringat 99%-ban..kizarolag a centrirozas miatt viszem el szakihoz(akkor is csak a kereket)... meg tudnam csinalni ha lenne centrirozo allvanyom...de 3-500 Ft/kerek miatt nem fogok vele szenvedni..vigan kicsengetem a szakinak!

"csomó"=küllőanya
  • Desiderata #1607
    hatalmas nyolcas van a kerekemben, ezt lehet házilag orvosolni?
    gondolom a küllő és a kerék találkozásánál lévő csomókat kell tekergetni, de nincs tapasztalatom benne
    tudnátok segíteni?
  • gabber_saviola
    jaja ilyenek, meg hogy van-e kotyogása az első és a hátsó tengelynek, mert ha van az nagy gáz. Aztán az egész hajtás rendben van-e.

szereléshez meg jópár leírást talász a neten amúgy ha nem megy, én is úgy jöttem rá pl. a szingó felrakására, bár elötte haverom is elmagyarázta :)
  • Seaweed
    gratulalok
  • bardocz
    monoblokkot haveromék baltával szedték ki a bicójából :D
  • Atya7
    Ezt ki kell probalni :)
    Mire kell odafigyelni mikor megnezem a bringat?
    Egy par dolog, amit en fontosnak erzek: Kerekben van-e 8 as, fekek fognak-e, valton minden fokozat megy-e épen, nem szalajt-e mint az enyem :D ( ezt csak kiprobalassal lehet ellenorizni? )

Meg vmi esetleg?

Amugy konkretan nem irtam, de nagyon szeretek am szerelni, csak nem ertek hozza. Pl sokkal sokkal jobb lenne az enyemet megcsinalni, mert a mostani ontottvas hajtokarok eleg sokat dobnak a sulyaba, meg a kerek sem eredetiek, raadasul a hatsoben van olyan nyolcas! :D Ami elbizonytalanit az alkatresz cserevel kapcsolatban: Pl a monoblokk. Be kell csavarozni a vazba. Azonban nekem a mostani csavar az ki jar magatol ( tegnap nagybatyammal osszeutottuk a csavart a vazzal, ugy nez ki tratos, de nagyon hulye megoldas ), ez lehet a vaz miatt van, akkor viszont penzkidobas lenne mindenbol ujat venni. Vagy ott van a koszoru. Ha veszek 8 sebessegeset, beferne-e az 5 seb helyere? Igazsag szerint a tobbi nem nagyon aggaszt, egyreszt olcsobbak, masreszt fekbowbennl pl nem lehet ugy elkurni ( rossz meretu csavar, ilyenek ). Amugy erdekes, hogy az osszes bicaj, ami itthon / mashol van, mind kisebb csavarral van szerelve a monoblokknal. Az enyemben meg hatalmas atmeroju ( majd megmerem tolomerovel ).

Amugy van olyan problema is, h a bal oldali hajtokart sokaig nem tudtam meghuzni, csak kezzel. Mindig kilazult, ezert a 4 zet alaku csatlakozasa eleggel elkopott, igy nagyobb ero kifejtesere megcsuszik a blokkon, es egy kicsit elferdul. Uj hajtomu csak ezert kellene. Amugy tanulva a mai napbol, biztos vagyok benne, h blokkot ki lehet szedni a fogaskerekes reszbol, ugyhogy kalapaccsal jol szetverem :D Neeem vagyok ilyen brutal. Megprobalom megelgiteni a hajtokart, aztan meg ,,finoman'' kalapacs + gömbvas komboval kiszedni a blokkot. Utana vmi ertelmes fogoval megprobalom meghuzni a blokkcsavart, mert akkor mar hozzaferek.

Na kiiirtam magambol mindent. :D
  • gabber_saviola
    fillérekből: :P

munkatársam minap eltolta a bringáját a hajtáspajtáshoz, aztán az lett a vége, hogy a váltókat fékeket és a felniét nekem kellett megcsinálnom :)

árak:

szerelés árak
    bandázs feltekerés 800
    bowden csere 700
    bowden,bowdenház csere 900
    centrírozás 700
    centrírozás II. 1100
    csomagtartó felszerelés 1000
    dinamó felszerelés, bekötés 1600
    eső agy zsírzás 900
    fék állítás 600
    fékkar csere 950
    féktest csere 950
    fékváltókar csere 1900
    fogaskoszorú, racsni csere 700
    fúrás-faragás /15 perc 600
    gyerekülés felszerelés 900
    hajtómű csere 900
    hátsó agy zsírzás 1100
    kerék fűzés 2500
    kerékpár építés 7000
    kerékpár szétszerelés 3000
    kerékpát tisztítás 2000
    kilóméteróra felszerelés 1100
    kontra agy zsírzás 1700
    kormánycsapágy állítás 500
    kormánycsapágy behúzás 800
    kormánycsapágy csere 1900
    kormánycsapágy zsírzás 1700
    kormány csere 1700
    kosár felszerelés 1100
    kónusz állítás 600
    közpcsapágy zsírzás 1700
    külső, belső csere keréken 500
    külső, belső csere 800
    külső, belső csere II. 1100
    lánc csere 800
    lánc fogaskoszorú csere 1500
    markolat csere 600
    menet metszés 1800
    monoblokk csere 1600
    nagyrevízió 9000
    nullrevízió 3000
    nyereg csere 700
    pedál csere 800
    pedál zsírzás 1900
    sárvédő felszerelés 1500
    stucni csere/ahead 700
    stucni csere/menetes 1100
    szabadonfutó csere 1500
    szabadonfutó javítás 2500
    szakvélemény kiadás 2000
    tárcsafék felszerelés 2000
    tárcsafék felszerelés/olajos 2600
    tárcsafék légtelenítés 2500
    váltó állítás 600
    váltó csere 1100
    váltógörgő csere 800
    váltókar csere 950
    vázcsere 7500
    villa csere 1700
    villacsere méretigazítással 1900
    villogó felszerelés 400
  • Mike
    vagy azt is lehet, hogy betolod vmelyik szevízbe, hogy hozzák rendbe. Olyanba vidd ahol szimpatikus emberek dolgoznak, tehát felmérheted a terepet előre is. Nem tudom mi olcsó és mi drága, én az autós szervizelési árakhoz vagyok szokva :) ahhoz képest ez fillérekből megvan
  • gabber_saviola
    Megvétel elött jól megnézed, hogy tényleg egyben van-e, ha igen, akkor az ilyen bringákkal nagy baj nem fog történni. De persze minden ilyen bringát kicsit helyre kell pofozni kinézet ügyileg, tudod bandázscsere, olajozás és takarítás.

szingós felniket általában kiemelik a hírdetésekben, mert speciális. De ebben aztán megoszlik a tömeg véleménye, mert baromi sokan rühellik, aki meg szereti az nagyon oda van érte. Én azért szeretem mert a szingós gumik 240-280grammot nyomnak és ugyebár egy duplafalu alufelnire szerelve alig nyom valamit a kerék súlya, meg aztán nem 23-25mm hanem 21mm a szélessége.

elméletileg van olyan is (bár még nem láttam) hogy szingós és peremes felni egyben, az kicsit kompakt megoldás lenne, de azzalé elveszen a szingós feeling szerintem.
  • Atya7
    Az is tetszene, de az mar 59es. En meg 182Cm magas vok :)
    Jol atgondolom a dolgot, de valoszinubb hogy veszek egyet. Az utso ketto vmelyiket.
    Amugy mi a valoszinusege, hogy az emlitett bicikliken szingos felni van? Mert az elso hirdetesben pl kikotottek, hogy nem az.
  • gabber_saviola
    amúgy az a Bianchi sem gyenge eresztés a Campagnolo és Gipiemme szettjével :)