22335
11330766891279474906.jpg
  • SrAta
    aztakurvaélet:d
    A stab csak 300 újan:D
    Kül te mennyiér vetted a sram X.5 öt és a váltókart (csak mert ilyent szeretnék)
    ÉS egy tapasztalatot is (bár én X.7 est szeretnék, de lehet spóroósra veszem és csak X.5:D)
  • gordon 24
    Dehogy:D Használt! Ujonnan kb 800:D
  • SrAta
    újan?
  • gordon 24
    Nekem is:D ÉS 310-ért van egy ugyan ilyen fehér most:D
  • SrAta
    A Santa Cruze kurvamód tetszik:D
  • SrAta
    nem a fék miatt, hanem a vázméret, és az alkatrészek erőssége miatt kérdeztük, mert pl az én 55 kilóm alá elég az agyonkönnyített cucc is durvulni +a gyengébb, és ezáltal könnyebb és olcsóbb alkatrészek, míg pédául neked (ne vedd sértésnek) azért már erősebb alkatrészek kellenek (pl hajtókar középcsapágy)
  • gordon 24
    A Giant és a Santa Cruze az 4-es

A Morewood 1 vagy 2:D
  • SrAta
    mindd 4 forgáspontos? vagy vmelyik több?
  • Vaxi
    18" az ideális vázméret kb.
  • Vaxi
    melyik? :D
    egyébként bowdenesek asszem
  • atka76
    Sziasztok!

Amit Vaxi ajánlott a 7803 - as hozzászólásban az olajos vagy bowdenes fékekkel van szerelve?
    Természetesen én nem akarok versenyezni csak hobbi tekerésről van szó!
    Semmi extra csak ki a szabadba terepen illetve aszfalton való tekerés és kész!Amúgy 178cm magas vagyok és elég hosszúk a végtagjaim,nekem milyen méretű volna a legjobb?A féknél kérdeztétek,hogy milyen a testalkatom hát nem vagyok kövér de azért 100kg vagyok!Én is a tárcsafékesre szavazok!
  • gordon 24
    Hát nagyon nem egyszerű döntés, és persze elsősorban pénz kérdése..
    Nekem ami a 3 közül iszonyat mod bejön az a Santa Cruze.. Azt venném legszivesebben.. De a Morewood is isten király. Igazából a mozgásánál nem tudom mi lehet a különbség. Mind 2 majdnem 25 centit mozog szóval:D

Az a lényeg, hogy olyat szeretnék aminek a mozgását nem befolyásolja semmi. Pl a Konának a floater. Mivel ha fékezel mereviti a hátulját hiszen a fék fogja a tárcsát. Szóval valami olyan megoldást képzelek el, ahol egybe hátsó háromszög van vagy max egy forgás pont a papucs felett.

A Tesom Ginat Glory-a eszméletlenül mozog (mentem vele pályán, kegyetlen) de ugyannakkor érdekes is.. Mivel az ember ráül és olyan mintha előre fele kimenne alólad.. Mig a Kona ott marad csak lemegy:D

Szóval kurva nehéz kérdés. De mondom elsősorban pénz kérdése. A lent felsorolt vázak mindegyike 300 ezer körül van.(használtan)

Ha konát kerékkel együt 170-ért el tudom adni akkor is kell 130 plusz ahoz is kell kerék.. Szóval majd kiderül:D Egyelőre csak agyalok..
  • Gabo
    Öregem nem irigyellek. Nehéz döntés lesz, hogy melyiket válaszd. Én is rengeteget tépődtem rajta, hogy melyik bringára tegyem le a voksom.
    Ha technikai szempontból nézzük a 4 forgáspontos rendszerek karakterisztikája az, ami a legfinomabb, legegyenletesebb mozgást adja. Viszont egy jól megtervezett, masszív 1 forgáspontos rendszer megbízhatósága verhetetlen. (Persze hátrányai is akadnak bőven...) A rock linkes rendszerek meg valahol a kettő között vannak.
    Szerintem a rendszerek között a rangsorrend valahogy így néz ki:
    1. DW link, Giant Maestro
    2. Horst link, Specko FSR
    3. Rock linkes megoldások. Trek és Kona.
    4. Egyéb 1 forgáspontos rendszerek.

Gondlom már egy ideje bogarászhatod a szaklapok oldalait, meg a nemzetközi fórumokat. ;o)
  • zoli800301
    Csákó! Mivel csak hobbi tekerésre gondolsz én ezeket tudnám ajánlani :
    http://caprine.hu/2009/mtb-sport/epik-50-v-fek-tarcsafek.html
    http://caprine.hu/2009/mtb-sport/epik-70.html

nekem egy '08-as spiritem van, zsír a kormánya, kényelmes.
  • gordon 24
    Nahh ezeken agyalok (persze nem 100%, ha nem lesz pénz marad a Kona)
    A helius csak egy ötlet mert az valóban Freeride, de az ufo pl nem az:D

Nicolai ról nem találok:D

• SrAta
    a santa cruz ütős a giant nem tetszik a nicolai helius az azé tetszik me nicolai:D
    az a márka azé odabasz:D
    De linkelhetnél a vázrólegy képet amelyiket akarod me nem vágom me van CC, AM, FR
    Én az FR-t vélem reálisnak de sztem elég gizda az a vázz....:S
  • SrAta
    bibibiii nekem egy MX-2 license van a GX-2:D

Gordon:
    Nekem bowdenes a fékem és nem lötyög mivel a fékkarnak összesen van elől 4 mm útja hátul 2-3:d
    Elöl kicsit cicereg a kar de az az én hibám me hiányzik egy szál meg mert kicsit meggyilkoltam a bowdent:D
    (csípőfogó)
    Szal ha jól állítod ba (nem hagysz neki utat) akkor fasza:D
    De le nem déháznék vele
    Te a Nikolai Helius FR-t akarod venni?
    Me DH-t nem találtam
  • Gabo
    Az, hogy egy fékkel nyomod, pláne hegyen, szerintem oltári felelőtlenség!
  • Gabo
    Javaslom, hogy előbb tisztázd magadban, hogy mire, milyen körülmények között, milyen intenzíven szeretnéd használni a bringád. Az se mellékes, milyen fizikai adottságokkal rendelkezel. (Testsúly, testmagasság, testalkat...)
    A fentiek alapján könnyebb eldönteni, hogy milyen vázat és alkatrészeket érdemes választani.

V-fék vs. tárcsafék.
    Szerintem új bringa esetén ha az anyagiak engedik, mindenképpen érdemes ma már inkább a tárcsaféket választani. Később lényegesen kisebb költséggel jár a fejlesztése, mintha v-fékről akar valaki tárcsára váltani. Ugyanis ebben az esetben az új fékrendszer mellett új kerekekre vagy a meglévők átépítésére, átfűzésére lehet szükség. Hiszen a féktárcsákat ebben az esetben a kerékagyra rögzítik, tehát csak tárcsás kerékaggyal lehet őket használni. Márpedig egy új kerékszett, pláne ha van némi minőségi elvárás is, nem olcsó mulatság.
    A bovdenes tárcsafékek előnye az olcsóbb kivitel és a könnyebb karbantarthatóság. (Egy szakadt bovden még terepen is cserélhető...) Viszont a hidraulikus rendszerek lényegesen jobb fékerővel és adagolhatósággal rendelkeznek. Szóval igencsak megérik azt a felárt, amit elkérnek értük. (Egy hosszú csomagos túrákra szánt bringa esetében a bovdenes jobb választás. Terep és hegyi bringázásra, pláne ha néhány külföldi pálya is a célok között van egyértelműen a hidraulikus a jobb.)
    Mindezek ellenére én is remekül elvoltam évekig v-fékkel. Sokat számít az, hogy ki mire használja a gépét. Amúgy szerintem alapszabály, hogy mindig a megfizethető legjobb féket kell választani!

A 150k-s kategória ha teszik, ha nem még mindig csak a belépő kategória. Ez szerintem az a szint, ahol a már használható bringák kezdődnek. Az alkatrészek már viszonylag jól bírják a rendszeres igénybevételt, de azért nem extrém vagy verseny felhasználásra valók. Ezért a pénzért egy merevfarú, elsőtelós bringát fogsz kapni ami alighanem évekig hű társad lesz. Persze azért kompromisszumokra is szükség lesz. Érdemes egy jobb minőségű vázat választani, ami igény esetén a későbbi fejlesztéseknek jó alapot adhat.
    Kezd a nézelődést itt:
    http://hegyikerekpar.lap.hu/

Tippként még annyit, hogy szerintem ár/érték arányban a Magellán bicok igen csak jó választást jelentenek.
  • gordon 24
    Vettem ma uj váltót meg váltókart és 2 uj gumit..

a Gumik: Maxxis Minion Dh oldalfal erősitett. Kegyetlen.. :D

Váltó Sram x5 váltókar sram x5:D

Wazz apám ugy vált hogy el nem hiszem! Az életemben nem volt ilyen váltom.. Katt felrakja, katt mégfeljebb. Katt lerakja:D Nem kereg meg várakozik, meg tököl.. Nem vált bazdmeg:D Nagyon fasza

Az egész cumó 29000ft-be van de örülök:D
  • CopyKing92
    de igaz... 1 fékemvan. benne van a pakliban hogy mondjuk le fele hegyőrl egyszercsak elszakad:P.. :D
  • CopyKing92
    én szeretem a bovdenes BB7 esemet (: mert úgy bánhatok vele mint 1 darab szarral ^^ :D
  • bardocz
    Sehol nem mondtam, hogy a fékhatás olyan lesz, és sehol nem mondtam, hogy jobb, mint a hidrás
    És mivel nem dh-zok, meg freerideozok, nekem még hátra sem kell tárcsa, nemhogy két hidrás.
  • Vaxi
    elhiszem de mi [egyelőreg] nem dh-sok vagyunk, egy sima mezei kezdő xc-snek kurvára megfelel egy bowdenes :)
    később, amikor komolyabban dolgozik vele, vagy keményebb terepre megy, akkor természetesen érdemes az olajosat választani.
  • gordon 24
    Hát nem tudom.. Megnéznélek egy bowdenes fékkel egy freeride, vagy dh pályán:D
    Az hogy az olajos ereszt.
    Igen elöfordulhat, de ez nem a fék hibája, hanem annak az embernek aki összerakta. Ha szarul rakják rá a roppantógyürüket akkor 100% hogy ereszt.
    Persze ha esel egy kurva nagyot akkor is sérülhet a vezeték stb stb.
    Van hátránya.

De ugye azt nem gondoljuk komolyan, hogy az autok régi bowdenes dob féke jobb mint a hidrauliks tárcsafékje:D
    Mert kb ez az összehasonlitás.

Meg monod hogy a fékhatása lehet olyan mint a hidrásé.. Ezt nem tudom elhinni, hiszen bowden a bowdensége miatt is már alapból minimálsi nyulással rendelkezik. érzdőik a karon ahogy a házban csúszkál mégha a legjobb is.

Egy hidraulikusnál ez nincs.

Tehát összegezve. Nem mondom azt hogy a bowdenes szar, mert nem az. De azt mondani, hogy jobb mint az olajos az röhej:D
  • Vaxi

nekem ilyen van
  • bardocz
    Bowdenes tárcsára konkrétan még nem hallottam panaszt. Mármint avid bb7-re, mást én nem veszek tárcsát az biztos. Viszont olajassal ahogy olvasom a bikemag fórumot, csak a gond van, ittereszt, ottereszt, levegős lesz, stb. Ha meg jól van beállítva, nem fog rosszabb lenni a fékerő az olajosnál annyival, mint amennyivel az drágább.
  • Vaxi

na ilyen matricát kapott a bringám, mint a képen az első.
    és rá kellett ragasztanom a vázra... aszittem idegrohamot kapok. :D
    viszont megéri.
    aki bármikor jár szegeden, regisztráltassa a bringáját
    info
  • Vaxi
    voltam egy boltban a hátsó váltóval kapcsolatban.
    mondta a faszi, hogy lehetne húzni a váltón, de nem érdemes, vegyek láncvédőt.
    szal marad az.
  • Vaxi
    ez végülis ízlés kérdése, nekem [ és tényleg sok bringás ismerősnek ] nincs bajom a bowdenessel.
    több panaszt hallottam az olajosra.
    tehát ízlés, és elsősorban felhasználás kérdése sztem
  • Vaxi
    na igen :)
    de mivel belépő szintű bringát akar venni, nem hiszem, hogy a súly számítana :D
  • gordon 24
    A v-fék..

A v-fék elönyei:
    - könyebb mint a tárcsafék
    - keves alkatrészből áll, olcsóbb
    - a jó v-fékek fékhatása eléri a tárcsafékek olcsobb kategóriás fékeinek hatását

A v-fék hátrányai:
    - kicsi fékező felülete van (melegedik, gyengül a fékhatás)
    - vizes saras körülmények között a fékhatás rohamosan gyengűl szinte a 0 val egynlő:D
    - a felni oldalát koptatja.

Tárcsafék elönyei.
    - drasztikus fékhatás, de jol adagolható
    - minden körölményben (vizes saras, meleg) jól müködik fék hatása nem gyengűl sokat
    - nem kopik a felni
    - a melegedés itt is megvan, de ettől függetlenül nem igazán gyengűl el.

Tárcsafék hátrányai:
    - nehezebb sokkal mint a v-fék.
    - különleges agyak kellenek, ezért másfajta kerket igényel (tárcsafékes agyak)
    - sokkal több alkatrészből áll, igy több a hiba lehetőség

De én azt mondom, hogy inkább tárcsa mint a v-fék.. Jobb!
    És én azt is hozzá teszem igaz a topikban sok embernek van és azt mondják jó, hogy a bowdenes tárcsát felejsd el! Olajos féket vegyél!
  • LoDMaSt
    Viszont a tárcsafék nehezebb, mint a V, szóval, ha grammániás vagy, csak a V-marad. :)
  • Vaxi
    hát ez is ár kérdése, természetesen 2 bicaj, ha egy árban van és az egyik tárcsás a másik v-fékes, akkor a v-fékesen jobb a felszerelés.
    viszont amennyiért te akarsz venni, azért már lehet kapni jót.
    igazából pár hete használok tárcsafékes bicajt, eddig hátrányát nem nagyon tapasztaltam.
    sokkal nagyobb a fékerő.
    szerintem megbízhatóbb.
  • atka76
    Gondolom,hogy jobb a tárcsafékes mint a V fékes,de vannak előnyök és hátrányok erről tud valaki röviden írni valamit?
    Megbízhatóság,tertósság,ápolás,tisztítás,karbantartás stb !
  • Máté94
    Kona Dew Plus-ról van valakinek véleménye?:D
  • Vaxi
    Kona Blast
    Kona FM deluxe
    Magellan Polaris
    Merida

pár bicaj, ami megérheti.
    egyébként vaterán zsír új kona fire mountain:
    itt, 100.000 forint.

nézz szét :)
  • Vaxi
    150k-ból bőven jó tárcsafékes bicajt kapsz.
    márkák: kona, mongoose, magellan.
  • atka76
    Sziasztok!

Légyszíves segítsetek!
    Szeretnék valami komoly bringát vásárolni,de tanácstalan vagyok!
    MTB jöhet szóba csak azt nem tudom,hogy a tárcsafékes jobb vagy a V fékes?
    Mi a különbség illetve előnyök,hátrányok?
    KB 150ezer körül lesz majd rá pénzem!Valaki tud segíteni illetve egy-két márkát típust ajánlani?
    Semmi extrém használat, csak hobbi tekerésről van szó!
    Köszönöm a segítséget előre is!
    Sziasztok
  • gordon 24
    Az oka csak annyi hogy 2006-os.. Vennék egy fiatalabbat, de természetesen csak akkor ha pénz ügyikeg is ugy leszk.. Ezért mondom, az októbert, mert akkor talán látom már mi hogy merre:D

Gondolkozom, Santa cruze v10, vagy Nicolai Helius, vagy Giant Glory dh. Aztán kiderül mire lesz pénz.