Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

igen maga a tengely

VRSDM
hm... hát foggalmam sincs, de annyit mondhatok hogy ne sértésnek vedd, de kell venni egy normális tengelyt ami nem törik havonta. mert ez nem állapot.
ha normálisat veszel és havonta eltöröd meg ott a garanciád . de olyan nincs hogy havonta eltörik.
milyen bicikli ez? milyen kerékaggyal?

u dont have to listen anybody else but me

SrAta
maga a tengely tehát nem a gyorsszár vagy a QR20 vagy 15 igaz?

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

kerékagyban lévõ tengely sry elfelejtettem odaírni

SrAta
Pedáltengely?
Agyba lévõ tengely?
MIlyen tengely?

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

itt most nem a tengely meg az átmérõ a lényeg hanem hogy havonta cserélni kell a tengelyt a bikeba me eltörik és faterral úgy döntöttünk szerzünk be anyagot és cnc géppel forgácsolunk magunknak bicó tengelyt ami bírja. csak aza baj hogy senki nem tudja megmondani mien menetemelkedésúû meg szabványú a menet. mert valaki mondta hogy vmi angol szabvány szerinti csak krédés mien

VRSDM
milyen tengely? milyen átmérõvel?
/amúgy foggalmam sincs, de ha tudnám se mondhatnám meg, mert szerintem! minden más métetû tengelyen más a menet is...

Hello!
Azt szeretném megkérdezni, hogy nem-e tudja vki hogy milyen szabványú menet van a bicó tengelyen, és mien a menetemelkedése?

belisz
Gratula az új géphez,használd egészséggel! 😊...<#eljen>

MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240

VRSDM
Kellõ várakozással és pezsgéssel ébredtem a mai napon.
Hiszen mára jött össze a pénz hogy megvegyem az új bmx-em
a választásom egy we the people - trust példányra esett. majdnem a wtp csúcsa, de azért még megengedhetõ a pénztárcámnak 😊

a bolt ugyan 10órási nyitást 15percel késõbbre értelmezte, de hát ez legyen a legkissebb gondom, az eladó srác (bmx-esek vezetik a boltot) kézséges volt, válaszolt minden kérdésemre, elmondott mindent a garanciáról (1év minden alkatrészre) felfújta nekem, és tejeltem és már tolhattam is kifele a boltból.
rápattantam, és iissszonyat furcsa volt az elõzõ biciklim után. a 8.2es kormány valami eszméletlen széles. de nagyon kényelmes.
pár bunny a padkáknál. meg némi manual a zebrákon amíg elértem az autóig. csomitartóba be. irány haza.
most jöttem vele egy fél órás tekerésrõl. csak itt helyben róttam az utcákat.
annyira kezesbárány a kerékpár. hogy egy egy nózosnak indult ugrásból is könnyedén lehet korrigálni, nagyon könnyû, mint súlyra, mind viselkedésre. nagyon jól irányítható. alkatrész ügyben egy szavam sem lehet, hangja nulla. egyedül a hajtás kerreg üresjáratban ugye, de azt a hangot meg imádom :]
a bolti 4-4 bárt picit felturbóztam elöl 4 hátul 5.5-re,
a széles kormánynak hála jobban csillapítja a rezgéseket, még ilyen keréknyomás mellett is kényelmes volt vele hajtani.

nagggyon profi minden, tényleg egy szavam sem lehet rá.
most várok a srácokra hogy hazaérjenek aztán nyomás a közös csapatás.
képeket majd rakok ha van rá igény 😊

légteleníteni itthon is lehet, csak kell hozzá pár cucc és tudás 😊

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

SrAta
ne érjen hozzá egyik pofához se, de a kerék felölihez olyan közel legyen amennyire csak tudod(ezután kell bowdenesnél a féken húzni) olajos fékem még nem volt szal azt nem tudom
Légteleníteni csak szervízbe tudnak😉

tehát úgy, hogy a féktárcsát ne nyomja el egyik irányba sem. A légtelenítést most inkább kihagyom 😊

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

SrAta
nah szal én így szoktam állítgatni😄
Gordon tanította😄
Jah a belsõ(nem mozgó fékpofához állítsd annyira közel a tárcsát (tehát mozgasd úgy a féktestet, hogy ehhez legyen közelebb) amennyire csak lehet és akkor tudsz még feszíteni a bowdenen a mégrövidebb fékútért😄
olajosnál ez a légtelenítésnek felel meg...

az szép 😊
igen, a féktest, mert amikor állítgattam, akkor gondolom beljebb nyomtam az egészet. Még nem mentem vele, de így látszólag, a kereket megpörgetve jónak tûnik.

SrAta
a féktest??
tehát nem a két pofa oldalt, hanem a teteje????
CSak mert nekem is ez volt és akkor már agyonszidtam az összes kínait, hogy mivan, mert rávolt írva az adapterre hogy FWD ami nálam Forward ami azt jelenti hogy elõre
De neeeemmm hayeséknél az a hátra....

igazad van, megtaláltam az ovális lyukat 😊 Sikerült is beállítani. Amúgy a féktest ért hozzá a tárcsához. -köszi a segítséget

gondoltam, hogy az az adapter, de nem akartam hülyeséget mondani, inkább körülírtam 😊

SrAta
ui a fekete fém izé - fekete fém rész neve hivatalosan---> adapter😄
Mi megértjük ígyis de szervizbe nmértenék mi a bajod😄

SrAta
figyelj ha leveszd a féktestet a "fekete fém részrõl akor láthatod, hogy az a fekete fém rész ami rajtmaradt a vázon a felülnézetbe rajtvasn a 2 furat
nah az a két furat az Ovális
Tuti, hogy ovális minden adapteren ovális😄
nah ha azokat a csavarokat meglazítod tudod picit mozgatni jobbra, balra a féktestet, tehát el aváztól és közelebb a vázhoz
ugyebár a fekete fém izé rajt van a vázon azt hagyd a fekete fém izé és a féktest pozícióját változtatjuk egymáshoz képest, ergo a fekete fém izé fix a féktest meg tod rajt mozgatni picit(kb 3-4 max 5 mm-t) ezzel tudod állítani a fékpofák helyzetét a tárcshoz hiszen az egész féket kompletten tologatod

Nekem nem oválisak a lyukak. A csavara pontosan belemegy. Bár leeht, rosszra gondolok? (a vázra rámegy egy "fekete fém rész", és arra a féktest. alátétek a váz és a "fekete fém rész" között van gyárilag egy. a "fekete fém rész" és a féktest 2 csavarral kapcsolódik, és azok nem oválisa). Ezt most elég érdekesen sikerült elmagyaráznom 😛

SrAta
alátétekkel????????
Az adapteren van 2 ovális furat, amire magát a féket csavaroztad fel azt meglazítod és úgy mozgatod a féket, hogy ne érjen hozzá😄
Az én bowdenes tárcsámon, nincs is alátét😄

köszi, majd megnézem. Alátétekkel szórakoztam nemrég az adapternél, de nem lett jobb.

SrAta
400as vagy 800as csiszolópapírral csiszold picit fényesre a fékpofát is meg a féktárcsát is mert szerintem ez a pofa retkes....
de még nem kopott el
nekem pl a féktisztító spré megmentette a fékpofáimat miután olajat kaptak😄
A hozzáérés az valószínûleg azért van mert roszul állítottad be a féket az adapter segítségével(meglazítod a csavarokat) beállítod úgy, hogy ne érjen hozzá egyik pofához se és megfeszíted aztán jólsz

Ez mennyire számít kopottnak? link
Az normális, ha az egyik pofa többet mozog mint a másik? Már egy éve meg van, de mindig az a bajom vele, hogy fékezés után hozzáér egy ideig, bár mostanában szinte mindig. Ez is normális? (hayes hfx 9 xc) Sok állítási lehetõséget nem találtam.

bardocz
Amúgy a WTB Motoraptor még azért is jó,mert átmehetsz vele 8 kiló üvegszilánkon,semmi baja nem lesz.Egy helyen sikerült ezt megcsinálnom,persze nem direkt,mindenki jól lebarmozott,de semmi baja nem lett.1x volt vele defektem,akkor egy hosszú tüske ment bele.De azt egyik gumi sem bírja.
de régen volt ez alma bicója😊

bardocz
RS oldalán nincsen,szerintem már nem gyártják.
bardocz
Most csak a súly miatt fogok új kereket venni,ha minden jól megy,az elsõ kerék alig lesz 700g,gumival,belsõvel,meg felniszalaggal ha szerencsém van megáll majd 1.5kg-ban,ami eléggé jó lenne.Hátsó szintén marha könnyû lesz.Természetesen ipari csapágyas agyak, B+ Travel Disc,meg B+ Revolution disc.Sajna az ára is megvan,de addig költök bicóra,amíg nem kell magamat eltartanom,utána már kellemetlenebb lesz:-D Gumit is azért nem tudok választani,mert valami könnyût akarok,nameg olcsót is,úgyhogy az még várat magára,addig a mostani WTB Motoraptorral fogom használni.De így is lefaragok a súlyából kb 1-1.5 kilót.
belisz
Gabo!

Te sem tudsz róla,hogy mivan a Rock Shox Pilottal? Gyártják még,vagy nem,vagy csak ennyire ritka?...nem találok sehol.
Már korábban kérdeztem,de nem érkezett válasz! :S

MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240

Én is 1 hónapon belül szeretnék venni schwalbe táblát. Azon is gondolkodtam, hogy hátra crazy bobot, elõre táblát. Vagy pedig 2 táblát. Szinte csak városban használom, közlekedésre és kis streetre.

VRSDM
most spec egy schwalbe van a bmx-en hátul. nekem nincs bajom vele. jó hát nem egy khe. de ettõl még simán jó.

montis srác nálunk szintén svalbival tolta kb. 1évig, most repedt ki neki oldalt kb. 1hónapja

SrAta
4X, Dirt, Street-re kellene
szerintetek :
Schwalbe Crazy Bob vagy Maxxis Holy Roller vagy Schwalbe Talbe Top
Melyik a jobb?
A Schwalbe paraméterei:
Az ára (2-3kval olcsóbb mint a maxxis)
A Crazy Bob sajna nehéz mint a kõ 995 gramm:S
A Table Top 670 gramm

A Maxxisé:
26X2.20 60 WIRE 65 60 800
26X2.40 60 WIRE 65 60 865

és ugye ennek nagy hátránya az ára...

Szóval szerintetek melyiknek jobb a mintázata idõtállósága stb...
Hallottam már minddrõlé hideget, meleget

Száraz földútra, aszfaltra én inkább valamilyen sûrûbb, apróbb mintázatú gumit javasolnék, semi-slick kivitelben. (Pl.: Vredestein Tiger Claw, Schwalbe Furious Fred) Vagy ha mégis magasabb mintázatú, akkor olyat érdemes keresni, amelyiknek a futófelületén a mintázat egy viszonylag összefüggõ futóélt ad ki. (Pl.: Michelin XC Dry2, Continental Race King) Ezeknek a gördülési ellenállása lényegesen kisebb, mint a ritkább mintázatú gumiknak. Az oldalsó bütykök pedig kellõ kapaszkodást adnak laza talajon, illetve a kanyaroknál.
Sárban viszont a ritkább, magasabb mintázatú, kis átmérõjû gumi a megfelelõ. Egyrészt a mintázatból könnyebben kirázódik, kevésbé tapad meg a sár. Másrészt a kisebb átmérõ miatt könnyebben beleássa magát a sárba a még szilárd talajrétegig, ahol a magasabb bütykök jobban meg tudnak kapaszkodni.

Ami még szintén szempont, az az átmérõ és a megfelelõ guminyomás. A nagyobb átmérõjû ballonosabb gumikat alacsonyabb nyomáson is biztonságosan lehet használni a kisebb átmérõjû változatokkal szemben. A kisebb nyomás terepen jobb gördülési ellenállást és tapadást ad. (Aszfalton ez pont fordítva mûködik.) A ballonosabb, kisebb nyomású gumiknak jobb a rezgéselnyelõ képessége.

A tömeg pedig igen is számít! Egy bringán a gumik és a belsõk cseréjével lehet a legolcsóbban lefaragni a tömegbõl. Ráadásul a kerék kerületén megspórolt minden gramm kb. háromszorosan számít. Ugyanis ez az a tömeg, amit minden alkalommal ki kell gyorsítanod és meg kell fékezned. Így nézve egy pár jó minõségû gumiért 10-12k már nem is annyira sok.

A 790g nagy részét a drótperem adja ki. Szóval attól, hogy nehezebb, még nem tartósabb. A tartósságot leginkább a gumikeverék összetétele befolyásolja. A mérésére durometert használnak. A gyártók oldalán általában megtalálható, hogy mekkora a kopásállósági értéke a guminak. A versenyzésre szánt gumik puhább, jobban tapadó összetételt kapnak. Edzésre, általános használatra inkább a keményebb gumik jelentenek jó választást.
Itt meg lehet nézni, hogy a különbözõ értékek mit is takarnak: http://en.wikipedia.org/wiki/Durometer

Az összetételen kívül a gumiréteg vastagsága, a kerék alapját adó szövetréteg minõsége is befolyásolja a gumi tartósságát.

VRSDM
egy 500as lehet hogy kevláros 😄

bardocz
Ebbõl kettõ együtt nincs ötezer,mintája meg jónak tûnik,súlya is van,úgyhogy szerintem jól bírhatja.Aztán persze ez lehet nem függ össze,csak szerintem egy 790g-os gumi jobban bírja a gyûrõdést,mint egy 500 grammos😊
veszelka
keményebb földút, sárban egyáltalán nem. néhol lapos sziklák. hóban is esetleg. és 5000nél drágábbat azér ne.

bardocz
Mennyire földes úton,és gyakran mész-e sárban?Mert akkor olyan kell,aminek mélyebb a mintázata,és jó sárban is.Nekem most WTB Motoraptor van,2 éve használom,a hátsó kopott egy kicsit,kb a bütykök fele lejött,de én ezzel hóban úgy álltam meg,mint mások aszfalton.
veszelka
26x1.95

veszelka
megvettem ugye azt a meridát régebben.konkrétan ezt

a hátsó kereke iszonyatosan el van kopva, a külsõ gumira gondolok. ötlet, hogy mégis milyet kéne rá vennem? elsõsorban földes úton használnám.

SrAta
úristen 18 kilós bmx te jóég bazz kb ha tömör a váza akkor olyan nehéz egy olyan bicikli azért katasztrófa hogy régen miket gyártottak😄

VRSDM
nem azt mondtam. de tény hogy egy könnyebb. modern geoval rendelkezõ biciklit könyebb mozgatni mint egy alsó kategóriás nehéz jószágot.
ettõl független a bmx úttörök sem 8kilós biciklivel tolták : D hanem 18 kilóssal :]

belisz
Hulye kerdes...nem talalok ujonann RS Pilotot...mar nem gyartjak,vagy ennyire ritka?<#nemtudom>

gordon 24
Szombaton a four cross lesz.. Vasárnap lesz a DH..

Downhill!!

majd valahogy behozom gépen az euro2-t, kíváncsi vagyok, még csak neten láttam DH videókat. Szombaton közvetítik.

bardocz
Megnézve több ilyen teleszkóp használt árát,ez teljesen rendben van,az ára még fel fog menni szépen a zárásig,csak nagyon elcsodálkoztam rajta.
belisz
Nincs nehez bringa,csak gyenge rajder! 😄

belisz
Hat...nekem azert 1 kicsit santit a dolog...

bardocz
Beszarás,SID-eket szarérthugyért vágják az emberhez használtan😮 Na már nem kell gondolkodnom,hogy mit vegyek majd ha lesz pénzem.
bardocz
Nekem a gumim asszem max 700gramm lehet,akkor is marad még 1.5 kiló agynak,felninek,gyorszárnak és a küllõknek.Nem hiába nincsen benne 8-as 2 év alatt.