Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SrAta
csak 125 rugó volt?:😄D

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

SrAta
Spd pedál Dirt, Street, 4X kategóriában megállja a helyét?

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

VRSDM
312 és fél redbull 😄
ha 400ftal számolok egy flakonynit :]

u dont have to listen anybody else but me

Nem. Más a felépítés a kerékagyaknak.
Viszont fordítva néhány esetben járható ez a út. Pl. a Chris King-nek vannak ilyen átütõs, átalakítós agyai. Bár tény, hogy ezeknek az árát is megkérik. ;o)

Persze, hogy SPD-t használok. Miért is ne használnék azt? :o)
Ami az UST-t illeti, két megoldás létezik rá. Vannak felnik, kerekek amik eleve UST-sre vannak készítve, illetve vannak olyanok, amik UST Ready-k.
Az elsõnél nincs semmi variálás. UST külsõvel tömlõ nélkül lehet használni. Általában ezek gyári kerékszettek.
A második variációnál kell egy olyan készlet, amivel UST-sé lehet alakítani a felnit. A pontos menetét én se ismerem, de a lényeg annyi, hogy légmentesen záródóvá kell alakítani a felnit a készlettel és utána UST-sként lehet tovább használni. A készletben ha jól tudom spéci felniszalag, szelep és egy szigetelõ lötty szokott lenni.
Az UST-s külsõk általában nehezebbek, mivel ezeket is légmentesen záródóvá kell tenni. Ezen kívül az oldalfaluk is vastagabb, hogy jobban tartson.

Amúgy nem UST-sek a kerekeim. Ezért is írtam azt, hogy egy 500k-s gépen is akadnak olyan dolgok, amiket fejleszteni lehet. Bár eddig is elvoltam és ezután is jól elleszek nélküle. :o)

SrAta
Gabo a sima gyorszáras agyat át lehet alakítani QR20-á vagy QR15-té???
Ha tengelyt cserélek benn?

Volt nekik, illetve a 2009-esek között szerintem még van is.
De mivel a Shimano-val közösen õk fejlesztették ki a QR15-öt, ezért gondolom 2010-re már csak ilyen villákat hoznak ki. Ez valahol érhetõ is. Merevebb, erõsebb szerkezetet eredményez. Kevésbé csavarodik, nincs gond a tárcsafék állandó beállítgatásával, nem kopik szét a villa a gyorszáras kerékrögzítésnél. Lényegében csak elõnyei vannak a hagyományos gyorszáras megoldáshoz képest.

Nõi mivoltod ugyan miért lenne gond? ;o)
Ezen kívül miért gondolod úgy, hogy nem kapsz rá a tekergésre? Míg el nem kezdtem bringázni, lényegében én se sportoltam. Mostmeg...
De a lényegre. Ha kicsit visszaolvasol, néhány hsz-szel lejjebb pont az általad feltett kérdést boncolgattam. Szóval monti vs. trekking ügyben ennél sokkal többet nem tudok mondani.
A megfelelõ választáshoz szempont az is, hogy milyen testi adottságokkal rendelkezel. Magasság, testtömeg? Ugyanis az alkatrészeket csak ennek fényében lehet kiválasztani, megítélni.
Szempont számodra, hogy nõi vázas legyen a bringa?
Tudsz konkrét linket adni az általad kinézett bringákhoz, ahol lehetõleg az alkatrészek listája is szerepel?
Mekkora az a keretösszeg, amit erre a célra szánsz?

SrAta
13,7 kg a Shredem az jó súly?😛

SrAta
hát lehet sztem a vanilla az az de nem vagyok benne biztos

SrAta
te az össztelós gépedet SPD pedállal használod?
UST kereked van?😊
Hogylehet ilyent szerezni?
Spéci felni is kell hozzá?

Szabi84
"csak"<#buck>

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

belisz
Aztaku**a..szép gép! <#eljen>

Buta kérdés: FOX-nak vannak nem átütõs telojai?

MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240

Csak egy Giant Trance X3 ;o)

Itt megtalálod a felszereltségét.
Az eltérés annyi, hogy Shimano SLX hajtókarral érkezett, a fékek Hayes Stroker Trail-re, a gumik Michelin XC Dry2-re lettek cserélve. Valamint felkerült rá egy Ergon markolat.

Ez azért így ebben a formában nem igaz.
Az alkatrészek tartóssága, az általuk nyújtott szolgáltatások szintjében is akad jókora eltérés. Ha megnézed, a Fox 32 F120 RL teló lényegében egy teljesen alap modell. Akadnak ennél jóval magasabb szintû villák is.
Az RP2 rugóstagnál is találhatsz komolyabbat.
A hagyományos belsõs megoldással szemben egy UST-s, tömlõ nélküli kerék terepen verhetetlen. Lényegében képtelenség felütéses defektet kapni vele, hiszen nincs belsõ, amit a külsõ gumi össze tudna csípni.
Erõsebb kerékszettet is bõven lehetne találni.
És még boncolgathatnám tovább a dolgot. Egy 500k-s bringán is lehetne fejleszteni. De az ember legyen tisztában az igényeivel.

Segítsetek!
Felvázolom a problémát:
Alapgond: Nõ vagyok és bárminemû mûszaki vagy mechanikus cucc vásárlásánál csak a színválasztásban vagyok jó!
Dilemma tárgya: biciklivásárlás - nem vagyok nagy sportoló, idén körbebringázzuk a Balatont, azt követõen szerintem csak havi 1-2tekerés lesz (jóval kisebbek 😊 ) Közúton és földes, kavicsos, homokos "tereptekerés" Hangsúlyozom ez max. 20-30km.
Milyen bringát vegyek: Trekking vagy MTB?!
Amiket néztem: SIXTEAM Gazella City, Gazella RS avagy a trekkingek közül Sixteam Journey
Ja, és azért a sixteam mert ugye Bringapont akció.... 😊
Mivel úgy látom ti nagyon értetek hozzá.....SEGÍÍÍÍTSETEK mi vevõ legyek? Jók egyáltalán ezek a biciklik?
belisz
És pontosan milyen bringád van? ...ha szabad megkérdezni...<#vigyor3>

MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240

Sickness
ár? <#smile>

Fogd már be a pofád, ha hozzám beszélsz!

Szabi84
igazából 500 ezer felett már csak a súlykülönbség miatt növekedik az áruk

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

Szabi84
nem cserés, azért hajlított mer jobban vezeti a feszültséget, a váz felé

Amikor két éve elkezdtem tervezgetni, hogy új bringát veszek, 250k-t szántam volna rá legfeljebb.
Aztán végig vettem az igényem, az elvárásaim, átgondoltam, hogy milyen irányba szeretnék továbblépni késõbb. A dolog vége az lett, hogy rá kellett ébredjek, hogy 500k alatt nem igazán fogom megúszni.
Két év tervezgetés és spórolás után májusban megvettem az új bringám.
A 8 éves imádott Trek montimat cseréltem le egy felsõkategóriás össztelós szépségre.
Az álmok azért vannak, hogy az ember néha megvalósítsa õket. :o)

belisz
Ezt miért kell cserélni? Hajlított kormánnyal sokkal kényelmesebb bringázni...Én személy szerint imádom a keskeny,hóóót egyenes kormányokat...ízlések és pofonok. 😄

Danus16
ennek a meridának furcsa a kormánya
cserés? 😄 nembírom nagyon a hajlított cuccokat. no meg sztem üléscsere lesz valami kényelmesre minél hamarabb.

http://www.youtube.com/user/kilipeti

VRSDM
na akkor most gondold el nekem milyen most.
aki egy 5éves bmx váltott egy a mai trendeket is tökéletesen kielígétõ pro szintû bmx-re 😊 ááálom :]

Danus16
hát ezek újonnan 83 illetve 87ezerbe kerülnek 😄
hát igen, ez már nem egy teszkóbájk.
ezért is akármikor rágondolok, hogy valamelyik az enyém lesz, mindig hatalmas vigyor ül ki az arcomra 😄 "Egyszer egy ilyet vezetni"

VRSDM
ha BICIKLIT szeretnél. újonnan akkor kb. ez a belépõ szint...
sajnos ez van. de viszont garantált hogy minõségi a cucc! : )

Danus16
kitámasztó? 😄 hát nemszeretem a földre lefektetni. 😄

persze, továbbra is majd várok egy ímélt, neked hiszek, csak tudod, õ neki ilyen van, õ használja, õ tapasztalta, szóval ha valaki, akkor Õ tudhatja, hogy mégis milyen ez a Kellys.
A szívem a Kellyshez húz(kinézetre álleejtõ, eszelõsen gyönyörû sztem 😄), de sajnos a stílusom inkább az MTB-t kedveli.
Úgyhogy azon az ímélen áll minden. No persze a Merida se egy rossz cucc, sõõt! 😄
Tök jó, 40k-ról kezdtem, hogy afölé biztos nemmegyek, most 70-nél álltam meg 😄

A trekkinggel is szépen el lehet gurulni a legtöbb helyen, de jobban észnél kell lenni, hogy mit vállal be az ember.

Kitámasztó? Az minek is? :o)

Egyébként ezért mondtam, hogy neked kell eldöntened, hogy számodra mik a fontosabb szempontok.

A TestBike-on lévõ infokat tényleg érdemes fenntartásokkal kezelni. Én általában az alábbi két oldalon szoktam kezdeni a tájékozódást:
http://www.mtbr.com/
http://www.bikeradar.com/

Persze az itt leírtakat is illik némi távolságtartással kezelni. Minden esetre kevésbé az önfényezésrõl szólnak, mint a magyar kistestvér.
És abban sincs semmi meglepõ, hogy a nálunk kapható alsó kategóriás bringák közül csak igen kevés szerepel a listáikon.

Hogy én mennyire lennék hiteles info forrás, azt mindenki maga eldöntheti. Kipróbáltam ezt-azt, de még inkább utána olvastam sok dolognak, de azért mindentudóknak nem nevezném magamat. Az évek alatt az ember ha foglalkozik egy témával, ami érdekli, akkor azért ragad rá valami.
Amennyire lehet, próbálok objektív maradni. Néha még sikerül is. ;o)

Danus16
én az mtb-t is keményre pumpálom 😄 ami 3bar-t jelent nálam kb.

sajnálom ott hagyni azt a remek kellyst, viszont egyre inkább bebizonyosodik, hogy arra a hepehupás terepre nem a legmegfelelõbb 😞

így viszont cseszhetek 5k-t(amibõl akartam venni egy kitámasztót, komputert meg zárat), a gyorsabbságot, a könnyebb felfele mászást, és azt a gyönyörû külsõt 😄
Úgy viszont lesz egy robosztusabb MTB-m, ami bizony bírja a terepet.

sehogyse jó ez 😄 vagy a gyorsabbság megvigyorogtató élménye, vagy a teljes terep-kompatibilitás.

Mászás szempontjából pont, hogy a montik jobbak. Egy trekkingen elég egyenes üléspozícióban ülsz. A montin valamivel sportosabb az elhelyezkedésed. Ez mászáskor elõny, lévén elõrébb van a súlypontod.

Nem tárcsafékrõl beszéltem én se. De egy montihoz hamarabb találsz gumit, egy jobb telót, esetleg erõsebb felnit, kereket.

A trekking esetében az aszfalt nem a kátyús, agyonfoltozott, hanem a jobb minõségû aszfalt. Döngölt földút pedig szintén elég sima, tehát nem a kerékcsapásokkal felszántott, hanem a simára taposott, száraz változat. Ha ennél keményebb terepen szeretnél közlekedni, akkor inkább mtb a jobb választás.
Lehet, hogy valamivel kisebb lesz az átlagtempód, de legalább nem kell azon parázni, hogy bírni fogja-e a bringa.

Ahogy lentebb már írtam a gumi ballonossága egy érdekes dolog. A kisebb átmérõjû gumikat keményebbre kell pumpálni, hogy elkerüld a felütést. Szélesebb gumikat alacsonyabb nyomással is lehet használni. Aszfalton általában a nagyobb guminyomás ad jobb gördülést. De a ballonosabb gumik rezgés elnyelése még így is jobb.
Terepen a szélesebb, kisebb nyomású gumi jobban fel tudja venni az útfelszín egyenetlenségeit. Egyrészt így a tapadása is jobb lesz, másrészt mivel nem megmássza és átesik gurulás közben a hupszlin, hanem lényegében "magába öleli", "átfolyik rajta" ezért egyenletesebb lesz a gurulása is. Magyarul terepen kisebb lesz a gördülési ellenállása, mint egy keskeny, kemény guminak.

A monti terepen jobb, mint egy trekking. Jobban bírja a strapát. Könnyebb rajta helyezkedni. Aszfalton, megfelelõen gördülõ gumikkal sem sokban marad el a trekkingtõl.
Ha viszont aszfaltos suhanásról van szó, akkor ott az oútik számítanak igazán jónak. Itt a trekking megint alul marad.
Tehát ilyen szempontból értettem azt, amit mondtam. A trekking egy kicsit monti, egy kicsit oúti, de semelyik se igazán.

Danus16
nem, az 2008-as évjárat, abban RST van. én 2009-eset vennék, ilyet

Az az igazság, Kellyssel félek a tereptõl, ha nem biztonságos. Viszont azt hajtani egy álom lehet, mivel felfele elég sokat mászok.
A Meridával meg minden maradna ugyanolyan, mint eddig, csak sokkal magasabb szinten lenne.

Ha a Kellys alkalmas arra a terepre, amire használnám, tuti lecsapok rá, de addig itt a bizonytalanság, hogy és ha nem bírja a hepehupás talajt?
Amúgy havernak könnyített vázas olcsó 25k-s Dechatlon rockridere van, acél, de könnyû, sztem az se kifejezetten monti, inkább trekking. bár a kereke 26-os és a gumija is ballonosabb.

belisz
Amit belinkeltél testbike-os Coach-ot,abban RST Neon van..azthittem,hogy amit veszel,abban is az van.

Danus16
nem RST teló, "villa SR SUNTOUR NEX4110-V2 63mm, coil"

vrsdm: amiket errõl a 2 bringáról olvastam, korrekt véleményeknek tûnnek, és általában egybehangzóak.

Gabo: azért azt vedd figyelembe, hogy amit én cserélnék rajt, az nem olyan cucc, amihez a Merida váza jobban fekszik. Ha a Kellys-é nincs felkészítve tárcsafékre, Meridáé meg igen, az nekem mind1, mert tárcsaféket úgyse veszek rá 😄

Danus16
Aztat mond meg nekem légyszíves, hogy aszfalton, agyonfoltozott aszfalton, döngölt földúton, kissé kavicsos úton, salakon, hepehupás kisebb gödrös földúton, illetve füves hepehupás úton melyik a jobb? Így együttvéve az egészet. Illetve a Kelly's melyiket nem kedvelné a sok közül?

Persze az, hogy hepehupás, mindenkinek mást jelent. mivel én merevebb villával közlekedek mostanság, így azért nem olyan bazikényelmes, persze így annyival lesz másabb, hogy a teló csillapítja a karrázkódást, illetve a nem olyan ballonos gumik kevésbé csillapítanak.

amúgy aki írta a véleményt testbikeon róla, az szintén Fehérvári, és most írtam neki üzenetet, megkérdeztem benn, hogy terepen kényelmes-e, illetve a felnikkel és a keskenyebb gumikkal nincsenek-e gondok terephasználatnál. Remélem visszaír. Egyébként õ túrázgatásra is ajánlotta.
Amúgy az MTB van, ahol igazán kiemelkedõt nyújt? az is ugyanilyen, csak a terepet jobban bírja, viszont lassabb és nehezebb hajtani.

bardocz
Néztem valami középkategóriás montit, ami amúgy csak tekerésre annyira nem is rossz,és olyanokat írogatnak,hogy szar mert nem jó dirt-re,meg streetre,meg mire ajánlod,gyenge freeride meg dh,nevetséges emberek.A bicó váza olyan volt,hogy a felsõ csõ vízszintes volt,kb mint egy torzított outi váz,és ilyennel akarnak dirtölni,meg streetelni az ostobák.Amúgy vannak ott korrekt vélemények is,meg ha alaki leírja,hogy eltört,akkor az biza eltört,és tudod mivel számoljál.
VRSDM
testbike-ra én nem alapoznék :/
tudatlan senkik írnak oda, átlag felhasználók.
csak bmx-ekrõl olvastam ott párat és össze vissza írnak marhaságokat.
totál gagyikat hypeolnak, és profi bicikliket húznak le :|
inkább higgy Gabónak 😄

A Kelly's Coach egy trekking bringa. Ami egy elég öszvér megoldás. Ebbõl adódik, hogy sehol sem fog igazán kiemelkedõt nyújtani. Ha nagyobbrészt városban, aszfalton, esetleg döngölt földúton közlekedsz akkor jó választás lehet. De ha a terepbringázás vonz, akkor szerintem hamar szembesülni fogsz a bringa korlátaival. A 28"-as kerekeket nem lehet annyira erõsre építeni, mint egy 26"-os monti kereket. A váz terhelhetõségének is vannak határai.
A Merida Matts Sub 20-V erõsebb felépítésû kero. Terepen jobban megállja a helyét és valamivel megbocsájtóbb a keményebb használattal szemben is. Egy jó slick vagy semi-slic gumival aszfalton is elég szépen lehet vele suhanni. Montikhoz jelenleg nagyobb az alkatrész és kiegészítõ választék, mint trekkingekhez. Ráadásul maga a bringa váza is jó alapja lehet a késõbbi fejlesztéseknek.

Mind a kettõ szép gépnek tûnik. Neked kell eldöntened, hogy számodra melyik szempontok fontosabbak a fentiek közül.

belisz
Szerintem ahogy,és amire TE használod,arra ez a felszereltség elég lesz. Késõbb max cserélsz rajta hajtómûvet,meg agyat..és akkor már fogaskoszorút is...(de az nem kevés pénz..),de ezzel a felszereltséggel nem lesz gondod. Amúgy szomszédnak ugyanez ez az RST teló van benne a Hauserjében,és nagyon jó,már kipróbáltam..😄

Valószínûleg hagyományos küllõk, amiket szépen egymásra tekertek. Elég horror lehetett a kerék centrírozása így.

Szabi84
ezek milyen küllõk?

Danus16
felszereltséggel nem lesz gondom?
bár testbikeon nem említették a váltót, mint negatívumot, fékeket se, csak azt, hogy rosszul volt beállítva és nem fogott kellõen.
"Fõleg városban illetve túrázáshoz használom szinte minden nap."
szóval elvileg nem ijed meg a kicsit csúszósabb, földúttól. a teló meg szépen csillapítja a gödröket és a kavicsos utat. Kérdés, hogy mindez a felnire milyen hatással van. Kelly's Draft. valaki valami infót tud róla?

amúgy bocs, hogy ennyit akadékoskodok, csak ez lesz az elsõ, és valszeg utolsó komolyabb bringám, így szeretném a minél optimálisabbat venni a saját igényeimhez mérten, hogy aztán esetleg lassú alkalmankénti alkatrészcserével kihúzzon jóóó pár évet(mondjuk 20-30 😄 csak ne lopják el.)
Igen, a padkázás nálam nem nagy gond. amúgy a városi padkázgatás durvábban hat telóra-felnire-gumikra, mint egy hepehupás gödrös földút? 😄

Egyébként pedig nagyon köszönöm a segítséget mindnyájatoknak!

belisz
Hát..ha erre odatudsz figyelni,akkor Coach. Biztos sokkal könnyebb azzal haladni...

Danus16
na ja, haveromnak volt sárvédõje, ott röhögött rajtunk, erre neki meg felgyülemlett a sár a sárvédõnél és a kereket blokkolta. meg szépen a sárvédõ odavezette a fékpofákhoz a sarat, a fék meg utána alig fogott egy ideig. 😄

bardocz
Nekem egyszer a bicóm olyan saras lett,hogy nem forgott a hátsókerék,és alig bírtam megemelni,volt vagy 30 kiló.Mire azt letakarítottam...
Danus16
nem, meglepõ módon csak 1 kilóval nehezebb.

a kérdés az, hogy felszereltséget figyelembe véve Merida, vagy Kelly's.
No meg hogy a trekking Kelly's bírja-e a terepet.

Danus16
igen, rávilágítottál a kényes pontra 😄
padkázás nekem nem nagy gond, nem állatkodok, felkapom szépen a bringát, szóval alig terhelõdik a gumi.
Az, hogy robosztusabb, maga után vonja, hogy jóval nehezebb, nem? (2-3kilaj)
Coachot biztos könnyebb tekerni.

felszereltséget tekintve melyik a jobb?(hajtás, váltók, fékek, teló, elsõhátsóvicsogó 😄)