Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Danus16
én egy 20km-es tekerésen, ha meleg van(30fok fölött), akkor 2litert legalább megiszok 😄
szóval 10l-t fogyasztok 100-on xD nem túl takarékos 😄

http://www.youtube.com/user/kilipeti

belisz
Én nem szeretek tekerés elõtt sokat inni,mert akkor elkezd szúrni az oldalam...

MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240

bardocz
20-30km-re én nem viszek semmit,elõtte iszok sokat,és jólesz😄
belisz
Azthittem legalább faterom vigyázni fog rá 1 kicsit,dehát...áááá....Visszafogja még kapni az Õ Hauser-je ezt,de keményen! 😊

MSI P6NGM-L|Intel Core2 Duo E8400 @3,6GHz|4GB DDR2 800MHz Kingston|MSI RX3850|Samsung 160GB Sata2|Windows Vista Ultimate SP1 64bit HUN | Chieftec 450W|Canon MP240

Szülõ, teso kezébe bringád soha ne add... ;o)

belisz
Apukám elkérte egy körre a bringát,mert az övé defektes volt,és sietett a haverjához...ahhoz képest,hogy a haverja 5km-re lakik tõlünk,és volt vagy 30fok,nemrossz teljesítmény...nokomment.

Megjegyzés: a bringát csillogva-villogva vitte el...

VRSDM
a camelbak nem pakolásra van 😄 így ezt azért ne rójuk fel hátrányának.

u dont have to listen anybody else but me

Tartok attól, hogy az 5k-s Camelbak-be csak innivalót tudsz rakni. Nincs pakolásra való hely benne vagy nagyon minimális. Szóval hátizsákként nem használható.

Használtam mindenféle hátikat elõtte, de ráuntam arra, hogy 1 évet se bírnak ki. Inkább kiadok valamivel többet, ha a hátizsák cserébe tartósabb és sokkal inkább kiszolgálja az igényeimet.
20-40 km-re én is csupán egy félliteres kulaccsal megyek, viszont hosszabb útra már inkább feltankolok. Ahogy írtad, rázósabb terepen már nem biztos, hogy a csomagtartó vagy a kormánytáska megfelelõ. A hozzáférhetõségrõl nem is beszélve.
Az itató tasak nagy elõnye, hogy sehol nem kell megállnod, bárhol ihatsz. Sokkal egyenletesebben pótlod a folyadékot, így kisebb az esélye annak, hogy elszomjazol. Ha kiszárad a szám, szipkázok egy-két kortyot anélkül, hogy a kulacsért kellene matatnom vagy megállva bárhonnan máshonnan kellene elõkotorni az innivalót.

VRSDM
vagy veszel 5e-ért egy camelbak-et 😊

Danus16
kösz a felvilágosítást
azért nemsemmi áruk van 😄
se pénzem, se nagy szükségem nincs egy ilyen profi táskára.

általában 20-30 km-es túrákra megyünk, délutáni biciklizés, aztán addig kulacstartóban el lehet vinni 1l-es kulacsokat, másrészt van váztáska, amibe megintcsak befér egy 1l-es ital, harmadrészt van hátsó csomagtartó, amire 1,5l-eseket is be lehet szorítani.
Úgyhogy ha kell, mi fel tudunk szerelkezni arra a rövid túrára 😄 Kérdés, hogy mennyi kényelmetlenséget okoz.(amikor csúnyább terepen mindig leesik a palack a csomagtartóról pl. 😄)

Az egyszerû hátizsákoddal csak a következõ problémák vannak bringás szempontból nézve:
Nincs mell- és derékheveder, így nem lehet rendesen rögzíteni és csúszkálni fog a hátadon. Terepen ez nem túl szerencsés.
A derékpánt másik elõnye, hogy így nem csak a vállaidon kell a súlyt cipelned, hanem az megoszlik a vállak és a derék között. A vállpántokat lazábbra lehet hagyni, így jobb lesz a hát szellõzése.
Pont, hogy az átlagos utcai használatra szánt hátizsák lesz az, ami a legszélesebb felületen fog a hátadra simulni. Ahogy írtam, a Deuter hátzsákjainál két rendszer van használatban.
Az egyik az airstripe rendszer:
http://www.deuter.com/en/Airstripes-System.php

Lényegében a gerinc két oldalán fekszik fel és ott is csak kis felületen, hiszen bordázott a szivacspárna. Nyugodtan elhiheted, érezni lehet, ahogy jár a levegõ a hátamnál, még akkor is, ha meg van pakolva a háti.

A másik az aircompfort:
http://www.deuter.com/en/Aircomfort-Futura.php

Itt pedig szinte nem is érintkezik a hátaddal a zsák, lévén egy feszített háló az ami nekitámaszkodik.
Más gyártók profi, bringázásra, túrázásra szánt zsákjainál is hasonló megoldásokat fogsz találni.
Az egyszerû hátizsákba nem tudsz italtartó tasakot rakni. Márpedig ennél kényelmesebb, jobb megoldás jelenleg nincs az innivaló hurcolására. Próbálj meg 1,5 - 2 liter innivalót magaddal vinni egy normál hátizsákban úgy, hogy mellé még tudj pakolni is és mindig hozzáférhetõ legyen. A kulacstartó sem megoldás ebbõl a szempontból.
A jól elhelyezett külsõ zsebek miatt nem kell minden alkalommal a zsákban kotorászni. A belsõ felosztással, a külsõ zsebekkel együtt pedig jobban el tudod rendezni a magaddal vitt cuccokat.
A többi apróságról nem is beszélve. Pl. próbáld meg lepucolni a normál hátizsákodat a sártól egy kiadós dagonya után. Az esõvédõ külsõ huzat miatt jobban védve lesz a hátid a víztõl, ráadásul a sarat is ezerszer könnyebb róla lemosni.

Városban szaladgálni bármelyik hátizsák jó. De próbálj meg egy egésznapos túrát végigcsinálni erdõn, mezõn, hegyen, úgy hogy nem lehet kiszámítani az idõjárást és nem lehet arra hagyatkozni, hogy a következõ faluban biztos lesz kút, amibõl inni lehet vagy bolt, ahol ennivalót tudsz venni. Nem ajánlanám, ha nem lennék meggyõzõdve arról, hogy van értelme. De a tapasztalatim ezt mutatják.

blory
Kosz a tippet, tokeletes lesz ez.

Danus16
valami egyszerû budmil vagy nikes hátizsák azt kész. Nem kell ezt agyonbonyolítani, különben is, utálom az ilyen bonyolított táskákat. Csak az van belõle hogy vastag és nagy felületen érintkezik a testemmel, aztán patakzik rólam az izzadság miatta.

VRSDM
nekem simán jó az eastpak teknõsbékatatyum 😄

SrAta
télleg😄

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Akkor nézd meg itt 😄 :
http://www.tengerszem.hu/modules.php?name=menu&dtIsBlk=y&dtId=25&dtId2=32

A bringás zsákokról beszéltünk egész végig és nem a profi, világjáró túrazsákokról.

SrAta
fõldalon alul hátizsákok
a kegolcsóbb 38490FT😄

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Szerintem te valahol nagyon benézted az árát! :o)
A Tengerszem oldalán 20k-ért van fent és én is akörül vettem meg pár éve.

SrAta
sztem jó a teszkós "Nagy zöld táska"(tudjátok az ami kékXD sztem nagyonpoénXDXD)
és a többibõl meg vegyetek villát meg váltókat😄😄D(nekemXD)

Szabi84
Nekem egy north face tatyóm, viszonylag kicsi, és ami a lényeg merevítõs, szóval a táska háta nem ér a hátamhoz, én mindenképp ilyet ajánlok!

Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

SrAta
Gabo most egy kicsit alpári módon egy pejoratív jelzõvel ellátott szót fogok használni szal bocs de ez kurva drága 40 ezer egy k...szott hátizsákért?😄
te úristen😄

SrAta
hehe azom van szal majd azis lesz😛

Vaxi
konásat is csinálsz? 😊

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

Én se kimondottan sûrû olajra gondoltam.
Sok függ attól, hogy milyen az olaj kúszóképessége. A hígabb olajok, mint amilyen a mûszerolaj, elég szépen be tud szivárogni a kisebb résekbe is. De tény, hogy a TF2-ben lévõ teflonos, híg olaj jobb.

Nekem a Deuter bringás hátizsákjai váltak be leginkább. Lehet, hogy nem olcsó, de cserébe jól átgondolt és strapabíró hátit kapsz. Ha jól emlékszem 2 vagy 3 év garit vállal rá a magyar forgalmazó.
Az elõzõ Superbike S zsákom 4 évet bírt ki úgy, hogy lényegében minden nap magammal hordtam. A harmadik év után kezdet el szétfoszlani az anyaga a sûrûn hajtogatott részeknél.
Ezek után nem sokat gondolkodtam, hogy legközelebb milyet vegyek. Jelenleg egy Superbike-ot használok, ezúttal már csak bringázáshoz.

Felépítése:
Széles, jól párnázott, ergonomikus vállpánt. Mellpánt. Egy széles, hálós, cipzáras oldalzsebekkel ellátott derékpánt. Mindegyik állítható. Ha jól beállítod, nem csúszkál menet közben.
A hátrész kialakítása úgy lett megoldva, hogy csak egész kis részen feküdjön fel a hátadra a párnázás, a gerinc két oldalánál. Így egész jól szellõzik. (Ennél csak azok jobbak, ahol egy feszített háló van a hátadnál és lényegében a zsák nem is simul rá. Ilyen a pl. a Race X Air.)
A belsõ része két rekeszre oszlik. A hát felõli oldal elsõsorban az itatótasak számára van fenntartva. (Középen, felül van a csõ számára a kivezetés és a vállpánton is van rögzítése. A Decathlonos simán belemegy és olcsóbb, mint a Deuter vagy a Camelbak.) A másik felébe pedig lehet pakolni. Ha kevés cuccot viszel magaddal, akkor egy cipzár segítségével le lehet szûkíteni a zsákot, így laposabb csomagot kapsz. (18+4 liter)
Kívül, elõl van egy cipzáras zseb, ami még kétfelé oszlik belül. Az egyik fele szintén cipzárral záródik, ide mehetnek az iratok és a pénztárca. A másik felébe pedig mehet a mobil és a kulcsok, esetleg azok az apróságok, amik jó ha kéznél vannak.
A háti oldalán van két nagyobb hálós zseb, amiben elfér egy-egy félliteres bringás kulacs. Meg merem kockáztatni, hogy talán a lábszárvédõket is bele lehet tenni.
A zsáknak akad még néhány extrája.
Ilyen a szélfogó mellény, ami a zsákba van integrálva. Ha a háti a hátadon, akkor csak át kell húzni a fejeden a mellényt és a derekadnál rögzíteni. Láthatósági sárga.
Esõvédõ huzat a zsák számára! Szintén rikító sárga színben. Amúgy is vízálló, de ha ezt ráhúzod, akkor teljesen azzá válik, ráadásul a sártól is könnyebb megtisztítani.
Sisaktartó háló, aminek a segítségével a zsákra kívülrõl rá tudod rögzíteni a fejvédõt. (Vagy bármit, amit a helyére akarsz rakni.)
Akad még fényvisszaverõbõl is néhány rajta, valamint egy heveder a villogó számára.

Nekem bevált. A hosszú, egész napos túrához mindent bele tudok pakolni. 1,5 - 2 liter innivaló. Kaja. Esõruha. Melegebb szerkó. Térkép.
Ha kell az extra hely, akkor pedig csak szét kell cipzárazni a szûkítését.
De a többi Deuter hátizsákot is csak ajánlani tudom.

Itt meg tudod nézni a bringás cuccaikat:
http://www.deuter.com/products/bike.php

Ez van nekem (szürke/fekete):
http://www.deuter.com/products/32116_Superbike_09_DEU.php

A magyar forgalmazó (bár máshol is meg lehet venni):
http://www.tengerszem.hu/

belisz
Nekem azt a sûrûbb olajat nem ajánlották a boltban...kifejezetten TF2-re beszéltek rá,merthogy az teflonos..és bizony miután elhoztam a bringát a boltból,egybõl átnyomtam TF2-vel a bowdeneket,és érezhetõen könnyebb volt húzogatni a fékeket.

Miután szárazra törölted a bringa minden részét, kezd a lánccal a kenést. (Egy-egy csepp olaj a lánc csapjaihoz, majd a felesleget leitatni.) Pár csepp olaj mehet a váltók, a fékkarok és a váltókarok csuklópontjaihoz is. Esetleg a bowdenházak nyílásaihoz is mehet egy kevés olaj vagy TF2.

belisz
Tehát: Ha hazaértél,akkor az egész bringát tövirõl-hegyire töröld át szárazra. (láncot,váltókat,pedált,hajtómû lánctányérjait...egyszóval mindent,amit víz ért) Ha megvan,akkor:

-láncot mindenféle képpen fújd le (Én TF2-t használok),vagy ha sûrûbb olajat használsz,akkor minden láncSZEMET...hiszen csak a csapoknak kell olaj...ha lefújod,akkor utána még egyszer töröld le valami rongyal,mert ha felesleg marad rajta,akkor tulajdonkéépen csiszolópapír lesz a láncból a beleragadt porszemek miatt...
-Én ha nagyon elázok,akkor a pedálomat megszoktam tömni zsírral...nem tudom neked mennyire van komoly pedálod,nekem sima golyóscsapágyas ezért szoktam. Ha ipari csapágyas pedálod van,akkor ez felesleges.
-Fékbowdenek,váltóbowdenek nyílásainál is beszoktam fújni 1 kevés TF2-t...(mert ugye a TF2 teflonos)
-nem tudom mennyire komoly a teleszkopód. Nekem személy szerint RST-m van,ezért nagyon nem is sajnálom...szoktam néha fújni rá pár csepp TF2-t,de a felesleget fel kell itatni 1 ronggyal. Ha komolyabb telód van,akkor szerintem ez is felesleges...
-Fékpipákoz is szoktam fújni 1 kis olajat.

Nagyjából ennyi,mást Én nem szoktam olajozni...

belisz

popzu
Friss még a bicikli és azért féltem,de gondolom ez érthetõ, elmondanátok mely részeket,milyen szinten,hogyan olajozzam át?

blory
Sziasztok
Valami jo MTB hatizsakot tudnatok ajanlani ami jo kenyelmes el is fer benne egy s mas, meg...
Koszonettel

belisz
Ha elázik,attól még semmi baja nem lesz...viszont ha hazaérsz,akkor törölgesd le szárazra,olajozd át,azt jónapot!

gordon 24
Aha!! Nah igy világos!

Hát az ha elázik nem igazán gond, ha utánna szárazra törölgeted majd beolajozod a láncot bla bla..
Ha viszont nem akarsz vele baszakodni annyira, akkor vigyél egy egyszerû erõsebb festõ nylont és takard le.. Csak azt ugye rögzisd hozzá valahogy, nehogy elvigye a szél.

Elvileg ennél többet nem tudsz tenni.. Vagy egy másik lehetõség rakd fedél alá, ha van.

Downhill!!

popzu
Na tehát! Holnap a közelben lévõ fedett aquaparkba biciklivel szeretnék menni! Ma megnéztem hogyan lehet lakatolni, simán,jól megvan oldva! Viszont az elmúlt 2 hétben esett az esõ, és félek miközben én bentvagyok addig elázik a biciklim, lehet bármilyen baja,bármilyen ötlet hogy ne ázzon el,vmi takarás vagy tipp?

gordon 24
Ezt ird le léci magyarul, mert egy büdös szót nem értek belõle..

Downhill!!

popzu
Sziasztok! Hnap a közelben levõ,fedett aquaparkba és ugye az elmult 2hét esözései miatt félek hogyha kinthagyom a bicom,elázik,megrozsdásodnak a csavarok stb...ma meglátogattam a lakatolási lehetöségeit az rednben van,de vmi 5let hogy ne ázzon el szegényke véletlen,tipp? mert a tárolo nyitott részen találhato.

de egyébként gyárilag se volt végig golyó sor. kb a háromnegyedéig

köszi! én csak annyit vettem észre hogy amikor megtekerem akkor mozog rajta a fogaskerék..olyan mintha 8-as lenne benne.. bár eddig is ilyen volt csak most mintha kicsit jobban

Szalajtani akkor tud, ha a racsni kilincsszerkezetet nem reteszel rendesen. Ha golyó hiányozna, akkor a kerék forgása lenne egyenetlen, vagy akár meg is szorulhat.

ismerõsõm azt mondta hogyha hiányzik golyó ( de nem hiányzik) és ha egyik sorba több van tehát nincs a helyén akkor szalajthat.. a miatt tud szalajtani? :S

tudsz nekem linket adni róla?

Meg kell próbálni keríteni egy robbantot ábrát a kerékagyról. (A Shimano oldalán szinte minden alkatrészrõl van ilyen.) Az alapján meg lehet állapítani, hogy hány golyónak kell benne lennie.

elvittem szerelõhõz azt mondta hogy homok van benne és nyomott egykis olajat azt csá.. meg max 1500 ér kitisztitja.. faja.. haver mondta h kell szétkapni a racsnit.. haza mentem szétkaptam... hát a golyók full szárazok voltak.. bezsiroztam aztán most már nincsenek recsegõ ropogó hangok.

viszont az gáz hogyha a hátsó (felnihez közelebbi) sorba több golyó van mint az elsõ be?

bardocz
Az a baj,hogy már meg van rendelve.Ha ezt hamarabb tudom,akkor azzal csináltatom.
SrAta
a póló alapját te választod ki én csak nagyjából egy bemutató darabot csináltam😄
Örülök h tetszik
A boltba megmutatod h ilyent akarsz erre a pólóra és külön a mintát😄
Tehát megmutatod a képet h hova a pólóra, meg a mintát amit adok
dobj egy msn címet privibe ott gyorsabb

belisz
Várj...ha az alap piros színt sötétebbre tudnád venni,akkor lenne a legjobb!

belisz
ÁÁÁHHHH,de nagyon király! Küld el majd légyszi a mintát,és ha tudom,akkor meg is csináltatom!

SrAta
Gabo ezt csak neked csak most próbáltam a giant kéket elérni😄