Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Sram x.5-öt én 7000ft-ért vettem, egy sráctól aki egy bontott bringáról adta el.. Uj, de mégis volt már bicon.
A Hátsó váltót azt 8000ft-ért vettem az is x5-ös sram.
Tapasztalat?
Hát igazából sok nincs, mivel szombaton raktam fel azóta meg nem bicóztam😄
De az tutti, hogy kurva jól vált😄
Downhill!!
A stab csak 300 újan😄
Kül te mennyiér vetted a sram X.5 öt és a váltókart (csak mert ilyent szeretnék)
ÉS egy tapasztalatot is (bár én X.7 est szeretnék, de lehet spóroósra veszem és csak X.5😄)
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.
egyébként bowdenesek asszem
Amit Vaxi ajánlott a 7803 - as hozzászólásban az olajos vagy bowdenes fékekkel van szerelve?
Természetesen én nem akarok versenyezni csak hobbi tekerésrõl van szó!
Semmi extra csak ki a szabadba terepen illetve aszfalton való tekerés és kész!Amúgy 178cm magas vagyok és elég hosszúk a végtagjaim,nekem milyen méretû volna a legjobb?A féknél kérdeztétek,hogy milyen a testalkatom hát nem vagyok kövér de azért 100kg vagyok!Én is a tárcsafékesre szavazok!
Nekem ami a 3 közül iszonyat mod bejön az a Santa Cruze.. Azt venném legszivesebben.. De a Morewood is isten király. Igazából a mozgásánál nem tudom mi lehet a különbség. Mind 2 majdnem 25 centit mozog szóval😄
Az a lényeg, hogy olyat szeretnék aminek a mozgását nem befolyásolja semmi. Pl a Konának a floater. Mivel ha fékezel mereviti a hátulját hiszen a fék fogja a tárcsát. Szóval valami olyan megoldást képzelek el, ahol egybe hátsó háromszög van vagy max egy forgás pont a papucs felett.
A Tesom Ginat Glory-a eszméletlenül mozog (mentem vele pályán, kegyetlen) de ugyannakkor érdekes is.. Mivel az ember ráül és olyan mintha elõre fele kimenne alólad.. Mig a Kona ott marad csak lemegy😄
Szóval kurva nehéz kérdés. De mondom elsõsorban pénz kérdése. A lent felsorolt vázak mindegyike 300 ezer körül van.(használtan)
Ha konát kerékkel együt 170-ért el tudom adni akkor is kell 130 plusz ahoz is kell kerék.. Szóval majd kiderül😄 Egyelõre csak agyalok..
Downhill!!
Ha technikai szempontból nézzük a 4 forgáspontos rendszerek karakterisztikája az, ami a legfinomabb, legegyenletesebb mozgást adja. Viszont egy jól megtervezett, masszív 1 forgáspontos rendszer megbízhatósága verhetetlen. (Persze hátrányai is akadnak bõven...) A rock linkes rendszerek meg valahol a kettõ között vannak.
Szerintem a rendszerek között a rangsorrend valahogy így néz ki:
1. DW link, Giant Maestro
2. Horst link, Specko FSR
3. Rock linkes megoldások. Trek és Kona.
4. Egyéb 1 forgáspontos rendszerek.
Gondlom már egy ideje bogarászhatod a szaklapok oldalait, meg a nemzetközi fórumokat. ;o)
http://caprine.hu/2009/mtb-sport/epik-50-v-fek-tarcsafek.html
http://caprine.hu/2009/mtb-sport/epik-70.html
nekem egy '08-as spiritem van, zsír a kormánya, kényelmes.
A helius csak egy ötlet mert az valóban Freeride, de az ufo pl nem az😄
Nicolai ról nem találok😄
Downhill!!
az a márka azé odabasz😄
De linkelhetnél a vázrólegy képet amelyiket akarod me nem vágom me van CC, AM, FR
Én az FR-t vélem reálisnak de sztem elég gizda az a vázz....:S
Gordon:
Nekem bowdenes a fékem és nem lötyög mivel a fékkarnak összesen van elõl 4 mm útja hátul 2-3:d
Elöl kicsit cicereg a kar de az az én hibám me hiányzik egy szál meg mert kicsit meggyilkoltam a bowdent😄
(csípõfogó)
Szal ha jól állítod ba (nem hagysz neki utat) akkor fasza😄
De le nem déháznék vele
Te a Nikolai Helius FR-t akarod venni?
Me DH-t nem találtam
A fentiek alapján könnyebb eldönteni, hogy milyen vázat és alkatrészeket érdemes választani.
V-fék vs. tárcsafék.
Szerintem új bringa esetén ha az anyagiak engedik, mindenképpen érdemes ma már inkább a tárcsaféket választani. Késõbb lényegesen kisebb költséggel jár a fejlesztése, mintha v-fékrõl akar valaki tárcsára váltani. Ugyanis ebben az esetben az új fékrendszer mellett új kerekekre vagy a meglévõk átépítésére, átfûzésére lehet szükség. Hiszen a féktárcsákat ebben az esetben a kerékagyra rögzítik, tehát csak tárcsás kerékaggyal lehet õket használni. Márpedig egy új kerékszett, pláne ha van némi minõségi elvárás is, nem olcsó mulatság.
A bovdenes tárcsafékek elõnye az olcsóbb kivitel és a könnyebb karbantarthatóság. (Egy szakadt bovden még terepen is cserélhetõ...) Viszont a hidraulikus rendszerek lényegesen jobb fékerõvel és adagolhatósággal rendelkeznek. Szóval igencsak megérik azt a felárt, amit elkérnek értük. (Egy hosszú csomagos túrákra szánt bringa esetében a bovdenes jobb választás. Terep és hegyi bringázásra, pláne ha néhány külföldi pálya is a célok között van egyértelmûen a hidraulikus a jobb.)
Mindezek ellenére én is remekül elvoltam évekig v-fékkel. Sokat számít az, hogy ki mire használja a gépét. Amúgy szerintem alapszabály, hogy mindig a megfizethetõ legjobb féket kell választani!
A 150k-s kategória ha teszik, ha nem még mindig csak a belépõ kategória. Ez szerintem az a szint, ahol a már használható bringák kezdõdnek. Az alkatrészek már viszonylag jól bírják a rendszeres igénybevételt, de azért nem extrém vagy verseny felhasználásra valók. Ezért a pénzért egy merevfarú, elsõtelós bringát fogsz kapni ami alighanem évekig hû társad lesz. Persze azért kompromisszumokra is szükség lesz. Érdemes egy jobb minõségû vázat választani, ami igény esetén a késõbbi fejlesztéseknek jó alapot adhat.
Kezd a nézelõdést itt:
http://hegyikerekpar.lap.hu/
Tippként még annyit, hogy szerintem ár/érték arányban a Magellán bicok igen csak jó választást jelentenek.
a Gumik: Maxxis Minion Dh oldalfal erõsitett. Kegyetlen.. 😄
Váltó Sram x5 váltókar sram x5😄
Wazz apám ugy vált hogy el nem hiszem! Az életemben nem volt ilyen váltom.. Katt felrakja, katt mégfeljebb. Katt lerakja😄 Nem kereg meg várakozik, meg tököl.. Nem vált bazdmeg😄 Nagyon fasza
Az egész cumó 29000ft-be van de örülök😄
Downhill!!
Samsung GT-I9000 - Galaxy S - Shit You Know I May Not Have Had Sex, But I Can Fuck You Up. Yeah...XDD
Samsung GT-I9000 - Galaxy S - Shit You Know I May Not Have Had Sex, But I Can Fuck You Up. Yeah...XDD
És mivel nem dh-zok, meg freerideozok, nekem még hátra sem kell tárcsa, nemhogy két hidrás.
késõbb, amikor komolyabban dolgozik vele, vagy keményebb terepre megy, akkor természetesen érdemes az olajosat választani.
Az hogy az olajos ereszt.
Igen elöfordulhat, de ez nem a fék hibája, hanem annak az embernek aki összerakta. Ha szarul rakják rá a roppantógyürüket akkor 100% hogy ereszt.
Persze ha esel egy kurva nagyot akkor is sérülhet a vezeték stb stb.
Van hátránya.
De ugye azt nem gondoljuk komolyan, hogy az autok régi bowdenes dob féke jobb mint a hidrauliks tárcsafékje😄
Mert kb ez az összehasonlitás.
Meg monod hogy a fékhatása lehet olyan mint a hidrásé.. Ezt nem tudom elhinni, hiszen bowden a bowdensége miatt is már alapból minimálsi nyulással rendelkezik. érzdõik a karon ahogy a házban csúszkál mégha a legjobb is.
Egy hidraulikusnál ez nincs.
Tehát összegezve. Nem mondom azt hogy a bowdenes szar, mert nem az. De azt mondani, hogy jobb mint az olajos az röhej😄
Downhill!!
nekem ilyen van <#eljen>#eljen>
na ilyen matricát kapott a bringám, mint a képen az elsõ.
és rá kellett ragasztanom a vázra... aszittem idegrohamot kapok. 😄
viszont megéri.
aki bármikor jár szegeden, regisztráltassa a bringáját
info
mondta a faszi, hogy lehetne húzni a váltón, de nem érdemes, vegyek láncvédõt.
szal marad az.
több panaszt hallottam az olajosra.
tehát ízlés, és elsõsorban felhasználás kérdése sztem
de mivel belépõ szintû bringát akar venni, nem hiszem, hogy a súly számítana 😄
A v-fék elönyei:
- könyebb mint a tárcsafék
- keves alkatrészbõl áll, olcsóbb
- a jó v-fékek fékhatása eléri a tárcsafékek olcsobb kategóriás fékeinek hatását
A v-fék hátrányai:
- kicsi fékezõ felülete van (melegedik, gyengül a fékhatás)
- vizes saras körülmények között a fékhatás rohamosan gyengûl szinte a 0 val egynlõ😄
- a felni oldalát koptatja.
Tárcsafék elönyei.
- drasztikus fékhatás, de jol adagolható
- minden körölményben (vizes saras, meleg) jól müködik fék hatása nem gyengûl sokat
- nem kopik a felni
- a melegedés itt is megvan, de ettõl függetlenül nem igazán gyengûl el.
Tárcsafék hátrányai:
- nehezebb sokkal mint a v-fék.
- különleges agyak kellenek, ezért másfajta kerket igényel (tárcsafékes agyak)
- sokkal több alkatrészbõl áll, igy több a hiba lehetõség
De én azt mondom, hogy inkább tárcsa mint a v-fék.. Jobb!
És én azt is hozzá teszem igaz a topikban sok embernek van és azt mondják jó, hogy a bowdenes tárcsát felejsd el! Olajos féket vegyél!
Downhill!!
@ Hellomarci
viszont amennyiért te akarsz venni, azért már lehet kapni jót.
igazából pár hete használok tárcsafékes bicajt, eddig hátrányát nem nagyon tapasztaltam.
sokkal nagyobb a fékerõ.
szerintem megbízhatóbb.
Megbízhatóság,tertósság,ápolás,tisztítás,karbantartás stb !
Kona FM deluxe
Magellan Polaris
Merida
pár bicaj, ami megérheti.
egyébként vaterán zsír új kona fire mountain:
itt, 100.000 forint.
nézz szét 😊
márkák: kona, mongoose, magellan.
Légyszíves segítsetek!
Szeretnék valami komoly bringát vásárolni,de tanácstalan vagyok!
MTB jöhet szóba csak azt nem tudom,hogy a tárcsafékes jobb vagy a V fékes?
Mi a különbség illetve elõnyök,hátrányok?
KB 150ezer körül lesz majd rá pénzem!Valaki tud segíteni illetve egy-két márkát típust ajánlani?
Semmi extrém használat, csak hobbi tekerésrõl van szó!
Köszönöm a segítséget elõre is!
Sziasztok
Gondolkozom, Santa cruze v10, vagy Nicolai Helius, vagy Giant Glory dh. Aztán kiderül mire lesz pénz.
Downhill!!
ezt a 2010 stabot eltalálták
Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C
Kb 170 ezer hufért.. Ha van érdeklõdõ itt szoljatok.. Semminek semmi baja, vigyáztam rá, de természetesen majd meg lehet sasolni..
Downhill!!
Én a 16"opst kicsinek érzem de végülis a nyereg térdmagasságba van ha pedálon állok szal van helyem úgyh nem kicsi meg nem is nagy sztem neked a 16"os fasza lenne
A 13"ssal is el lehet lenni de k. kényelmetlen ha ülve akarsz tekerni...
Abból szerintem csak 13" van, sehol sem találtam nagyobbat belõle :S