Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Túrázásra alkalmas, de semmi esetre sem ugrálásra vagy durvulásra. Normális, épeszû, XC jellegû használat mellett túl sok probléma nem lehet vele. De zúzáshoz nem ilyen vázra, és nem ilyen alkatrészekre van szükség. Komolyabb, rendszeres sport használat esetén ahogy kopnak az alkatrészek úgy lenne õket érdemes újabbakra és jobbakra cserélni. (Vagy ilyen igények esetén egyben eladni az egészet és venni egy jobb gépet.)
Tudom, hogy ez kegyetlenül hangzik, de 100-150 k alatt csak belépõ kategóriáról beszélhetünk. (Mtb-rõl van szó, mielõtt valaki belekötne.) Ezt akkor kezdi megérteni az ember, ha már egy ideje nyúzza a bringáját és ezt-azt már lecserélt rajta jobb alkatrészekre. Esetleg van összehasonlításra lehetõsége úgy, hogy több különbözõ felszereltségû bringával huzamosabb idõket tud tekerni.
Ekkor tájt kezdesz rájönni, hogy 10 k tilitoli a bringa árában mennyire nem befolyásol semmit. Valamint arra, hogy mennyi kompromisszumot kell kötni egy-egy esetben.
Persze ezzel nem azt mondom, hogy 100-150 k-ból ne lehetne egy olyan bringát kerekíteni, ami megfelel valakinek az egyéni igényeinek. De ehhez az kell, hogy az igényekhez passzoló legfõbb alkatrészek rendben legyenek és csak az egyéb alkatrészeknél kerüljön sor (olykor komoly) engedményekre.
Sõt ahogy egyszer már kifejtettem, még egy 500 k-s bringánál is köt kompromisszumokat az ember...
MSI Z97 Gaming 5 | Intel® Core™ i5-4690K | Kingston HyperX FURY 16GB 1866 MHz | ASUS Strix GTX 1060 6GB | FSP Raider 550W |
MSI Z97 Gaming 5 | Intel® Core™ i5-4690K | Kingston HyperX FURY 16GB 1866 MHz | ASUS Strix GTX 1060 6GB | FSP Raider 550W |
Amúgy szép gép! Fõbb alkatrészei? Tapasztalatok?
Rendszeres használat alatt mit értesz? Naponta? Hetente 2-3 alkalommal? Hétvégenként? Havonta?
Mekkora távokra szeretnél menni? Egy átlag halandó már a 30 km-re azt mondja, hogy "Hûha mekkorát mentem!", ha 60-70 km-t tekersz attól már padlót fog, ha pedig 100 km felett mész, akkor már elkönyveli, hogy nem lehetsz teljesen normális.
Szavaidból azt szûröm le, hogy elsõ sorban aszfalton tekeregnél. Mennyire vonz a terepbringázás? Mennyire szeretnél hegyre menni?
Túrák alatt mit értesz? Egynapos, laza tekerések haverokkal? Többnapos csomagos túrák? Esetleg bringás teljesítmény túrákat is?
A kérdezõsködésemnek a legfõbb oka, hogy segíteni szeretnék neked jól választani. Ha már rászántad magad, hogy vegyél egy normális bringát, akkor érdemes alaposan megfontolni a választást. Kompromisszumokra így is, úgy is szükség lesz. Lehet, hogy a végén kicsit többet kell ráfordítanod, de cserébe olyan bringád lesz, ami megfelelõ karbantartás mellett hosszú évekig kiszolgál.
Kéne nekem 1 jó hajlított kormány meg 2db 2.1 es gumi.
67 kilóval ha mûanyagból lenne se törnéd el😄
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
BICIKLIUTAKAT AKARUNK ami biztonságos, és jól lehet rajta közlekedni!!!!
imádok biciklizni, egy jó sport, vagy csak haverokkal megyünk pár kört közbe dumálunk!
A bicót arra használnám h rendszeresen használjam néha többnyire nyáron 1-2 túra és mondjuk jó lenne ha nem esne szét ha pl egy kisebb terepre tévedek vele!!
A fizikai adottságaim elég jók nem vagyok túlsúlyos sem(67kg) 21 évesen szal azzal nincs gond edzettségi szintem meg kiváló😄
szal kb ennyi
a pár pillanatos leülésre kell pihenni szal nemis arra való
Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál
énis cska kecskézni tokXD
Ha tudsz angolul itt az eredeti:
http://www.sheldonbrown.com/saddles.html
Itt pedig egy fordítás hozzá:
http://www.matuzmaster.hu/cikkek/nyergek-es-a-kenyelem/
(Az eredeti cikk talán a bikemagban jelent meg anno. Azóta már egy csomóan átvették. Google...)
"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!
A többiek már adtak néhány tanácsot. Mielõtt én is elkezdenék okos dolgokat írni, elõbb néhány kérdés:
Mire használnád a bringádat? Milyen terepen, milyen rendszeresen szeretnél tekerni? Milyenek a fizikai adottságaid? Sportolsz valamit? Mennyire vagy edzésben?
Más igények vannak egy alkalmanként városban, aszfalton használt bringával szemben. Megint más terhelések érnek egy rendszeresen, hosszú túrázásra használt bringát. Az alkalmai és a sport jellegû felhasználás igényei is eltérõek. Egy erõs fizikumú vagy éppen egy testesebb bringás is komoly igénybevételnek tudja kitenni az alkatrészeket.
Szóval szerintem ne siess még a vásárlással, inkább gondold végig alaposabban az igényeidet!
Ráadásul érdemes alaposan körbenézni a boltok oldalain, lévén most esedékesek a komolyabb akciók a tavalyi modellekre.
Itt van két link gyûjtemény kezdésnek:
http://hegyikerekpar.lap.hu/
http://kerekparbolt.lap.hu/
És megjegyeztem a nyerges dolgot 😄DD
Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.
Szerintem mielõtt bármelyik versenybe belekezdenél olvass el néhány beszámolót az elõzõ évi tapasztalatokról. Sok hasznos dolgot lehet felcsipegetni. Jobb mások mint a saját károdon okulni. ;o)
Verseny beszámolókat az Index bringás topikjában is találni fogsz szerintem.
Mindenkinek örömbringázásban gazdag új évet kívánok! :o)
És akkor bele a közepébe.
Hagyományos bringán nincs ülés, legfeljebb nyereg. Ülést fekvõ bringán fogsz találni csak. (Mit ülést? Valódi fotelt.) ;o)
Amúgy pedig igaz az, hogy ahány ember, annyi alfél. Ezért is nehéz válogatni, pláne úgy, hogy nincs lehetõség próbára. (Mo. ugye...)
Amit mindenképpen érdemes figyelembe venni:
- Anatómkus kialakítás. Tehát a lágy részek legyenek tehermentesítve. (V-cut mélyedés, vagy teljes kivágás, esetleg a nyereg alapján lévõ tehermentesítõ kivágás a párnázás alatt.)
- A párnázás ne legyen túl kemény vagy túl puha. Az ideális valahol a kettõ között van. Elnyeli a rezgéseket, de nem süppedsz bele, így nem a párnázás nyomja a lágyabb területeket. Géles nyeregnél a gélnek is kell megfelelõ hely, hogy igazodni tudjon.
- Nyereg sín. Szerintem minimum üreges cro-mo sínnél alább adni nem érdemes. Önmagában legalább 1 cm rugóutat jelent. De jöhet minden ami rugalmas és rezgés elnyelõ.
- A nyereg anyaga legyen tisztítható. A hímzések lehetõleg ne dörzsöljék az ember combját. Legyen koptató rajta, hogy ha letámasztod a gépet vagy esel, akkor se menjen tropára egybõl.
- A formája illeszkedjen a felhasználási területhez. Más kell oútin, más kell egy XC gépre, más egy AM gépre és megint más egy DH vagy egy BMX bringára. Terepen helyezkedni is kell. Mögé kell csúszni, onnan visszamászni, a kapaszkodókon pedig az orrára ülni.
- Szerintem a kényelem fontosabb, mint a tömeg. Itt nem érdemes spórolni a súlyon. (Ha csak valaki nem versenyzõ.)
Amit használtam már:
Trek olcsó belépõ nyerge. Sose volt kényelmes. 10 km után már úgy éreztem, mintha két vékony lécen ülnék. A nyeregsínnek zéró rugalmassága volt.
Lookin géles csoda. Ez alapvetõen nem rossz, de még nem az igazi. Az üreges cro-mo sínek hihetetlen, hogy mit el nem nyeltek. A gél párna és a nyereg alapjának a kialakítása viszont nem az igazi. 60-70 km után ezen is el lehet zsibbadni.
WTB Devo, amivel a Trance X érkezett. Ha 60 kg-os versenyzõ lennék, valószínûleg tetszene. Normál betétes bringás nadrágban már 30 km után zsibbadok rajta. A vastagabban párnázott shortomban ez egy kicsit kitolódik kb. 50-60 km környékére. Szerintem túl merev a sín és túlontúl vékony a párnázása. Nem elég a nyereg rugalmassága.
Most keresgélek én is, de még nem tudtam dönteni.
Egy jó tanács. Csak olyan nyerget cserélj le, amivel legalább egy szezont letekertél. Szezonkezdéskor mindenki punnyadt, így nincs olyan nyereg, ami ne lenne kényelmetlen. ;o)
Rohadt nehéz tekerni, és csigalassú. Am azzal járok mindennap suliba.
A suliban már többször hívta, hogy menyjünk el biciklizni.... de nem mentem, mert szar a biciklim és gyorsan kifárradok. Bár az osztálytársaim könnyen beszélnek, mert nekik egy pár szár ojrós bicajuk van, és azt könnyü tekerni.
u dont have to listen anybody else but me
-testsúly hátul legyen, elsõ kereket felemeled úgy mintha hátra akarnál esni (szóval ne csak karból emeld, hanem az egész testedbõl húzd hátrafele.
-mikor elérted a kellõ magasságot (eleinte ez kicsi lesz persze) akkor rugaszkodj egy a behajlított lábaiddal, a hátsó kerék a földön van még, szóval a pedálba beletaposva megpróbálsz elugrani fölfele.
-ezzel egy idõben a kormányt (mivel jó magasan van az elsõ kerékkel együtt) a kezeiddel (amik a felhúzás miatt be vannak hajlítva) szóval a kormányt told elõre és picit lefelé, ezzel az erõhatással ugye a hátulja kezd emelkedni.
-de csak akkor tud emelkedni a hátulja ha a lábad a pedálon (ami ki van nyújtva mert rugaszkodsz felfele) szóval azokat meg behajlítod.
kb ennyi. ha totál nem érthetõ és szeretnéd hogy segítsek rajzolok valamit képregényt a mozdulatról.
de mint írtam már nem lehet elmagyarázni, a kecskézést (mikor a két kerék egyszerre emelkedik) meg lehet tanítani így, de ezt nem igazán, próbálni kell.
u dont have to listen anybody else but me
Sok sikert és jó bringázást!😊
Ja vigyázz ám ha kinnhagyod az utcán errõl lerí sajna hogy nem teszkós szal viszik mint a cukrot(nem akartalak megijeszteni)
utóbbiról képet is majd 😊
ebbõl a 2 bringából fogok venni ez már eldõlt😛
De mondom itt kipróbálod.
Gondolom tudod hol van.
Aztán akkorát veszel és olyant ami tetszik és kényelmes
ide pöttyintesz nekik egy e-mailt nagyon rendesek és elmesélnek neked mindent😄
Többet én se tudok, ha olyan hangnemben írsz hogy te valszeg vásárolni fogsz még gyorsabban válaszolnak
Nemvagyok ismerõs pesten nem voltam még ott elvileg nem lehet ott vásárolni.
Innen rendeltem a vázam 60 000 helyett 40 000ért szal jó emlékeim vannak velük.
Vettem még itt kesztyût
nagyon korrektek