Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezért a pénzért a Kona Fire Mountain Delux szerintem igen csak jó vétel, ha tényleg a leírásban szereplõ alkatrészekkel van. Már így is egész jól használható kis gép, de a késõbbi fejlesztésekhez is kellõen jó alap.
Idõvel, ha az anyagiak engedik és igény van rá, esetleg egy jobb teló és egy jobb fékrendszer megfelelõ fejlesztés lehet. Máshoz nem igen kell rajta nyúlni.

bardocz
Na meg szerintem ezen nincsen semmi túlbonyolítottság, fõleg nem egy specihez képest.
Valószínûleg a Scott gyár próbál minél ergonómikusabb kialakítású bringákat gyártani, több komfort gyanánt...
Jó választás <#hehe> A Scottra mit gondoltok mennyiért éri meg nagyon?
Persze,nem rosszak,csak az egész olyan túlbonyolított. Nézz meg egy Specit vagy Giantet vagy meridát,vagy esetleg Konát...mind sokkal egyszerûbben van kivitelezve.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

bardocz
Én elfogadnám, nem rosszak a Scott bicók.
Hmm,errõl milyen szépet lehet esni 😄

Vaxi
Én ilyet veszek 😄DDDD

Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.

Pfijj,ezt se venném meg...Olyan túlbonyolított a hátulja,sok a hibalehetõség,sok a forgáspont..

bardocz

Láthatod, hogy amikor rugózik a hátulja, akkor nem összenyomja a rugóstagot, hanem széthúzza. Csak képzeld el mûködés közben. Az SLX meg valahol az XT elõtt van, és a sima deore fölött.
Elméletileg gyári felszereltség van a kerékpáron. Én kerékpárokat féláron vagy maximum 200-230,000-ért tudok nézni. Ez a Scott féláron van. A "fordítva mûködik - széthúzza" mûködést kifejtenéd bõvebben? Nekem sokat segítenél vele. Az SLX az az XT elõtti felszereltség? Ha igen, a rangsorban hol helyezkedik hel?
bardocz
Egyetlen negatívum, amit látok rajta, hogy csak saját taggal használható a váz, ugyanis fordítva mûködik, nem összenyomja, hanem széthúzza.
SrAta
HÁT VISZONT 387000-et nemér!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

bardocz
Elég jó felszereltség. Hajtásra a késõbbiekben nem igazán kell majd költened.
SrAta
egész értelmes felszereltség sõt kifejezetten jó!
mennyiért van?
vagy a hátsó rugó egy hulladék?
van benn hátsó rugó?

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

A következõ infoim vannak::

Váz:Aspect FX Hydroformed double butted,Scott LCR 100mm út kormányról lockolható tag
Villa: RockShox Dart 2 100mm,visszaútcsillapítás,elõfeszítés,lockout
Váltók: Shimano Deore LX váltó
Váltókar: Shimano Deore rapidfire plus
Hajtómû: Shimano M442 44x32x22
Fék: Shimano M485 hidraulikus tárcsa
Kerekek: Alex TD-24 32H rims built on Shimano RM 65 rear and Scott Disc comp front hubs - Tyres: Scott OZON 26x2.0
Kiegészítõk:Scott

Köszi!
Kössz szépen a gyors választ.
Én is kicsit furcsálltam a leírásban hogy ugyanaz volt neki emgadva szinte minden paraméternek mint a sima Fire Mountain-nak.

Lenovo ThinkPad T400; Sennheiser HD 201; Merida Matts TFS Trail 350D

Teljesen szét kellett bontani...

Vaxi

Vaxi
a leírással ellentétben dart2-es teló van rajta, és deore váltók. [ ha jól tudom, a 2008-asnál is így van már ]

Vaxi
Nekem is olyan van, csak a 2009-es modell, nyugodt szívvel ajánlom, belépõ szintû bicaj, de jó cuccok vannak rajta.

Srácok éppen bringavétel elõtt állok és szeretném kikérni a véleményeteket a kiszemelt géprõl.
A 2008as Kona Fire Mountain Deluxe-ról lenne szó.
Szerintetek túrázós gépnek jó lenne?
Azért erre gondoltam, mert a Bikeland-ben most van leárazva 99900Ft-ra és szerintem az jó ár érte.
Várom véleményeteket.

Lenovo ThinkPad T400; Sennheiser HD 201; Merida Matts TFS Trail 350D

SrAta
megmondtam vagy nem megmondtam?😄
leszeded a kónuszt olajat neki és megmarad 1,5 k-d...
De tudod mindenki a saját kárán tanul...😛
Én magamnak csináltam meg benne volt a kockázat, hogy baja esz de az 1800km en 2szer takarítottam szal...
és nem lett semmi baja

Na szuper,megcsinálták a hátsó agyat. Aztmondták "kiszáradt",újrakenték most nem kattog és überhalk! 😄 (1,5k-ért megcsinálták) Viszont azt is mondták,hogy belülrõl MINIMÁLISAN már látszódik rajta,hogy majd 14ezer km-t ment. Mondták,hogyha így vigyázok rá szépen továbbra is,akkor 20ezer km-ig gond nem lehet vele. 😊 Nem is rossz egy belépõszintû hátsó agytól. (B+ Country)

Rakj linket! Ugyanis FX 25-bõl legalább három félét találtam, márpedig pontos típus és leírás nélkül nehéz lesz véleményt mondani.

Srácok, kellene megint a tuti. Scott FX 25 kerékpárról mit gondoltok? Én kevés infót találtam róla - jót is, rosszat is.. Köszi a segítséget ismételten <#worship>
SrAta
Honnan éri meg legjobban sisakot venni? mert 8000FT boltban a sixsixone dirt lid olcsóbban meg nem találok:S

SrAta
jah mert rajta van hogy fox meg a róka😄
Kül sztem hasonló a 2 villa de a fox mégiscsak jobban néz ki meg jobban üt a neve😄

Igaz..

De azért a fox ránézésre is sokkal komolyabb,mint a Recon.

Nem tudom, hogy ténylegesen mennyire különbözik a két villa mozgása. Ahhoz kellene egy Recon próbálgatni. ;o)
Szerintem ezen a szinten közel egyformán teljesít a két villa. Talán a top kategóriában esetleg jobb a Fox. Nem tudom...
Fényévnyi különbségekrõl azért szerintem kicsit túlzó beszélni.

SrAta
azért ám reméltem hogy nemcsak én vok ilyen szerencsétlen hogy mindig koszos lesz😄

Igen,azt kérdezni is akartam,hogy a FOX teló járt hozzá vagy külön vetted,de már megválaszoltad. Azért a Recon sem lehet olyan rossz,de azért a FOX mégis csak fényévekkel jobb. (gondolom én..😄)

Itt még új volt. :o)
Most szegény szutykosan áll a szomszéd szobában, mert közbejött ez-az és nem tudtam vele foglalkozni.

SrAta:
Cseles a váz és a csövek formája. A Giant nem sajnálta a gyártósorát, hydroforming minden mennyiségben. A csövek keresztmetszete nagyjából háromszöget formál, de egyrészt le van kerekítve, másrészt össze-vissza van hajlítva a terheléseknek megfelelõen. Élõben körbejárva látszik igazán, hogy egy XC váznál erõsebb szerkezettel van dolga az embernek. Persze nem egy FR gép, de Trail és könnyebb AM használatra teljesen megfelelõ.

Kék-ezüst metálfény az. (Lásd a galériámban a képeket!) :o)
A fekete és a többi eloxált felületkezelésû Trance X 2008-as modell. 2009-re inkább visszatértek a fényezéshez. Kár, mert az elox egy kicsit tartósabb. (A lopakodó stílusú megjelenésrõl nem is beszélve. ;o) )
A vázon nem változtattak, csak a felszerelésen. Ebbõl ami leginkább kiemelhetõ az 15QR-es átütõtengelyes Fox villa. Más gyártónál azóta se nagyon láttam ezt szériában. Még a Speckó sem lépte meg a dolgot, pedig az a szlogenjük, hogy "Fejlesz vagy halj meg!". 100 mm-nél többet mozgó villát és nagyobb átmérõjû tárcsaféket enélkül szerintem nem is szabadna használni.

SrAta
hehe😄 hogytod ennyire lemosni a bicód?😄

Hihetetlenül gyönyörû..<#szeret>

Vaxi
ott van a galériájában gabonak 😊

bardocz
DJ telók inkább alsóközépkategóriát képviselik. Akik ilyet használtak körülöttem, azok közül senki sem szerette. Inkább manitou stance.
Pontosan én is most kezdek rájönni,hogy bizony kell egy komoly bringa. A cél az az,ami neked is van. 😄 Még min 1 évig nyüstölöm a Polarist. Addig még van pár ünnep 😄 (meg hozzá pár rokon 😄D). Aztán Polarist eladom,hozzácsapom a gyûjtögetett pénzem és veszek egz komoly össztelós gépet. És ha minden jól megy,akkor a Trance lesz az 😄 Btw,tennél 1 képet róla megint? Olyan régen láttam 😛

SrAta
azért azt ne mondd hogy egy marzocchi dirt jumper 3 teló nem egy közép kategória a dirt/four crossban...
és mégis csak 40k😛
Kül 110%ig egyet értek veled😛

thoomas:
Én képes voltam rá. És nem versenyzek, még csak szponzorom sincs.
Ha elég sokáig tekeregsz, egy idõ után kezd eleged lenni a kompromisszumokból. Elkezdesz játszani a gondolattal, hogy milyen lenne az ideális bringa. És itt most nem irreális álmodozásról, hanem valós és jövõbeni igényekrõl beszélek.
Miután megérett bennem a döntés, hogy új bringát szeretnék, 2 évembe telt a tervezgetés és az, hogy a pénzt összeszedjem rá.
Az ember sok mindent megtesz a szenvedélyeiért. ;o)

SrAta
ilyent akartam ez 18k te mennyiért veszed?
A comp II a 2009 2010es verziója ennek sokkal szebb és 17 az már igazi komolybukónak néz ki
egyébként belépõ fullface nem motoros jármûhöz tökéletes védelem

Mivel gabeone és DISEL DOG is felvetette, ezért csak a tisztánlátás végett...
200-250 k-ból már össze lehet hozni egy olyan merevfarú XC bingát, ami már elég jó alkatrészekkel van szerelve. Ez általában Deore vagy sokszor a feletti szetteket jelent váltás és meghajtás szempontjából, egy jó középkategória környékére helyezhetõ telót és valamilyen minõségibb hidraulikus tárcsafék rendszert. A váz sem egy utolsó darab. A gyártók itt már elõszeretettel megcsillantanak valamennyit a gyártástechnológiájuk csúcsából. Akár hobbi versenyzésre is használható. Általában ilyen bringát azok választanak, akik már egy ideje tekernek és "kinõtték" a belépõ kategóriás bringákat.
Az össztelós gépeknél viszont a 250 k az alsó határ. Ha összehasonlítjátok egy merev géppel ezeknek a keróknak a felszereltségét, ez azonnal látszik. Alacsonyabb szintû váltók, telók és fékek. A váz bonyolultabb tervezésének, gyártásának költségét és a rugóstag árát is ki kell valahogy gazdálkodni. Hogy ugyan azt a felszereltséget megkapd, mint amit a fenti merev géphez adnak, majdnem a dupláját kell ráköltened!

És ez csak a költségvonzata volt a dolognak.
Az össztelós bringa karbantartás igénye is magasabb. Több a meghibásodási lehetõség. A forgáspontok csapágyazása elõbb-utóbb kikopik, cserélni kell.
Ráadásul nagyon nem mindegy, milyen módon van megoldva a hátsó rész mozgása. Egy XC bringánál tekerni is kell. Sokat számít, hogy mennyit nyel el a rugózás a pedálozásba fektetett energiából. Mint ahogy az sem mellékes, hogy hogyan viselkedik a rendszer ha ülsz, ha kiállsz, ha helyezkedsz vagy ha éppen fékezel.
Ráadásul egy merev bringa súlyban mindig jobb, mint egy fully.

Magyarországon XC esetében lényegében nincs olyan hely, ahol egy merev géppel ne lehetne boldogulni. Egy össztelós rendszer elõnye inkább technikásabb pályákon vagy terep marathonokon érvényesül. Jobban tartja az utat, így lejtõkön is jobban engedheted, többet tudsz ülni és kevesebb helyezkedéssel meg tudod oldani a dolgokat, így kevésbé fáradsz el.

Persze senkit nem akarok lebeszélni. Saját tapasztalatból tudom, mekkora élmény, mikor egy csúcs bringa van az ember alatt. Inkább arra akarok rávilágítani, hogy egy fully esetében jóval több szempontot kell mérlegelni egy jó döntéshez. Ha pedig valaki rászánja magát egy komolyabb gép megvásárlására az elõtte végezze el a házifeladatot magának! Olvasson utána a technikai megoldásoknak, rugózási rendszereknek! Nézzen szét a külföldi szaksajtó oldalain és a tesztoldalakon!
Azt sem gyõzõm mondogatni, hogy ma már jóval szegmentáltabb a montis világ. Nem csak XC vagy DH létezik, hanem köztük még jó néhány kategória. A Trail és az All Montain kategóriát is érdemes megnézni. Lényeg az, hogy a döntés elõtt az ember legyen minél inkább tisztában a saját igényeivel és céljaival.

gordon 24
Hát passz, de jó cuccok vannak😄 Vannak Intensek igazából engem az izgat😄 Remélem leszek egszer olyan helyzetbe, hogy egy 951 et berendeljek😄

Downhill!!

bardocz
Vázakból is van egy csomó, aminek a nevét ott olvastam elõször, egy hazai boltban sem sehol. Bár rock machine vázaik nekik sincsenek, és nem értem miért.
gordon 24
Igy van! Rengeteg olyan márka van amit itthon el se tudsz érni😄

Vagy pl a six six one dolgok, bemész a haza forgalmazóhoz semmilyük nincs, vagy ha van is méret választék 0.

Itt meg katt katt és minden van.
Mondjuk az igaz, hogy van benne rizikó (nem tudod felpróbálni😄)

De alkatrészek közül is vannak tök jok, itt nézegettem az agyakat a bicóhoz az is 10-15 % olcsóbb mint itthon..

Szóval érdemes. Ráadásul fel kutatnod sem kell kattintasz kettõt majd becsönget a postás😄

Downhill!!

bardocz
Sok minden meg itthon nem is kapható sehol sem.
gordon 24
Nincsenek, de egyébként sok minden olcsóbb igy is egyébként.

Downhill!!

Jó kis weboldal, de a bringák sajnos nincsenek féláron:/