Európa is bejelentette emberi Mars-expedícióját
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ezen is látszik, hogy mennyre megbízik a világ az usában. Szinte biztos, hogy amerika marsmisziója elsõsorban a hegemóniát és nem a tudományt szolgálja. Igen stílszerû lenne, hogy az elsõ emberes marshajójukat Mayflowernek neveznék el. Gondolom vágjátok, hogy mi okból mondom.
Mennyibe került volna nemet mondani? Semmibe. Viszont a politikusok amúgy is magasnak találták a költségeket, az ISS esetén pedig kevesebb pénzbõl is "kijöttek" volna.
Emlékeim szerint az ESA ACRV-programját 1995-ben lõtte le az ESA, mivel 1,7 milliárd lett volna a költsége, és az amerikai CRV-hez csatlakoztak, ami még 1991-ben kezdõdött.
Itt szerintem a gerincnek is kérdése az, hogy le-e mondják, vagy sem. Ha lenne egy kis eszük, akkor most elõvehetnék a Hermes terveit, és az ATV tapasztalatai alapján áttervezve szvsz 4-5 év alatt lehetne egy európai ûrhajó...
Emlékeim szerint az ESA ACRV-programját 1995-ben lõtte le az ESA, mivel 1,7 milliárd lett volna a költsége, és az amerikai CRV-hez csatlakoztak, ami még 1991-ben kezdõdött.
Itt szerintem a gerincnek is kérdése az, hogy le-e mondják, vagy sem. Ha lenne egy kis eszük, akkor most elõvehetnék a Hermes terveit, és az ATV tapasztalatai alapján áttervezve szvsz 4-5 év alatt lehetne egy európai ûrhajó...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A Hermes nem az amerikaiak lebeszélõképességének áldozata, hanem az európai "együttmûködésé". A Hermes eredetileg (még 1984-ben) vegytisztán Francia programnak indult (az amerikai ûrsiklóra válaszul), de a költségek miatt végülis más országokkal (fõleg németországgal) bõvült a fejlesztõ államok listája, majd 1987-ben az Ariane-5 (mint az indítórakétája a Hermésnek) és a Hermes is az ESA "alá" került. Eredetileg 1998-ban indult volna elsõ útjára, de miután az 1992-es költségelemzésben a Hermes-program várható végösszegénél 12 milliárd márka állt (akkori áron kb. 8 milliárd $), az egész programot lefújták. 1984 és 1992 között mintegy kétmilliárd dollárt költöttek a programra.
az a hely európához tartozik, francia gyarmat. Azért az egyenlítõnél (vagy ahhoz minél közelebb) lövik fel a rakétákat, mivel ott a legnagyobb a Föld kerületi sebessége, ezáltal annyival kevesebb energia kell a pályára álláshoz.
Nézz utána a tudományos eredményeknek és technikai fejlesztéseknek. Csak hogy a legbanálisabb példát mondjam: tépõzár.😊
Az ESA Európában van, csak a kilövõ site-juk van Kororou-ban (remélem jól írtam le a nevét😊).
Amerika a világ ura akar lenni, de már annak is hiszi magát. Ezért nem hagyja a többi nemzetet magától cselekedni.
Addig is hajrá Kína, és ha majd az ESA is függetlenedik teljesen az USA-tól, akkor hajrá EURÓPA 😊
Addig is hajrá Kína, és ha majd az ESA is függetlenedik teljesen az USA-tól, akkor hajrá EURÓPA 😊
One Vision. One Purpose.
Fasza!! Irány a Mars, és elõzzük meg a többieket! Tetszik az ötlet, és tényleg eléggé átgondoltnak tûnik! Végre! Amikor az ember elõször a Holdra lépett, na az már elég rég volt, és azóta itt toporgunk egyhelyben. Még meg sem próbáltuk, na majd most😊
Szkepticizmussal olvasom én is, de azért inkább ebben legyen verseny mint a haditechnikában, nem ?
Szóval ha már a nagyhatalmi villongás újraéled, akkor csak örüljünk hogy mindezt nem azon vezetik le, hogy ki tudja többször és változatosabb módon kiírtani az emberiséget.
Szóval ha már a nagyhatalmi villongás újraéled, akkor csak örüljünk hogy mindezt nem azon vezetik le, hogy ki tudja többször és változatosabb módon kiírtani az emberiséget.
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
ambíciózus terv. hajrá hozzá.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Na megkezdodott a Colonization csak nem a foldon hanem az urben 😊
Erdekes lesz 😄
Erdekes lesz 😄
\"Abban a varban emberek, abban a varban ki lakik ?\"
Ez még igaz is lenne. Az ISS tökéletes mintája azonban ennek a kudarcnak. Hiába a fenkölt, egységes terv, ha egyszer a tagok hiúsága és politikai vezetõik ostobasága miatt annak megvalósítása önnön kifigurázására emlékeztet.
Az ISS-bõl szerintem mindenki levonta a következtetéseket. Jelenleg talán Oroszország szeretné leginkább az egész emberiséget összefogó Mars-utazás szellemiségét - de nem másért, minthogy képtelen egymagában elõteremteni az ehez szükséges anyagi forrásokat.
Az USA a kezdettõl fogva úgy képzelte, hogy õ lesz a "fõ vállalkozó", és a többi állam ûrhivatalai pedig az "alválalkozók". A többi államnak (elsõsorban Japánnak és az ESA-nak) azonban nagyon nem tetszhetett, mikor kiderült, hogy a nagy árutaltságnak az az ára, hogy le kell nyelniük a NASA felett õrködõ politikusok esetlen ötleteit. Az amerikai lakómodul, illetve a CRV lelövése ugyanis kvázi az egész ISS project lényegét torpedózta meg, mivel az elõre eltervezett tudományos szinvonalat nem tudják tartani.
Emiatt aztán az ESA-n belül is vannak olyan vélemények, hogy talán a saját útjukat kellene járniuk, és nem szabadna függést kialakítani ilyen szinten. Csak persze ehez több pénz kell, ugyanis akkor kellene ehez megfelelõ ûrjármû (jelenleg emberes ûrhajó fejlesztése nem folyik az ESA keretein belül), és megfelelõ anyagi és politikai háttér....
Az ISS-bõl szerintem mindenki levonta a következtetéseket. Jelenleg talán Oroszország szeretné leginkább az egész emberiséget összefogó Mars-utazás szellemiségét - de nem másért, minthogy képtelen egymagában elõteremteni az ehez szükséges anyagi forrásokat.
Az USA a kezdettõl fogva úgy képzelte, hogy õ lesz a "fõ vállalkozó", és a többi állam ûrhivatalai pedig az "alválalkozók". A többi államnak (elsõsorban Japánnak és az ESA-nak) azonban nagyon nem tetszhetett, mikor kiderült, hogy a nagy árutaltságnak az az ára, hogy le kell nyelniük a NASA felett õrködõ politikusok esetlen ötleteit. Az amerikai lakómodul, illetve a CRV lelövése ugyanis kvázi az egész ISS project lényegét torpedózta meg, mivel az elõre eltervezett tudományos szinvonalat nem tudják tartani.
Emiatt aztán az ESA-n belül is vannak olyan vélemények, hogy talán a saját útjukat kellene járniuk, és nem szabadna függést kialakítani ilyen szinten. Csak persze ehez több pénz kell, ugyanis akkor kellene ehez megfelelõ ûrjármû (jelenleg emberes ûrhajó fejlesztése nem folyik az ESA keretein belül), és megfelelõ anyagi és politikai háttér....
Szépek az ilyen timeline-ok, más kérdés, hogyan valósulnak meg...😞 Megkerestem egy 98 elején lementett dokumentumot az ISS építésérõl. Csak szemezgetek pár tételt:
Apr 2001 10A US Orbiter Node 2, Nitrogen tank assembly
May 2002 14A US Orbiter Cupola and Port Rails (on SLP), 4 SPP Solar Arrays
July 2002 20A US Orbiter Node 3
Mar 2003 18A US Orbiter CRV 1
Oct 2003 UF-7 US Orbiter Centrifuge
Dec 2003 16A US Orbiter US Habitation Module
Ráadásul a mai állapotok szerint ezen modulok nagy része sohasem lesz része az állomásnak.
Apr 2001 10A US Orbiter Node 2, Nitrogen tank assembly
May 2002 14A US Orbiter Cupola and Port Rails (on SLP), 4 SPP Solar Arrays
July 2002 20A US Orbiter Node 3
Mar 2003 18A US Orbiter CRV 1
Oct 2003 UF-7 US Orbiter Centrifuge
Dec 2003 16A US Orbiter US Habitation Module
Ráadásul a mai állapotok szerint ezen modulok nagy része sohasem lesz része az állomásnak.
Az emberke akit majd elfognak küldeni a Marsra lehet, hogy még csak most születik meg!
Vagy talán már néhány éves lehet...
Vagy talán már néhány éves lehet...
\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17
Mindenestre határozottab mint a Bush-ígéretek... Átgondolt terv, mivel nem pár éven belül tervezik a marsraszállást, hanem fokozatosan, minden szükséges technológia kifejlesztése után.
Hát ez az, én remélem addig nem halok meg, de nem leszek éppen fiatal. Miért nem tudtam pár száz évvel késõbb születni. Remélem kitalálják majd a halhatatlanságot is (õssejtek), vagy legalább a 300-400 éves átlagéletkort, vagy mit tudom én mit. 😊
One Vision. One Purpose.
Némi kétkedéssel fogadom a hírt, elég valószínûtlennek tûnik, hogy az EU jelenlegi helyzetében tudna megfelelõ támogatást nyújtani. Ennek ellenére szurkolok nekik! Remélem sikerül mindez még a mi életünkben.
Bármiben le merem fogadni, hogy 2030-ban nem fog az ESA embert küldeni a Marsra. Sõt, szerintem én már addigra halott leszek...
nomeg bevonni az európai vállalatokat a fejlesztéseibe
Az Európai Ûrügynökség az Európai Uniótól független tudományos szervezet. Ez általában kedvez az ûrprogramoknak, talán a népszerûsítés hatékonyságát kivéve. Ezért az amerikai terveknél jelenleg sokkal kidolgozottabb ESA-tervek kevesebbekhez jutottak el, mint Bush bejelentése.
Az Európai Ûrügynökség az Európai Uniótól független tudományos szervezet. Ez általában kedvez az ûrprogramoknak, talán a népszerûsítés hatékonyságát kivéve. Ezért az amerikai terveknél jelenleg sokkal kidolgozottabb ESA-tervek kevesebbekhez jutottak el, mint Bush bejelentése.
Az a vicc, hogy ezek a tervek nagyon rég óta elérhetõk (pl. az ESA honlapján is kint vannak egy ideje), csak nem verték nagy dobra. Most Bush bácsi bejelentése után úgy néz ki az ESA is nagyobb publicitást akar.
Bejelenteni belehet 😊