1125

Az Univerzum - néhány tény, amelynek ismerete megkönnyíti benne az életet:
  • Sephi
    Up!
  • Sephi
    Oksika :D
  • Hmuda
    Á, onnan tuti nem, vmi más. Na mindegy, úgy szoktak eszembe jutni ilyesmik ha nem gondolok rájuk és akkor majd egyszercsak beugrik. :-)

(amúgy ha poénkodsz akkor léci ":-)" vagy ":D" smileykat használj mert a ":P" másra való. :-) )
  • Sephi
    Jaj hat poenkodtam na :PP

Volt egy jatek reggeben Nintendora. Kirby's Dream Land. Lehet onnan ismeros? :)))))))))))))
  • Hmuda
    Tuti nem festés miatt ismerős, valami más miatt.
  • Hmuda
    Hameg Paul Kirby oldalára gondoltál akkor jelzem, hogy nekem nem a tesó hanem a Josh Kirby neve ismerős.
  • Hmuda
    Olvasgattam a lenti hozzászólásokat de nem tom miröl beszélsz.
  • Sephi
    Aszem az allatad levo hozzaszolasban emlitettek.

:PPPPPPPPP
  • Hmuda
    Hm, hol hallottam én már Josh Kirby nevét? Irtó ismerős, de tuti nem a DW kapcsán.
  • Lacee
    egyébként Josh Kirby halála óta Paul Kidby készíti a könyvek illusztrációit. Van is tőle egy dedikált képem a Nagy A'Tuinról, bebeee :)

amúgy érdemes megnézni a honlapját, mert néhány nagyon DW-témájú képet lehet találni, köztük a legtöbb szereplő arcképeit...
  • Lacee
    rossz az idézőjeled :)
    "a DW pedig inkább egy nagy rakás klisé (...) ötletes paródiája"

én úgy értettem, hogy a (főleg a korai) Korongvilág-könyvek a különféle közhelyeket, közhelyes fordulatokat parodizálták, kiváló élda erre Mustrum Ridculy (az Arkrektor), aki nem tud azonosulni a varázsló-életérzéssel, vagy Cohen a kiöregedett barbár harcos, vagy a HALÁL, vagy....
    A későbbi könyvek (személy szerint én ezeket szeretem jobban) pedig, ahogy Dzsini is mondta, sokkal filozofikusabbak, és nagyon kemény kritikát fogalmaznak meg az emberekkel szemben. (én ezért szeretem nagyon a Small Godsot, ami szerintem mindent elmond a vallásról, de ebbe a vonalba sorolható a Good omens is)

röviden, nem mondtál ellent nekem, mert én is ezt akartam mondani csak félreérthetően fogalmazok :)
  • Sephi
    Fajn! Majd megredelem inkabb.
  • Dzsini
    3 cd, online meg lehet még rendelni, de ahogy megkukkantottam a filecserélőkön is fent van.
  • Sephi
    Elsot ismerem masodikhoz nem volt szerencsem. Nem tudod honnan lehetne lekapni?
  • Dzsini
    készült Galaxis útikalauz játék - még a nyolcvanas évek elején, szöveges - elég elvont az is, kellemesen abszurd :)

sőt, felrakták online játszhatóra - csak Java interpreter kell a böngészőbe
    HHGG Infocom Adventure :o)
    meg készült a Titanic Csillaghajóból egy játék, bár azt Terry Jones írta, de teljesen DA hangulata van... :)

játszottam mindkettővel, érdemes egy rendes adag angoltudás birtokában nekiállni

a discworld játékok (szerintem a Noir is) nagyon jól sikerültek szerintem is, Pratchett aktívan részt vett a készítésükben.
    a rajzok meg nem Pratchett-éi, hanem Josh Kirby rajzolta őket, és nagyon illenek a világ hangulatához. (sajnos a mester 2001ben elhunyt, így azóta már nem fest borítókat az új könyvekhez...)
  • Sephi
    En nem vagyok a szavak embere es nem tudom igy kifejezni magam arrol amit gondolok. Nagyon jol leirtad! Otos!

Egy iro elso dolga hogy a ihlet pillanataban egybevegyujon a kepzelete az alkotassal es akkor csodakra kepes. Az en irasaim egytol egyig ugy lettek irva hogy spontam ramjott es irtam 10 oldalt de aztan ha az ihlet elszal pasz az egesznek es meg kinoldva se tuom tovabb irni.

DA meg TP mas korben nottek fel es mar volt a felfogas igy konyebben megirtak a torteneteiket.

Viszont akkor is tartom magam a velemenyemhez. TP vilaga sokkalta szebb es dusabb mint DA-je.Legalibbis en jobban bele tudtam magam elni a mesekbe.

Nezd meg peldaul a DW jatekot. Az egeszet TP rajzai es elkepzelese alapjan keszitettek. Abbol is latszik hogy ez az ember amit leir el is kepzel az utolso betuig.

Volt rola szo hogy GUS jatek is legyen de nem tudom tutira mi lett vele. Azert kivancsi lennek :)
  • Dzsini
    (szigorúan magánvélemény, az 'szvsz', 'szerintem', meg a többi blablát képzeljétek bele)
    se a korongvilág regények nem igazán fantasy sztorik, se az útikalauz nem scifi... a környezet valamennyire az, de mindkettő társadalomkritika és filozófia leginkább, egy valamennyire humoros környezetbe ágyazva. bár ez is az elsőkre igaz csak, mind a trilógia utsó kötetei, mind az újabb korongvilág könyvek szakítanak valamelyest ezzel a hagyománnyal, és nagyon kemény szatíra lesz belőlük, a Lacee által említett abszurddal karöltve... az az eset, hogy az ember nem tudja eldönteni, hogy másokon, vagy önmagán nevet (és ha rájön, az nem mindig nyugtatja meg). a klisés dolog annyiban igaz, hogy a regények nagyrésze egy vagy több meglevő klisét vagy sztorit dolgoz fel (télapó, időutazás, Faust, Macbeth, mese-klisék, filozófusok, hollywood, ausztrália...), és azokat helyezi egy egységesnek tűnő környezetbe. természetesen lehet könnyed fantasy ponyvácskaként olvasni - az első két kötetet mindenképpen - de sokkal elgondolkodtatóbb, mint a kalandozós fantasy könyvek. ugyanígy nem SF a galaxis útikalauz, és még csak nem is valamiféle utópista regény. hanem egy nagyon mély, és sokfele elágazó filozófiai írás, egy mókás környezetbe oltva. lehet csak amiatt olvasni, hogy "háhá, milyen szerencsétlen hülye az a marvin" - de szerintem ennél sokkal többet érdemel. a film valószínűleg inkább a humoros, és szórakoztató ágat fogja hangsúlyozni (DA is tudta, látta a mai igényeket a moziban), és nem fogjuk annyira kilátni belőle a filozófiát. (bár Humma Kavula szerepeltetése azért elég érdekes plusz dolgokat hoz majd be, így lesz egy elejtett félmondatból neves szereplő :) - bár ez se újdonság már, többször eljátszotta mind a rádiójáték, mind a regények folyamán)
  • Sephi
    Ellen kell mondjak neked. TP vilaga sokkal osszetetebb es bosegesebb mint DA vilaga.A GUS egy remekemu ezt nem cafolom de sokkal fantazia dusabb a DW.Aki a Sci-Fi-t szereti az maradjon DA-nal aki meg a fantasy az szeresse TP-et.En mindaket vilagban bele tudtam magam elni.

"a DW pedig inkább egy nagy rakás klisé"

Ezt hogy erted? (nem kotekszem! oszinten tudni akarom)
  • Lacee
    szerintem nem egy kategória a két sorozat. A GUS egy zseniális, az abszurdra fogékony ember "lenyomata", a DW pedig inkább egy nagy rakás klisé, sztereotípia stb. ötletes paródiája, megfejelve egy jó adag társadalomkritikával.
  • Sephi
    Nem tudhatod milyen hatassal lenne a emberekre egy DW film. Szerintem 1000X nagyobb sikere lenne mint a GUS muvinak... ami persze nem jo dolog de ahogy mondam neked sajat tapasztalatom szerint tobbet ismerik a DW-et mint a GUS-t :( Ami elegge szomoru mert nekem szemelyszerint a GUS jobban teccet.
  • Dzsini
    a Galaxis Útikalauz könyv 1979es, a Jobbára Ártalmatlan 1992ben jelent meg.
    a Mágia színe 1983, viszont 92ig megjelent 14 regény...
    nem kétlem, hogy nagy sikere lenne egy jól megcsinált DW filmnek... egy szempontból biztosan jól jönne, talán végre kibékülne a magyar fordító és a kiadó, és sikerülne kiadni még egy pár kötetet... de hogy bárhol közelébe érne az általad említett 2 óriásprodukciónak, azt kizártnak tartom. a H2G2 film se fog nagyot tarolni szerintem, nagyon kicsi azért az a közönség, aki hallott róla (összehasonlítva a másik 2vel)

ja, és szeptembertől BBC radio 4-en új rádiójáték: Life, the Universe and Everything.
  • Sephi
    DA sokkal regebben irta meg a GUS-t mint TP a DW-et. Ezert nem is csodalom hogy egy regebbi sikerrol csinalnak hamarabb filmet.

hidd el nekem par ev mulva ha elkeszul a DW film legalabb akkora sikere lesz mint a Harry Potternek vagy a LOTR-nek ha rendesen meg tudgyak csinalni.
  • Dzsini
    kézi rajz egy egészen kicsi (intro, outro) cgi-vel támogatva, szép hosszúak... - és szerintem csak rossz helyen kerested.
  • Lacee
    na még egy utolsó OFF:

honnan lehetne leszedni ezeket a Discworld rajzfilmeket? DC-n nem találtam, igaz csak a kolin néztem :)
    És ezek rendes rajzfilmek, vagy computeranimáció?
  • Lacee
    ...és ez a fő! :)
  • Dzsini
    nehéz dolog ismertséget így mérni - TP még él, és természetesen sokkal több műve van, mint DA-nak. mindenesetre jelenleg DW filmről tippek se nagyon (csak Pratchett nyilatkozott úgy, hogy 1-2 rendezőről tudja elképzelni, hogy jól megcsinálhatná), a Good Omens film Castingja viszont pár havonta felvetődik, és egészen kiváló filmalapanyag a könyv.
    EZ a film pedig jövő nyáron itt van :)
  • Sephi
    Nem akarok vele vitatkozni! Meg hogy DA ismertebb mint TP ...

Akarhany emberrrel beszelgetem konyvekrol az utobbi idoben senki meg csak nem is tudta mijaza DA es a GUS... de a DW-rol majdnem mindeki hallot.
  • Lacee
    OFF
    Neil Gaiman igaz hogy nagyobb név, de tul.képp a képregényei és az American Gods miatt. Azért Pratchett mégis egy 10 éve folyamatosan topon levő/népszerű író, nem?
    ON
  • Sephi
    Hat ezt nem fogom cafolni! Fogalmam sincs melyik ismertebb. Egy teny van. Nalam mindaketto uber rulez.

Es Jani-nak is teccik!
  • Dzsini
    távolról sincs akkora ismertsége, mint a Galaxis útikalauznak, pedig annak is elég pici, ez a film is közel 20 év tárgyalása és szervezése után most kezd alakulni... bár vannak a DW filmről is pletykák (ahogy a Good Omens-ről is... az még talán hamarabb válik filmmé, Neil Gaiman nagyobb név)
  • Sephi
    En speciel el tudnam kepzelni hogy lesz majd film mert hollywoodba mar a csilagos eg sem hatar :)
  • Dzsini
    bármelyik filecserélőről seperc leszedhető az első 30+ regény, meg a kisregények, meg a novellák... és a colour of magic meg a light fantastic a gyengébbek közé tartozik szerintem... később sokkal jobban "beért" TP stílusa.

tudom, hogy a filmről beszéltél, arra mondtam, hogy nem mindegy, hogy milyen formátumban van? nagyon elmosódik már a rajz meg az "emberes" filmek közt a határ.

no mindegy, ez sem az a topic.
  • Sephi
    Arrol regelek :)

Egyebkent en az elso ket reszt szeretnem latni. Igaz hogy egyenlore csak az elso 4 reszt olvastam es mind lattam van meg boven... csak nehez rajuk lelni :(
  • Lacee
    na az lenne a kacagó kéjhömpöly (hogy DA szaaival éljek :)), ha A Discworldből is film készülne! Mondjuk a Small Godsot vagy a Reaper mant megnézném élőben... vagy bármelyiket :)
  • Sephi
    En filmrol beszeltem jouember :)
  • Dzsini
    miért kellene másnak lennie? a technológia majdnem ugyanaz ma már.
  • Sephi
    Tudom mert megvannak de ki beszel itt rajzfilmrol ?

• Dzsini
    2 rajzfilm készült. a Wyrd Sistersből és a Soul Music-ból. és a Reaper Man állítólag még idén elkészül...
  • Sephi
    Van egy pelda ... Terry Prachett (aszem jol irtam) a Korongvilag meglakotojat is felkertek hogy a story alapjan csinajanak egy filmet de alitolag sehogy sem jott ossze. Pedig szivesen neztem volna meg Rincewind es Twoflower kalandjait. Legalabb az elso ket konyvet kene megfilmesiteni. Tok fajn lenne.
  • Sephi
    En szerintem ha ezek tartjak magukat a DA altal megirt forgatokonyvhoz akkor a film 10-es lesz!