Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A törököknek is van "európai" földrajzi területük. És a fõvárosuk is részben Európában található.

Ettõl függelenül nem nagon bírom õket, de ez már off.

ryzen 5 3600, 16 GB RAM, Radeon 5700XT

Punker
az amcsi segély HUMVEE-k lehet megmentették ma a két magyar honvéd életét.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
a törökök se földrajzilag se kultúrában nem európaik, a ruszkiknak legalább egy része földrajzilag az, legalábbis én úgy tanultam még hogy európa az urálig terjed.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Régi dilemma, mivel azonban komoly történelmi (kelet-római birodalom, oszmán birodalom) szálaik vannak európában, én inkább ide sorolom õket. A következõ kérdés akkor ugyanis az lenne, hogy akkor Oroszország európai ország-e? 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
2008-ban 15 gép mínuszban volt az USN a szükséges vs. rendelkezésre álló között. 2009-ben ez elviekben 30-ra nõtt, igaz nem csak vadászgépekrõl, hanem összességében a merev szárnyú hordozófedélzeti gépekrõl van szó (ami rövid kalkuláció után kitalálható, hogy a C-2A és E-2C/D gépeket takarhatja még). Az USN (a Boeing lobby által támogatva) szeretne további F/A-18E/F gépeket, ezek a számok a fõ indokok, hogy keresztülverjék a kongresszuson, akik nem feltétlenül örülnek ennek.

Punker
törököket ne soroljuk már európába 😄

Molnibalage
Mi miatt? Egyszerûen nincs elég gép feltölteni a hordozókat 5 vagy 6 vadászszázaddal?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ilyesmit nehéz megítélni, hiszen nem mindegy, hogy hivatásos regurális, vagy sorozott regurális hadsereget mérünk össze. A sorkatonaság minden képen alul marad, márpedig ez adott azért sok országban, Németországban is a ~250.000 katonából még mindig 55.000 sorkatona.

Ha alsó hangon nézzük, akkor a "legjobb" címet nem lehet egyértelmûen kiosztani szerintem. Jó pedigrével bír a német, svájci, svéd, norvég, finn, angol és lengyel kiképzés is. Sõt, még talán a törököket is ide venném...

[NST]Cifu
Egyfelõl onnan is meg lehet közelíteni, hogy szükség esetén ennyivel több harci gép lehet a fedélzeten (de nincs a fighter gap miatt), másfelõl ha nincs más opció, akkor nincs más opció...

[NST]Cifu
Szerintem valami látványelemként szolgáló anyag volt a harctérben.

Anno itthon is volt ilyenre példa, jópár éve írta azt a Tatai harckocsizók akkori pk.helyettese, hogy TV felvételnél (az MTV-n volt akkoriban havonta egy katonai mûsor, már nem tudom a címét) a célpont BRDM-be görögtüzet raktak, ami az API géppuska lövedékektõl begyulladt. Mindezt azért, hogy kellõen látványos legyen, mert amúgy nem lett volna túl érdekes...

Német vagy svájci. Esetleg svéd.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Üdv!

Reguláris szinten szerintetek melyik a legjobban kiképzett hadsereg Európában?

Svédországnak volt valami 350 Centurionja eredetileg,nem túl régi felvétel gondolom,1988 utáni..

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Honnan vettek ilyet a teszthez? Nekem is annak tûnt. Milyen régi felvétel ez?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Centurion

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Csak ez azért gáz, mert a hordozó kötelék csapásmérõ és vadász kapacitását is megvágja. Az S-3 és KA-6 gépek meg semmi mást nem csináltak már a végén.

Érdekes helyzet.

Molnibalage
És mi a pék volt a cél? Nem ismeref fel a harckocsit.

Gondolom a lõszer berobbanását szimulálták valamivel. De amúgy akármi lehetett benne, szerintem nem a páncéltörõ rakáta hatása, az csak beindította (ha egyátalán). Ld a Javelin vs. T-72 videót, az is durván néz ki, de a valósághoz kevés köze van.

Ez mi Urak? Nagyon durva... :S

www.smart-bus.hu

[NST]Cifu
Ahogy Gunslinger írta, a KA-6D és az S-3B nyugdíjazása után az F/A-18E/F képes buddy tankerként mûködni. A törzs alatti 1200 literes póttartályba szerelték a hajlékony csöves-kosaras töltõberendezést (menetszél mûködteti a szivattyút) és a szárnyak alá négy 1800 literes póttartály kerül. Csak az E/F változat képes erre, a korábbi A/B/C/D nem.

Az USN még az 1990-es években elkezdte a E-2C, KA-6D, S-3B, C-2A és társai leváltására tervezett gép fejlesztését, ez lett volna a Common Support Aircraft (CSA). A programra viszont nem jutott elég pénz, így elsikkadt. Az E-2D és a C-2A(R) felújítási program alapján rövid távon nem lesz megoldás, noha az USN pár éve vizsgálta azt, hogy a V-22 Osprey-t alkalmazná a CSA programban, mint "off-the-shelf" megoldást, ám efelõl azóta sem hallani többet.

Lehetséges,de gondolom a döntéshozók számolgattak elötte...
Tán van valami amit kihagyunk...

Molnibalage
Csak éppen a repült órára esõ költsége lehet a cikis. Az Interidernek egy tök egyszerû, Hornettal összeméve kis teljesítményû hajtómûve volt.

Kicsit olyan, mintha egy Forma 1 hátára tennél benzintankot, hogy másnak vidd az üzemanyagot, mikor egy Opel Astra is megtenné.

Geryhoundból hogyhogy nem készült soha tanker?

Lehet 5 tartállyal már annyit tud mint egy KA-6D

Molnibalage
"Baromira" költséghatényok megoldás...

KA-6D-ket sztem már az S-3-asok elõtt kivonták és ha jól emlékszem akkor F/A-18-asokkal akarják megoldani, rájuk akarják pakolni a töltõ függesztményeket.

Molnibalage
Cifu. Az S-3 gépekent kivonták ugye? KA-6D van még? Ha nincs, akkor a flottának nem maradt utántöltõje? A légierõ gépei tankolják õket a levegõben?

Animefox
Még borzasztó régen én is olvastam valahol hogy svájc tényleg kemény falat lett volna. A terep ami meg fogadta volna a németeket az nem hogy nehéz lett volna hanem egyenesen halálcsapda. És ezt szakértõk mondták. Afganisztánban sem véletlen hogy hegyvonulatok miért nincsenek szövetséges kézen.

Animefox
Köszi csak olvasnom is kéne 😉Most nézem ez az englishrussia nem rossz. Vannak fotók amiket le kellett töltenem mert hihetetlenül mûvésziek. Például sztálin elhagyatott vasútja, ahol a rozsdás sínek közepén kinõtt egy fenyõfa... Mesés és még hasonló képektõl libabõrös lesz a hátam.

Régen volt hogy itthon is voltak magukra hagyott régi rozsdás tankok. Egészen a kilencvenes évek elejéig, gondolom már sehol sincs ilyen ugye?

Punker
oda van írva "Pechora region"

Császáron is vannak szép nagy siló bunkerek (aszem 3 db) de nem ilyen frankó elrendezéssel.

Animefox
Hol lehet ez? Egyébként itt Érden is van hasonló hangár... felülrõl észre se lehet venni...

A második link alatt találtam...

Két éjszakás mûszak közt 1 oldal is hosszú<#wink>
de elolvasom majd mert az F-105 az csalogató...

Molnibalage
Igen. És az csak az elsõ link alatti cucc. Én még csak azt szedtem le. Túl hosszú? 😊

Elhagyott
Ide is beteszem hátha érdekesnek látjátok...
légvédelmi komplexum

[NST]Cifu
@Kurfürst:

amikor a németek ismerték a Morgenthau tervet, amely Németország felosztását és elmaradt agrárországgá visszafejlesztését célozta volna meg... naná hogy ellenálltak.

A Morgenthau-terv 1944 szeptemberében lett nyílvánosságra hozva. Ekkoriban Németországnak a legcsekélyebb esélye sem volt már arra, hogy bármiféle esélye legyen emelt fõvel, a szövetségesekkel egyenrangú félként tárgyalni a megadásról. El voltak veszve. Az egy dolog, hogy Göbbels nagyszerûen ráérezve a propaganda értékére, kihangsúlyozta, hogy Németországot feldarabolják és ízekre szedik, ha elvesznek. Ez nem vitás, hogy jótékonyan hatott a harci kedvre, de a tényeken semmit sem változtatott. Ha az ellenség ilyen szintû fölényben van, ha a saját erõforrások ilyen szinten kiapadtak, akkor a harci kedv legfeljebb a gerilla mozgalmakhoz nyújthatott táptalajt, de igazán számottevõen nem nyújtott, egész egyszerûen azért, mert az átlag német állampolgár már leginkább csak azt várta, hogy végre vége legyen ennek az egésznek.

@JSz:

Szerintem meg a feltétel nélküli megadás logikusabb megoldás lett volna, és ezt nem csak én látom így, hanem már akkor is sokan ezt gondolták, emlékezzünk csak pl a Valkûr-hadmûveletre.

Azért azt se feledjük, hogy a Július 20.-ai lázadás elõtörténete még 1938-ban kezdõdött, az elsõ Hitler elleni hatalomátvételnek a háború megelõzése lett volna a célja. Magát az 1944-es lázadásnak az alappilléreit pedig 1941-ben fektették le, amikor még Németország látszólag verhetettlen volt a csatamezõn. Tehát ez esetben nem feltétlenül a háború reménytelen kimenetele állt a háttérben, hanem a végsõ összeomlástól való félelem még akkor....

Majdnem 400 oldal.Ennek kellett bejönnie?

Kisendre
"az egyedüli alternatíva a feltétel nélküli megadás volt, amikor a németek ismerték a Morgenthau tervet, amely Németország felosztását és elmaradt agrárországgá visszafejlesztését célozta volna meg... naná hogy ellenálltak."

Szerintem meg a feltétel nélküli megadás logikusabb megoldás lett volna, és ezt nem csak én látom így, hanem már akkor is sokan ezt gondolták, emlékezzünk csak pl a Valkûr-hadmûveletre. Egyértelmû volt, hogy a szövetségesek szétzúzzák Németországot, csak idõ kérdése, miért lenne logikusabb ellenállni a feltétel nélküli megadás helyett, miközben az ellenállás szétverése után sem képesek (sõt pláne nem képesek) feltételeket diktálni, és ráadásul még emberek millióinak kell fölöslegesen meghalnia és szenvednie.

"A Szovjetunió megtámadása, hadüzenet az USA-nak, a végsõkig kitartás stb logikus döntések voltak?"

Igen... az elsõ elkerülhetetlen volt, és ez az 1940 novemberi tárgyalások után nyilvánvaló volt mindkét félnek.. a második formalizált egy féléve tényleges fennálló háborús helyzetet, amit az amerikaik kezdeményeztek, a harmadik, nos az egyedüli alternatíva a feltétel nélküli megadás volt, amikor a németek ismerték a Morgenthau tervet, amely Németország felosztását és elmaradt agrárországgá visszafejlesztését célozta volna meg... naná hogy ellenálltak.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage

Köszönöm az F-111-es válaszokat.

@Punker: Nem ünneprontásból, de az lenne a jó, ha bemész a KRB-be akkor nem igazolást adnak arról hogy nem tudnak új bakkancsot adni a lábadra, hanem adnának egyet és pont. :-S
Punker
jó lenne.

Molnibalage

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Srácok, van valakinek valami infója a 2.vh-s német "Ente" (kacsa) nevû, a bombázókból drótkötélen kibocsájtható védelmi eszközrõl?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Minden repülõgépnek van az üzemanyag rendszerében kiürítési lehetõség. Az F-111 estén adott hajtómûteljesítmény mellett be lehet gyújtani a kiengedett kerót. A magyar Gripenek is elõadták ezt néha kicsiban asszem negatív G terhelések után, akkor is "kipöfög" egy kis kerót a rendszer.

Az F-111 kapcsán még szokták ezt mondani, hogy önvédelmi funkciója is elképzelhetõ elvben. Egy õsrégi R-3Sz rakétát biztos megfeketetett volna, ha tudják, hogy jön és elõadják ezt a trükköt. A 30 méteres lángcsóva nem csak a hajtómá IR képét takarja el, de 30 méterrel a gép mögött robbanva a kis harci résszel ellátott kis hatótávolságú fegyver még elmûködés esetén is ártalmatlan.

A dolog gyenge pontja az, hogy az F-111 gép belsejébõl 0 kilátás van hátra. Fogalmad nem lenne, hogy mikor kelle ezt trükköt elõadni.

Buren
Amennyire én tudom rajtuk keresztül szerezték be a neccesebb nyersanyagokat a németek...
(ezt lehet javítani/cáfolni/kiegészíteni)

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Bucser
Azt hiszem a felesleges üzemanyagot képesek a lángcsóvába fújni. Ez adja a furcsa hatást😊 Ez azért kellett, mert az eredetileg hajófedélzetre tervezett gépnek volt egy minimális leszállótömege amihez néhol ki kell engedni az üza-t.

Majd ezt a rendszert a szárazföldi gépnél is megtartották.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Legalább engedik. Gondolom sok az upgradelt változat a missziosok között. Csak azt nem értem miért nem lehet ilyet központilag beszerezni.
An/paq-et lehetne tenni az AK-kra? Úgy értem az eltérõ lõszer gondot jelentene? Vehetnénk ilyet? Gondolom már nem csúcs technika.
Az F-111-esnek miért ilyen fura mikor utánégetõvel megy? Tudom az auszik megvesznek érte, de nem értem. Olyan mintha egy harmadik hajtómûve is lenne.
degenerator
ezen nem fogunk összeveszni.

tudtommal jugoszlávia területén a háború végéig folyt a partizánharc, elég véresen, és nem kevés egységet kötött le.

ehhez vedd azt hozzá, hogy svájcban, mint lejjebb bemásoltam, nemzetvédelmi stratégia volt a gerilla-harc.

no meg a bunkerek országát azért ne hasonlítsuk össze a kecskepásztorokéval😊

részemrõl ennyi.