Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Öntöltõ lõfegyver nem kaphat vadászfegyver-engedélyt

Nem igaz, öntöltõ golyós lõfegyverre nem kaphat, sörétesre igen és csak azoknál kell lekorlátozni a tárkapacitást, ismétlõnél nem kell, lehet akár 100 lövetû a sörétesed is! B4 és B5 fegyver kategória. Amúgy az nem pumpálós, hanem elõágyszán ismétlõ rendszerû, legyünk picit szakmaibbak :-)

Természetesen nem kell átalakítani egy sörétes lõfegyvert sem, csak max. 3 db lõszert lehet benne elhelyezni az 5 helyett!! Ennyi a történet, ezt egy un. vad etikai törvény írja elõ, hogy ha már a vadász rálõtt a fácánra vagy nyúlra 3 lõszert és nem találta el, legyen a vadnak is esélye a menekülésre a többszörös sebzési lehetõségrõl nem is beszélve.
A másik kérdésrõl annyit, hogy naná hogy alkalmas a vadászoknál lévõ golyós fegyverek nagy része "mesterlövész" feladatra is.
Nekem is van 2 golyós fegyverem, egy kis kaliberû 222-es Remington ez inkább õzre, és dúvadra (róka)alkalmas de simán lekapna több száz méterrõl egy embert is, iszonyat gyors a lövedék és részben zárt a köpenye tehát becsapódáskor expandál iszonyatos roncsolást végezve.
A másik a nagy golyós egy 30-06-os na az dúrva, tulajdonképpen hadipuskából lett kifejlesztve. Ez nem sokat szarozik egy több mázsás szarvassal sem, elképzelhetõ, hogy mit tudna mûvelni egy 80-100 kg-os emberrel.
De persze a vadászok mind békeszeretõ, nyugodt emberek, akiknek eszük ágában sincs terror cselekményre használni ezeket a fegyvereket!! <#wave>

[NST]Cifu
Ebben nagy igazság van. Ha belegondolunk, a vadászok által használt fegyverekkel(sörétespuska, távcsöves golyós puska) sokkal durvábban vissza lehetne élni, mint a sportlövõk pisztolyaival.

Két dolog miatt azért nem feltétlenül, az egyik, hogy a vadászpuskák elég nagy darabok, nem lehet õket igazán rejtetten viselni, hordozni (a bõgõtokot most hagyjuk). A másik, hogy a vadászfegyvereknek elméletben legfeljebb 3 lõszert befogadó tárjuk lehet.

Például hogy a vadászok távcsöves fegyverei alkalmasak lehetnének e mondjuk egy klasszikus mesterlövészes merényletre?

Természetesen. Az én .30-06-os CZ550-es vadászpuskám is nagyszerûen használható 600 méteren belül, ráadásul a vadászathoz használt lõszerek direkt súlyos sebet okozó, erõsen gombásodó lövedékkel szereltek.

Vagy simán elképzelhetõ, hogy egy bekattant vadász a "vadászatra" tartott SPAS-12esével murit rendez a helyi hipermarketben?

Öntöltõ lõfegyver nem kaphat vadászfegyver-engedélyt, csak kézi mûködtetésû, és a fent említett 3 lõszeres tárkapacitás is elviekben él. Az mondjuk a helyi rendõrség jóindulatától függ, hogy például egyesek csõtáras, pumpálós sörétespuskával vadászhatnak-e, hivatalosan úgy, hogy a társzûkítõ patronokkal 3 lõszerre korlátozzák a csõtárat. Mondjuk az elmúlt 1-2 évben nem láttam ilyet vadászatot, 4-5 éve még nem volt olyan nagyon ritka jelenség.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Hoppá, biztos azt gyakorolod közben, hogyan kell valakinek úgy átvágni a nyakát, hogy a lehetõ legkevesebb vér csöppenjen a földre. Tudtam én... Na, már hívom is a rend õreit.
degenerator
én meg itthon késsel vágom a kenyeret, te úristen....

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Valamint a rendõrség tegnap letartóztatta Kiss M. Irénke 67 éves kisnyugdíjast, mert emberélet kioltására alkalmas eszközt találtak nála egy rögtönzött házkutatás után. Irénke néni azzal védekezett, hogy az "emberélet kioltására alkalmas eszköz" csak egy kád fürdõvíz volt, és esze ágában sem volt belefojtani K. Ábel 66 éves özvegy szomszédját. A szomszéd ugyanis csak egy kiló lisztet kérni ment át Irénke nénihez, aki éppen fürdéshez készülõdött.
K. Ábel megdöbbenve nyilatkozott az álHír TV-nek. - "Soha nem gondoltam volna Irénkérõl, hogy meg akar gyilkolni. Mindig jóban voltunk, mindketten elvesztettük a házastársunkat, azóta sûrûn összejártunk, beszélgettünk. Nem látszott rajta, hogy ilyen brutális tettre készül."
Sõt a piros színû bicikli kiválóan alkalmas emberélet kioltására, hiszen a kiszerelt piros színû elsõ villával fejbevágott delikvensek 37.11% szenvedett súlyos sérülést, többnyire fejsérülést. A sérülések 0.23% bizonyult késõbb halálosnak. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy pl. lila-zöld-kék-rózsaszín-neonsárga színösszeállítású kerékpárral mindezidáig nem követtek el ilyen bûncselekményt, ezért ezek betiltása nem indokolt.
Lesz itt még egyéb elbaszás is...

http:
//www.nethirlap.hu/cikk/nethirlap.34366.html

Vadászatra gyakorlatilag ugyanazokat a forgó-tolózáras ismétlõpuskákat használják mint amiket a két világháborúban a hadviselõ felek nagy része a gyalogság alapfegyverének tekintett, így pl. a klasszikussá vált 98 mintájú Mauser-t vagy annak leszármazottait. Persze hogy alkalmasak a célra, ezek fegyverek, ölésre lettek kitalálva, és igen nagyteljesítményû lõszert tüzelnek - eredetileg ezeket 500m+ lõtávokra találták ki..

A sörétesnél értelemszerûen inkább a "pumpálós" sörétesek jöhetnek szóba, de persze lehet szép dolgokat mûvelni egy sima duplacsövõ sörétes vadászpuskával is, a gond inkább a (rejtve) hordozhatósága a cuccnak.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Punker
a söréteseket át kell alakítani hogy max 3 lõszer lehessen benne + nagyban változott a hajtás is, mikor fater volt fácánozni az egész azzal kezdõdött hogy a rendõrök mindenkit megszondáztattak.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ebben nagy igazság van. Ha belegondolunk, a vadászok által használt fegyverekkel(sörétespuska, távcsöves golyós puska) sokkal durvábban vissza lehetne élni, mint a sportlövõk pisztolyaival.

Bár vadászat témában nem vagyok otthon. Valaki, aki képben van, megoszthatná a dologról a tapasztalatait, hogy a vadászok pontosan milyen fegyverekkel vadásznak. Például hogy a vadászok távcsöves fegyverei alkalmasak lehetnének e mondjuk egy klasszikus mesterlövészes merényletre? Vagy hogy mi a helyzet a sörétespuskákkal, van e ezen a téren korlátozás a vadászoknál? Vagy simán elképzelhetõ, hogy egy bekattant vadász a "vadászatra" tartott SPAS-12esével murit rendez a helyi hipermarketben?

Nem csoda, választási kampány van, úgy kell nekik a népszerûség, mint egy falat kenyér. Mellesleg szerintem a pszichológiai teszt azért belefér.

Nem meglepõ egyébként, hogy a cikk kizárólag a pécsi lövöldözõ srácra hivatkozik.

Emlékeztek még a néhány héttel ezelõtt nagy sajtónyilvánosságot kapott esetre, amikor a rendõrök letartóztattk egy 22 éves srácot, aki a blogja szerint mészárlást tervezett a sportlövõként megszerzett pisztolyával?

Nagyon úgy tûnik, hogy a magyar büntetõjognak beletörik a bicskája az esetbe. Ugyanis a srác nem követett el bûncselekményt, legalábbis az emberölést, amivel vádolják, és amiért letartóztatásban van.

Ha valakit érdekel, röviden felvázolom, hogy miért.
A bûncselekménynek négy szakasza van: a szándék, az elõkészület, a kísérlet és a befejezett bûncselekmény. A szándékot a bûntetõjog nem bünteti, az elõkészületet csak nagyon ritkán(de például a szóban forgó emberölésnél igen), a kísérletet és a befejezett bûncselekményt pedig ugyanúgy kezeli(tehát ha megkísérelsz megölni valakit, akkor ha hiába nem sikerül, ugyanazt kapod mintha sikerült volna).

A kérdés tehát esetünkben az, hogy a srác megvalósította e az elõkészületet. Mert ha nem, a puszta szándék alapján nem büntethetõ.

BTK 18.§(1)
Elõkészület miatt büntetendõ, aki a bûncselekmény elkövetése céljából
- az ehhez szükséges vagy ezt könnyítõ feltételeket biztosítja
- az elkövetésre felhív
- az elkövetésre ajánlkozik
- az elkövetésre vállalkozik
- a közös elkövetésben megállapodik.

Namost az elsõ(feltételeket biztosítja) kiesik, mert a fegyvert õ NEM a bûncselekmény elkövetéséhez szerezte be, hanem sportlövészet céljából.
A felhívás eretünkben értelemszerûen szintén nem jön szóba. Érdekesebb az ajánlkozik/vállalkozik/közös elkövetésben megállapodik. Na most az a helyzet, hogy ezek az esetek a jog szerit legalább két szereplõt feltételeznek, tehát a blogbejegyzésével ezek egyikét sem valósította meg. Tehát az internetes "nagyközönség", aki felé a blogot írta, semmiképp sem minõsül a szükséges másik személynek.

Ebbõl a levezetésbõl látszik, hogy a srác emberölés elõkészületét nem követte el, csak a 'szándék' stádiumig jutott el, ami viszont nem büntethetõ. Ennek megfelelõen a jelenlegi letartóztatása is jogszerûtlen. Az a helyzet hogy a legnagyobb baj, ami ezért az esetét érheti õt, az az lesz hogy bevonják a fegyvertartási engedélyét és a fegyverét.

Persze elképzelhetõ, hogy az eset nyomán a jövõben felmerül majd az elõkészület tényállásának módosításának kérdése, de mivel a jog szabályai szerint minden esetet az elkövetéskor érvényes jogszabályoknak megfelelõen bírálunk el, ez a srácot már nem fogja érinteni. Szóval bármennyire is nagy a társadalmi nyomás az ügyészségen, egyszerûen jogszerûtlen lenne elítélni emberölés miatt a srácot.

degenerator
hányszor volt már olyan, hogy a 175 centi magas, szõke kék szemû vaddisznót fejbe lõtték a hajtás lefújása után 😞

persze senki nem bûnös.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Egyszerû, rengeteg politikus vadászik, minimum a harmaduk míg sportlövõbõl összesen csak alig 4000 van. A vadászfegyverekkel elkövetett gyilkosságok nincsenek felkapva sem. Népbutítás megy ezerrel. Engem is picit felháborít, hogy a vadászoknak nincs pszicho teszt, pedig nekik sztem jobban kéne, mert õk nem csak elkerített lõtéren lõnek, hanem nyilvános területen is vadászat közben. Ettõl függetlenül nem kívánok nekik sem ezen túl szigorítást, csak nem szeressem a vannak egyenlõbbek dolgot.

[NST]Cifu
Ebben nem ez a legfelháborítóbb, hanem az, hogy az amúgy is igen szigorú fegyvertörvény megint egyoldalúan szigorodik. A szigorítások csak a sportlövészeket érintik, a vadászokat nem...

A pszicho teszttel teljesen egyetértek, de a legrosszabb, hogy 3 évben akarják megszabni a gyakorlottá válás határát és csak utána lehet hazavinni a sportfegyvereket, persze még nem lett részletezve, hogy milyen 3 év. 3 év egyesületi tagság, 3 éve kiváltott versenyengedély vagy 3 éve érvényes minõsítés? Egy csomó kiváló sportlövõt ismerek, akiknek még nincs meg semmilyen szempontból a 3 évük, nonszensz hogy ezek után a saját tulajdonukat ne vihessék haza, mikor erre korábban jogot szereztek. Az meg, hogy egyes klubok a helyi rendõrségen tarthatják a fegyvereiket és persze csakis napközben, munkaidõben mehetnek el értük meg egyenesen elfogadhatatlan. De még nincs lefutva, hétfõn lesz az egyeztetés... De ettõl még szánalmas, ami ebben a banánköztársaságban mûködik. :-(

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

[NST]Cifu
Oroszországban nem nagyon gyártanak T-80-ast, az Omszki gyár csak prototípus szintjéig jutott a saját T-80 változataival (T-80UM1 és UM2, illetve a "Black Eagle"-el). Az egyetlen életképes változat a T-80UM, ami új, második generációs passzív éjjeltátót kapott T-80U-kat takar. A családfán az igazán életerõs ág az ukrán KMBD gyár T-80UD (pakisztánnak exportra, ill. kisebb mennyiség oroszországban is van, plusz Ukrajnában), illetve T-84-ese.

A videón látható, hogy Kontakt-5 modulok is vannak egyes harckocsikon, ha azok T-80-asok, akkor legalább T-80U altípus (azt azért az oroszokból sem nézem ki, hogy UM-eket hagyjanak kint...). A T-80U új tornyot kapott, Refleksz (AT-11) lövegcsõbõl indítható pct. rakétát, és erõsebb, 1250 lóerõs gázturbinát jelent, a Kontakt-5 ERA-n túl. A T-80U a K-5 ERA-val szembõl jobb védelemmel bír, mint a vele kb. egy idõs (1985-ös) Leopard 2A4 változat (ilyet kaptunk volna).

A lényeg pedig szvsz az, hogy még egy T-80U (teljes csomaggal, K-5 ERA és Refleksz included) is messze felette van a jelenlegi T-72M1-eknek...

Molnibalage
Milyen mennyiségûj új T-80-at gyártanak. Az orosz árképzéssel kapcsolatban nem ringatom magam álmokba egyesekkel ellentétben. Nagyon rugalmasak. Ja igen, felfele. Kérdezd meg Indiát.

A használt Leo2 gépeket bagó áron adták volna, az eredeti ár töredékéért. Egy új T-80 biztos drágább, mint 1 millió dollár, mert kb. annyiért adták volna.

Én is tudom, hogy van új T-80. Viszont éppenséggel nem olcsó.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Az, hogy az oroszok többet és egyre többet költenek, nem újdonság, évek óta tendálódnak erre. De ez még mindig csak a lassú visszaemelkedés a Szovjet szint alá.

Az pedig, hogy az USA ismét hangoztatja az elsõ csapás dolgot, megint nem újdonság...

Melyik Leo II (csak megjegyzem, személyes kedvencem a Leo2..)? Melyik T-80?

Ja hogy a te fejedben van a 80-as évekbeli T-80-as, ami azóta persze semmit sem fejlõdött (leszámítva pl. a thermovíziót, ERA-t, új motorokat, fél tucat új rendszeresített páncéltörõ lõszert, rakétát stb.), és ezt veted össze a 2010-es legutolsó Leoparddal... ami a 80-as években meglepõ módon szintén a 80-as évek technikáját képviselte, sokkal gyengébb páncélvédettsége volt mint a mostani változatoknak, azóta ott is bevezettek vagy 3 új pct. lõszert stb.

Majd ha jössz konkrétumokkal akkor majd komolyan veszlek, addig bocs de csak sóhajtani tudok megint egyet...

Kisendre
Ha jól látom Ulvar vetette fel a "kérdést", hogy milyen jó lenne T-80 itthonra is, nem arról beszélt, hogy a videón szereplõ elfekvõ hk-k kellenének, márpedig a T-80-nak vannak elég korszerû változatai, ennyi erõvel nevezhetjük a Leo 2-t is öreg technikának, ja de nem mind1 melyik verzióját.
Egyébként szerintem sem T-80 kéne Leo 2 helyett, nem is ezen akadtak fent szerintem a többiek...

Molnibalage
Én meg továbbra is arra, hogy ne keleti, elfekvõ és öreg technikát akarjunk már, ha tényleg akarunk valamit.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kisendre
Ez megint erõs túlzás, de igazából arra akartam rámutatni, hogy a leo 2 kifejlesztésének idején is "M60 harckocsik rohangáltak", ha ellenfeleket nézzük, akkor meg T-62-esek.

Molnibalage
Errõl van szó. Az MiG-29 is kb. az F-16A szinjte volt egyes paraméterekben. Csak éppen kb. tíz évvel késõbb állt teljes képességekkel rendszerbe...

Punker
csak a technikai szakadék 20 év 😛

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kisendre
Csak úgy mellékesen a T-80 kb akkor született meg amikor a leo 2, rendeszeresítésük között "kemény" 3 év van.

degenerator
nem azt mondtam.

hanem azt, hogy egy 50 tonnás alacsony felépítésû harckocsi is lehet ugyanolyan páncélozott akár, mint egy magasabb.

konkrét példáktól elvonatkoztatva, erre reagáltam: "és még lepkesúlyú hozzá képest"

Molnibalage
Ezzel mit akarsz modani? Hogy a Leo II nem jó védett? Mert akkor elkezdek röhögni...

degenerator
nem akarok nagyon belemélyedni a vitába, de remélem azzal tisztában vagy, hogy a súly nincs egyenlõ arányban a páncélzattal.

degenerator
bárcsak bmp-vel lehetne futkosni....

Molnibalage
Milyen szemellenzõs? Az orosz minden kemény valutáért ad már és nem haveri alapn. A Leo II olcsóbb lett volna és hozzá mérni egy csupasz T-80-at bocs, de egyszerûen neveséges. Ez nem szemellenzõsség kérdése. A T-80 akkor született meg, mikor még M60 harckocsik rohangáltak a nagyvilágban, gyakorilatilag egy generációval régebbi, mint a Leo II és még lepkesúlyú hozzá képest.

Molnibalage
És akkor ebben mi az olcsó? Ennyi erõvel levedlett Leo I-et is vehetnénk, de kínáltak Leo II is. Akkor minek T-80?

Maradjunk annyiban hogy szerinted, de már nem is reagálok komolyabban, annyira szánalmas ez a szemellenzõs hozzáállás...

Értem én, de a két hír egy napon kicsit fura, nem?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Reaper
Így van, kínáltak nekünk német pajtik százegynéhány Leo2-t gombokért, hozzácsapva az 1 eurós MiG-29G flottát, de nekünk nem kellett. Lengyel testvéreink viszont másképpen gondolkoztak...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Elvitték a Lengyelek,Finnek.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Na de egy pz4 el?Mint eha egy F-16 ot a Spad XIII al hasonlítanál össze,mondván ahoz képest modern.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ulvar
ja hogy...aha...így már értem...hát igen...ez a mai politikai helyzet...

olvasottak, videók stb. alapján ellehet mondani hogy a magyar gyalogos kiképzés (ezen belül bármely részleg) jó minõségû...sõt...kiváló ahogy hallottam. De nincs gépesített hadtest...semmi...semmi gyors hadtest nincs és a páncélosok elõnyt élveznek a gyalogsággal szemben...persze csak szerintem.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Ulvar
egy kis festés polírozás, GPS, éjszakai cuccok, hát...jah...kéne egy kis digitális átalakítás rajta, de tényleg nincs jobb számunkra.

Molnibalage
Kínálták diszkont áron, többször is asszem. Soha nem kellett... A források kezelése terén a HM olyan, hogy egy hímzõszakkör is jobban csinálná...

Molnibalage
Leszólás? Miért? Alapvetõen tömeghk-nak volt ez is tervezve. Összevetve kortársaival elég haramtos ma már korszerûsítés nélkül.

Annyira talán mégsem kéne leszólni....

Ulvar
Jobb mint BMPvel futkosni. Amúgy sincs jobb nálunk...mit vegyünk? Leo 2t? Azt kéne, de mibõl?

Molnibalage
Egy Pz. IV-hez képst valóban. Egy "csupasz" T-80 nagyon nem modern...

Ulvar
mind a 2 gyártmány jól jönne hazánkba is. Azért fõleg a T 80 nem egy rossz tank...

m18
Látom magam elõtt,ahogy egy parasztbácsika traktorként használva egy T-80-t ,egyszercsak beállít valamelyik TE.CO-ba:-Ötezer liter étolajat kérnék.
Ha ennyi gondjuk van azzal a nagy rakás harckocsival,el is adhatnák õket-baráti vagy jelképes áron,vagy mit tudom én.

[NST]Cifu
1.: Oroszország katonai fejlesztései gyakorlatilag még Anglia fejlesztései mögött is elmaradtak. A Royal Navy több hajót és tengeralattjárót adott át az elmúlt 20 évben, mint az Orosz haditengerészet. Az Angol légierõ több új és modern Eurofighter gépet kapott, mint az Orosz légierõ Szu-34-est, a Szu-27SzM-et nem említem, hiszen ott látványos fejlõdés nem történt, csak felújítás.

Az, hogy Oroszország többet kezd költeni, még mindig csak szinten tartás.

2.: Az USA régóta hangoztatta, hogy adott esetben hajlandó az elsõ csapásra, legutóbb Bush emlegette, most Obama. Semmilyen téren nem meglepõ...

Kína miatt elég erõsen kénytelenek ráerõsíteni a ruszkik a fegyverkezésre, gyakorlatilag önvédelemrõl van szó. Fegyverkezési verseny van a térségben, ez nemvitás, még ha most még nem is annyira intenzív, mint a Hidegháború idején volt. USA+NATO egy dolog, sztem jelenleg jobban tartanak Kínától meg attól, hogy India is jobban beleerõsít, hiába spanok most még.