Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Miért szerinted mi a probléma az Reynolds Acélpolol címû könyvével? Én számomra mérvadó történésztõl hallottam meglehetõsen pozitív véleményt a könyvrõl.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Garou
Miért nem? Most az, hogy adott esetben rossz vagy jó az a könyv, jelen esetben tökmindegy, mert idézetrõl van szó.

Ezt Kurt Meyer írta a "Grenadiers"-ben. Ebben megegyezhetünk ugye? Mivel külföldön élek jelenleg, a könyveim meg otthon vannak így nem tudom neked fellapozni a meglévõ köteteimet, hogy utánajárjak ki idézte. Könnyen lehet, hogy az Acélpokol volt. Nem is, legyen Földitõl a Panzermeyer! 😊

Mivel a könyv tudtommal nem jelent meg magyarul, ezért most tervezem itt (Németo.) beszerezni. De feltételezem, ez ugyanúgy benne lesz az eredetiben is.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Ezt Kurt Meyer visszaemlekezeseiben is olvastam: "keleten igy harcoltunk, vajon itt is bevalik?"

Honnan vetted??? (Az "Acélpokol" nem számít...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Köszönöm.
Én is a film után mentem de nem jutottam a géppuska típusáig.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Garou
Van par konyvem Szamveber Norbert tollabol, ott az olvashato, hogy a hk-k siman bementek a varosokba tamogatni a gyalogsagot (2. vh). Tortenetesen Parducokkal kapcsolatban van par visszaemlekezes, mikor is ejszaka(!) szivbaj nelkul bementek Normandiaban kifustolni a szovetsegeseket a falubol. Gyalogsaggal termeszetesen. A hk-k vaktaban tobb granatot is belottek sortuz szeruen csak ugy elore az uton, meg a kornyezo hazakba, es utana haladtak elore. Ezt Kurt Meyer visszaemlekezeseiben is olvastam: "keleten igy harcoltunk, vajon itt is bevalik?"

Ernst Barkmann, de akar Wittmann is siman bement ellenseges kezen levo telepulesekre gyalogos kiseret nelkul is. Barkmann pl igy lotte ki elso IS2-it egy felderites soran. Wittmann-t mondjuk az amik egyszer lanctalpon lottek, de akkor a gepet otthagyva meg meguszta.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

hû azannya, mik vannak még raktáron <#beka2>

Szent Haba-kukk

Ahamm csak ha így folytatjuk hosszútávon úgy is járhatunk még mint Tájván, hogy használt F-16-osokért kuncsorog - ki tudja mi pénzekért - amiket végül vagy megkap, vagy nem 😊)

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Szerintem Vickers. A géppuskaállvány alapján:

BTW ilyenkor én nem a fegyvert kezdeném el nézni, hanem hogy melyik filmbõl van a jelenet. A géppuska mögött álló nõ nekem Bridget Bardot-nak tünt, úgyhogy rákerestem, és mit találtam? A film címe Viva Maria, 1966-os, és egy M1915 Colt Vickers "szerepel benne". 😊

M1915 Colt Vickers a viszonyításhoz.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
tovább menve a közt. elnök a honvédség fõparancsnokaként tüntetett a honvédség ellen, azt hiszem erre is csak mi vagyunk képesek 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

kis off de meg tudjuk egyértelmûen állapítani errõl a fegyverrõl hogy Maxim avagy Vickers e?
Az ismerd fel topikban akadtam meg vele,bevallom nem jártam utánna eléggé.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

"azt véletlenül se nekünk kell kezelnünk, ahogy eddig se mi kezeltük"
Nem, de bele, belekeveredhetünk.

" A honvédelem feladata ekkor kb a Déli szerb-kHorvát határ biztosítása amire szvsz képes."
Reméljük.

"kb tuti, hogy egyik fél se lesz olyan hülye, hogy szükös eröforrásaival egy lokális szinten azért nem elhanyagolható, nem teljesen korszerûtlen 3.felet is ingereljen aki amúgy nem mellesleg NATO tag."
Anno megtették, igaz nemtom akkor már Nato tagok voltunk-e.
Szó nincs erröl, ha balkánon szerbek-horvátok-bosnyákok megent összeverekednek ami nem elképzelhetetlen bosznia pl bármelyik pillanatban széteshet akkor azt véletlenül se nekünk kell kezelnünk, ahogy eddig se mi kezeltük. A honvédelem feladata ekkor kb a Déli szerb-kHorvát határ biztosítása amire szvsz képes. +kb tuti, hogy egyik fél se lesz olyan hülye, hogy szükös eröforrásaival egy lokális szinten azért nem elhanyagolható, nem teljesen korszerûtlen 3.felet is ingereljen aki amúgy nem mellesleg NATO tag.

Punkerwork: A Pécsi tubes mind katonai mind polgári szempontokból sokkal elõnytelenebb hely mint a "bazsarózsás" Zengõ. Én is egyetértek arra, hogy a radart a zengõre kellett volna (kellene) rakni és nem a tubesre. Elég jól ismerem a témát, a környéket. Amúgy pedig ja sötétzöldek. Nem kicsit. És szégyen és gyalázat, hogy a Magyar Honvédség fõparancsnoka!!! a sötétzöldek mellé állt anno (Evvel lehetetlenült el a katonai+pogári szempontból is legjobb kompromiszum a Zengõ.)

Punkerwork
egyértelmû hogy a sorállomány kamu kiképzése is csak egy pénz temetõ volt.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Fenrir
Arra a sorállományú honvédségre ami volt arra nincs is szükség. Az aztán senkinek sem volt jó, de legalább kötelezõ volt az olyanoknak akik nem degeneráltak testileg vagy szellemileg, hogy oda se feleljenek meg.

A halál csupán a kezdet...

Punkerwork
a kedvencem még mindig a pécsi balfaszok gyülekezete a NATO radar ellen, bezzeg mikor a szerb gépek át-át néztek köszönni akkor sírtak.

Nyáron voltam fent a Bánkúti radarnál érdekes oda gond nélkül felhúzták.

Punkerwork
a honvédség problémái szerintem:

hozzá nem értõ és/vagy korrupt politikusok, ugyanez igaz a vízfejet alkotó HM vezetésre. Aztán vannak az igazi katonák akik tudnák hogy mire lenne szükségük de nem jutnak szóhoz. A hab a tortán az X millió balfasz szavazó aki szerint nincs szükség honvédségre, párt politikától függetlenül buta emberek tömegei 😞

Nem tudom értelmezni amit írsz.
A mindenkori politika mindig minimumot próbált költeni a HM-re. Az hogy valaki nekimegy a vízfejnek, de az legyûri õt, az nem az adott ember hibája.
Az hogy a vízfej védi az érdekeit az megint érthetõ. Ezt egy politikai döntésnek kéne megoldania.
És most jönnek a katonák, akiknek az egészhez semmi köze. Õk "csak" szívnak. De ezeknek az embereknek soha nem is kellene ilyen jellegû (pl: beszerzés) döntéseket meghoznia.
Punkerwork
mutass az elmúlt 20 évbõl csak egy HM-es arcot aki 5-10 évre elõre tudott gondolkozni és még hagyták is neki, csak egyet a döntés hozók közül.

Szerencsére vannak már (igaz nem sok) tehetséges jól képzett katonáink és vezetõik (pl Lippai ezredes aki talán a 3. missziót vezeti kint) de még mindig nem ezek az emberek hozzák a döntéseket.

Ez a szarok vagyunk, mindenki hülye és korrupt, úgysem lesz semmi hozzáállással itt is maradunk. <#idiota>
Most csak dobálóztam. Hál' istennek nem nagyon tud/akar senki minket elfoglalni. Nem a jelenlegi csúcs technika ellen kell védekeznünk.
Ennek ellenére valami alap kellene. Bármikor lehet egy délszláv válság szerû balhé amit kezelnünk kell, akár csak olyan szinten hogy legyen pár katona aki lezavarható a határra...
Punkerwork
mindig elfelejtitek hogy még mindig Magyarisztánban élünk.....

Jogos lehetne... de jelenlegi Orosz haderõ csak árnyéka önmagának + NATO tagálamok vagyunk + ha EU felé akarnak jönni katonailag akkor olyan országokon kell átmenniük mint Ukrajna + Éon kontrol alá kell vonni a balti államokat + vmit kell kezdeni a lengyelekkel + ...

Én egy olcsó (1%ból ki is jöhet), de jó alapot tartanék a legjobb megoldásnak. Ami ha a helyzet változik, mert ki tudja mi lesz 1xév múlva 2-3-4év alatt felfejeleszthetõ a kívánt szintre. Amíg viszont nincs rá szükség addig fölösleges pénzkidobás lenne rá többet költeni, ráadásul nálunk a több pénz 90% ugyis elfolyna ahogy a nagyja most is. Kvázi nem segít...

"Nem feltétlenül. A jelenlegi nevetséges magyarországi+szomszédai honvédelmi helyzet pont azért lehet ilyen nevetséges mert minden országban leépült a hadsereg."

De. Ha nem a Románokéba fogunk fizetni, akkor a Románokkal együtt az oroszokéba. :-)
Kb már most itt tartunk. Nem azért vagyunk Irakban meg Afganisztánban mert ez nekünk jó...

"Kispénzbõl is lehetne jól csinálni."
Ebben egyetértünk.
Biztos ezek is használt "vackok" :-)
[NST]Cifu
Igen, a Hawaii és a Virginia ANG repüli õket, illetve az Alaszkai ARF (Air Force Reserve, tartalékos légierõ egység).

Molnibalage
Vagy nem. Azóta is repüli az ANG a Raptort?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

m18
Ha picit utánanézel a Littlefield-gyûjteménynek,akkor rájössz,h miért is írtam😊

m18
Nem kötözködök,nagyon jól tudom,h a Nemzeti Gárda a korábbi felszerelést kapja😄

Molnibalage
A '80-as évek esztelen költekezése is volt az, ami szépen adott a csõdnek. Akkor vol egy erõteljes légvédelmi fejlesztés. Szükség nem nagyon volt rá. A MiG-23-ból is csak okkal lett olyan kevés. Zsé sem volt, drága is volt. Mondjuk értleme sem volt...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem feltétlenül. A jelenlegi nevetséges magyarországi+szomszédai honvédelmi helyzet pont azért lehet ilyen nevetséges mert minden országban leépült a hadsereg.

Amikor papíron a legnagyobb (ukránt leszámítva) Román haderõnél olyat olvasni, hogy a légierõ 2 legjobb esetben agyonsporolva 4év múlva megszünik mert mig21 kuka és nem lesz helyére semmi...

Kispénzbõl is lehetne jól csinálni. A nincs rá pénzrõl meg az jut eszembe, hogy gdp tekintetébe (inflát figyelembe véve) jelenleg vszeg költünk annyit az 1%kal a honvédelmünkre mint 1980 fele. Mekkora haderönk is volt 1980 fele?

az a baj mindenkinek a II.vh, 1956 vagy modern korbol az Oroszok csecsenföldi akciói (pl Groznij ostroma, újévi támadás...) jutnak eszébe az mbtk városbeli szereplésérõl ahol a gyalogság tényleg mészárolta az mbtket.

Evvel szemben viszont ott van az ami mbtk+taktika Iraqban. Már tusk elött is nagyon aktívan, nagyon nagy sikerrel használták az MBTiket városban.

Molnibalage
Ez nem ilyen egyszerû...

repvez
igen ezzel tisztába vagyok , rosszul fejeztem ki magam.
DE még egy pilon a törövég és a szélsõ közé elférne, ugy még használhatna 2 potost is a mostani fegyverzet mellé, vagy több onvédelmi rakétát hasonló bomba mellé.
Persze tudom hogy ez strukturális és teljesitménybeli áttervezést igényelne, mint ahogy a gipenNG esetében meg is történt
[NST]Cifu
nekem az a fura hogy a gripennél meg még 3at sem tudnak egy szárnyra rátenni nemhogy 5öt

A Gripennél pont, hogy 3-3 van a félszárnyakon. 2-2 a szárny alatt, 1-1 a tõrvégeken:

Ezen kívül maga a függesztési pont még "osztható", többzáras tartókeretekkel, ilyen már most is van a Gripenhez az 500 fontos bombákhoz:
[center]

"2. Körbezárt csapatok hogy kapnak utánpótlást? Repülõgépbõl, ejtõernyõvel kidobva?"

Igen például így is látnak egy egységeket napjainkban Afganisztánban. Sõt a GPS már itt is megjelent. Az ejtõernyõt így viszonylag pontosan a kívánt helyre lehet juttatni. Persze vannak itt is gondok fõleg amikor a hegyek útját állják a GPS vezérelt ernyõknek de majd megoldják...
Molnibalage
A nem tud és nem akar közt nagy difi van. Nézd meg az F-15-öt. Gondolod, hogy két 'winder és póttartály az, ami elfér? Vannak olyna fotók, amikor plusz 1-1 fügesztési pont volt a szárnyak alatt. Okkal nincs. Ez a 11 függesztõs MiG számomra az erõlködés kategória.

repvez
nekem az a fura hogy a gripennél meg még 3at sem tudnak egy szárnyra rátenni nemhogy 5öt
Molnibalage
Azért az már elég húzós, hogy lénygében az egész szárny alatti terület áramképét hazavágják...

Willenbrock
Nincs mit,a címe pontosan:Háború virágfüzérek nélkül A Barbarossa hadmûvelet 1941,szerzõ Robert Kershaw.

[NST]Cifu
Biztos, hogy nincs meg, nem is rémlik, hogy olvastam, úgyhogy felkerül a beszerzendõ könyvek listájára, köszi. 😊

Willenbrock
A "Háború virágok nélkül-A Barbarossa hadmûvelet 1941"" c. könyvben,jó könyv,sok veterán emlékei olvashatók benne mindkét oldalról.

[NST]Cifu
Hehe, noha korábban olvastam róla az Indiai MiG-29K esetében, a MiG-35-nél láttam most csak a 11 függesztési pontos 29-esrõl makettet. Hát... Furcsán néz ki. 😊

Ugyan a StuG-ok a gyalogság harcrendjében mozogtak de a tüzér fegyvernemnek voltak alárendelve, tüzér egyenruhát hordtak és a tüzérség szervezetét megnevezéséét használták.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

[NST]Cifu
A Manstein által felvázolt jármûre (amibõl a StuG született) azért nem tettek géppuskát, mert eleve a gyalogsággal együtt mozgot. Az elképzelés szerint a gyalogság leküzdése a gyalogság dolga, a StuG pedig a géppuskafészkek, megerõsített állások és hasonlók ellen küzdött volna. Persze ahogy lenni szokott, az ellenség ezt a játékszabályt igyekezett nem betartani, úgyhogy aztán gyorsan megjelentek a géppuskák a StuG-okon is a keleti fronton. 😊

Azt azért tegyük hozzá a humán faktort is: az ex-jugoszláv háborút megjárt barátaim szerint a gyalogság legkevésbé sem lelkesedik a harckocsik biztosításáért...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Punker
a IIIB gyalogság nélkül pislogott is volna mert nem volt még géppuskája se.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Nem tudom, hogy hol olvastál róla, és pontosan mit írnak, így sem megerõsíteni, sem megcáfolni nem tudom ezt.

Ami tény: Lengyelországban még nem volt StuG, a Pz.I. és Pz.II. pedig valóban nagyon vékony bõrû volt a városi hadviseléshez.

A StuG a franciaországi hadjáratnál már viszont megjelent, és mindig a gyalogsággal együtt mozgott. Ugyanakkor (ekkor még) a StuG nem volt harckocsizó egységnek véve, a gyalogsághoz volt rendelve, és mobil tüzérségnek számított. A legénységük sem harckocsizónak, hanem tüzérnek tartotta magátt.

Willenbrock
A 2.világháborús "harkocsi település ellen" taktikáról azt olvastam hogy azok nem mentek be a település utcáira csak annak határain körbevették aztán a lövészek elkezdték az utcákat megtisztítani házról házra,a harckocsikkal rádiókapcsolatban voltak így azok kintrõl adtak tûztámogatást.A gyalogság kijelölte nekik a célépületeket.Mondjuk egy nagyobb város esetében ez biztos nem lehetséges ott be kell menni az utcákba is,pl. Harkovban vagy késõbb Berlinben a városban is harcoltak tankok.De pl. az 1939-es Lengyel hadjáratban a német harckocsik nagy veszteségeket szenvedtek mikor bemerészkedtek Varsó utcáira.

[NST]Cifu
A harckocsi nem arra lett kitalálva, hogy városban furikázzon.

A mai harckocsik többsége valóban nem. De megvan a lehetõség rá, hogy erre a feladatra kellõen felkészítsék. Az Abrams TUSK, Challenger 2 TES, Leclerc AZUR, Leo2A7, Leo2A4 Evolution és a többi ilyen program mind-mind ezt célozza meg.

M1A2 Abrams TUSK Mk. II.

Challenger II. TES

Leclerc AZUR

[NST]Cifu
hogy egy tank nagyon könnyen kilõhetõ városon belül gyalogosok által.

Egy gyalogos is könnyen kilõhetõ egy harckocsi által - akkor gyalogost se küldjünk be a városba? 😊

Sose kezeld úgy, mintha egy harckocsi csak magában kóricálna a városban. Mindig a gyalogsággal együtt van csak értelme bevetni városi hadszíntéren. De ott igenis van bõven létjogosultsága. A védelmi képességei miatt magára vonja a tüzet, ezáltal felfedi az ellenfél pozicióját, így a saját egységek tûz alá vehetik õket.

A másik fele pedig az, hogy a harckocsi olyan tûzerõt képvisel, amit bármikor segítségül hívhatnak a gyalogosok, hogy például leromboljanak egy épületbe befészkelt, nehezen kifüstölhetõ ellenséges erõt.

A II.Vh idején a németek erre ugye a StuG-ot találták ki eredetileg. Jelenleg dedikáltan ilyen eszköz nem nagyon van, vagy túl könnyen páncélozott (a BMP-3 a maga 100mm-es lövegével, például, vagy a Stryker MGS a 105mm-essel), vagy pedig olyan jármû, amelyet eredetileg harckocsi-harckocsi küzdelemre terveztek (a legtöbb mai harckocsi ilyen, bár a Merkava családnál ugye nagyon komolyan figyelembe vették a városi hadviselést is).