Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Tisztázzuk: a török Leo2-esek A4-es altípusúak, és ott is vannak. Nincs jelenleg még megrendelés semmilyen upgrade-rõl. Egy török cég (Aselsan) csinált egy promó verziót egy upgrade-rõl, amit Leopard 2 NG (Next Generation)-nak hív. Kiegészítõ páncélzat a tornyon, testen, nehéz szoknya elõl, rácspáncél-szoknya hátul a lánctalpaknál, vadonatúj tûzvezetõ rendszer, a parancsnoknak 360°-osan körbeforgatható periszkóppal, digitális adatkapcsolat, bentrõl távirányítható, független fegyvertorony géppuskának v. gránátvetõnek és megerõsített haspáncélzat, illetve sofõr-ülés az IED-k ellen.

Ez a program azonban a cég pénzébõl táplálkozik, megrendelés még tudomásom szerint nincs rá.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ez értelmezés kérdése, mert lehet úgy is értelmezni, hogy álcamintás öltözék, vagy (valamit) álcamintába rendez.

[NST]Cifu
A "város méretû" a legénység létszámára értendõ. Ha belegondolsz a méretekbe (~330 méter hossz, ~70 méter a leszélesebb ponton, stb.) akkor rögtön utána az jön, hogy hu bakker, ez ahhoz képest nem is olyan nagy... 😊

[NST]Cifu
Epizódról epizódra változott. Itt megtalálod melyik epizódnál mi volt.

lemaradt

Can you get e-mail on submarines?

With today's technology, submarines can send and receive e-mail while in port and under limited conditions while at sea. The Navy is working to expand e-mail connectivity without compromising submarine stealth and security. On longer deployments, crew members receive limited communications known as "family grams" via the submarine's normal message traffic.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Megintcsak a faq

How do you get letters on submarines?

Letters and packages mailed to submarines while they are at sea are forwarded to the next port that they are scheduled to visit. The crew is always very excited when there is mail call during a deployment. (You can't receive home-made cookies via email.)

Janáj

Amugy a fél évet még ne temesd, ugyanis a navy oldalán a faq ban a köv. irják:

What do you eat?

Being a cook on a submarine is a very important and demanding job. The quality of food served has a great impact on crew morale. Imagine shopping for 120 men for six months and planning every meal! Submariners eat the same food as you would find at almost any table in an American home. .........

Valakinek nincsenek konkrét információi a török Leo 2 modernizációról, illetve annak ütemérõl?
Jeffjohnson
Sziasztok!

A "Trimmed camouflage"-nak van-e magyar megfelelõje?

Gyerekkoromban arrol almodoztam, milyen jo az amcsiknak, hogy egy rephordozon szolgalhatnak (vegso visszaszamlalas hatasa ugye) 😊
Lattam nemreg egy filmet a rephordozos eletrol. Nos 95% a kihajozas utani par napban csalodik. Beszelgettek emberekkel, akik mondtak, hogy eletuk legrosszabb dontese volt, hogy a haditengereszethez mentek.

Mindez egy varos meretu hajon!

Szerintem en semmilyen eszkozon nem szolgalnek szivesen 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

jhetedikj
A Jercho c. sorozatban amikor kezdõdik van, egy "Jericho" felirat és közben megy valami morze jele. Arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent az a morze jel? Van itt aki ért ehhez?

anno 1987

Gundark 1 1
Urak kis segítséget kérnék. Az egyik barátommal beszélgettünk és kiderült hogy a nagypapája Messzerekkel repült. De nem emlékszik a részletekre. Mihóky Károlynak hívták, amerikai fogságba esett a háború végén. A neten nem találok semmit. Esetleg ha hallottatok róla adnátok valami infót? Köszönöm!
[NST]Cifu
Az elsõ opcióra én is gondoltam. Ez mennyire sûrûn adott? Mivel nem tudtam róla semmit, ezért 0-nak vettem. 😊

Feladat és körülményfüggõ. Azért a modern tengók (még a nukleráis meghajtásúak is) fel-felmerülnek legalább heti rendszerességgel.

A 90'-es évektõl bevezették a karabélyokon az áramot. :-)
Optikai irányzék, anpaq, stb. Kis túlzással szívesebben harcolnak már este mint nappal.
[NST]Cifu
A második világháborúban, 1943-ban az U-196 csinált egy 225 napos járõrözést. Egy IXD2 típusú tengó volt, és többször utánpótlást vett fel a tengeren. Nos, egy 2.Vh-s tengó és egy mai tengó között azért az élet és munkafeltételek között ég és föld a különbség... 😉

Molnibalage
Az elsõ opcióra én is gondoltam. Ez mennyire sûrûn adott? Mivel nem tudtam róla semmit, ezért 0-nak vettem. 😊

Az ejés ugrás az egy pillanat a tengó szolgálathoz képest. Ahhoz "csak bátorság" kell. Egy tengóra beköltözni nem egy olyan nagy dráma. A gondok pár nap / hét után kezdõdnek...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Azért az antarktiszi melót nem gyengén fizetik. Kb olyan mint a rákhalászat, lutri meló, de ha bejön jövõ évig elvagy vele, mindezt nulla képzettséggel.
A tengón kb egy dolog jobb a felszíni vasaknál, hoyg csönd van. :-)
[NST]Cifu
De pl. 5.56 NATO lövedék wiki szerint 1963-ban lett rendszeresitve. :S

A 30-06-os illetve a 7.62x54R lõszer pedig 100 éves. Mégis mindkettõ használatban van a mai napig, elõbbi a vadászoknál itthon is roppant népszerû, utóbbi pedig a PK géppuska család miatt még jó ideig biztos jövõvel rendelkezik...

Egyébként keres rá a G11-re és a hüvely nélküli lõszerre, illetve az un. "teleszkópikus lõszerekre". Itt a topicban is sokszor elõkerültek, csakhát a topickeresõ hol jobban, hol rosszabbul muzsikál. 😞

[NST]Cifu
Nincs levelezés, nincs kommunikáció.

Régen valóban így volt, de már kb. egy évtizede a nyugati tengókon mûholdas kommunikáció van. Erre két opció van.

1.: A tengó felemelkedik periszkóp mélységbe és kibocsát egy antennát. Az e-mailek le- és feltöltése pár perc alatt megvan, és mehet vissza a mélybe.
2.: Egy hosszú (optikai) kábelen felbocsát egy bóját, amely ugyanezt el tudja játszani, viszont a tengó akár 100 méter mélyen, a bójától akár egy km-re is lehet...

Csodálom, hogy találnak tengóra legénység.

Mennyivel kevésbé nyomasztó egy antarktiszi téli mûszak? Nem sokkal...

Mert nálam nincs az az összeg, amiért bevállalnám az önkéntes számûzetést. Mert ez lényegében az...

Valaki ki nem ugorna egy repülõgépbõl ejtõernyõvel, van, aki sportszerûen ûzi ugyanezt, és mindennél jobban élvezi. Nem vagyunk egyformák.

Ott lehet a pont, a navy site-ján is azt irják, szokásos körülmények között 90 napi kaja lehet rajta......de éppen ez nem azt jelenti hogy nem tudják feltölteni, ha akarják.amugy összezárva szûk helyen ez is rengeteg idõ.

Na megtaláltam a tengeralattjáros cikkeket, késöbb elolvasom öket. 😄

És a kézi löfegyvereknél történt valami nagyobb ujdonság a II. világháboru ota? Persze már alap az automata gépkarabély, gránátvetö, optikák... stb. De pl. 5.56 NATO lövedék wiki szerint 1963-ban lett rendszeresitve. :S

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Ha a jugoszláviai szereplésre vagy kíváncsi, akkor:
Horváth Csaba - Lengyel Ferenc: Délvidéki hadmûvelet

TG

karosszéktábornok.blog.hu

V43 1105
Danke !

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Ungváry Krisztián: A magyar honvédség a második világháborúban
Dombrády Lóránd: A MAgyar királyi Honvédség 1919-1945

Gyors-hadtest
Érdemes még rákeresned a Kárpát-csoport szóra is, mivel a Gyors-hadtest ennek a része volt.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

V43 1105
Fegyver, ruházat, eredmények érdekelnének.

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

V43 1105
Valaki nem tudna bármi nemû infóval szolgálni a Magyar Hadseregben 1940-ben harcolt Gyorshadtestrõl ? 😞

Molnibalage
Nem tudom. Én jellemzõen 3 hónappal találkozom. Ez is kínkeserves, mert a friss zöldség, tej, tojás és gyümölcs hamar elfogy. Marad a tejpor, tojáspor.

A tengó szerintem ma is messze a legnyomasztóbb szolgálati hely. 0 természetesség - se eget se tengert sem látsz - ezen felül még a kaja is sanszosan rosszabb, mint odafent. Nincs levelezés, nincs kommunikáció. Csodálom, hogy találnak tengóra legénység. Vagy annyira jól fizetik õket? Mert nálam nincs az az összeg, amiért bevállalnám az önkéntes számûzetést. Mert ez lényegében az...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szvsz ez max a régi dizel tengóknál volt a 2. VH-ban. Ott hamar elfogyott a villany a víz alatt. DE most már a dizel/elektromosok is levegõ függetlenek.

Keres utána itt az SG-n a cikkek közt, Cifu írt egy hosszabb cik (sorozatot) a tengókról. :-)
Akkor a fél év az a hideg háboró volt, vagy teljesen hülyeség amit írtam?
Molnibalage
~3 hónap.

Szoval a vizet sótalanítják, oxigénel kapcsolatban meg olyasmit olvastam hogy a vizben oldott o2-t használja. :S Csak az amcsi (tudom nem dokumentum filmek) filmekben mindig az van hogy fel mennek levegöért. 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Vizet és levegõt korlátlan mennyiségben tudnak elõállítani. A szûk keresztmetszet a kaja meg hogy mikor tekerednek be az emberek. Nekem fél éves utak rémlenek az amiknál, utána fél év pihi (értsd nem tengón vannak).
Mert bluie/gold állomány van. Ha butaságot írtam, a többek majd javítják.
Sziasztok, azt meg kérdezhetem hogy egy mai tenger alatt járo kb mennyi ideig tud "járörözni",vagy a viz alatt lenni? Azt olvastam hogy a reaktor több évtizedre elegendö benya van, de hogy mennyi kaja van a fedélzeten, és mennyi o2 arrol nem találtam semit. 😞

[NST]Cifu
Miért kell egy rádióelektronikai zavaró gépbe lézeres célmegjelölõ? A szovjetek, de még az amerikaiak is sokszor teher vagy bombázógépekbe szerelik/szerelték az cuccost. An-12PP, Il-76PP, Tu-22PP hogy csak pár példát említsek. Eredetileg az USAF is olyan BUFF-okat akart, amelyek zavarókkal vannak megpakolva, aztán ha jól tudom a vén fatökû B-52-es helyett nekik is maradt az EA-18G Growler...

Ide a jövõbe egy pilóta nélküli óriásgép kell, mint a Global/Euro Hawk...

Molnibalage
Mert ezt nem nulláról kell fejleszteni. A Szu-24 gépek nem rendelkeznek a "végtelen élettartam" nevezetû tetszetõs képességgel...

Mivel Szu-30 gépek kifutnak, a Szu-35 nem képes leváltani minden egyedül, ezért marad ez. A Szu-34 hatótávolsága üti bármelyik Szu-27 utódplatformét és több dolog intengrával van rá, ami nincs a másikba. Pl. tudtommal beépített lézeres célmegjelölõvel bír...

hooah
Múltkor erre céloztam, nem értem minek erõltetik ezt a Szuhojt? Inkább valami elõremutatóbbat kéne fejleszteni.

[NST]Cifu
Szvsz ilyen intervallumban már inkább a pilóta nélküli gépeké lesz a stafétabot...

Molnibalage
Hosszútávon (+10-20 év) nemigen marad választásuk...

[NST]Cifu
Ha leváltja. A 48-as oldalszámú gép a Szuhoj tulajdona, nem a légierõé. Szóval ha a légierõ gépein is lefotóznak egy ilyen podot, akkor lehet gyanakodni. Addig maradnak a 24-esek.

Molnibalage
Tehát stand off jammer feladatkörben ezzel váltja le a Szu-24 erre specializált változatát? (Ha van még abból egyáltalán...)

hooah
A szárnyvégeken SAP-518 önvédelmi jammer, a törzs alatt SAP-14 ami minden bizonnyal nagyobb teljesítményû és feladatkörét tekinthetõen a ALQ-99-el egyezik meg.

Molnibalage
Annál kicsit több valószínáleg. Ez szerintem ELINT pod lehet, a jenki HTS pod megfelelõje.

Na ez meg mi? 😊

http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Sukhoi-Su-34-(Su-32FN)/1590575/L/

Jammer pod, annyit látok . . .
Molnibalage
És szerinted olyan marha drága lenne ezeket megerõsíteni, ha végre lenne saját heli, amit nem aranyáron mér az osztrák sógór...? Szerinted melyi ka drágább? Megerõsíteni pár leszállót vagy még +20-25 évre bérelni helit...?

A világ számtalan országában civil UH-1 ment...

"Pedig baromi egyszerû, a mentõhelikopterek a kórházak tetején lévõ helikopterleszállókon landolnak, amik fix súlyra vannak méretezve, és sztenderd súlyhatárnál nehezebb a Huey."

Erre mondtam, szvsz nem. Mert Cifu i azt írta, hogy nem tudom hol a tûzoltók világították valamelyik salakos leszállót a helinek a kórház mellett és az a 2-3 kép amit láttam, ott szintén földre szálltak.
Kb csak az AEK-et ismerem, de az meg az egyik legújabb épület lehet az országban.

Tudom, hogy most nem repülnek este, erre írtam, hogy ha a mostani kisméretû helik lennének NV képesek, akkor sem hiszem, hogy mernének szûk helyre szálldogálni vele este.
Akkor jól tippeltem.
repvez
Az AEK az be lett repülve már mi-8-assal nappal, ugyhogy az biztos elbirja , a MI8/17-esnél meg nem nehezebb a Huey, igy még bõvülhet is azon korházak köre amire rászálhat.

Az másik dolog hogy az iszapnál azért mentek budaörsre, mert az igaz hogy N-es géppel voltak ami az éjjellátos repülésre használnak, de az AEK sem éjszaka sem NVG-vel nem lett berepülve igy nem élesbe akarták kiprobálni és nem akartak kockáztatni egy esetleges balesetet vagy késedelmet a segitségnyujtáshoz.

Az OMSZ oldalán a cikkek elég régiek lehetnek, mert Pápán nincs bázisuk már.
Nem éppen kitaposott út. Ez az ûrsikló leszálásának a vonala, ugyanis a végsõ megközelítésben egy spirális pályán ereszkednek vele. Ha meg nem az, akkor meg nagyon hasonlít 😊 Persze hogy miért jó, hogy bele van karcolva a homokba, azt már nem tudom. Bentrõl úgysem látod, az egyik MFD-n van kirajzolva a pályagörbe. Lehet, hogy gyakorláshoz, repülõknek. Mert nem hiszem, hogy élesben elõször a siklóval probáltak leszállni, gondolom valami T-38, vagy hasonlóval alapgázon, hogy "lássuk, mit tudsz fiam"
Pedig baromi egyszerû, a mentõhelikopterek a kórházak tetején lévõ helikopterleszállókon landolnak, amik fix súlyra vannak méretezve, és sztenderd súlyhatárnál nehezebb a Huey.

" mentõ helik is többnyire földre szállnak a kórházsknál, nem?"

Vidéken esetleg. Egy budapesti kórháznál általában a legközelebbi beépítetlen, fa és akadálymentes nyílt terület a városon kívül van. 😄

"Amúgy meg éjszaka megnézem mikor akarnának leszállni egy udvarra. :-)"

Jelenleg nem repülnek a magyar mentõhelikopterek északa.