95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Igen, csereprogam keretében.
  • JanáJ
    Köszi!

@Rue: nem a technikai megoldást nem vágom, hanem nem tudom ezt hogy papírozzák, hogy pl egy magyar felségjelű, közös tulajdonú gépet egy holland tankolja. Bár lehet hogy a repórák mellett az átadott keró már nem olyan jelentős összeg. Meg nem gondoltam, hogy a tankernek is fent kell tartani a képességét.

@Molni: Angol f-22 pilóta miért? Ez olyan mint a francia - ami hordozós kereszt képzés?
  • repvez
    Sőt nekünk sincs Hawk kiképzőgépünk mégis van pár oktató pilótánk kint az NFTC-n
  • Molnibalage
    Ahogy van angol F-22 pilóta is.
  • repvez
    Persze nem is vitáztam csak leirtam .ÉS minden megoldható csak az nem mindegy, hogy mennyi időben és költségbe telik.
  • repvez
    Attól, hogy valamelyik ország nem rendelkezik a géppel, még nem jelenti azt hogy nem lehet kiképezni a pilótáját rá.
    Történetesen van Magyar pilóta is.
    A hivatalos oldalukon a cikkben itt épp egy Bulgár volt a pk.

A tankereknek is kell a gyakorlás , igy van, hogy csak azért repülnek, hogy tankoljanak a levegőben.
  • Rue East
    Értelmetlen erről vitázni, mert van légitankolás. De ha nem lenne, akkor is megoldanák, én nem látom semmi különösebb (értsd, leküzdhetetlen) akadályát. A magyar Ancsák is voltak Afganisztánban, nem?
  • JanáJ
    A wiki 4000+-os hatótávot ír, de nem írja milyen teher mellett. Gondolom mostanában főleg Afgánba röpködnek.
    Az ok, hogy technikailag képesek rá, de hogy oldhatják meg. A két szemünkért tuti nem emel tankert mondjuk török o, vagy francia o.
    Biztos hogy nem csak amik repülik? Mert senki másnak nincs C-17-e a SAC tagok közül. Nekem nem tűnik logikusnak, hogy pl: a finnek kiképezzenek valakit egy magyar felségjelű gépre. Ettől még lehet igazad.
  • repvez
    Katonai gépről beszélünk katonai szállitmánnyal. nem szállhat le és át minden féle országban ,ez nem polgári utasszállitó, ha megnézed a térképet ha romániát elhagyja kelet felé arra nagyon nem talál NATO baráti országot
  • Rue East
    Vagy közbeeső?
  • Rue East
    Közbenső leszállással és tankolással, mint például az An-124-esek.
  • repvez
    12-nemzet repüli őket ,nem amcsi és nem is mindig egységes nemzetből valók, és mivel már elérték a bevethetőségi képességet , ezért természetes, hogy nemcsak a képesség adott hanem a begyakorlás és a végrehajtás is már kézségszinten megy nekik.
    HA nem tudnának levegőben utántankolni, akkor a nagy távolságú szállitások hogy oldanák meg?
  • JanáJ
    A pápai Globemastereket vajon töltögetik levegőben? Ha jól tudom amcsi legénység repüli őket, szóval a képesség adott lehet. Amit nem tudok, hogy NATO-n belül ez hogy megy.
  • Ulvar
    1 órás összefoglaló az elmúlt 1 hónapban történt harci és politikai eseményekről (RT szemszögből, tehát nagyrészt orosz szimpatizánsok szemszögéből).

• SZUsszan
    Igazad va... Wait! It's a trap! Majdnem behúztál a csőbe! =)
  • flashpointer2
    hopsz, azt hittem ez a humiari topic :>
  • flashpointer2
    vicces macskák
  • modellmaker
    De hát akkor mi cálja van az internetes fórumoknak?
  • JanáJ
    Na, relax. Nyugodjatok meg, nem kell meggyőzni a másikat az igazunkról. ;-)
  • millerius
    És hozzátéve még az előzőhöz, az F-18 az kéthajtóműves, tehát akkor itt elveszítette az egyiket?? :-)
  • Molnibalage
    Ennyire rossz a látásod? :)

A két gép a legkisebb mértékben sem hasonlít egymásra, legyen bármilyen irányból a rálátás. Se a szárnyforma, se a beölők helye és mérete, a vezérsíkok se, stb.
  • BRAT
    A hasa alapján erre azt mondtam volna, hogy F18-as...
  • MitsuMishi
    Tankbiatlon bocs elrontottam a linkelést...
  • MitsuMishi
    Hellósztok!

Gondolom hallottatok már az Aviadartsról, ami egy verseny a harcirepülők között Oroszországban. Ennek van egy tankos verziója, a tankbiatlon. Most fogják megrendezni zsinórban másodjára július 26-tól, és 13 ország küld versenyzőket rá, hogy összemérjék tudásukat. Itt van egy kis videó a múltkori versenyről, szerintem eléggé érdekes: http://russia.tv/video/show/brand_id/47023/episode_id/662283/video_id/662283 Az első eseményen mindenki egy modernizált T-72-est használt, de azt írják hogy ezen a VB-n az országok a saját tankjaikat hozzák el.
    Vélemény?
  • SZUsszan
    Akkor lehet haladni tovább a sorok között.
  • Zenty
    Régen elemezve volt a "szlovák" haderő. Akkor azt mondtam valszeg csak papíron van haditechnikajuk mint a szomszédok többségének. Akkor leleszólt egy-két ember, akik túlbecsülik mindig a "szomszédokat". De a lényeg igazam volt, a szlovák haderő a magyarnál is pocsékabb és az is igaznak bizonyult, hogy a szomszédoknak csak a szája nagy és a marketingjük, hogy elhazudják miből mennyi van és mi aktív. a siralmas tòt haderő
  • Molnibalage
    Ehhez nem kell semmiféle engedély, inkább csak tiltani lehet. Ez a reptér szélén levő útnál van tudtommal. Közeterület... Ez ez "mindenki a saját felelősségére" kategória. Egyébként meg embert nem találhat el a gép normál üzem közeben, mert akkor régen beleakadna a gázsugár terelőbe...
  • Wampa reloaded
    Kezdesz unalmas lenni.

• Wampa reloaded
    Ezt hogy engedélyezték a brittek ?
    Leesett a pofám, azt hittem ilyet csak francia katonai reptereken meg ruszki/ukrán etc. repnapokon látni.
  • SZUsszan
    Nem írtam tényeket, azt mondtam szerintem.

A Minigun elméleti tűzgyorsasága 3000-4000 lövés/perc. A videón kb. folyamatosan lőttek, vágásokkal. Akkor szerinted a darálópuska ellőtt 2000et, mert feltételezed egyszer sem táraztak újra? Van 4500-as lőszerkonténer is a minigunhoz. 3 percig tüzeltek, tegyük fel vágás szüneteiben újratárazva. 3x3000, csak a két minigun kiköpött 20K lőszert, + a 2x4 géppuska. Amik azért a 3 perc alatt dettó ki tudtak küldeni gond nélkül tárazással hasonló mennyiséget.

Ettől még igazad van, JanáJnak meg nem.
  • modellmaker
  • kiskorúbézoltán #64734
    Szerintem meg még mindig olyan dologról beszélsz amiről nem sok elképzelésed van. :)

De számoljunk. Nem keresem most vissza a videót, szóval írom miből indulok ki, ha te máshogy emlékszel akkor szólsz majd.

Volt két csónak, csónakonkét 1 darálóspuska az elején, meg 2-2 szaporapuska a két oldalán. A mozzanat nekem - nem szagértőnek - amolyan beleszaladtunk-odabaszunk-lelépünknek tűnt, újratöltésre nem emlékszem (nem is különösebben szokás ilyen esetben). Szóval amondó volnék a darálós elküldött 1000-t, de számoljunk 2000-rel, a szaporák meg egyenként 100-at, de számoljunk 200-zal (majd valaki sasszemű, akinek van kedve, visszanézi a dobozok méretét). Tehát csónakonként elment 10k, azaz összesen 20k géppuska lőszert lőttek el.

20k géppuska lőszer lótúró. Egy lövészzászlóalj egy lövészetén megy el ennyi, mire végigzongorázza csak az egyéni lőgyakorlatokat. Eleve van ugye kb 30 géppuskás akinek lőnie kell, ezekhez tartozik ugye legalább másik 30 mezei nyúl akinek másdbeosztása a géppukka, és ott van a 30 kupolanyuszi a BTR-hez. Lesz aki újratáblát is kap. Tehát összesen egy zászlóaljnál van majd 100 ember akinek ezért vagy azért lőnie kell.
    ehhez hozzáadódhat a szakalap végén az újoncok lövészete amikor lőnek minden gyalogsági fegyverrel vagy a nem lövész alegységek másodbeora való felkészítésének lövészetei.

Namost nem egy lövészzászlóalj van az országban ugye és azok nem évi egy lövészetre mennek ki.

No de nem is ez a lényeg számomra, hanem az, hogy azé' csak voltál te is olyan faszagyerek, hogy egy ami propvideóból is azt tudod kihozni, hogy bezzeg a magyar sereg milyen fos... Amúgy az, de ha már olyan hozzáértőnek szeretnél tűnni aki ezt meg tudja ítélni, legalább olyat mondj ami igaz. Hidd el van elég olyan oldala a seregnek amibe teljesen jogosan lehet belerúgni. A gyalogsági lőszer megléte (egy-egy nem-alapvető típus kivételével)pont nem ilyen.
  • Molnibalage

• Lacusch69
    Mint írtam, annál több volt (rajkötelék, meg ha mentél a "Kiváló katona" címért).
    A második időszak és a harmadik időszak is kiment lőni az újoncokkal. (Én nem mentem ki, nem akartam a csúzlit dzsuvázni)
    Azt is írtam, hogy én híradó voltam (R142 műszerész, majd rádiórelé ápk.), nekünk valójában nem is kellett volna több; nem harcoló, hanem harcbiztosító alegység voltunk.
  • SZUsszan
    Egyébként amióta itt fórumozol, amennyiszer hülyeséget írtál, melléfér az enyém is, ha már mosakszom, te már aquaman lehetnél mellettem.
  • SZUsszan
    Várom a bizonyítást, hogy a Honvédség egy év alatt mennyit éles lőszert lő el gyakorlásként. Szerintem a videón a srácok többet lőnek el.

Állítottam a 3 éles lőszeres mókát, lett belőle 6 és 9. Azta. Lényegében porig aláztam magamat. Hiszen 3x annyit is ellőttek a fiaink az utolsó sorozás után. Lehet, hogy hülyeséget állítottam? Nem hinném. A 3 ugyanannyi mint a 9. Semmi.
  • JanáJ
    Nem kövezett meg senki. Írtál egy hülyeséget, Kiskorú meg szóvá tette. Most meg mosakszol. De písz, nem a véred szívom.
  • SZUsszan
    2006 Jul 11
  • SZUsszan
    Na akkor rosszul emlékeztem, bocsánat. 3 helyett 6 és 9 közötti éles lőszert lőttek el többen is itt, meg egy marék kormolót.

Akkor mégse kövezzetek meg rambó írnokok. =)

A lézeres rendszer első próbáiról van némi belső anyagom, mert egy barátom részt vett a műszerek fejlesztésében

https://www.cubbyusercontent.com/pli/Film.wmv/_8db741ab680b436983812bd32397b52c
  • Vogel
    Spórolásról annyit, hogy az én végzett évfolyamom volt az, akik már csak B jogsit kaptak, C-t meg kb 20%. Sajna én is kimaradtam :(