95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Zoli007
    Baszki én, mint laikus, nem tudom elképzelni, hogy "pár" cserkészt ne tudjon lenyomni egy ország hadserege.
  • flashpointer2
    Nem félnek így felvállalni az arcukat, hogy majd a titkosszolgálat előbb utóbb megtalálja őket?
  • Master91
  • Lacusch69
    Ukrán konvoj a szakadárok Grad-támadása után.
    Nagyon erősen 18+ !!!, emiatt csak linket adok meg:
    LINK

• Nohab
    War Thunder topikból.
  • haxoror
    haha nekik e legjobb, szoktak lenni egyáltalán veszteségeik? kb a legbiztonságosabb hely egy mostani háborúban
  • qtab986
    Nem értettem meg. A leírásból se. Hogy működik ez a tréning rendszer?
  • ximix #64918
    Találtam egy ilyet, nem pont az amire gondoltál, de hátha érdekel ez is:)
    http://www.globalsecurity.org/military/library/policy/army/fm/7-7/Appl.htm
  • Armisael
    Azt megtudja valaki mondani, hogy az ukrán 72. 79. brigádok és az 56. brigád hogyan lett bekerítve? Ők őrizték a határt és nem mozdulhattak el onnan és ezért kerítették be őket, vagy előrenyomultak a határig és a lázadók elvágták őket?

Egyébként a 79 és 79-eseket már felmentetek nem? tegnap már az ukránok fő támadó erő 5 km-re voltak a határtáltól azon a szakaszon.
  • fonak
    Asszem táboroztak és telibe kapta őket egy Grad sortűz. Van a Gradhoz tankelhárító résztölteteket szétszóró robbanófej is, ha felülről kapja a tank ezeket, akkor simán lehet hogy megsemmisítő hatású.
  • Master91
    persze, szarkazmus volt
  • Boconadi
    En a helyedben örülnek, hogy nem ott kéne felnönöd
  • Master91
    bezzeg 5-6 évesen én csak légpuskával lövöldözhettem sörös üvegek kupakjára

ez Magyarország :(
  • qtab986
  • Freeda Krueger
    Van. Bradley és M113 változatokon biztosan.

• steweee
    nem szörnyülködni a kérdésemen, nem értek hozzá, és időm sincs a témávan behatóan foglalkozni önállóan.

kérdés, ezek a hírek mennyire helytállóak, és hol lehetne erről hiteles infókat olvasni ?

http://www.hidfo.net/2014/07/26/hullanak-fejek-deli-offenziva-osszeomlasanak-hatasai

http://www.hidfo.net/2014/07/27/kozvetetten-az-usa-elismerte-hogy-az-ukran-legvedelem-bunos

illetve a konfliktus krími kezdetekor volt egy olyan cikk, amiben azt taglalták, hogy egy usa hadihajót egy orosz vadászgép elektronikusan úgy megbénított, hogy nem tudta aktiválni az elhárító rendszereit, amíg az többször is - csapás nélkül - elhúzott felette. ezt követően egy romániai kikötőbe hajóztak vissza, és a legénység többsége az események miatt dezertált. ez mennyire lehet valós ?
  • z0ty4
    Ships Cruise In Formation RIMPAC 2014

megy a bandázás :)
  • z0ty4
    tisztára mint a "Highway of Death"
  • Molnibalage
    Lenne egy buta kérdésem. Van a szovjet vagy nyugati APC/IFV kategórájú járműveken vontatmány csatolását lehetővé tevő eszköz?
  • kamionosjoe
    Eleg komoly fegyvereik lehetnek ezeknek szakadaroknak, ha ezt az ukran egyseget igy szetlottek:

(forras: htka)
  • Jeffjohnson
    Köszönöm a segítséget!
  • ximix #64905

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeffjohnson

Lőfegyvereknél a mutatóujj helyes tartása az esetleges balesetek elkerülése végett.
    http://davidseah.com/pub/downloads/ShootingGuide-SG01-Safety.pdf
    Az elnevezés hasonló lehet Amerikában mint pl: nálunk az "Ohm törvénye" vagy a "Jobbra tarts" amiről mindenki tudja mire gondolunk.
    A "ravasz fegyelem" a lőfegyverek biztonságos használatánál egy bekezdés, mondjunk a neve kb Mutatóujj helyes tartása, pozíciója... passz

• Jeffjohnson
    A "trigger discipline" -nek van magyar fordítása? Elvileg ez lenne az, ahogy elővigyázatosan ráteszed az ujjad a lőfegyver ravaszára vagy a felé.
  • qtab986
  • JanáJ
    Elkalandoztunk. Az általad írtakra a bőrnyakúak válasza az IAR. A Minimi nem erre van. Mint ahogy a lőszeres hátizsák sem. Meglepődnék, ha ez elterjedne.
  • Molnibalage
    F-14 fanoknak.
    http://foxtrotalpha.jalopnik.com/an-elite-f-14-airman-explains-why-the-tomcat-was-so-imp-1610043625
  • ximix #64899
  • ximix #64898
    Nem mindig akarat kérdése :) a szitu azt hozza akkor vállból kell puttyogtatni egy épület sarka mellöl akkor nem hiányzik az a +x Kg.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ép sasszéztok át egy bevásárló centrum parkolóján a szakasszal a kitűzött cél felé amikor kb. 200méterről egy ház 5. emeletéről elkezdenek rátok lőni, a csapatod gyors lelapul betonvirágládák mögé te meghúzódsz a bevásárlókocsi tárolója mögé.
    Megvan honnan lőnek és fedező tüzet kell adnod míg jobb fedezékbe vonulnak a bajtársak.
    Hasalni nem a legjobb, mert magasan van a célpont, féltérd pozícióból vállhoz tartott fegyverrel rövid sorozatokkal lövöd a célt és kikel bírnod addig amíg mindenki biztonságba nem ér és nem árt ha célt el is találod nem csak arra felé lősz.
    Ilyenkor jó ez a tatyi , ha kifogy és van segítség akkor viszonylag gyorsan újra tölthető ha neked kell akkor már macerásabb.
    Videót lehet találni állva lövésről, de harci körülmények nem ugyanazok, kánikulában, pár kilométerrel a lábadban minden mínusz kilónak örülsz főleg ha nem kézben kell tartani.
  • JanáJ
    Egy Minimi 7+ kg. Nem akarsz állva lőni vele. Már csak azért is, mert szerintem, ha rádlőnek, akkor elöbb fedezéket keresel, utána megkeresed ki lő, majd viszonzod. Az első pont szvsz 90%-ban abból áll, hogy lehasalsz. PKM-el nem fogsz értelmesen célzott lövést leadni, hacsak nem T100-as vagy. Azért nem látom értelmét, mert csak a heveder csere idejét takarítod meg. Ezért van asszem 2 db rajonként, meg egy M240. Ez max akkor életképes szerintem, ha gépesített lövész, mert erre max egy ívózsákot teszel. Cserecső hátizsák is van, mert még a 200-as hevedernél is tanítják a rövid sorozatokat, hogy ne olvadjon el a cső. :-)
  • repvez
    Sztem mindenképp egy jó ötletnek tartom.Meg lehet spórolni a tárazás idejét, plusz a rakaszok súlya sem elhanagolható, a hátizsák meg amugy is rajta lenne és csak az egyik rekeszt foglalja el a lőszer a többibe még bármit pakolhat.
    A fegyver súlya is könnyebb lett igy , a rászerelt optikával még mindig könnyebb a célzás állva is mint egy PKM-el nyilt irányzékkal.

Egyedü lami gondot okozhat az, hogy igy össze van kötve a fegyverével és nem tudja letenni olyan könnyen és a hevered lehet akadályozza a mozgásban,de az annyira nem vészesen .

A kérdés ha elfogy az 500 sculó akkor hogy töltik ujra? Táskát cserélnek vagy csak beletömnek uj adagot,esetleg csak a rekesz részt lecipzározzák a táska részéről? Meg egy pót csövet is tehetnének mellé,mert igy egy hosszabb sorozat már lehet indokolná.
  • Sith
    Életbe nem lőttem 249 el és társaival de ha kicsit is hasonlít a keleti kollégákhoz akkor szerintem nem sokkal leszel pontosabb mert könnyebb a fegyvered (bár szerintem néha még jól is jöhet hogy húzza valami lefelé, persze nem a járőr unalmasabb óráiban)
    Mondjuk az állva tüzelést is meghagynám másnak.
    Viszont az tagadhatatlan hogy a rakasz csere idejét meg lehet spórolni vele.
  • ximix #64894
    Szerintem adott feladatra vannak eme cumók fejlesztve, általában a katona eligazítás után összebarkácsolja a fegyót ami szerinte a feladathoz a legideálisabb pl ezt járőrözés közben tudom elképzelni, amikor egy szakasz sétafikál a poros Iraki utcákon (vagy bárhol) és akcióba keverednek .
    Amíg a csapatod fedezéket keres te állva is tudsz tüzelni pontosabban mint a 200-as rekesszel, mert nem a kezed húzza ,nem fárad el olyan gyorsan a karod .
    Fekve inkább hátrány, védelmi feladatoknál is a 200 rekeszt hamarább cseréled.
  • jonika1buzi
    sziasztok joni vagyok a moderátor,tervezem az új sg designeót
  • repvez
    Egyébként mi ebben az ujdonság a Predator első részében a "nagypapa" már ilyen elrendezésben volt,csak ott a minigunnal.
  • jonika1buzi
    sziasztok jonni vagyok a moderátor
    ezt a profilképet szeretném beilleszteni a fejlécemb csak nem tudom mert szétbasztasztam a forumot az új disegnommal
    segíííííítsetekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

• davidbog
    Az új D-30 (2A18 GRAU indexű) löveg HE-Frag lövedéke az OF-462 ugyanaz mint a D-25T/A19 lövegé.
  • JanáJ
    Jól értem, hogy tudnak vele lőni, mert a D-30-as lőszere (?) jó bele?
  • JanáJ
    Ennek így mi értelme? ez a hátizsák sokkal macerábbnak tűnik mint 5 db 100-as vagy 3 db 200-as heveder.
  • mijki
    Annyit hallottam róla, hogy még hetekkel ezelőtt legázoltak vele két BTR-t meg még valamit, miközben a ukrán gárdistákat géppuskázta, ezért megkapta a "Donbasz(vagy Donyeck nem tudom biztosan) hőse" címet.
  • qtab986