Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lol...a Lock On- ban meg tudtam háborodni, ennek a ribancnak a hangjától 😊

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

предельный угол атаки = kritikus állásszög

/A gugli fordító a barátod, valamint némi egykori orosz nyelvismeret nem hátrányos/

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Ebben a videóban 0:40 után is hallható nõi hang mit mondhat szerinted? Minden tûzkiváltás után elhangzik, gondolom valami automatikus üzenet, kíváncsi lennék mit jelent, de sajna nem tudok oroszul<#shakehead>.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

qtab986
Annyit nem, hogy egy mondatot is lefordítsak. Csak néhány szót.

hehe64
Hidd el.
Nevezéktõl függetlenül 100%-ban amerikai tulajdonú és üzemeltetésû volt a bázis. Területen kívüli státusszal. A nemzetközi erõk a lábukat sem tehették be oda, mint ahogy a magyarok sem.

(Egyébként nagyjából te vagy az egyetlen eddig itt akire haditechnikai/katonai témában érdemes "reagálni".)

Ha nem is látod a világot, attól még ott van!

[NST]Cifu
Nem mûködött Taszáron NATO bázis.
IFOR, illetve SFOR "fedõnév" alatt, teljesen amerikai tulajdonú/üzemeltetésû logisztikai/légibázis igen.

Jajj. Az IFOR és az SFOR ugyebár NATO vezetésû békefenntartó erõket jelent, teszed hozzá egybõl. De akkor nem NATO bázis? Hogy a manóba már? Még az EUCOM honlapján is úgy emlékeznek meg a 2004-es Taszári kivonulásról, mint az "...NATO's first military base in former Warsaw Pact territory...".

1999 március 12.-étõl pedig Magyarország NATO tagország, szóval minden magyar légibázisa NATO légibázis lett. Tagadni, hogy sose mûködött, mint NATO bázis, nos, elég érdekes kijelentés.

A konkrét kérdésre (miszerint NATO gépeket üzemeltettek) jogos a javítás, de akkor rendesen. 1995 decemberétõl logisztikai bázis mûködött Taszáron (ill. RQ-1-esek repültek innen a CIA utasítására), tehát valóban üzemeltettek NATO gépeket onnan.

De látom megint elemedben vagy, csak miattam vagy itt? Másra ugyanis nem reagálsz, csak rám. A topicban mindenki szívesen látott vendég, aki érdemben kíván a témáról diskurálni. A trollokat viszont messzi földre számûzzük, úgyhogy ezt tartsd légyszíves észben...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

hehe64
"Az 1998-99-es Koszovói polgárháború és a Jugoszláv légiháború idején mûködött Taszáron NATO bázis katonai céllal."

Nem mûködött Taszáron NATO bázis.

IFOR, illetve SFOR "fedõnév" alatt, teljesen amerikai tulajdonú/üzemeltetésû logisztikai/légibázis igen.
Itt történt többek között az amerikaiak által Irakban alkalmazott "segéderõk" kiképzése is.

Ha nem is látod a világot, attól még ott van!

[NST]Cifu
Magyarország vállalt ilyen szerepet abban a háborúban?

Kötelessége volt, ENSZ 713-as határozata, illetve NATO felkérés által.

Természetesen magától értetõdõ, hogy ilyen rendszereket, a saját országunkba nem engedhetünk be, de volt valamilyen szintû megerõsítés a határátkelõ helyeken, hogy jobban figyeljenek az ilyen szállítmányokra?

Egy Sz-300-as rendszer nem olyan, amit berakhatsz a csomagtartóba, és átcsempészed az országon. Szóval nehéz és politikailag is macerás úgy intézni, hogy az adott ország ne tudjon róla, és ne egyezzen bele a szállításba.

Magyarország mennyire vállalt szerepet a Balkán háborúban, azon kívül, hogy Taszárról üzemeltek a NATO gépek?

A balkáni háború alatt mit értesz? Az 1991-1995-ös Jugoszláv polgárháborúban a szerepvállalás a létezõ legminimálisabb volt, és nem üzemeltek NATO gépek az országból. Az 1998-99-es Koszovói polgárháború és a Jugoszláv légiháború idején mûködött Taszáron NATO bázis katonai céllal.

[NST]Cifu
Hihetõnek hihetõ. Csak éppen ez is soktényezõs egyenlet. Elõször is milyen körülmények között. Ha az orosz tengó áll / lebeg vagy a tengerfenékre van fektetve, és a másik mozog (magyarul az orosz tengó "lesben áll") akkor értelemszerûen helyzeti elõnye van.

A másik kérdés, hogy mit takar a "NATO tengó" kifejezés. Törökországban 1999-ben még ex-amerikai Guppy II/III és Tench osztályú SSK-k is voltak rendszerben, amelyek ekkor már ~40 évesek voltak.

Törökország és Görögország viszont ekkoriban már inkább német Type 206, 209 és 209/1200 osztályú tengókkal bírt, az elõbbi szintén kissé elavult kategória, de a két utóbbi azért már durvább szintû SSK, tehát nem tenném a kezem a tûzbe, hogy esetükben is olyan elõnyben lettek volt az oroszok.

Ha amerikai SSN-ekrõl van szó, akkor a korai Los Angeles osztály egységeinél hihetõ, ha a 688i alosztályról, akkor nem kizárt, de már inkább rezeg a léc.

Tengeralattjáró tervezés terén a szovjetek nem voltak rosszak, az 1970-es és 80-as években igen kiemelkedõ minõségû tengókat bocsátottak vízre, nyoma sem volt már annak a technikai lemaradásnak, és kétségbeesett felzárkózási igyekvésnek, ami az 1950-es és 60-as években jellemzõ volt. Az Oscar II. osztály pedig az 1980-as évek egyik kiemelkedõ típusa, sõt a Kurszk pedig már 1990-es évek (1994-ben bocsátották vízre). Szóval maga, hogy a Kurszk 1999-ben ütõképes és viszonylag csendes tengeralattjáró volt, hihetõ.

"bár amúgy a ruszkiknál minden ilyesmit a hadiipari cégek gyártottak melléktevékenységként, fényképezõgépet, hûtõt, tévét, mosógépet, metrókocsit stb"
Attól függ, honnan nézzük. A SzU -ban elvileg nem voltak tankgyárak sem, csak mozdony, vagon és traktorgyárak. Hogy általában páncélosok gördültek le náluk a futószalagról, az más dolog. <#taps>
Molnibalage
Ez megint igazságtalan, mert egy idõra gyak befagyott a gépen a komoly munka. A gép körüli komoly mozgolódás a 2000-es évek elejétõl volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Boconadi
Magyarország vállalt ilyen szerepet abban a háborúban? Természetesen magától értetõdõ, hogy ilyen rendszereket, a saját országunkba nem engedhetünk be, de volt valamilyen szintû megerõsítés a határátkelõ helyeken, hogy jobban figyeljenek az ilyen szállítmányokra?

Magyarország mennyire vállalt szerepet a Balkán háborúban, azon kívül, hogy Taszárról üzemeltek a NATO gépek? Kaptunk ezért valamit, vagy csak egyszerûen minden restutíció nélkül eleget tettünk a NATO kérésének? Magyarországnak volt valami feladata a saját légtér- és határvédelmén kívül? Ha emlékeim nem csalnak, nem történt semmilyen támogató repülés külföldi légtérben, csak a saját légterünkben történt 1-2 elfogás.
A Szu-34 pont jó példa arra amit írtam, annak a protója is kész volt már 91-ben (csak akkor még Szu-27IB volt a jelzése). Ehhez képest? Sokáig semmi pénzük nem volt új eszközök rendszeresítésére most már akad, de vagy még mindig nem elég, vagy ellopják stb.
Willenbrock
Most olvasok egy könyvet a Kurszk tengeralattjáróról.A kapitánya azt mondta,hogy az 1999-es Földközi-tengeri küldetése során többnyire elõbb észlelték a NATO tengókat,mint azok õket.Ez hihetõ lehet?

Lehet, mindenesetre a belinkelt "szuperszámítógép" a legújabb továbbfejlesztés része, ha jól értem (innen) 😊
Molnibalage
Ez sem igaz. Az Sz-300 n+1-dik inkarnációja az pont olyan durva továbbfejlesztés, mint a Patriot újabb változata a '80-as évekhez képest. A 2000-es évek vége óta a SZU utáni összeomláshoz képest az orosz fejlesztés magára talált. A probléma még mindig a mennyiség és a rendszeresítés sebessége. Lásd Szu-34 programot. Hivatalosan 2007 vége óta tarta a rendszeresítés és nézd meg, hogy hol tartanak...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mennyire érted az oroszt beszéd alapján?
--
Ha már Sz-300...az Sz-400 mekkora elõrelépést jelent az Sz-300-hoz képest?

Jó, ez jogos... 😊
Az elektronikáról meg annyit, hogy anno a 80-as években lehetett látni a BNV-n a szovjet szórakoztató elektronika büszkeségeit, hát eléggé le voltak maradva a nyugatihoz képest, nem is érdekeltek senkit 😊 (jó nem katonai cuccokról beszélünk, bár amúgy a ruszkiknál minden ilyesmit a hadiipari cégek gyártottak melléktevékenységként, fényképezõgépet, hûtõt, tévét, mosógépet, metrókocsit stb. - egy részük nem is volt rossz minõségû éppen ezért, max. elavult, az orosz termék vagy meglepõen jó minõségû és tartós volt (nem spórolták ki belõle az "anyagot") vagy nagyon szutyok - utóbbiakat gyártották a "tisztán civil" gyárak) Bár igyekeztek, másoltak szorgalmasan pl. nekem is volt anno elektronika "márkájú" tudományos kalkulátorom, valami japán modell koppintása volt állítólag a "proci" benne, aminek a hibái is pontosan ugyanazok voltak, mint az eredetinek a fáma szerint, bár ki tudja.
Mindenesetre megfelelõ agyak voltak az oroszoknál akkor, gondolom a legjobbak katonai területen dolgoztak, azóta meg ott sem így van már. Kivándoroltak vagy jobban fizetõ polgári foglalkozást választottak. Pénz sincs annyi már mint régen a katonai cuccokra, látszik is, mert '91 óta az orosz hadiipar gyakorlatilag alig állt elõ újdonsággal, minden a régi cuccok barkácsolása, vagy olyasmi, amit eredetileg 25 éve kezdtek el, csak félbeszakadt, meglátjuk mi lesz a PAK-FA-ból pl. Mindenesetre ma már a kínai anyagi lehetõségekkel sem versenyezhetnek.
Molnibalage
Statisztikailag nem mérvadó, ráadásul a célpontok is jóvvel könnyebbek voltak. Az arab pilóták átlagszínvonala alacsonyabb volt, aktív/passzív zavarás nuku... Ezzel szemben a vietnámi légvédelem és '82-ben a szírek a világ krémjéval néztek farkasszemet...

Nincs adatom így fejbõl de igaz, néhány indításból értek el jobb arányt, illetve a franciák is használták sikerrel Líbiai gépek ellen Csádban (Iránról meg nem tudni nyilván megbízható adatot, de mivel ilyeneket vettek többek között "feketén" az USA-tól, biztos használhatónak ítélték).

Ami a szerbek felé ment akkor az nem lehetett Sz-300 szerintem az túl nagy... "segélyszállítmány" volt, tartálykocsik meg teherautók abban aligha rejthették el a komplett rendszert.
Molnibalage
Van adatod? Soha semmiféle beszámolót nem találtam az izraeli alkalmazásról. Én alig néhány lelövést láttam az izraeli SAM-ek által, a légierõre alapoztak.

Sz-300 ment a szerbek felé, de késõn és megfogták a magyar határon emlékeim szerint Ukrajnánál. Még, ha oda is ért volt egy üteg nem sokat ért volna és kezelõszemélyzet sem lett volna hozzá, tehát az oroszoknak kellett volna üzemeltetni...

Igaz, igaz, bár a MIM-23 HAWK azért jobb megsemmisítési arányt produkált anno izraeli kezekben (meg szerintem irániban is), mint a ruszki komplexumok.
Persze ezt az ellentevékenység hiánya vagy megléte is befolyásolta nyilván.

"Nem, nem voltak"

Nem tudom, anno a Top gun egyik száma azt írta, hogy voltak a boszniai szerbeknél és megsemmisítették õket (még állítólagos célfotó is volt mellékelve), persze lehetett téves információ, azért írtak párszor hülyeséget. (Vagy akár az is lehet, hogy voltak, de nem voltak bevethetõ állapotban, hiányzott pár elem a rendszerbõl...) Amúgy az SZ-300 "agya" eredetileg valami '70-es évekbeli szovjet PDP-11 klón legalábbis valahol ilyet olvastam. 😊 A mostanit meg egy ilyen "apróság" vezérli: "Elbrus-90 Mikro SPARC architecture quad CPU system, with a 500 MHz clock and 500 MB of RAM" (mondjuk a Patriotot sem sokgigaherces többmagos procik vezérelték anno '91-ben az is biztos, hanem egy célszámítógép, ami azonban 24 bites, 6 mhz-es volt - a '80-as években ez komolynak számított (volt is valami, hogy a Patriot azért hibázott, mert a 24 bit kevés volt valami adat ábrázolásához, és ezért késve robbant a Scudok elfogásakor))
Molnibalage
Akkoriban a világon nem volt olyan légvédelmi rendszer - igazából ma sincs - ami önállóan képes lenne egymagában megállítani egy elszántan és számbeli fölényben levõ ellenségek, ezért elég igazságtalan a beszólás. Ezen felül gondolod, hogy a nyugati légvédelmi rendszerek jobbak lettek volna? A Bomarc pl. akkora hulladék volt, hogy ihaj. Cserébe meg jó drága...

A Linebacker II alatt egész jó aránnyal durrantották le a B-52-õt, csak éppen több tucat gép ellen összesen kb. tucatnyi üteg az indítási ablakot figyelembevéve nem sok gépet tud leszedni és mivel egy üteg = egy célcsatorna...

Az Sz-300 és utódia és a Patriot párhuzamos célleküzdési képesség azonban már egészen más tészta, ezeket túlterhelni már elég nehéz és drága mulatság. Azonban önmagában, ha csak SAM van, akkor alacsony repüléssel a HMZ-jük úgy legdegradálható még tökéletesen sík terepen is, hogy ihaj. Ez meg elég ritka eset...

Az S-300 amúgy Boszniában ott volt orosz kezelõkkel a 90-es években, a NATO gépei szétszedték õket, még rakétát sem tudtak indítani.

Nem, nem voltak. Sz-300 élesben még nem mutatkozott be. Ellenben Líbiánál tévedésbõl volt, hogy valaki véletlenül és tévesen Sz-300-ként vitt fel az data linken egy "pop-up" fenyegetést. Mindenki zúgott kifele a körzetbõl biztos ami biztos alapon, hiszen minden kicsit is tájékozott ember tudja, hogy Líbiának nincs ilyen eszköze. Ez nem azt jelenti, hogy az n+1 Sz-300 változat a legyõzhetetlen csodafegyver, de a "külpoliktikai kalandozások" során bizony félig meddig "area denial" fegyverzet. Ha ez van, akkor egészen más dimenzióban mozog a fenyegetés. Mindenkinek. Igen, a jenkinek is.

Az S-300 amúgy Boszniában ott volt orosz kezelõkkel a 90-es években, a NATO gépei szétszedték õket, még rakétát sem tudtak indítani.
Hát ahhoz képest éles helyzetben elég gyengén teljesítettek. Arab-izraeli háborúkban egyszer voltak úgy-ahogy eredményesek, amikor 1973-ban a Kubok meglepték az izraelieket. Vietnámban sem tudták megakadályozni, hogy a B-52-esek bemenjenek Hanoi felé is (bár párat leszedtek azok közül, amelyeken nem volt zavaró).
Hiába, elektronikában sose voltak a topon, 20-30 évekkel voltak lemaradva mindig a nyugat mögött (átlagosan persze, egyes területeken egyes idõszakokban nem), akkor pedig hiába a kiváló fizikai paraméterekkel rendelkezõ rakéta stb.
Boconadi
Marha jó videók!

Azért valljuk be õszintén, hogy az orosz légvédelmi egységek, mindig is kategóriájának csúcsát képezték/képzik. El sem tudom képzelni, milyen tûzerõt jelenthet egy S300-as komplexum.

<#eljen>
qtab986
Szovjet/orosz légvédelem a kezdetektõl. Csöves és rakétás. (Orosz nyelven.)
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Á, ne gondold. Eddig is évtizedekig ment a huzavona, és ezután is sok évig fog még. Az egész csak hõbörgés meg üzengetés, taktika, nem lesz ebbõl háború. Azért a felsõ vezetés (nem csak Un, hanem akik a hatalom második sorában ücsörögnek már évtizedek óta) teljesen tisztában van a katonai lehetõségekkel, és egyikük se kockáztatná a saját kis szemétdombjukat, királyságukat.

Szóval nyugodtan kezd el írni, ez még két év múlva is aktuális lesz. 😊

Irán is hasonló sztori.
Nem 7000 oldalas tanulmányra gondoltam. Csak tömören. :-)
[NST]Cifu
ÉK FAQ-ot már csak azért is nehéz írni, mert megbízható információkkal viszonylag kevés forrás rendelkezik. De érdemes visszanézni pár hsz.-t:

2006-os elemzés, akkor is hirig volt. Nem lett háború.

Alulra be lehet írni, hogy észak-korea. Sok hsz. kijön, néha furcsa érzés azokat újra elolvasni mai fejjel. 😊

Ebben a mûsorban volt az,hogy a mûsorvezetõ szemét kipecckelték és brutális videót mutattak neki?Közben az agyhullámát figyelték,hogy miként reagál.

Boconadi
Megillet a Manual Pope 😄
Jeffjohnson
Pár éven belül úgyis újra aktuális lesz amikor megint kell ÉK-nak valami.

Molnibalage
Mire megírom, addigra lecseng az egész. 😊

Ulvar
Egyetértek mindennel, a FAQ-t beleszámítva én szívesen átnyálaznám párszor!

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Szvsz ha érdekel valami és két számjegyû iq van, akkor jó eséllyel még magyarul is utánaolvashatsz. Ha nem teszed, az sem gond, csak akkor ne oszd az észt. Molniban pl becsülöm, hogy ha valamiben nem 100%-ig biztos akkor hozzáteszi, hogy úgy emlékszem/mintha olvastam volna/stb.

@Molni: Én örülnék, ha írnál ÉK faq-ot, mert mostanában nincs idõm minden hsz-t végignyálazni, hogy azok 10%-ból valami érdemi infót szerezzek.
Molnibalage
Persz, nem elvárás. Csak ebben az esetben akkor kussoljon és figyeljen arra, aki ért hozzá...

Jeffjohnson
Ebben igazad van!

Ulvar
Mindegy nem is számít, csak nem szeretem hogy vitába szállnak olyan témába amit nem ismernek.

Jeffjohnson
Szerintem nem kellene elvárni az emberektõl, hogy mindennek utánaolvassanak nem beszélve arról, hogy ilyen vagy ehhez hasonló témákban honnan tudhatja az átlag ember, hogy melyik média a hitelesebb. Az újságoknak meg a szenzáció a jó mert jobban fogy a lap.

Az ideírók ebben a témában (is) jártasak mert érdekli õket, sokat olvasnak utána szélesebb a látókörük de nincs ez így mindennel biztos vagyok benne, hogy rengeteg téma van mindenkinek amiben nem jártas és ha egy nála jártasabb vagy annak tûnõ ember (vagy akár újság, hírportál stb.) elmond errõl a témáról egy álláspontot vagy hírt akkor azt elhiszi és nem olvas utána. Szerintem ez nem elítélendõ bûn.
Ettõl nem kell senkit lehülyézni vagy analfabétázni

Ulvar
Én úgy tudom hogy online média is írásos, így erre a részre is értettem.

Molnibalage
Miért? Szeritned az online média az jobb? Fõleg a hazai...? 90+ százaléka szenny, hülyeség, ostobaság vagy téves. Az egyik felérõl tudni, hogy xy oldalról húz, a másik fele szimplán igénytelen hülyékbõl áll a harmdik fele meg turbómagyar, rasszitsa, konteóhívõ vagy ezek közös halamaza...

Ulvar
Nem nézek TVt, pont emiatt, csak sport csatornákat, szóval ezeket már nem tudom. Viszont más, írásos média, vagy inkább úgy mondom a média egésze egy nagy rohadt dolog. Hiteltelen népbutító férges...egyszerûen hányok tõle. De nem csak komoly politikai témában, hanem abszolút mindenben.

Jeffjohnson
Azért ne becsüljük le a sajtó szerepét sem ebben az ügyben mert ha valakinek akkor nekik kellene hitelesen írni. Viszont az is igaz ha ilyesmikkel riogatják az embereket akkor nagyobb a nézettség, elég megnézni a mostani hírmûsorokat kereskedelmi csatornákon az egész olyan mint valami bûnügyi sorozat.

qtab986
Az talán Simunition volt. De fém köpeny itt nincs. Akárki nem veheti meg a Simunition-t.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Ulvar
Elég szomorú...komolyan gondolják egyesek, hogy egy szaros ÉK miatt képes lenne kockáztatni Oroszország vagy Kína a saját hatalmát, s kirobbantani egy 3. világháborút?

Sok embernél ezt a cikket láttam, hogy ezt hiszik hitelesnek...alatta lévõ kommentek magukért beszélnek...

Molnibalage
Gondolkoztam rajta, hogy írok egy Korea FAQ-t, de minek...? Te is látod, hogy az átlag A/4-es magyar ember mennyire hülyes és képtelen meghallgatni bármit.

Szó se róla a társadalom igen nagy része sajnos balfasz komoly témákban, csak mivel nem ismerik képességeik határát ezért határtalan magabiztossággal írnak le orbitális marhaságokat. A magyar lakosság alsó hangon kb. 25%-a funkcionális analfabéta. No comment...