Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
.
.
.
A probléma súlyosságát érzékeltetendõ: ha az optikát eltávolítjuk, és nyílt irányzékkal lövünk 100 m-re szórásképeket az SZVD-vel, a csoportok 8?9 cm-rõl körülbelül a felére fognak zsugorodni. Szomorú, hogy az idõközben szép számmal megjelent, újabb orosz oldalszerelékes optikák sem hoztak jelentõs minõségi javulást.
Simonyi Ottó kommentárja A puritán mesterlövész: Remington 700P TWS címû cikken ami itt olvasható.
De ez egy eleve nem korrekt összehasonlítás. Szabadon lengõ csöves ismétlõ puskát egy félautomatához.
De az M21-hez visszatérve. A trópuson a fa agyazás deformálódott. Valahol az M14-rõl olvastam, hogy a deformálódás miatt a csõre nyomás nehezedett, ettõl a lövedékek nem a várt helyen csapódtak be. Az M21 az M14-en alapul, bár a fa agyazása kicsit eltért de a probléma itt is jelentkezhetett, ha hamar másikra cserélték.
D9
Az már nem M25-ös?
És hány kategóriába sorolják a puskalõszereket használó öntöltõ távcsöves puskákat?
Szóval nem egészen egy kategória a kettõ. Ha harci-marci vagyok, aki a csapattal együtt halad, és közben kell pontos lövésekkel támogatni õket, egyértelmû, hogy SzVD. Ha mesterlövész vagyok, aki rejtet állásból lövöldözik, akkor már meginognék, de én paraszthajszállal talán mégis az SzVD-t választanám.
@RatBag: Hát igen, és anno a közel-keleti topicban nem értették, hogy miért tartom én alacsony harcértékûnek az arab világok hadseregeit :P
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az élet gyenge kezdés után erõs visszaesés.
Per Aspera Ad Inferi.
Bár lehet hogy ennek a kérdésnek annyi értelme van, mint az AK-47 vs. M16 vagy 9mm Para vs. .45ACP vitáknak.
YouTube: 23Drazse
Grenade 'jumps' above target area after it has landed and then explodes for maximum target damage. Product of Swedish innovation
Na ez a szint inkább :).
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
Amugy biztos igazad van, de ez a cikkazoknak a kommentelõknek iródott, akik:
" mer az usákok is a nagyképûség megizé... 2010 ben egy alaszkai hadgyakorlaton,egy orosz SZU 46 os kikapcsolt hajtómûvekkel odarepült egy F22 es mellé, és az amerikai csak akkor vette észre, mikor bekopogott neki az ablakán.."
"Majd megdöbbennek, mikor Észak Korea lelövi azösszest"
"Világbékeeee!!!!"
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepõdtél!
Van már F-16CJ-m, F-14 és F-4D/E-m, már "csak" alig tucatnyi géprõl szeretnék ilyet látni. :)
(F-16A, F-15C, F/A-18C, Mirage-2000, MiG-21bisz, Szu-27, MiG-29 9.12 Mirage-2000C, Rafale, MiG-23MLD.)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ezt írtam, erre a förmedvényre...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nem volt reakció. :\
A Haditechnikába írtam az F-35 cikket, de ha utánaszámolnék, az utcasepregetõnek jobb az óradíja, mint amit én kaptam érte. :)
Tény, hogy a újságírónak / cikkírónak nehéz elhelyezkedni.
Hehe, hát akkor ajánlkozzál fel náluk én is gondoltam már ilyesmire :)
Az meg egyértelmû, hogy egy szakember többnyire túl drága ahhoz, hogy cikkíróként "foglalkoztassák". Bár pont az sg-n volt kivétel is, Cifu cikksorozatai nagyon színvonalasak voltak (bár szerintem nem profitorientált célból írta õket az sg-nek, ahogy te is lelkesedésbõl írtál egy csomó cikket a htka-ra stb., na de nyilván nem ebbõl éltek és nem is élnétek meg ebbõl - ha arról van szó, hogy egy portálnak napi tartalmat kell gyártani, akkor nyilván felvesznek (vagy inkább számlára foglalkoztatnak) pár bölcsészt vagy kommunikáció szakról kikerült ifjoncot (vagy olyat, aki még egyetemista), akik megértik az angol szöveget (jó esetben jól) és tudnak fogalmazni valamennyire (jó esetben). Ez nyilván nem egy agyonfizetett meló vagy fényes karrier... (én is fordításból élek, csak nem a médiában, megélni meg lehet belõle jó esetben, de ennyi:) Angolul azért elég sokan tudnak, szóval nem egy speciális tudást igénylõ terület, persze nem mindenki alkalmas erre sem, mert mondjuk magyarul sem tudja kifejezni magát egyáltalán:))
Irtam is, de ide is: végül kiderült, a srác a JTAC kurzusokra gondolt, nem CCT re.
Nézegettem a CCT kurzusokat, a tényleges, core tanfolyam alap légiirányitó+vagy 8 hetes tanfolyam rendes gyakorló toronyban. Szerintem ez elég Air force függõ dolog, azt nem is értem, pld a SEAL minek küld ilyenekre embert. Tulajdonképpen a SEAL nek miért nem elég a JTAC valamelyik szintje ?
Külföldinek meg...
Bár lehet hogy van, mondom, amennyire tudom a külföldieknek is van külön egy kurzus a "John Wayne high schoolban :)
Nekik amugy egész jó honlapjuk, meg facebook oldaluk van, néha böngészgetem- még van egy külön bulletinjük is
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepõdtél!
Na, kb. ennyire komoly az EF marketingja. A hozzánemértõk megkajálják anélkül, hogy feltennénk egy rakat kérdést. Persze kérdezni sem tudnak, mert nem értenek hozzá... Csak tudnám, hogy akkor miért "ír" valaki cikket olyan témában, amirõl lövése sincs...? De most komolyan, ezért mennyit kap egy "újságíró"? Mert fél óra alatt össze dobok egy cikket, ami ennél kétszer hosszabb, kétszer jobb és az átlaguser is megérti... Jelenkezzek az indexhez? De tényleg, hogyan lehet ennyire igénytelennek lenni...?
A cikk eredetije alapján mindenki azt kezdte el kérdezni, hogy a fenébe lehetséges az, hogy egy gép, egy célmegjelölõvel két bombát vezet célra. Alapvetõen az LGB-k irányítórendszere (amennyire ismert a rendszer) egy bizonyos frekit lát, és a célmegjelölõ ezt a frekit használja arra, hogy "megfesse" a célpontot a lézerrel. Egyszerû és nagyszerû, de ebbõl rögtön látszik, hogy egyszerre csak egy bombát lehet rávezetni, sõt, egy adott harci területen belül sem biztos, hogy jó ötlet több célt megvilágítani mert a bomba irányítórendszere lehet összezavarodik ha két (vagy több) besugárzott célt is lát.
Az Eurofighter cég állítása pont ezzel meg szembe. Azt állítja, hogy egyetlen gép két LGB bombát két eltérõ célra dobott le. Ha ez igaz, akkor a két bomba két eltérõ frekit kellett, hogy lásson, és a két célt is ennek megfelelõen két eltérõ frekin mûködõ lézernek kellett megfestenie. Utóbbinál annyi trükk lehet, hogy a lézer hullámhossza változtatható, és ezek alapján egy besugárzó rendszer két (vagy több) hullámhosszon is képes mûködni (az optikának viszont oda-vissza kell a két cél között ugrálnia, hol az egyiket, hol a másikat besugároznia.
Amennyire én tudom, eddig ilyen képességû LGB rendszer nem volt. Szóval a hír mértéke nem alábecsülendõ.
A másik dolog pedig egy másik tészta. Az Eurofighter értelemszerûen igyekszik a saját gépét minél jobban kidomborítani, tehát elõveszik az F-22 kártyát is. Megjegyzem, a hazai Gripen pilóták anno elverték az olasz F-16-osokat és utána a frissen rendszerbe állt Eurofightereket is gyakorlaton. Pedig hát a Gripen nem a különösebben jó manõverezõképességérõl és jó tolóerõ/tömeg arányáról ismert.
A külföldiek feltehetõen nem külön kurzusra kerülnek alaphangon, hanem az említett kényesebb képzésekbõl (mint ami a saját rendszerek mélyebb ismerete és ilyenek) felteszem kimaradnak.
Az Eritelaz ügynél én csak az elején követtem a dolgokat, ott még "csak" mint US ARMY baka fényezte virtuális magát. Ezek szerint aztán SF is lett? Szép karrier :P
Mindenki tudja, aki olvasott már a saját szakterületébe vágó újságíró által írt cikket, akár "tekintélyes" lapban, mint a hvg, hogy szinte mindig így van.
Igazából megfelelõ feltételek mellett én is le tudok lõni egy raptort egy PA-63-al, csak nem túl nagy az esélye.
Amúgy meg nem évekkel ezelött volt, hogy még egy Growler is "leszedett" egy 22-est.
Tehát akkor (most nincs idõm átnyalni amit belinkeltél) lenne egy olyasmi tanfolyam, mint az sf külföldieknek inditott iskolája ?
Annak idején az egyik, ami egybõl szembetünõ volt az Eritelaz ügyben, hogy õ mint sf ünnepelte az állampolgárságát :(
Egy gyors összegzése a fentinek.
Mindkét fenti anyag mondjuk 2008-as.
Hogy lehet bejutni? Meg kell felelni az elõírásoknak (28 évnél fiatalabb, megfelelõ fizikai állóképesség, stb.), aktív katonai állományban kell lennie, és ebbõl fakadóan az alapképzésen már túl kell lennie.
Ha Kereszt-képzéssel kerül valaki be, azzal nem kap felmentést alapból a kiképzés elemeibõl. Természetesen ha valaki SEAL háttérrel kerül mondjuk be a CCT-re, akkor lehet, hogy a kiképzõk eltekintenek az alap fizikai felkészítéstõl és a taktikai képzéstõl, bár én ezt azért nem tartom valószínûnek, mert akkor mit csinál addig az illetõ? Malmozik? Vagy be tudják pakolni valamelyik célirányos képzésbe (pl. ATC)? Erre nem tudok választ adni.
Külföldieket képeznek Keeslerben CCT-re, de bizonyos megkötésekkel (pl. valószínûleg az részletesebb technikai képzésbõl kimaradnak, illetve az ATC képzésnél végig felügyelet alatt lesznek).
A Keesleren a Combat Control Operator Course-ra hogy lehet bejutni ?
Ugy értem, ha pld a SEAL tõl megy valaki, az csak ezt a két fázisut végzi el, vagy végig kell mennie az Air Force egész tanfolyamán ?
Illetve külföldieket is képeznek ?

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
A többi része is elég vicces, a kanadai újságnak írt 35 oldalas kritika erre is kitért. Már elkedztem fordítani magyarra, de nem tudom, hogy mikor lesz kész.
http://index.hu/tech/2013/04/23/mindent_alaz_a_eurofighter_typhoon/
A Spetsnaz az orosz gyûjtõnév a különleges alakulatokra. A Vityaz az egyik ilyen alakulata volt az Orosz Belügyminisztériumnak.
604th Red Banner Special Purpose Center
604-es Vörös Zászló Különleges Célú Központ. Ez a hivatalos elnevezése az Orosz Belügyminisztérium egyik különleges egységének, amely a Rusz és Vityaz egységek összevonásából született 2008-ban.
Reménytelenül hülye vagy. Egy azért, mert ebben hiszel, másrészt azért, mert n+1-szer kaptál figyelmeztetést itt, hogy ezt fejezd be. Ha szemteleni akarsz, akkor irány az NWO topik, ott megtûrik sõt, tárt karokkal fogadnak a hívõ balfaszok, ott kiélheted és fényezheted magad a sok idióta között. Az ott magukat kiélõ gyökerek sorából nem túlságosan lógnál ki. Ez viszont a Haditechnika topik. Ha ezt nem sikerül felfoglni, akkor viseld annak következményét...
Az lenne a kérdésem hogy mi a különbség a Spetznaz és a Vityaz között?
Tovvábá hogy ez pontosan mit jelent?: 604th Red Banner Special Purpose Center
köszönöm
Ha otthon fényképezted akkor javasolnám, hogy takarítsd el nagyon gyorsan a képet mindenhonnan ahova feltöltötted. Csak egy jóakaró "haver" kell aki nicket/képet návhez/címhez tudja kötni és te is nyakig ülsz a nemjószagúban, meg az is akitõl kaptad...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Mivel magyarázzák a fölrengések keletkezését azok, akik szerint mesterségesen és titokban lettek elõidézve? Hogyan idézték elõ?
Nem gondolod, hogy kicsit feltûnõ lenne ha hirtelen egy rakat izraeli utasszállító elkezdene Ferihegy 1-re jönni? Mégis mit csinálnának itt egy gazdaságilag ennyire gyenge országban?
Cikkel kapcsolatban meg a kommentekben van 1-2 magyarázat ami hihetõbb mint az összeesküvés elmélet.