94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • fonak
    Nem látok ebben semmi "profi információs hadviselést", az oroszok sosem voltak igazán profik ezen a téren, reflexből igyekeznek mindig elhazudni a számukra kellemetlen eseményeket, de rendszerint önmagukat is elkezdik cáfolni. Így volt ez már a SzU idején is, pl. amikor lelőtték a KAL 007-es járatát, de megpróbálták először letagadni a dolgot, aztán amerikai összeesküvésnek, kémkedési műveletnek beállítani.
    Vagy a csernobili balesetnél, amit szintén megpróbáltak először letagadni, ezt a gyakorlatot folyatta Oroszország is, pl a csecsen háborúk idején vagy a Kurszk katasztrófájánál is megfigyelhető volt a teljesen fejetlen össze vissza nyilatkozatok (tehát nem volt koordinált egységes "narratíva"), a nyilvánvaló és gyorsan kiderülő hazudozások.
    Szóval szó sincs semmilyen kifinomult profi zavarkeltésről szerintem, maga a vezetés is ilyen zavaros, gyakran maguk sem tudják az igazat mert az alsóbb szintek megpróbálják eltitkolni előlük a kellemetlen híreket, aztán jön a fejetlen kármentési próbálkozás. Tipikus pl. az eset, amikor Szu-25-ösre akarták fogni a MH17 lelövését, nem éppen profizmus...

Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.07.17. 23:12:41
  • [NST]Cifu
    Túl sok mindent nem lehet hozzátenni. Amit mégis:

-Tök mindegy, milyen fegyverekkel bírtak a szeparatisták, polgárháborús övezet felett civil gépeket én nem reptetnék. Ez úgy az ukrán légügyi hivatal mint az utasszállító gépeket üzemeltető cégek nézőpontjából nézve sem volt okos döntés.
    -A propaganda az propaganda. Ami talán az Ukrán és Szíriai háborúk során újdonság, az a közösségi média használata oknyomozásra.
  • z0ty4
    A maláj utasszállító lelövése után tanulta meg a világ, milyen az orosz információs háború

vélemény?
  • JanáJ
    Teljesen jó. Puha célok ellen bőven jó. Még le is álcázták felülről.
  • [NST]Cifu
    Köszi! :)
  • ximix #83320
    Linkeltem, mert ezek nagy felbontású képek, egyszerűbb így megnézni , mint a fórummocival.
    kép1
    kép2
    kép3
    kép4
    kép5
  • Freeda Krueger
    Annyira nem is ritka mint gondolná az ember....
  • m18
    Izslám Állam sufnituning az Indexről

Kicsit erős az ízlésemnek a T-55 torony platón,vagy ez ilyen "Jajj,drága biztos úr,hát ez múzeális darab,csak restaurálni visszük"?
  • [NST]Cifu
    Valami gubanc van az USNI hálózatával, még Ximix linkje se működik...
  • ximix #83316
    https://news.usni.org/2017/07/12/new-dry-dock-photos-show-extent-hidden-uss-fitzgerald-damage

A látható fedélzeti sérülés az nem volt olyan "nagy", hanem a konténerszállító víz alatti bulbaorra az felnyársalta Fitzgerald-ot.
  • JanáJ
    Nem látom.
  • [NST]Cifu
    Képek a szárazdokkban álló USS Fitzgerald-ról, jól látható egy ideiglenes fedés, amelyet búvárok hegesztettek a hajótesten lévő nyílásra, miután befutott a hajó a kikötőbe:

• [NST]Cifu
    Gondolom később felszerelnek rájuk valamit... Talán...
  • Lacusch69
    No comment...
    Egyiptomi McGyver...
  • LacAI
    Én evvel nem vagyok tisztában ,annyira nem érdekelt már régóta ez a dolog,de azt hittem,hogy azért pár száz ezer karabély lőszerrel csak van raktáron . Akkor ezek szerint "lesz olyan akinek lesz puskája és lesz olyan akinek csak lőszer" .
    Mindamellett azért nyilván költői túlzás volt a kőbunkó ,de csak tenne valamit az ember ha muszáj.Mondjuk magam előtt rugdalnám a tisztelt "főnököket " ha tehetném:)
  • aksurv2
    Lol. Dehogy próbálod meg. Kőbunkóval AK ellen sok értelme lenne. Csak hogy érthető legyen. 70 000 db körülire csökkent M zárolt Ak száma. Még az elméleti lehetőség is megszűnt, hogy bármit lehetne tenni. A környező országokban magánkézben több fegyver van mint nálunk a teljes fegyveres + M zárolt. És ők ráadásul még lejárnak gyakorolni is. Ez az aránytalanság az igazi veszély, nem az, hogy milyen hitech cuccunk van. El lett költve értelmetlenül Grippenekre a pénz, amit egy este kiiktat egy átlagos különleges egység. Ezt némileg jobban őrizték, oszt mégis... camp bastion
  • [NST]Cifu
    Izraelben pedig botrány lett a nemrég elhatározott tengeralattjáró-beszerzésből. A német TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) cég a jelek szerint megvesztegetéssel érte el, hogy a három Dolphin 2 (a Type-209-esen alapuló, de átdolgozott Dolphin 1 osztály AIP-vel felszerelt változata) tengeralattjáró beszerzése rekord gyorsasággal és "simasággal" történjen. A botrány miatti nyomozás részeként Eliezer Marom Altengernagyot (aki a haditengerészet vezetője volt 2011-ig) és Netanyahu ügyvédjét is házi őrizetbe helyezték. Az 1,4 milliárd dolláros beszerzés véglegesítése ezek után nem túl valószínű...
  • LacAI
    Asszem pont ugyanarról beszélünk,csak te jobban megfogalmazod:)
    JanáJ tette fel a kérdést,hogy ki is védené meg az országot (mert a különlegesek azért ehhez kevesek)
    Hát mi lennénk azok ,mi a fiaink és azok fiai ha úgy hozná a sors. Ugyan nem nagyon különlegesen de valahogy megpróbálnánk.Ez ilyen egyszerű. Ha kőbunkóval akkor azzal mert ez egy ilyen ha úgy alakul a helyzet.Aztán jól megdeglünk. :)
    Mellesleg van pár nagyon jó barátom akik a világ sok helyén megfordultak már (nagyon különlegesek amúgy) az erőszakbizniszben,és mindegyiknél eljött az a pillanat amikor már teljesen máshogy látják ezt az egész harcimarciskodást,csak hát ez az életük meg ehhez értenek így csinálják,de megvan a véleményük ami nem biztos, hogy egyezik azzal amit propagálnak a népeknek. De mindig lesznek új arcok akiket ez vonz és meglesz az utánpótlás.:)
  • [NST]Cifu
    Franciaország és Németország egy új közös harci repülőgép fejlesztésének lehetőségeit vizsgálja. Hivatalosan persze azt nyilatkozzák, hogy egy új gép fejlesztését kezdik meg, de csak 2018 közepére várható, hogy egy komplett ütemtervet letegyenek az asztalra. Az új gépnek a Dassault Rafale és az Eurofighter gépek utódjának kellene lennie. A bejelentés érdekessége, hogy alááshatja a korábbi Francia-Brit közös kísérleti program munkálatait, és alapból érdekes helyzetbe hozza a briteket, hiszen ők a jelek szerint kimaradnak ebből a programból...
  • [NST]Cifu
    Ha valaki kíváncsi hol tart a railgun fejlesztéls: 2018 elején szeretné elkezdeni a 10MJ torkolati energiájú EM ágyú tesztelését a GE. A mihez tartás végett a 10MJ kevesebb, mint a 120mm-es NATO harckocsi lövegek torkolati energiája APFSDS gránátokkal (M829A3 @ 120mm L/44 lövegből: ~12,09MJ, DM53 @ 120mm L/55 lövegből: ~13MJ).

Szóval még hosszú az út, amire ebből harctéren használható fegyver lesz...
  • [NST]Cifu
    Amúgy kiket ajánlgatnánk helyettük? És nekünk is jó mert legalább nekik vannak korszerű cuccaik.

Hát ez az. Lehetne fejleszteni a tüzérséget, mert őket is lehetne küldeni. Lehetne fejleszteni a páncélosokat, mert őket is lehetne küldeni. Adott esetben még akár a légvédelmet is lehetne fejleszteni, és felajánlani. De mindegyikhez még a logisztika is kéne.

Azért a "különlegesek" a felajánlott erő, mert őket a legolcsóbb kiképezni és felszerelni, illetve szállítani. Pláne, ha amúgy is főleg amerikai katonai segélyekből szerelik fel őket / képezik ki őket.
  • [NST]Cifu
    Ennek semmi köze (nem kéne lenni) ,amúgy nagyon is sok a missziós küldetésekhez.

Márpedig ki is van emelve, hogy (többek között) a békefenntartó küldetésekben való részvétel a feladata a 2. ezrednek (Dandárnak).

Oda "bárkit" ki lehet képezni ,de itt most 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred ről van szó ha jól értettem a cikket.
    Ők a Bercsényiből lettek, és azért az nem úgy van,hogy oda boldog és boldogtalan bekerülhet,már ha harcoló katonáról van szó.

Szerinted ki alkalmasabb egy missziós küldetéshez, ahova amúgy gyalogságot (oké, terepjárón, de komolyabb páncélos erő nélkül) küldünk? Az, aki előtte 2-3 évet íróasztal mögött, vagy egy T-72-esben töltötte, vagy az, akit 2-3-4 éven át különféle kiképzéseken eleve gyalogos katonának képeztek ki?

Rögtön lehet játszani a számokkal,meg ki hogy értelmezi:)

Azt a mondatot én sem tudtam rendesen értelmezni. Talán a raj/szakasz/század/zászlóalj helyett a fireteam (ez lenne az osztag?) szintről építenék fel, a'la USMC?
  • LacAI
    Az nem lesz hanem az. Egyszerű a képlet. Jobb ha csak a pénzt tolják bele az usákok és nem csak az ő fiaiknak kell xar helyzetekben domborítani. Ne adj isten ottmaradni. Meg nemzetközinek is el lehet adni a dolgokat. Amúgy kiket ajánlgatnánk helyettük? És nekünk is jó mert legalább nekik vannak korszerű cuccaik. Ha a mi vezetőinken múlna ezek a srácok még mindig a jó öreg AMD vel karistolnának.
  • JanáJ
    Nekem nem ez a gondom. A KMZ szerintem egy kommandós raktár, az elit elitje. Ezt bővítették a helyiekkel, akik az egyik itthoni "elit" egység. Ők ha jól értem megmaradtak hagyományosnak, csak - reményem szerint - felhúzzák a felszerelésüket. Na most akarják növelni a számukat a képesség növelés mellett. Egyfelől alig van kiből választani, mert alig van harcolónk. Másfelől ezzel tovább csökkentik a többiek harcértékét, mert ellopják a legjobb embereket. Szerintem a KRD (?) egy ami pénzből felfegyverzett kirakat egység lesz amit mindenkinek mutogatunk és mindenre őket ajánljuk fel. És hiába lesznek ők nagyon képzettek és jól felszereltek, egyedül nem tudják megvédeni az országot. Lásd eddigiek, mindenhova a Griffeket és a különlegeseket "visszük".
  • LacAI
    Unortodox. Na ezt a szót kerestem erre az egészre :)
  • LacAI
    "A harckocsizótól az irodistáig mindenkit ki lehet képezni missziós küldetésre... "
    Na várjunk csak.
    Ennek semmi köze (nem kéne lenni) ,amúgy nagyon is sok a missziós küldetésekhez.
    Oda "bárkit" ki lehet képezni ,de itt most 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred ről van szó ha jól értettem a cikket.
    Ők a Bercsényiből lettek, és azért az nem úgy van,hogy oda boldog és boldogtalan bekerülhet,már ha harcoló katonáról van szó.
    Az tiszta,hogy miért fejlesztik őket ,azaz mi az ok,de jó magyarosan a nagy szavak mellett ez a mondat nem kerülte el a figyelmemet:)
    " és a dandár egy speciális szervezeti struktúrában jönne létre, ami a hagyományos zászlóalj-század szervezeti felépítéssel való szakítást és a haderőnemhez jobban illő osztagok és kötelékek bevezetését jelenti."
    Rögtön lehet játszani a számokkal,meg ki hogy értelmezi:)
  • [NST]Cifu
    A harckocsizótól az irodistáig mindenkit ki lehet képezni missziós küldetésre...

A fő gond, hogy elvben anno a 2. Ezred ~1200 fős létszámmal bírt. Most ezt bővítik 300 fővel? Ettől lesz dandár? A Dandár általában cirka 4000 főt takaró hadműveleti egység. Ez csaknem a teljes HM "harcoló" létszám. Ahogy Janáj említette - minden harcoló "különleges" lesz?
  • [NST]Cifu
    Az első megjegyzéshez: viszont ha egyszerre több rakétát veszel, nagyobb árengedményt harcolhatsz ki, mintha csak pár pótolandó rakétáról lenne szó.

A második megjegyzéshez: oké, ez jogos érv lehetne, ám az rakéták élettartama akárhogy is nézzük, korlátozó tényező. Ha 20 éves élettartamuk van, akkor 20 év után mindenképpen ismét egy nagyobb beszerzés és a technika fejlődése miatt fejlesztés (vagy csere) lesz szükséges.
  • [NST]Cifu
    Gyakorlatban a PAC-3-ból viszont csak 2x4-et szoktak egy állványra rakni.
    (fölösleges több)

Akkor viszont nem értem a #83270 hsz.-ben említett megjegyzést, hogy osztályonként csak 4 TEL van....
  • LacAI
    Elolvastam a cikket:) és revidiálom a mondandómat:)) Ez amolyan magyaros megint:))) Szavak szintjén amúgy tök jól hangzott:))
  • LacAI
    Mi a baj evvel? A kicsi össz létszámból arányaiban több lesz a képzettebb harcos .Az sose baj,hogy többet tud egy baka ha már úgyis ott van. Különben gyanítom,hogy az amik erőltették ezt .Megvan ennek az oka:)
  • JanáJ
    Lassan több "kommandósunk" lesz mint lövészünk link (Tudom mindenki lövész.)
  • JanáJ
    Egy tábornok ehhez kevés? Nem ő dönti el, hogy mivel harcol.
  • millerius
    "Tehát utántöltésre nem szokás manapság rakétát vásárolni, csak feltölteni a TEL-eket?"

Ha csak az éleslövészetek ütemezése szerint veszik meg az ellőtt rakéták pótlását, akkor
    - nem a beszerzéssel együtt, egyszerre kell kifizetni a teljes mennyiséget
    - nem egyszerre fog lejárni az összes állományban lévő rakéta üzemideje/élettartama, jobban ütemezhető a karbantartás és az üzemidő-hosszabbítás
  • Hpasp #83291
    Gyakorlatban a PAC-3-ból viszont csak 2x4-et szoktak egy állványra rakni.
    (fölösleges több)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.07.13. 18:45:38
  • [NST]Cifu
    Miért, az "ellennél" egy hasonló bemutatón mi lenne az, ami nem volt már a 80-asok végén is? (legalábbis az alaptípus)

Az US ARMY esetében harckocsi, önjáró tüzérség és lövészpáncélos terén valóban. Gumikerekeseknél viszont Stryker, MRAP-ek, stb.

Ha az "ellen" viszont tágabb értelemben van nézve, akkor azért más a szitu. CV90, Dardo / Ascod és PUMA lövészpáncélosok, Pzh2000, Krab és K9 önjáró tüzérség (sok egyéb mellett), gumikerekesnél meg felsorolni is nehéz lenne a sok modern típust...

Egyébként érdekes, hogy több helyen olvastam már, hogy a gázturbinás T-80-ast már nem használják (mióta az első csecsen háborúban menet közben fogyott ki belőlük a nafta, és ezért az egyik tábornok megparancsolta, hogy nem akar több gázturbinás hk-t látni többet), de itt szerepelnek.

Csecsenföldön nem csak az üzemanyag, de a megbízhatóság is probléma volt.

A T-80 viszont továbbra is az elit egységek kiválasztott harckocsija. Az elit egységek mindig a legjobbat kapták (általában legalábbis), márpedig ez nem a T-62 és T-72, hanem a T-64 és a T-80 széria volt. Jobb tűzvezetés, jobb pct. rakéták, jobb rádiók, stb. 2008 után T-90A-t kaptak az ilyen egységek. Tippre a maradék T-80 egységek kapják majd meg először a T-14-est...

A T-80UE-1 feltehetően csak kiállítási tárgy, ez ugyanis a T-80U export változata.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.13. 17:40:28
  • [NST]Cifu
    Téyleg, akkor matekból elhasaltam.

28db M903 indítóállvány, egy indítóállvány 4 konténer ( 112 konténer )
    A GEM-T egy egész konténert kitölt, az MSE-ből 4db fér egy konténerbe.
    56db MIM-104E GEM-T légvédelmi rakéta -> 56db konténer
    168db PAC-3 MSE rakétaelhárító rakéta -> 42db konténer
    Szumma 98 db konténerbe van rakéta, tehát 14db konténer, vagyis 3 TEL teljesen, egy félig üresen marad... Ez mi a frászkarika akkor? Üres TEL-nek mi az értelme?

Azt a lövészet után szokják pótolni.

Tehát utántöltésre nem szokás manapság rakétát vásárolni, csak feltölteni a TEL-eket?
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.13. 17:41:54
  • JanáJ
    Az ellen modernizálta a vasakat. Nem M1 van, hanem M1A2. Németek a cicával az A7-nél tartanak.
  • JanáJ
    Ezért van / volt tárkapacitás korlátozás is. Ilyen ferdítésre nekem a SPA a kedvencem, mint sport fegyver. :-)
  • Lacusch69
    Már ki is játszották az automatákra vonatkozó tilalmat... :)