94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Cat #999 Májustól bárkinek lehet gázpisztolya
Néhány ponton lényegesen változni fognak a lőfegyvertartás szabályai a kormány szándékai szerint. Ha az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, májustól bárkinek lehetne gáz- és riasztófegyvere, mivel az engedélykötelezettségük megszűnik. A flóbertpisztolyra viszont engedély kell az eddigiekkel ellentétben.
Május 1-jétől, az uniós csatlakozás után bárki hozzájuthat az eddig engedélyköteles gáz- és riasztófegyverekhez, miután a kormány lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényjavaslata - a vonatkozó EU-irányelvnek megfelelően - csak a tűzfegyverek tartását, megszerzését szabályozza.
A leginkább sportcélokra használt flóbertpisztolyokhoz viszont a korábbiakkal ellentétben engedély kell májustól, mivel tűzfegyvernek minősül az EU szerint. Magyarországon mintegy 200 ezer ilyen fegyver gazdáját érinti ez az intézkedés. Azokat a flóbertpisztolyokat, amelyeken nincs gyártási szám, azokat egyedi azonosítójellel kell ellátni. A flóbert tartására, valamint az azonosítási szám kérésére május 31-ig kell engedélyt kérniük a flóberteseknek.
Néhány fegyver és extra - nem lesz engedélyezhető az állampolgárok részére. Ilyenek például az automata lőfegyverek, más tárgynak álcázott tűzfegyverek, páncéltörő, robbanó lőszerek és lövedékek, hangtompítók, lőfegyverre szerelhető lézeres célzókészülék, valamint az éjszakai irányzék tartása és megszerzése is tiltott lesz a civileknek.
A lőfegyverek megszerzési, tartási feltételeit rendeletekben fogják részletesen szabályozni. A törvényjavaslat indoklása szerint ezek nem változnak majd lényegesen. -
#998 A magyar Gripenek a JAS-39EBS HU jelölésüek, ezek a Lot2 (angolul: batch2) sorozat utolsó példányai lesznek, de több elemük már a Lot3-ról származik, és teljes NATO-kompatibilitásal rendelkeznek, képes lesz preciziós (lézervezérlésű) légibombák alkalmazására, valamint légi utántöltésre is képesek lesznek.
Az eredeti, még nem módósított szerződésben azonban vanlóban irtó alap Lot2 gépeket kaptunk volna, amely semmiféle NATO-komptabilkiotással nem rendelkezett volna, nem használhatott volna preciziós fegyvereket, és nem rendelkezett a légi utántöltés képességével sem... De Simicskó "szakértő" úr anno nagyon erélyesen azt mondogatta, hoigy minek nekünk olyasmi? (Ahhh... minek nekünk hadsereg, nem?... :)) -
Ren #997 Mintha a legujabb Aranysasban lenne errol szo. Ott azt irtak, hogy a mi gepeinkben csak a torzs lesz uj, a szarnyak, vezersikok es a hajtomu az hasznalt. Raadasul a csehek ugyannyi gepet olcsobban, es hamarabb kapjak meg :-/ De tudtommal mi is batch 3-as gepeket vettunk, meg ok is, ugyhoy olyan nagy kulonbseg nem lehet kozottuk -
Cat #996 A csehek szerint elavult Gripeneket vettünk
Nem igaz, hogy Magyarország elavult Gripen típusú vadászrepülőgépeket vásárol, a magyar légierő ugyanolyan repülőgépeket használ majd, mint amilyeneket a cseh kormány vásárolni tervez - nyilatkozott Hollósi Nándor, a honvédelmi miniszter főtanácsadója az MTI-nek szerdán.
Hollósi Nándor nyugállományú tábornok mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap írása szerint Magyarország régi Gripeneket kap, amelyek túl drágák, nem kompatibilisek a NATO légierejével, valamint repülés közben nem tudnak üzemanyagot felvenni.
Hollósi Nándor mindezt cáfolva közölte: a magyar légierőben 2006-tól rendszeresített Gripenek "száz százalékos együttműködésre képesek a NATO-tagországok összes repülőgépével, mindenfajta műveletben." Hozzátette: ezek a Gripenek képesek a levegőben történő utántöltésre is.
A cseh lap szerint Csehország nem kívánja elsietni a tárgyalásokat a svéd kormánnyal a 14 Gripen típusú vadászgép bérléséről, mert tanult a magyarok hibájából. A tábornok hangsúlyozta: "a Magyarországnak leszállítandó Gripenek milliméterről milliméterre ugyanazok lesznek", mint amilyeneket Csehország vásárolna. A főtanácsadó közölte: nincs értelme összehasonlítani a két beszerzést, hiszen Csehország még alá sem írta a szerződést, másrészt a két kormány szándékai is eltérőek.
Hollósi Nándor ismertetése szerint Magyarország 210 milliárd forintért 10 éven keresztül bérli a 14 Gripen vadászrepülőgépet. A 10 év leteltével, 2016 márciusában az utolsó bérleti díj befizetésével - és minden egyéb költség nélkül - Magyarország megkapja a repülőgépeket és a hozzájuk tartozó földi támogató rendszert.
Csehország ezzel szemben 5 éves bérletre írta ki a repülőgépekre vonatkozó tendert, amely opcióként további 5 évre meghosszabbítható. A tábornok közölte: korábbi nyilatkozatok szerint Csehország 2008-ban már pályázatot írna ki új repülőgépeket vásárlására, tehát nincs arról szó, hogy megtartják a Gripeneket. Vladimír Spidla cseh miniszterelnök decemberben jelentette be, hogy Csehország légvédelme számára 14 darab Jas-39 Gripen vadászgépet vesz bérbe Svédországtól, és megkezdik az erről szóló tárgyalásokat. -
#995 szal eltaláltam :) -
#994 A B-52H tragédia 1994-ben történt, a Fairchild AFB-n, egy légishow keretében. A bázison a BUFF-okat (több variáció is van a névre, pl. Big Ugly Fat Fellow - Nagy Undorító Dagadt Pajtás) éppen leszerelték, és ez volt az utolsó darab, ami elméletileg a búcsúrepülést végezte volna. A pilótáját "Hot-Dog"-nak hívták, és bár jó pilóta volt, híres volt nagy egójáról és arról, hogy menetrend szerint szegte meg a szabályokat (többször is jelentették ezt az ezredparancsnoknak, de mégsem szedték le a gépről). A búcsúrepüléskor négyen voltak a gépen, a másodpilóta egy Alezredes volt, a Navigátori széken pedig egy Őrnagy ült. Mindnégyen meghaltak.
Maga a katasztrófa oka az, hogy a pilóta olyan éles manővert hajtott végre, amelyet ilyen alacsony magasságon egyszerűen nem szabadott volna végrehajtani.
Itt egy nagyon részletekbe menő emelzés az eset előzményeiről és magáról az esetről. -
#993 az a 2 helikopter is durva volt -
#992 szerintem túl élesen fordult, de nem vagyok szakértő -
Yetike #991 Elég durva... Főleg amelyik a közönséget szántotta fel. Az a B52 amúgy mit csinált ? -
Cat #990 ja, többsége nagyon ismert, pl a tengerbe zuhant utasszállító, vagy a légiparádékon összeütközött orosz gépek
szvsz ezek kiváló minőségben ezek elég nehezen elérhetők, tekintve hogy többségénél örülhetünk hogy egyáltalán vki felvette -
Cat #989 ez nagyon jó, nekem az tetszett a legjobban, amikor a mig29 az utánégetővel meg próbálta menteni magát, de túlhúzta -
#988 Az a gáz, hogy amúgy gyűjteném az ilyen videókat, de normális minőségben (nem bélyegnagyság) szinte teljesen lehetettlen rájuk találni. Van pár jó kis videó (amiket amúgy szerintem mindenki ismer), de sajnos a legtöbb ilyen minőségű... -
#987 nagyon durva, de a hangrobbanás nagyon szép :) -
#986 Egy érdekes kis videó - sajnos elég rossz minőségű, viszont csak 5,44MB... -
#985 Ez jó fénykép.
Egyébként, hogy tudjátok azonosítani (többnyire) amikről beszélnek:
-
#984 -
#983 -
#982 Kiegészítés:
Eredeti szovjet gyártmányok:
AK-47: (1949) első sorozat, egy tömbből forgácsolt (mart) tok.
AKS-47: (1949) behajtható váltámaszos, deszantváltozata z AK-47-nek
AK-47 "könnyű": (1953) a gépesített egységeknek készült alváltozat, a tokon és a táron marással könnyítettek és kisebb a tus. (ebből is készült AKS-47 "könnyű" változat)
AKM(-47): (1959) a tok hajtogatott lemez, sok kisebb átalakítás (tok, elsütőszerkezet, tus, bajonett), később egy tovább módosított változata is kijött, új lángrejtővel.
(a -47 jelölés később vált általánossá, és főleg nyugaton)
AKMS(-47): (1959) Az AKM behajtható váltámaszú, deszantváltozata.
AKMS (100 lőszeres): (1965) Egy eléggé bénán kinéző, a csőtorkolatilg érő, félkör alakú, 100 lőszert befogadó tárral rendelkező AKMS.
Magyar gyártmányoknál (ahogy én eddig ismertem):
AMD-63 - AKM alapjain készült magyar változat műanyag előágyal és tussal, mellső markolattal (AKM-63 néven rendszeresítették volna?)
Az AMM/AMMSZ-t én eddig AMM és AMMSZ néven ismerem, ezt az AK-63 megnevezezést korábban is hallottam, mostmár legalább tudom, pontosan melyik fegyvert takarja :)
Szóval a félreértés valószinüleg abból adódott, hogy én a neten fellelt (angol nyelvű forrásokból táplált) anyagok alapján alkalmaztam az elnevezéseket, te meg az MH-ban alkalmazott elnevezést vetted alapul.
Forrás az orosz tipusokhoz (Kalashnikov.Guns.Ru) -
Cat #981 -
kiskorúbézoltán #980 Cifu én a következőket tudom (?:)) az AK család Mo-on szerepelt változatairól :
- AK-47 alap , egy tömbből forgácsolt (mart?) tok
- AKM (szám nélkül) , lemeztok , módosított elsütőszerkezet (csökkent a tgy.)
- AKM-63 müa. tus és mellső markolat (egy változatban egy rögzítőbakkal az éjszakai ir. számára)
- AMD-65 oldalra behajtható válltámasz + müa. mellső markolat , csőszájfék , kb 10cm-rel rövidebb cső
- AMD-65I előző rögzítőbakos változata , csőszájfék helyett lángrejtővel
- AMP(-??) spec. puskagránátlövő változat op.ir-kal
- AK-63D (gyári megnev :AMMSZ)válltámasz (alulra hajlik be) , kompenzátor , fa mellső ágy
- AK-63I fa tus , rögzítőbak az éjszakai ir. számára
- AK-63F fa tus
(előzmények a STALKER topicban) -
Madmaxx #979 http://ww2.a-10.org/A-10_ROTV_Final_High.avi -
sniper #978 Majd jon a Fekete Istvan, oszt jol fejreallitja. :) -
#977 Nagyon lol! -
#976 Sehol, angolul ismertem! :D -
#975 Volt már magyarra fordítva? Merre, hol? -
#974 Ismertem, de fain! :D -
#973 Jó van na, valóban elb@sztam (kétszer, mert ugye kiderült, hogy nincs fehér orrú .50-es lőszer :)).
Na, itt az új kreálmányom, sajnos nem olyan ütős, mint lehetne, de tőlem csak ennyi tellik :)))
-
#972 Jó, persze, csak kötözködtem egy kicsit. -
#971 nem volt itt semmi beugratás, csak igy fogalmazta meg, szerintem csak arra volt kiváncsi miért fehér a lőszer :) -
#970 lol tényleg igazad van nincs töltve a csúzli :) -
#969 #935: Öööö, nem azért, de az nem a závárzat, ami nyitva van? Mert akkor beugratós a kérdés, mert semmiféle lőszer nincs élesre töltve. :D -
#968 meguszták, visszatért?
ez igen :) -
#967 Hírek a világból:
-Lengyelország Mi-24-esein a felújítást az angol BAe cég vezette konzorcium fogja végrehajtani (eredetileg a Visegrádi országok úgy tervezték, hogy közösen, saját erőből, saját cégekkel fogják megcsinálni a Mi-24-esek felújítását. Na ebből se lett semmi...). Az első két gépre szóló szerződést ma jelentették be, a továbbiak attól függően fognak alakulni, mennyire lesz sikeres e két gép átalakítása.
-Haiti-n ma délután 200 US tengerészgyalogos és 130 francia idegenlégiós volt az első egysége a nemzetközi békefentartó csapatoknak. (egy éve mi lett volna ebből - Francia és Amerikai katonák - együtt?!)
A végére pedig két szép kép - egy 9K32M "Sztrela-2" (NATO: SA-7) találat egy AH-64 helin. A heli sikeresen visszatért a bázisra a találat után, a kétfős legénység sértetlenül úszta meg a kalandot. A főrotorlapátokat már leszerelték a képek készültekor.
Ennyi maradt a jobb oldali hajtóműből.
Érdemes megfigyelni a törzsön látható sérüléseket, amiket a rakéta robbanófejének repeszei okoztak.
-
#966 ROTFL!!! -
#965 Bazdmeg tankot??? Ez beszívott, belőtte magát, berugott, már tiszta zombi volt! :D -
#964 ezért nem kell részegen vezetni :))) -
RAH-66 Commanche prototípusok -
Leopard 2 -
#961 -
Yetike #960