95080
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    A meglepő, hogy a SzU szintjét sem hozzák. Nincs se morál, se rutin. Mert egy jó vezetéssel azért ezzel a technikai szinttel is messze jobban haladnának.
  • JanáJ
    Lehet jobb a KAnada - USA, de az is egyoldalú foci lenne.
  • JanáJ
    Az oroszoktól állítólag elvették a mobilokat. Az ukránoknak kell a lelkesítő infó, az oroszok ott sem akarnak lenni. Meg az se jó ha egy ilyen mobillal a zsebedben leszel fogoly.
  • ximix #94271

Függetlenül attól, hogy nem értek egyet ezzel a háborúval, szerintem nem jó a hasonlat
    ez olyan háború, mintha Kanadának ugrana USA.
    Így az oroszok sem lőhettek szét minden gyárat, intézményt.. stratégiailag fontos objektumot, az első napon, mert a rengeteg civil áldozat között lenne sok szimpatizáns is, meg ukránok végül is egy népcsoport, ez nem a USA féle keleti háború, hogy lövünk mindenre ami mozog.
  • Nagydög
    Nos, ahogy a regi viccben a kisbiro mondta, a mi vesztesegeinket az ellensegnel doboljak. Illetve esetunkben dobolnak, ha nem az lenne a hivatalos allaspont, hogy nincs itt semmifele haboru csak amolyan tisztogatas fele bekefentartas zajlik. Ezt a narrativat az ellenseg vesztesegeinek mutogatasa is gyengitene.

Itt van egy oldal, ami koveti a dokumentalt vesztesegeket mindket oldalon. A megbizhatosagaert termeszetesen nem tudok jotallni.
  • Sequoyah
    Minden logikus objektiv erv alapjan nyilvanvalo volt hogy az Orosz hadsereg nem nagyhatalmi tenyezo. Penzuk nincs, a korrupcio pedig hatalmas.
    Persze a hideghaborus emlekek, es az orosz propaganda elhitette velunk hogy azok, es emiatt sok emberben megvolt ez az illuzio. Es akiben nem volt meg az illuzio is tartott tole hogy megis igaz, es ne becsuljuk ala oket.

Na ezek az illuziok most osszeomlottak...

• HöfEE
    Lehet félreérthetöen fogalmaztam, nem arra gondoltam, hogy konkrétan a katonák nem készítenek videókat, hanem jellemzöen csak megsemmisített orosz technikáról, látni képeket videókat, miközben nyilvánvalóan a másik oldalon is akadnak veszteségek, de erröl csak elvétve látni valamit. Ès ez az egész csak azért érdekelne, mert átláthatóbbá válna a helyzet, ha mindkét oldalról eljutnának az emberekhez a tartalmak.

"Masreszt nincs kulonosebb okuk se videokat kesziteni a "Szomszed orszag lerohanasa. Szigoruan nem haboru." temaban, mig az ukranoknak ugyanez okbol nagyon is van" Ezt értem, de fura, hogy az orosz oldalról még propaganda célból sem látni kilött páncélosokat, megsemmisített harcállásokat vagy bármit ami például a morált javíthatná.

Még egyszer hozzáteszem, nem az oroszok szekerét akarom tolni, csak a 21. században ahol a média a mindennapjaink részévé vált, furcsa, hogy csak az egyik fél él ezzel a lehetöséggel.
  • Nagydög
    Minek engedtek volna nekik, hogy mobilt vigyenek?! Most kepzeld, amint az ukran mobil szolgaltato eloben koveti az orosz hadmozdulatokat a bekapcsolt mobilok miatt es meg a roaming dijat is kiszamlazza nekik.
  • militavia
    Egyes részei elavultak.
    Hiába van Szu-35 és Szu-34, ha ezek UB blokkozgatnak meg FAB bombákat hajítanak és egy H-29T/L földöntúli csoda szintjén van erős túlzással.

A jenki F-35A és Super Hornet is pont olyan szar lenne Sz-300PSz és Buk-M1 ellen, ha csak Mk-82 és Zuni lenne...
    Csak azok 8-as SDB salvokat hajigálnak és HARM eső lenne.

Az, hogy van fejlett platformod az önmagában kevés. A jelek szerint putyin még ezt sem érthette meg.
    Mert anno asztalra vert, hogy hogyan exportálhatnak fejlettebb gépet, mint ami orosz anyácskának van....
    ... csak a többi része hiányzik a légierőnek.

De mondjuk a szárazföldi erőnél is az, hogy egy komplett 2K22M1 szakaszt hátrahagytak és felgyújtották..
    Lehet akármilyen fejlett a haderő, ha valahogy ez történik az eszközökkel. Egy elhagyott M1A2 is pont annyit ér, mint azok...
  • militavia
    Nem túl régi hír volt, hogy az új 20-as orosz katona generáció fegyelemezetlen és olyan dolgokat osztanak meg online, amit nem kéne.
    Gondolom szabályozás és betartás helyett hát fogták és elvették tőlük és csá.
  • militavia
    Amúgy azon röhögök jót, hogy ezek alapján el lehet képzelni, hogy atomháború esetén a VSz hova ért volna el. Az osztrák határ után az egész haderő lerohad.
  • RatBaG #94263
    az orosz bakáktól elvették a telefonjaikat.
    csak a csecseneknél van, meg olyan videók kerülnek ki, amiket már egy fokkal komolyabb propaganda tudósítók tesznek ki.
  • Nagydög
    Az. Dehumanizalas. Lofax! Az orosz katonak nem videoznak. Egyreszt - valoszinuleg - nincs mivel, mert a hirek szerint tilos volt magukkal vinniuk a mobiljaikat, ami lassuk be eleg logikus.
    Masreszt nincs kulonosebb okuk se videokat kesziteni a "Szomszed orszag lerohanasa. Szigoruan nem haboru." temaban, mig az ukranoknak ugyanez okbol nagyon is van. Es ha keszitenek is, hogy toltenek fel?
    Aktiv harci tevekenysegrol kulonben foleg kulsosok(civilek, ujsagirok) videoi lathatok. Katonak inkabb csak akkor csinalnak videokat, mikor epp nem vesznek kozvetlenul reszt a harcban. Ez utobbiba belefer, mikor a tobbiek panceltoro, vagy legvedelmi raketaval lovik az ellent.

Utoljára szerkesztette: Nagydög, 2022.03.08. 15:07:57
  • Palinko
    Nagyon rossz hasonlat nem is értem miért ahhoz hasonlítják. Teljesen másik kontinensen vívta az USA, nem áthajtott a szomszédba. Ahogy más is írta próbálta minél kevesebb veszteséggel, ez az oroszoknál soha nem volt szempont. A légifölénye egyértelműen megvolt, vs oroszoknak nincs meg. Logisztikájuk úgy rossz hogy ismétlem szomszédos országot támadnak. Bebizonyították hogy papírkutya az egész ország, hiába próbálta katonai szuperhatalomnak eladni magát. Hiába kommentáltak az orosz trollok a világmegváltó orosz technikáról oldalakat, most látjuk hogy ez továbbra is egy hidegháború végi elavult gyenge hadsereg.
  • HöfEE
    Még valami ami gondolom nem csak nekem tünt fel, tele van az internet az ukrán katonák akcióival, képek videók mindenhol vannak dögivel, de a másik oldalról szinte semmit nem látni, ez vajon miért van? Szándékosan szürik ezeket a tartalmakat felénk? Talán az orosz hadsereg dehumanizálása a cél? De lehet csak én keresgélek rosszul.
  • JanáJ
    A gazdaságuk mérete, stabilitása és összetétele alapján sem azok. Szerintem ez így az angol/francia/német szint alatt van.
  • JanáJ
    Ne csak az idő tényezőt nézd. Az amik nem hullottak, mint a legyek. Nem hagyták a mezőn a vasaikat. Meglepték az ellenfeleiket - nem úgy mint most az oroszok. Ja és ez ugye 20 éve volt és kb a teljes megszállás alatt veszíthettek annyi embert mint eddig - sacperkábé - az oroszok. Nem tudtak gond nélkül beszivárogni. Ez szerintem olyan, mintha az USA nem bírná megszállni Mexikót. Egy nyomorult légifölényt nem sikerült kivívni. Annyival nehezebb a dolguk, hogy a NATO tuti tolja a realtime infót.
  • militavia
    A gazdaságuk stabilitása se nagyhatalmi a jelek szerint.
    Kb. bebizonyosodott, hogy az atomfegyver lóblálásán túl megáll a fenenagy nagyhatalmiság.
  • RatBaG #94256
    https://youtu.be/7YaXdP06zO0
  • fade2black
    Stratégiára a másodikhoz hasonlít inkább ahoz hasonlítom. Ott USnek egyértelműen fő cél volt a saját veszteségek minimalizálása ránéztem 172KIA volt és így tartott 27/40napig. Nem volt fő cél a minnél gyorsabban.

És sztem itt a legtöbbeknek nem azért elhasalás mert pl eltart majd 20-30-40napig... na bumm. Hanem ld amiket soroltam.

és akkor kis zene
    VDV
  • Xsillione #94254
    mennyi is volt az első meg a második iraki háború teljes időtartama? mert ha nem két hét, hanem hónapnál is több, akkor egyenlőre még sehol sincs elhasalás, hacsak az nem volt az usa elhasalása szerinted? És emlékeim szerint nem párszáz civil halottja volt annak, azaz ez bizony még igencsak finomkodás eleddig.
  • SZUsszan
    Értem, szóval szerinted meztelen a király, mert eltúlozták a konvencionális hadseregük ütőerejét és csak és kizárólag a vezetőjük elmeállapotától függ, hogy beveti-e a legnagyobb ütőkártyáját? Ha Putyin megőrült, akkor ha sarokba szorítják megteheti azt, amit nem szeretnénk.

Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2022.03.07. 21:53:54
  • Sequoyah
    Nem az az elhasalas hogy vegul ne daralnak be az Ukranokat. Azert elhasalas, mert a celjaikhoz es elvarasaikhoz kepest sehol sem tartanak. Azert elhasalas, mert nyilvanvalova tettek, hogy kozel sem szamitanak szuperhatalomnak mar, meg a hadsereget nezve sem. A NATO szamara nem jelentenek mar veszely (az atomot leszamitva persze).

Ha el akarom venni egy gyerektol a nyalokajat, de az visszatamad, es 10 perc kemeny foldharc utan vegul csak sikerul kicsavarnom a kezebol az szerinted buszkesegre ad okot, vagy kozelebb all az elhasalashoz?
  • fade2black
    Oroszba gondolj. pl toyota, vmelyik másik japán, mercedes... bezárja orosz gyárát. Lehet csak összeszerelés volt és nem exportálták de hozzáadott érték volt. SSCk nagyja költözik. Hozzáadott érték. Vszeg vmennyi MOra fog jönni.
    polgári repgépek. Az mc21 akár versenyképes is lehetett volna de a fele EU/US alkatrész. Külön problémás, hogy az oroszosításnál ha csúcs félvezető kellett TSMC volt a partner. TSMC a héten már nem szállít. Közben a kőkori de még relatíve modern 130nmük is megáll ha nincs support. Csíp az pedig tudjuk mindenben van. Így nem lehet, baromi nehéz lesz hozzáadott értéket teremteni. Paks 2 ettől még megépülhetd de kb ennyi.
  • militavia
    Eddig is az volt. Bocs. még azt sem, mert a finomítás itthon történik, az érték hozzáadása.
    Mennyi made is Russia termék vesz körül?
    Nálam ez kemény 0, mert nem iszok se orosz pezsgőt se vodkát.

Olajat és gázt veszünk onnan kb. és ennyi.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.03.07. 16:16:10
  • militavia
    Ha szerinted reális az, hogy atomfegyvert vessenek be és ez OK és nem annak bizonyítéka, hogy a hagyományos orosz haderő közelében nincs annak, ami eddig a marketing + PR + propaganda tolt, akkor nem tudom mi...

Ezt inkább ne.
  • fade2black
    Konvenvionális Nato dimenzióban meztelen a király. Ez már nem kérdés.

Ukránok már sok mindenbe belemennének, Putyin mivel totális média uralom van bármikor elmagyarázhatja, hogy elérte a célját és ennyi. Ha azon múlna még az EU/szankciók is vszeg semmissé válnának. De én nem tudom elképzelni ezt 99% inkább anektálja Ukrajnát. Ami viszont problémás lehet simán lehet belölle egy 2. Afganisztán. Ha pedig Ukránok egyszer felszabadulnak akkor ők most fogják ünnepelni a nagy honvédő háborújukat. Közben a szankciók benzinkuttá alakítják Oroszot. Már amíg mert most europa nagyja azon filózik, hogy lehetne minnél gyorsabban leváltani az orosz gázt/szenet... a németek meg már 2035re energiafüggetlenek akarnak lenni. Ami igazi wtf. Márc 11 után kiderül.
  • fade2black
    Mit értesz azon, hogy elhasal?

A nyi médiában kb konszenzus van arról, hogy Ukrajnát be fogják darálni. Ez elhasalás? Ettől még az már most jól látszik, hogy gondok vannak akár logisztikával, akár tervezéssel, akár morállal.
    Hirtelen:
    -Ledobtak 200VDVst Hostomelnél mindenféle support nélkül. Urkánok kb lemészárolták őket. Értem Szíriában ez ment. És ez nem egyedi eset.
    -64km hosszú hadoszlop. 5+ napja megy de alig halad mert logisztikai rémálom. 5+napja alszanak 64km hosszan a 0Cben a T72/T90/TOR...ban. Képzeld el ezt NATO ellen. Az a 64km már max mint mementó létezne.
    -Rengeteg az "elhagyott" eszköz. Pantsir, Tor, T72/T90...
    -Láthatóan súlyos gondokat okoz a 30+éves Szovjet légelhárítás. Kevés sortie, baromi magas veszteséggel.
    ...
    Nah nem ezt vártam Oroszoktól. Megettem az agitpropot. Ettől még nem hasaltak el bedarálják Ukrajnát. De egy NATO megenné őket reggelire.

@Solt Az első 2-3 nap volt max finomkodás. Sztem azt gondolták 2-3nap után kapitulálnak. Azóta dobálják a clustert, dolgozik a tüzérség Groznijosan. Kijev simán lehet 2. Groznij.
  • SZUsszan
    Egyetértek, és akkoriban a németek nem óvatoskodtak, hogy mi legyen a civilekkel, ha mellettük van akár csak egy katonának látszó bármi is.

Oké, a moráljuk lezuhan, Putyin meg elfilózik azon, hogy visszavonulnak és nagyjából vége tértek az orosz hatalmi vágyak 50 évre, vagy bekeményít.

Tartok tőle, hogy elpattan benne valami és nem vonul hátra.

Szóval az a király nem éppen meztelen 6800 nukleáris fegyverrel a seggében. Csak úgy gondolta, hogy nuki kihagyásával is szépen meg tudja oldani okosban.
  • HöfEE
    "csak nem egesz 200 km-et sikerult elorehaladniuk" A csak szócskát azért szerintem tehetjük idézöjelbe mert az annyira nem kevés. Anno a Blitzkrieg részeként a határtól a tengerig kb 200km széles hollandián ugyanennyi idö alatt mentek át a németek a különbség talán annyi, hogy a holland véderö és a német támadók közti különbség ég és föld volt, míg azért itt jóval kiegyenlítettebb a helyzet. (Belgiumhoz már kellet nekik 3 hét ha jól emlékszem, pedig az sem épp egy nagy ország.)
  • HöfEE
    Ezt én is hasonlóan látom.
  • militavia
    Hát, ha ezen óvatos tempóbal így potyognak a gépek és a szárazföldi erő, akkor ez nekik nem sok jót jelent.
    Amikor lassan úgy szedik össze a Tor-M1/2-őt a mezőről, mint szemetet az utcán és komplett légvédelmi szakaszok dezertálnak (az elhagyott 2K22M1-ek), akkor ez valaminek az indikátorai...
  • Solt
    Persze, hogy korai még ilyet kijelenteni!! Az benne van, hogy az oroszok arra készültek, hogy sok ukrán katona átáll, az elnök szedi a sátorfáját és megy minden mint a karikacsapás, de láthatóan ez a forgatókönyv nem valósult meg. Azt kell figyelembe venni, hogy az oroszok önmagukhoz képest meglehetősen óvatosan járnak el és ez a "figyelmesség" nyilván a hatékonyság kárára megy. Az is megfontolásra érdemes, hogy ugyanez a támadás miképpen zajlott volna, ha nem Ukrajnáról és Kijevről van szó. A további kérdés az, hogy milyen mélyre süllyednek annak érdekében, hogy elérjék a céljaikat... mivel oroszok, nyilván egy ponton túl le fogják szarni a következményeket és pont ez az amit jó lenne elkerülni.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2022.03.07. 14:02:26
  • Nagydög
    de könyörgöm ez egy hatalmas ország és még csak egy hét telt el

Ez igazan erdekes lenne, ha arrol elmelkednenk, hogy meg nem ertek a zahonyi hatarhoz, de Kijev 120-200 km-re van a hatartol az egyik tamadasi iranybol, mig a masikbol ugyan 300-ra, de azon a vonalon is csak nem egesz 200 km-et sikerult elorehaladniuk.
  • militavia
    Nos, anno 30+ évvel ezelőtti eszközökkel az volt a felkiáltás, hogy 2 hét Párizsig.
    Most majd 2 hét után nem sikerült Kijevig sem eljutni úgy, hogy az ukrán erők a hh-s szinten vannak és Krím és Belarusz asszisztencia miatt 3 irányból mehet a támadás. a NATO ellen meg egy fő irány volt és sokkal közelebbi mennyiségi is minőségi paritás.

Most papíron orosz tech. fölény van, számbeli is és látjuk, amit látunk.

FAB-ozgató Szu-34-est. Ami Sivatagi Vihar F-111E és Mk-82 bombázás, csak korszerűbb a platfrom. De az alap működés azonos...
    Csak ma nem 1991 van, hanem 2022...

És nem legacy SAM az ellen, hanem Sz-300PSz és Buk-M1. Meg nem Sztrela-2/3 és markonyi Igla, hanem Igla-1/Igla.
  • HöfEE
    De biztos az, hogy elhasal? Mert oké, hogy a nyugati média ezt zengi, de egyelöre mégiscsak haladnak elöre folyamatosan és az ukránok is csak rengeteg támogatás és veszteség árán lassítják az elörenyomulást. Sok helyen olvasni ilyet ,hogy meghiusult villámháború, de könyörgöm ez egy hatalmas ország és még csak egy hét telt el. Nem szurkolok egyik oldalnak sem, de nekem az az érzésem, hogy kicsit korai ilyeneket hangoztatni.
  • militavia
    Az is fenyegetés, ha levegőt veszel. De hát ilyen ez az orosz néplélek egyes szinteken...
    Nagyon elgurult, de hát megesik ez, ha az eddigi propi alapján félelmetesnek mondott haderő elhasal egy olyan ellenféltől, amitől papíron nem kellett volna. Mikor kiderül, hogy a király meztelen.
  • lac coo
    a ruszkik fenyegetik őket, hogy tudomásuk van arről, hogy az ukrán repülök használhatkák a román légteret és ezt úgy veszik, hogy beszálltak a konfiktusba.. Gxak fenyegetne kezek már mindenkit .. Ott valami nagyon elgurult .
  • kjhun
    Máshol látva:

Kérdem én, a románok mi a lótúróért vonulgatnak valamerre, pszh-kat cipelve, az ország (feltehetően) keleti felén???

Link

Meg, az ország déli felén! --> Link2
    Utoljára szerkesztette: kjhun, 2022.03.06. 17:03:36
  • z0ty4
    ez már nem nagyon javítható An-225
    link
    Utoljára szerkesztette: z0ty4, 2022.03.06. 07:37:38