Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

molnibalage83
Ő nem HT fronton sajnálokozik, hanem, hogy a "kizsákmányoló" nyugati oldalon jobb lett volna legvidámabb barakknak lenni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Jópár analógia van. ld NSZK NDK. Egyikben se V8ment hanem vagy 18év várakozás után trabant vagy merci, bmw, WV. Teszem hozzá nekem sokkal inkább merci, bmw, wv mint V8. Eközben a 80as években NDKban is csak azért volt hús meg rakás alapvető élelmiszer (nem csak lego) a boltban mint nálunk: nyugati hitelből.
De ez már tova tűnt. Nagyon kevesek emlékeznek arra, hogy mi volt Lengyelben... ahol a boltban nem volt más a polcokon mint ecet. Jelenlegi analógiának meg Europán belűl igazi jó plda talán nincs is. DPRK-ROK összevetése talán arra jó mi lett volna ha marad MOon/KEUban a kommunizmus. Lenne atomrakétánk. Ja nem Szu nem engedte volna. De ez már extrem elmélkedés.

Erre mondtam mindig, hogy ha választani lehet akkor minket amik szálljanak meg és nagyon ne Oroszok...

Ezt vajon mi szedte le? Patrito?
Hpasp
Jó párat be lehet még párosítani...
P-12 fele ment az SzA-75M Dvinákhoz
P-18-asok harmada az Sz-75M Volhovhoz
Oborona-14 -> Mezőfalva -> Sz-200VE Vega-E
molnibalage83
Haj, de szeretem benned azt (IS!), hogy kérés nélkül gyártod a mellékleteket a nagy műhöz. :)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.04. 21:16:45

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
//www.youtube.com/embed/tjRJBBXG_sA

Hpasp
El kell hogy keserítselek, de nagyjából úgy néznénk ki mint Olaszország.

Pár rozsdás Nike osztály leszerelve Budapest és Miskolc körül (hozzájuk tartozó nuki fejeket 90 után hazavitték az amcsik), illetve a hadsereg HAWK dupla ütegeiből pár Győrben megtartva. (esetleg modernizálva).
Illetve álmok és tervek hogy beszerzünk pár Patriot (értsd Sz-300PMU) osztályt a 80-as évek végén de azután mégsem.

A Szárazföldiek meg a maradék pár M-60-asban csapatnak.
<#nyes>
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.11.04. 21:09:08
ximix
Pont majdnem hasonlón kalandoztam el minap, mikor olvastam a #85253 hozzászólásod.

A lényege ez volt, hogy mi lett volna ha a háborúban a másik oldalon kötünk ki, és mi lettünk volna a nyugat utolsó "bástyája".
Ide települtek volna az amerikai csúcs katonai cumók és támaszpontok , kólában, farmergatyában, rágó hegyekbe fetrengtünk volna, nem a trabira kellett volna várni 2 évet hanem a vakarnia fejünket, hogy melyik V8-ast vegyük. . . . nincs '56, nincs megtorlás elhurcolás, persze az amcsi oldal is ráfeküdt volna a politika befolyásolására, irányítására...ect, elképzelhetetlen sok verzió létezhetne a mai napra előrevetítve, de az tuti hogy nem így néznénk ki, mint most.

Hpasp
Hát mint a RR Nene a vadászoknál, megadták a kezdő lökést.
SCR 527 a felderítő lokátoroknak P1, P35, P37 (mai napig MH rendszerben)
SCR 584 a tűzvezető lokátoroknak SON, Sz-25 Berkut, Sz-75 Dvina
Miben? Az SCR 527 nem tűnik papíron túl impresszívnek.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Hpasp
Nagyot lendítettek a szovjet radar technikán az biztos.
Fura hogy eladták, még ha tényleg ócska vas lett volna is.
Fater a seregben állítólag amerikai vasakon sofőrködött. Volt egy csomó itt hagyott terepjáró, meg teherautó.
Nekem ez pl életszagúbb mint mikor a legcsilli-villibb ruhájukban rohangálnak.
Hpasp
Átemelem, hátha érdekes 1 kis történelem itt is...

Az első igazi katonai felderítő radar telepítése 1952. január 1-én történt meg Taksony közelében, a radar típusa SCR-527. Ez a radar amerikai gyártmányú, cm-es hullámtartományban működött, amit a kelet-európai államok ócskavas áron, de működőképes állapotban vehettek meg az amerikaiaktól.
(gondolom olcsóbb volt eladni, mint hazahajózni) <#nevetes1>

1952 március 1-én a HVK intézkedésében feladatul szabta 10 rádiótechnikai alegység telepítését, amelyek közül 5 hadműveleti rádiótechnikai század és 5 önálló rádiótechnikai szakasz volt. A radar alegységek számára, a működőképesség elérését 1952 április 20-ra szabta meg. A fenti 10 alegységből 1952 végéig az alábbiak valósultak meg: három hadműveleti rádiótechnikai század P-1(cm-es) és P-3 (m-es) radarokkal Sormás (Nagykanizsa), Egerág (Pécs) és Öthalom (Szeged), valamint 3 önálló rádiótechnikai szakasz P-3-as radarral Marcaltő (Pápa), Seregélyes (Székesfehérvár) és Kerekharaszt (Hatvan) települési helyeken.

Érdekesség, hogy a szovjetek P-1-es típusú cm-es hullámtartományú radarja, amellyel ellátták az ezredet, azonos volt az előbb említett SCR-527-al. <#nyes>

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.11.04. 19:40:29
Hpasp
A hidegháború eleje óta nálunk rendszeresített 36 féle radar felsorolása évszám és darabszám szerint.

Molni kedvéért, a 4db P-40 a 3db KUB ezred és a KRUG ezredé volt.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.11.04. 18:28:30
Ezt már akartam kérdezni, hogy ennek mi értelme? Azt írták nem is a gyártó unatkozott, hanem a sereg kérése volt.
qtab986
//www.youtube.com/embed/Py9L8fntsJ8

[NST]Cifu
Hát a végét olvasni azért elég elszomorító....

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Hpasp
Egy kis honi csapat-légvédelem történet...

[NST]Cifu
Lassan lehet repülőgépekre se ártana visszaszerelni a Sparrow-t. :)

Vannak új hírek az ESSM Block II-ről is
Az új aktív radar önirányítás mellett megmaradt a passzív lokátoros önirányítás is plusz megerősítik hogy MCG-t más erre alkalmas eszköztől is kaphat ezért adott esetben tényleg "be tud lőni" a radarhorizont alá. Ez az utóbbi tulajdonsága akár NASAMS-ból kilőve is hasznos lehet.

//www.youtube.com/embed/fuUbLU-DdgA
[NST]Cifu
Némileg eltérő az alkalmazás, hiszen eredendően beérkező gránátok, rakéták lelövése lett volna a célja. "Mellesleg" volt alkalmas SHORAD feladatra, gondolom a NorthropGrumman akkor már úgy van vele, hogy megcsinálja a saját NASAMS-át.

molnibalage83
Ez kvázi NASAMS klónnak tűnik nekem.

[NST]Cifu
Indirect Fire Protection Capability (Increment 2 – Intercept). A NorthropGrumman építette az US ARMY elvárásainak megfelelően, a cél alapvetően a beérkező rakéták, gránátok elleni védelem lett volna, másodlagosan SHORAD képesség (drónok, helikopterek ellen). 2016 februárjában 156 millió dollár ráköltése után elkaszálták.

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.11.03. 11:55:06

molnibalage83
Mi a második neve/típusjelzése? Egyáltalán ki rakta össze? Ki használja?

[NST]Cifu

Mintha valami K-30 BIHO lenne, de már MANPAD-dal. Nem tudtam, hogy létezik ilyen változat, most látom először.

Pedig már jó ideje létezik, 4db dél-koreai Shigung MANPADS van rászerelve:

//www.youtube.com/embed/5IzVr1xjCxg

A rakétás cuccot nem ismerem fel a teherautós indítással.

Pedig arról is volt szó már. 15 konténer van a teherautó platóján 3x5-ös elrendezésbe, és ebbe lehet Hellfire, Sidewinder, vagy hasonló rakétákat rakni. Az indító jármű nem rendelkezik saját szenzorral, ő csak az indításért felel (meg gondolom az MCG-ért).

//www.youtube.com/embed/nFBsEKLlJgI

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.11.03. 11:41:40

molnibalage83
0:46-nál az micsoda? Mintha valami K-30 BIHO lenne, de már MANPAD-dal. Nem tudtam, hogy létezik ilyen változat, most látom először. A Német Gepardból is készült ilyen koncepció, lengyel Loara is ilyen.

A rakétás cuccot nem ismerem fel a teherautós indítással.

Elképesztő, hogy a jenki a Chappy óta nem rendelkezik SHORAD-dal sőt, a fél csapatlégvédelem sem létezik a HAWK kiszórása óta. Annak mobilitása valahol félúton volt a Kub és Nyeva között és helyenként annál is jobb, légiszállítható volt helivel is.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.03. 11:18:27

[NST]Cifu
US ARMY SHORAD tesztelés:

//www.youtube.com/embed/UOWwLtE6ZiI

[NST]Cifu
Ettől még jereváni rádió esete. Jemenben használták/ják a Szu-100-ast, de az adott kép nem azt ábrázolta. ;)

m18
Hmmm... Akkor itt van két kb két éves kép Jemenből:Jemen

[NST]Cifu
Hmm... na várj, akkor ez valójában a Jom-Kipurrnál készült kép?
Akkor átverés áldozata lettem. :(

m18
Cifu Mester,a SzU-100-ról tükrözött a kép,de itt van az eredeti is:SzU-100

Ez így parttalan. Ha zsaru, ügyész, stb lennék és realitás lenne, hogy valaki bántani akar, akkor sem plate-tel az ágyam mellett aludnék. Lehet más iggen. Szerencsére nem vagyunk egyformák.
Szegény vasak. Azt jól látom hogy szemből vagy hármat bekapott?
[NST]Cifu
Jemeni relikviák:

[NST]Cifu
Molni ajánlom figyelmedbe a hírt - ez csak az indítórendszer (érzékelők, FDC, indítóállások), a rakéták külön tételt képeznek....

Nem jókat nézzel. Rengeteg video van belőle. Itthon is már el lehet jutni nagyon jó képzésekre. Nekem sincs ilyenem nyilván ővre is teheted. Telefon 20:45 az átlagos kiszállási idő az ORFK szerint. És ha már benn vannak lakásban....
Hpasp
Ahogy nő a "diverzitás", veszik fel a sok "affirmatív" latinot, feketét, nőt, egyre több lesz az ilyen eset (meg persze fehér redneckekkel is tele van a katonaság).

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Zseniális, egyet értek. Igaz war nélkül a sima beltet már feltalálták pár száz éve. De kevesen szolgálunk egy FOB-on Afganisztánban. Én pl nem a warbeltet venném fel, hanem a telefont, ha fognak a kutyák. Még egy olyan videót sem láttam a nagy fegyveres csatornákon, ahol EÜ előadás lett volna. CAT helyett meg pont jó egy derékszíj.
Amúgy nekem is van egy mini eü csomagom airsoftra, túrázni, kocsiba. Van benne CAT :-). Nehezen raktam össze hogy mi legyen benne, mert nincs EÜ képesítésem.
molnibalage83
A nem gyenge alatt az értem, hogy hol és hogyan adta ezt elő...

Ugyanezt tudták a szovjet UB-16-57, UB-32-57 és B-8 sorozatlövő blokkok, csak kicsit nagyobb kaliberű rakétákkal.
Az is meredek egy nem megerősített kerekes járművön.
A warbeltben az zsenialis, hogy egy mozdulattal felcsatolod, es onnantol minden van nalad. Az igazan nevetseges az, ha azert verzel el mert CAT a szekrenyben van es nem az oveden. Lattal mar el elverezni akaro embert a 7 buszon pentek delutan csucsforgalomban? Mert en igen, es baromi jol jott volna egy normalis cucc a 20 eves szakadozo BKV kotszer helyett. Ez dolgot egy KMZ hallottam eloszor akkor kezdtem utana nezni akkor talatam ezeket a videokat.
[NST]Cifu
A jellegzetes csőszájra szerelt vonószem alapján nekem 122mm-es D-30-as ágyútaracknak tűnik....

Nem akarok senkit megsérteni, de nekem ez már nevetséges. Ha lenne (lehetne) itthon lőfegyverem, akkor még egy maroklőfegyver lenne a kezem ügyében, de öv/plate cerrire/sisak/támadó kézigránát már nem annyira. De ezen nem veszünk össze. Íjjal is sokan gyakorolnak, pedig a Tescoban is van hús. Szóval ez az én szememben hobby, nem képesség.
Ez azért durva a világ vezető haditengerészeténél. A pánikolás még csak csak, de ez a sok, nem tartotta be, nem tudta, nem értette, nem kapcsolta be. Azt gondoltam, hogy ennél egy civil teher hajón nagyobb a fegyelem. Mondjuk legalább nem drogoztak. :-)
A negyedikre mi van rápakolva? Az valami 155 milis? <#wow1>
[NST]Cifu
Napi szíriai Mad Max járművek: