95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A Sig a fegyverek elitje, nagyobb a renoméja, mint a HK-nak. Svájci pontosság jellemzi, minőségi kidolgozás, jó anyagok és persze vastagon írt árcédula. Anno a Beretta M9 ellenében is a Sig pisztoly maradt versenyben, de a Beretta jobb áron kínálta állítólag a fegyvert, így győzött.

Így elsőre nekem az tünt fel, hogy ezen a Sig pisztolyon nincsek kétkezes kezelőszervek, csak jobb kezes használat. Nem tudom, hogy így lesz-e a SOCOM pisztolyon is (anno a pisztolytendereken általában elvárás volt a kétkezes használat).
  • [NST]Cifu
    Áhh... Inkább 2-3 méter. Persze esély van arra, hogy 10-15 méterről is eltalálj vele valakit, de így, hogy nem lehet vele rendesen célozni, és a lövedéket is gyakorlatilag minimális csőhossz vezeti meg... Ez testközelbe való fegyver.
  • Sadist
    http://world.guns.ru/handguns/hg55-e.htm
    Utolsó sor jól leírja a lényeget :)
  • Sadist
    Tarkóra szorítva talán meg is lehet vele ölni valakit :D
  • Tiberius B
    laikus szemmel: jól néz ki, de mit tud?
  • Punker
    #18143 -asnak mennyi lehet az értelmes lőtávja 10-15m ?
  • Punker
    pfej
  • [NST]Cifu
    Sig P220 Combat, a Sig USA által a SOCOM-nak benyújtott pisztolyának civil változata. A SOCOM egy egységes oldalfegyvert akar, a jelenlegi Colt M1911 / Beretta M9 / Sig P226 / HK Mk.12 egyveleg helyett, ez a pisztoly az egyik aspiráns erre a feladatra.

[center]
  • [NST]Cifu
    Elég korrekt páncéltörő eszköz, itt olvashatsz róla bővebben.
  • LizardX
    Ja, látom már, Index fórum :)
  • I.C.ram
    Bezzeg a románok! Ők pedáns diákként rögtön kifizettek mindent :D
  • Punker
    szerintetek beszélni is lehet rajta? :)
  • tomcat1
    Cifu! Ez a Javelin milyen? Pöpec? Van róla link?
  • [NST]Cifu
    Amennyire egy szóbeszéd szokott. ;)
  • LizardX
    Ez az a Javelin, amit mostanság az amerikaiak használnak, az a felfelé startoló, felülről lecsapó izé? És ez mennyire tuti infó?
  • ReTeK
    "vannak még olyan adósságok is, amelyek a napoleóni háborúkhoz kötődnek"
  • Thanatos
    hiába decens ha nem lessz aki kezeli... :P
  • [NST]Cifu
    Amúgy a szóbeszédek szerint a várható megszorítások a MH-t sem kerülik el. A jelenleg ~25 000 fős hadsereget akár 16 000 fősre is zsugoríthatják. Ez önmagában nem lenne akkora baj, mert ha a vízfejet valóban hatékony hadseregvezetéssé szeretnék átalakítani, akkor akár ilyen szintű amputáció is elképzelhető. Csakhogy ismerjük a kis hazánkban uralkodó viszonyokat, szóval várhatóan leépítik a harcoló alakulatokat is, vagyis boritékolható, hogy egy-két zászlóaljat felszámolnak vagy összevonnak...

Ugyanakkor hogy valami pozitív dolgot is mondjunk: a BTR-80-asok közül egypár új tornyot kap, és Javelin pct. rakétákat. Ez utóbbi elég decens eszköz...
  • [NST]Cifu
    Az ingyenes (vagy legalábbis "diszkont" áron való) fegyverszállítmányok a hidegháborúban voltak durvák. Kiváncsi lennék az adatokra mondjuk a Koreai, a Vietnami és a közel-keleti hárborúk esetén is.... :)
  • Cat #18135
    ez jó cikk:http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20060519abritek.html
  • Punker
    de azok akik 1 forintokért vették meg a teherhajókat jól jártak.....mennyit dühöngött anno ezen a külkertanárom :(
  • I.C.ram
    Újabb büszkeségünket dobtuk el :( Ezeket még költségek árán is meg kellett volna tartani :(
  • [NST]Cifu
    Volt három hajó, a Pannon Sky, Pannon Star és a Pannon Sun, de ezeket 2004-ben eladták.

Ajánlom még figyelmedbe ezt a linket.
  • tomcat1
    Ha találsz azokról linket, akkor beteszed, ügyi :)
  • Cat #18130
    http://www.mahartpassnave.hu/webset32.cgi?MAHART@@HU@@86@@757597456

ezek csak a magyarországi hajók, én olyat olvastam hogy vannak oceánokon szállítók is.
  • Cat #18129
    pedig ugyemlékszem még van legalább féltucat tengerjáró hajója a mahartnak - ezt nem is olyan régen olvastam.

(megnéztem most mahart.hu t, gyönyörű)
  • ambasa
    Üdvözlök mindenkit!
    még nem szóltam hozzá, de már régóta olvasom a topicok, és talán segíteni tudok:

A Magyar Honvédség hajóit a HM Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság - MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred néven találod meg.
  • I.C.ram
    Kár :( Pedig szívesen megnéztem volna őket.
  • I.C.ram
    Bár nem nagyon találtam a HM honlapján "tengerészeti" szárnyat, így gondolom, hogy jelenleg nem is rendelkezik Mo hadihajókkal. Vagy egybe vannak vona a szárazföldiekkel?
  • [NST]Cifu
    A tengeri kereskedelmi hajókat mind eladták már régen. Siratta is őket a nagybátyám, aki hajdan tengerész volt.

Létezik még folyami flottila, csak mint önálló fegyvernem megszünt.
  • I.C.ram
    Akartam kérdezni, hogy jelenleg Magyarországnak vannak-e folyami hadihajói, vagy azokat is mind eladták?

megvannak még azok a magyar tengeri kereskedelmi hajók, amik pár éve Fiuméban állomásoztak?

Mostanában nagyon elkezdtek érdekelni a hajók :)
  • I.C.ram
    cirkuszt és kenyeret a népnek! :D
  • [NST]Cifu
    Azért egy kicsit más egy HM nyílt nap, és egy rock-bár. ;)
  • I.C.ram
    Hát azért 90-es évek körül annyira ezért nem volt közkedvelt, mint manapság :)
  • Bucser
    ACDC LedZEP soha nem is ment ki a divatból hisz a Rock élt, él és élni fog:) Nem pedig Lenin:D
  • I.C.ram
    Néha elmegyek sörözni ilyen rockosabb helyekre, és mindenhol ez megy, és ott rázzak a popsijukat a 16-17 éves kislányok a régi magyar rockbandák zenéire, meg ACDC, Led Zeppelin, Deep Purple, stb :D Ezek most nagyon divatba jöttek.
  • [NST]Cifu
    Akkor én vagyok elmaradva a divathullámtól... Most dőlök is a kardomba. :)
  • I.C.ram
    Pedig nagyon trendik a tinik körében is a Bikini , Edda mostanság.
  • I.C.ram
    Pope Glass :D Ezen feküdtem :D
  • [NST]Cifu
    Talán 1x utólérem magam, mert erről már akartam egy cikket írni, ugyanis kissebbfajta kabaré, ami jelenleg folyik az energiafegyverek terén. :)

A lényeg az, hogy még nagyon messze vagyunk attól, hogy valóban kiváltsák a hagyományos fegyvereket a lézerfegyverek. Az MTHEL program (lézeres légvédelmi, rakétavédelmi rendszer) akkorát bukott, mint ide lacháza, az ABL rendszer (ez a 747-esre szerelt kémiai lézer, rakétavédelmi célzattal) folyamatosan húzódik, akadozik, és már a Pentagonban sem rajonganak annyian érte, amióta kiderült, hogy összesen csak 7 lövésre elegendő üzemanyagot visz magával, és az erősen toxikus üzemanyag miatt a személyzetnek védőruhát kell viselnie a felszállásnál (legalábbis a prototípusban még). Rendszerbe az ABL jó esetben 2010-ben állhat jelenlegi becslések szerint, de még mindig nem lőtt egyetlen egyszer sem repülőgépre telepítve! Nemrég egy kisérleti IED-ket hatástalanító lézerberendezést egyesen visszaküldtek a gyártónak, hogy csináljon vele valamit, mert a harctéren egyszerűen használhatattlan.

Még tavaly írtam ide a fórumba, hogy a hadsereg tábornokai már tombolnak dühükben, ha szóba kerülnek az energiafegyverek. Az egyik tábornok egy, az energiafegyverekkel foglalkozó megbeszélésen egyenesen nekirontott a fejlesztő cégek képviselőinek, hogy nem akar több látványos bemutatóvideót látni, arra válaszoljanak, hogy képesek bevethető eszközöket a katonái kezébe adni, vagy sem? Ezek után jönnek az ilyen feszített ütemtervű programok, amelyek szűk határidőkkel próbálják ugyanazt elérni, amit hosszú évek óta más programok képtelenek voltak... Kissé tehát szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy valóban megjelennek a hadszintereken a lézerfegyverek 5-6 éven belül.