95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Bucser
    Valahogy nem lepődöm meg...
  • Cat #18515
    Jó cikk:

Kiszivárgott hírszerző jelentések szerint évekig tömte dollár százezrekkel az Egyesült Államok a szomáliai hadurak zsebét. A véreskezű hadurak senkinek nem kellenek - csak az USA-nak.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20060612ellensegeit.html
  • Cat #18514
    Jól megy a Gripen-ellentételezés

Eredményes a haditechnikai eszközök beszerzéséhez kapcsolódó ellentételezési program, melynek értéke átlépte a 169 milliárd forintot – jelentette be tegnap Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. Az összes ellentételezési kötelezettség eléri a 272 milliárd forintot, melynek 62 százalékát már az elmúlt négy évben teljesítették. A tervezettnél jobban halad a vadászrepülõgép-ellentételezés, a Gripen International és partnerei március végéig 191 milliárd forintnyi kötelezettségükbõl 138 milliárdnyit teljesítettek, ebbõl 96,4 milliárd forint export, 41,7 milliárd forint pedig befektetés formájában valósult meg.

Idén hat új megállapodás született, fõként a Gripen gépek kommunikációs és fegyverzeti rendszereinek beszerzéséhez kapcsolódóan. A rakétákat szállító amerikai Raytheon cég állja 80 védelmi területen tevékenykedõ kis- és középvállalkozás kétéves e-kereskedelmi képzésének költségét, valamint egy korszerû technológiával felszerelt logisztikai és karbantartó bázist épít a HM Arzenál nyírteleki telephelyén. A kommunikációs rendszert szállító Rohde & Schwarz pedig rádiókommunikációs berendezéseket kiszolgáló logisztikai, javító-karbantartó kapacitását telepíti Magyarországra.
  • I.C.ram
    Elég durva, hogy mennyi hadianyagot gyűjtögettek össze. Votl itt mg42től kezdve Browningon keresztül, ak mindenmennyiségben...
  • marcio mela
    Ok rendben.Én csak a tábla szövegére tettem megjegyzést.Tipikusan amerikai.
  • Sadist
    Csak mint érdekességet szántam :)
  • marcio mela
    Az az előbb-utóbb nem tartott sokáig.Az amerikaiak 1954-től ott voltak vietnámban.
  • [NST]Cifu
    A Tonkini-öböl béli incidens már régóta téma a hadtörténészeknél is, a Vietnamiak a kezdettől fogva azt állították, hogy semmi közük nem volt az amerikai rombolók elleni támadáshoz. Ettől függetlenül az Egyesült Államok már a Franciákat is aktívan támogatták a kommunisták elleni harcban (lásd: Dien Bien Fu), és a Franciák kivonulása után várható volt, hogy valamilyen módon meg fognak jelenni elöbb-utóbb.
  • marcio mela
    Azt hiszem neked tetszeni fog ez a cikk:
    Hamis híreken alapult a vietnámi háború
  • Bucser
    a kérdés költői volt:)
  • Bucser
    Valóban:) gyorsan telik az idő:) Csak kíváncsi vagyok hogy az istenadta nép meddig fogja tűrni, hogy a katonáik olyan helyen legyenek ahol semmi keresnivalójuk...
  • marcio mela
    1964-től 1973-ig harcoltak amerikaiak.
  • Ren
    Az Operation Iraqi Freedom 2003 március 19-en kezdődött, úgyhogy már a 4. évben járunk...
  • Bucser
    ez meg csak az első év.. Vietnam mettől meddig tartott?
  • marcio mela
    Az ilyen összehasonlítások csalókák de nagyon jól hangzanak.
  • Sadist
    Erről van egy jó kis idézet:
    There is a sign at the USMC sniper school that reads "The average rounds expended per kill with
    the M16 in Vietnam was 50,000. Snipers averaged 1.3 rounds. The cost difference was $2300
    v. 27 cents."

Az USMC mesterlövész iskolájánál van egy tábla, amin ez áll: "Vietnámban az M16-ossal 50000 lövés jutott egy megölt ellenségre. A mesterlövészeknek ehhez átlag 1.3 golyóra volt szükségük. Az anyagi különbség a kettő között 2300$ vs. 27 cent.
  • [NST]Cifu
    A cikksorozatnak még nincs vége. Az utolsó Anglia és Franciaországról szólt, a következő része hamarosan várható. ;)
  • [NST]Cifu
    Az biztos nem Nebelwerfer, leginkább a kínai Typr63-nak tűnik, ami egy 107mm-es vontatott rakétatüzérség. Utána láthatunk M63 Plamen-t is, ami 128mm-es.

[center]
    Type 63

Plamen
  • [NST]Cifu
    Nagyon messze van még ez attól, va. Vietnamban a leghevesebb időszakban hetente átlag 100 amerikai katona halt meg, és iszonyatos mennyiségű hadianyagot használtak el. Igaz, hogy az iraki helyzet meglehetősen szélsőséges, de teljesen más szintű, mint Vietnam.
  • bgabor
    Végigolvastam. Kivállóan sikerült a cikksorozat!
  • SZU
    Bosnian War of Independence - Special edition**

Háborús videó a Boszniai háborúról. A végefelé láthatóak benne halottak is, szal úgy nézzétek.

Az elején viszont van egy Nebelwerfer-re hasonlító telepített rakétavető. Az valóban az lenne? Akad benne PPS és MG42 is, szóval nem lehetetlen, bár a lőszerutánpótlást hogy oldották meg?
  • Bucser
    Irak lesz az USA új Vietnamja... mondtam én...
  • Cat #18493
    Rögtön a robbanás után kiszáltak terepjáróikból, majd tüzet nyitottak egy fehér autóból kiszálva menekülő "hadköteles korú" csoportra. A helyiek beszámolója szerint a fiúkat - akik egyébként hazafele tartó egyetemisták voltak - még a kocsiban lelőtték.

http://index.hu/politika/kulfold/hadita3683/
  • marcio mela
    Ez elég fantasztikus.Ehhez hasonló történetet hallottam a tv-ben Louis Slotin-ról.Megmentette a kollégái életét de ő sugárfertőzést kapott és néhány nappal később meghalt.
  • [NST]Cifu
    A W54 robbanófejre kb. 10 féle TNT robbanóerő-megállapítást láttam különféle forrásokban 0,01 kilotonnától 1 kilotonnáig, attól függően melyik fegyverben alkalmazták (a Davy Crocket mellett W54 volt a SADM robbanótöltetben és az AIM-2A Genie levegő-levegő rakétában). A teszteken használt Davy Crocketek 10-20 tonna TNT-vel egyenértékű robbanóerővel rendelkeztek, de a későbbi (rendszerbe állított) változatok már az erősebb, 10-250 kilotonna között állítható robbanóerővel voltak felszerelve állítólag. A 100-200 kilotonna érték, amít ott említek egy középérték a források mérlegelése és összevetése után (a cikkekben ilyen apróságokra nem térek ki, mert 10 oldal lenne... :)).
  • sz4bolcs
    Valóban. :)
  • sz4bolcs
    Erről jut eszembe egy ilyen nevü cikk:

Nukleáris máglya a hátsó kertben. :D Valakinek ismerős?
    Asszem egy tudós akart otthon reaktort építeni, valamit elszúrt és nem tudta kontrolálni a folyamatot, befutott és kirángatta a hasadóanyagot. Megmentette a szomszédokat, aztán darabjaira esett.
  • marcio mela
    Te 100-200 tonna TNT-t írsz a Brooking Institution meg 10 vagy 20 tonna TNT-t.
  • [NST]Cifu
    Ne feledjük, hogy a Davy Crocket az 1950-es évek világa, ott még az irányított páncéltörő rakéták éppen hogy elkezdték próbálgatni a szárnyaikat a katonai kísérleti telepeken, a preciziós bombavetés is inkább távirányítású, TV-képernyőn követett, nehézkesen kezelhető bombákat jelentett.

A Davy Crocket lényege az volt, hogy 3-4 katona egy kis méretű atomfegyverrel akár több századnyi szovjet harckocsit is képes volt harcképtelenné tenni.
  • sz4bolcs
    Arra jó, hogy azon a területen ne építsenek kertes családi házat medencével úgy párezer évig. :D Szóval megszivatható vele az építkező szomszéd.
  • marcio mela
    Valamit csak tudott ha megcsinálták (akkoriban nem volt olyan precíziós bomba mint ma.De ez sincs rendszerben 1971 óta.
  • [NST]Cifu
    Pedig itt már említettem egyébként. ;)
  • Cat #18483
    ezért nincs értelme atomot bevetni, vállalhatatlan.
    ugyanezt a romboló hatást jóval kisebb precizíós hagyományos bombákkal is el tudják érni
  • marcio mela
    Azt hiszem 0,01 vagy 0,02 kilotonna a robbanóereje.
    The Davy Crockett
    Az van rá írva a felső képen Hi There
  • sz4bolcs
    ez mit tud?
  • marcio mela

Davy Crockett Missile
  • marcio mela
    Ezt akanrtam na
  • marcio mela
    És akkor a fagyi visszanyal
  • Ren
    Hozzávetőlegesen:

1. A vetőtöltet kb 115 m/s-ra gyorsítja a gránátot, a 10m után binduló hajtótöltet pedig kb 300m/s-ra. A maximális lőtáv 900m körül mozog, de kb 300m-ig lehet vele hatásosan célzott lövést leadni és tipikusan leginkább 100m alatti távolságokra szokták leginkább használni.
    2. 0.5*m*v^2 :)A gáránát tömege változattól függően 2-2.6-4kg. És igen, azért nincs visszrugás, ld hátrasikás nélküli (HSN) fegyverek
    3. Itt majd kijavít valaki, de szerintem a sima gránátvetőben csak egyszeri vetőtöltet van a gránátban, ami kiveti a csőből és utána már ballisztikus pályán mozog a gránát, az RPG-nél pedig van egy hajtótöltet, ami a pálya nagy részén aktív meghajtást biztosít.
    4. Azért, mert működésbe hozza a csapódógyujtót ami felrobbantja a töltetet, még akkor is, ha a maga a gránát kinetikai energiával amúgy át tudná ütni a karosszériát
  • steweee
    http://www.videovat.com/videos/1987/trout-fishing-basics.aspx

mivel az rpg-k ki lettek korábban tárgyalva, méghozzá az én felvetésemre reagálva (külön köszönet cifunak) a kérdés most csak annyi lenne, hogy
    1. mennyi lehet a gránát kezdő sebessége és hatékony lőtávja
    2. kb mennyi lehet a mozgási energiája, és vajon azért nincs nagy visszarúgú erő mert a cső másik végé meg kiáramli a meghajtógáz
    3. ezek a gránátok működési elvüket a meghajtás tekintetében ua mint a gránátvetőkből kilőttek vagy sem
    4. egy olyan gyenge célponton mint egy humvee ha oldalról kapja miért robban be a belső térben, miért nem megy át rajta mielőtt robbanna