Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gripen és Tornado vadászgépek a magyar légtérben

A svéd, a brit és a magyar légierõ tart nagyszabású hadgyakorlatot Magyarországon. Egy héten át többek közt légiharcot és repülõgépelfogást gyakorolnak MIG-29-es, Tornado és Gripen vadászgépekkel.

Két-két vadászgép egymás elleni légi harca, lassan repülõ szállítógép elfogása, biztosítókötelék megtámadása, földi célokat támadó, alacsonyan repülõ kötelék támadása - többek közt ezt gyakorolják augusztus 23-tól 30-ig a kecskeméti repülõbázison állomásozó svéd, brit és magyar vadászgépek.

Petõ István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázis parancsnoka elmondta: a gyakorlat célja, hogy a három nemzet egységes elgondolás alapján közös repülést, illetve légiharci feladatokat hajtson végre. A pilóták a repülési sebesség valamennyi tartományában repülõ gépek elleni fellépést kipróbálhatják.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Dragon Nest fedõnevû hadgyakorlaton Magyarország légvédelmi rakétaüteg mellett négy MIG-29-es, négy L-39-es és egy AN-26-os repülõgéppel vesz részt. A britek hat Tornado F3-as repülõvel, míg a svédek hét JAS-39 Gripen típusú vadászgéppel érkeztek. A Gripennek részvétele azért is fontos, mert alkalmazásukat bevetés közben tanulmányozhatják a magyar katonák. A svédek az azonnali reagálású erõk más repülõgépbázisra történõ áttelepülést gyakorolják, míg a britek a MIG-29-es vadászgépek elleni légiharcot. Szeptember elején Törökországban tartanak NATO-gyakorlatot, melyen Magyarország MIG-29-es vadászgépekkel vesz részt.

Reaper
16db-ot festenek(az üzemképes vagy aközeli állapotú) át és nagyjából mind át van már festve 1-2 kivételtõl eltekintve(pl. 08), de ez is sajnos pénzkérdés...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Seaweed
jah...
(mondjuk azt csodalom hogy egyaltalan lefestettek tobbet is...nagy made in hungary az egesz..)
[NST]Cifu
Hmm... Még a repképes gépek közül is csak néhány van lefestve az új 'low-vis' festére? Pl. a 08-as még a régi festéssel repked a képeken...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
..hehh most lattam egy geppar felszallast (29)...megyek is tekerek egy kort Lomacban 😄D
(rakok be tornadot hogy meglegyen a huseg..es szarra alazom ..kar hogy Gripen nincsl omacban )
Seaweed
..ahogy nezegetem a jetfly-os kepeket, hasznalnak sisakcelzot a mieink!..ez esetben tuti maguk ala gyurik mind a Gripent, mind a Tornadot kozelharcban..
(viszont az kicsit erdekes, hogy BVR-nel mieink viszek a ballasztot..a vendegek meg nem...)

..aztan majd ebbol lesz egy jo magyar szokashoz hiven elcseszett kovetkeztetes..
(akar herr szakerto tollabol..)
[NST]Cifu
MiG-29M - 33,3 millió $
MiG-29M2 - 34,2 millió $

Annyira mondjuk tényleg nem "best buy" árak (pl. a brazil Szu-35 árakhoz képest), (elszámoltam egy kicsit magam elsõre). Viszont ha azt vesszük, hogy azért a pénzért, amiért mi 14db JAS-39EBS HU-t kapunk, õk kétszer annyi MiG-29M/M2 gépet vehettek volna...

Seaweed
Neztem..de nem vagyok tisztaban a szabadpiaci arakkal..
ez sok vagy keves? (gyanistom jo ar lehet)
[NST]Cifu
Nézted az árakat az oldalon? 1,1 milliárd $-ért 30db MiG-29M/M2 (24db M és 6db M2) teljes hajózó és földi személyzet képzéssel és földi kiszolgáló berendezésekkel, plusz 4 R-33 III. hajtómûvel. Ehhh......

A könnyû csapatszállítókból fél pillanat alatt darált húst csinál akár egy géppuska sorozat is.

Érdemes megnézni az izraeli és orosz példákat, ezeket teljes mértékben a városi harc körülményeire készítették fel, ergo a hagyományos páncélosoknál kisebb az esélye a kilövésüknek.

A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy elengedhetetlen a harckocsik jelenléte mind a harcmezõkön, mind a városokban. A páncéltörõ fegyverek fejlõdésével egyértelmûen veszélyeztetebbek, de sehol sincs 100%os megoldás, ez sem az. Ez csak a lehetõ legjobb megoldás.

Seaweed
Ugytudom "volt rola szo"...
[NST]Cifu
Hoppá! Mit nem hallok?! Tényleg kaptunk volna Szu-25-ösöket?!

De kitekerném annak a nyakát, aki lenyúlta!
(bár félek tõle, hogy ha meg is kaptuk volna, ugyanaz a sors várt volna rájuk, mint a Szu-22M3-akra...)

Seaweed
Konkret infom nincs...de miert is valtozna barmi is nalunk?..Csodalkoznek!

Igen en is megfigyeltem a suhoj temat...en csak kovetkeztetni tudok..vagy talalgatni, es fel is allitottam egy teoriat:
Megpedig hirszerzesi adatok! Szerintem azert "tudjak" nyugaton sokhelyen mert:
#1 A 88-89-es kaotikus evekben tenyleg volt szo rola hogy kapunk..de soha nem ert ide..
#2 "Ide ert"..de mint annyi minden mas akkoriban "le lett nyulva"..es azt se tartom elkepzelhetetlennek, hogy fizikailag nem ert ide..csak "ki lett utalva" a magyaroknak..de bizonyos csoportok vagy emberek szo szerint eladtak oket...

Az akkori viszonyok ismereteben nem tartom elkepzelhetetlennek! Tudtommal volt mas, hasonlo esetre is pelda.. (bar nem tul kozismert...erthetoen)..es ezen "hirszerzesi" infok alapjan kerulhetet pl sok konyvbe is bele, hogymagyarorszag rendelkezik Su-25-el..

De mondom ez egy teoria..es nem is tudom, es nem is akarom bizonygatni..nahmeg mara mar ugyis mindegy...a mi kis legierolkodeunkben mar ugysem lenne helyuk...ha lett is volna, szinte biztos vagyok benne hogy ugyanugy elherdaltak volna mint a tobbi erteket!

...
Reaper
Amúgy a tv-ben látott képek alapján A-k lehettek, mert kék volt a hasuk, mondjuk korán reggel láttam kómásan, szal nem mérvadó:-D

Reaper
Semmi gond. Nem azé mondtam😊

Seaweed
Jah lehet hogy rosszul emlekeztem...
Reaper
Tudtommal:

Lancer A: földi támadó
Lancer B: kétüléses földi támadó
Lancer C: elfogó vadász

Bucser
Mindig megtud valami újat az ember😄

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Köszi az infokat a Lancer és Sniper-ekrõl, mindig tanul valami újat az ember. 😊

A magyar SzMT/M2 szép lenne, dehát... (még mindig csak R-73-akkal adják a készenlétit a gépek?)

Nekem mondjuk az tetszik, hogy számtalan oldal szerint a magyar légierõ rendelkezik Szu-25-ösökkel... 😊)

Bucser
Az oroszok általában mindig baromi jó dolgokat találtak ki, csak néha túlságosan elnagyolták a dolgokat... Gazdasági szempontokat soha nem vettek figyelembe... És ebbe veszettül belebuktak...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Seaweed
..osszehasonlitas es jo8 gyanant ime ket igen apro kep a Mig-29M2/MRCA kabinjarol:

(es vegul egy erdekes weblap: http://www.mig-29.at..innen egy kiragadott info: "Ungarn 22/6 A/UB RUS (2) 1993 14 modernisiert, Rahmenvertrag f. die restlichen Flgz.,, Angebot f. SMT/M2"...ha jol kovetkeztetek..mivel nemetul nem tudok 😄... akkor "DE JO IS LENNE"...hmmmmmmmm)
Seaweed
ugyanaz a kep egy lanceren mar messze nem olyan kivalo..es eleve nem szines:
Seaweed
Keresgeles kozben talatam par erdekes kepet a Sniper gyartojanak az Aerostar-nak a weblapjan, a mukodo Sniper muszerekrol:
(fegyverzet, navigecio)

(alapveto repulesi adatok, HUD kamerajanak kepe MFD-n..erdekeskep! meg igy is latszik, hogy kivalo minosegu a kepe!)

(Sajnalom hogy a programbol nem lett semmi (ugye azert vontak ki a Mig-29-et a romanyok mert draga volt uzembentartani),..de a hirek szerint elegge "elbasztak" az upgrade-et es sok hiba jott elo.. (bar ezt hulysegnek lehetne tutilalni..hisz ami uj abban hibak vannak..csak rendesen be kellett volna fejezni..szerintem ha romanokat nem is tartom kepesnek ra a zsodok mindenkeppen szinvonalasra megcsinaltak volna ha "hagyjak"...(lasd izraeli gepek..phantomok, falconok..mindbe "beleturtak valamyilen szinten)...persze az is teny hogy az oroszok joggak "kardoskodtak" az o reszveteluk mellett is..hisz kell a "piac"...)
talán nincs is optimális megoldás. egy biztos, a védekezés már nem tud lépést tartani a páncéltörõ fegyverekkel, legalábbi közelharcban, városban, nyílt terepen nagyobbak a távolságok, inkább van lehetõség az ellenfél által kilõtt lövedékek vmilyen módon történõ megsemmisítésére.de a katonáknak közlekedniük kell, ráadásul gyorsan, és nem árt ha vmilyen védettséget élveznek közben, és a felszerelésüket is szállítja vmi, nem nekik kell mindent cipelniük. erre sztem legalkalmasabbak a könnyen páncélozott harcjármûvek, persze megfelelõ harcértéket csak megfelelõ mennyiségû katona harcba vetésével lehet elérni, de sztem mára el lehet felejteni azt a harcmodort, hogy odamegy néhány páncélos és rendet raknak.városi harcra a legalkalmasabb a gyalogság, mert ha nem lennének megkímélendõ épületek, gyárak stb. akkor éppen porig is lehetne bombázni az egészet. de harckocsikkal valóban nem lehet ellenõrzés alatt tartani lakott területeket, legfeljebb ha nagy számban vannak jelen, jelentõsen segíthetik a harcoló gyalogosak, megnehezítve az ellefél dolgát.vagyis egy jól felszerelt ellenféllel szemben az egyetlen megoldás a nagyszámú, jól képzett és felszerelt gyalogság bevetése páncélos és légitámogatással, folyamatosan támadva, fárasztva, felõrölve õket, megtörve a harci morált. egy kialvatlan, fáradt katona nem éppen a legjobb.(irak jelenleg)nagyhatalmak háborújában meg szintén nem a páncélosok fognak dönteni hanem az õket vadászó repcsik, helikopterek. viszont a rosszabbul felszerelt ellenfelekkel szemben, pl izrael viszont még tényleg helyileg hatásosabb lehet egy erõsen páncélozott jármû

Seaweed
nah meg egy kis info a letszamrol (2002-es adat!):
http://www.arrow-aviation.nl/rom_mig21um.html

http://www.arrow-aviation.nl/rom_lancer.html

(az oldalon meg mas tipusokrol is kimerito adat)
Seaweed
http://www.scramble.nl/ro.htm
(Order of Battle alatt irtak eleg "valosnak" unnek az infoim alapjan)
Seaweed
(elvileg letezik modernizalt UM is, Lancer B neven..(3 verzio van A, B es C ebbol ha jol tudom a B az UM(UTI), az A az elso valtozat "csak" legiharc, keves foldi csapasmero kapacitas(gepagyu, szabadoneso bombak...aka mint amire az "alapanyag" MF/Bis kepes volt)..a C meg a fullextras (legi es csapasmero kapacitas)..ez utobbibol van kevesebb...
Seaweed
Forrasok szerint 100 peldany koruli szam at lett alakitva (nem tudni mennyi uzemekepes ezekbol)...
A tobb mint 200-300db (pontos adat nincs, a 300db is a "max" ami rendszerben volt valaha a roman legieroben) Mig-21 bol mar csak ezek a modernizaltak allanak (meg a 10-20db kikepzok amik nem modernizaltak vannak benne ebben a szamban) hadrendben a "tobbit" kivontak /a 29-esekkel egyutt/ a hadrendbol!
[NST]Cifu
Most ebben nem vagyok naprakész: a románok csak akarták, vagy meg is vették végül a 'Lancer' felújítási csomagot a 21-esekhez?

[NST]Cifu
Jelenleg még a szakértõk többsége is ezt a nézetet vallja. Avagy a mozgékonyság és a tûzerõ a védettség felett. Viszont egybõl felmerül egy ellentmondás: a harctéren kell ezeknek a jármûveknek helyt állni, tehát elõször a harcteret, és az ilyen harctereken szerzett korábbi tapasztalatokat kellene figyelembe venni. Jelenleg mindenhol azt hallani/olvasni, hogy a 'harcmezõ' áttevödõtt/áttevõdik a városokba, mint ahogy a történt a megszált palesztin területeken (Izrael), Csecsenföldön (Oroszország) és most Nejefben, Bászrában és a többi iraki válsággócban (Koaliciós Erõk). És itt a furcsaság:
Számtalan elemzést olvasgattam az elmúlt pár évben errõl az "új harctérrõl", és az oda ideális jármûrõl (kell-e a Stryker, avagy sem). De valahogy mindig kihagyták az eddig ilyen harctéren legkomolyabb tapasztalatokkal rendelkezõ példákat: Izraelt és Oroszországot. Az Izraeliek az #5333-as hozzászólásban látható jármûvekre helyezték a hangsúlyt, tehát egy lánctalpas, erõsen páncélzott és reaktív páncélzattal felszerelt szállítójármû kell. És milyen meglepõ, az oroszok is hasonló tapasztalatokat szereztek: Csecsenföldön a BMP-2/BMP-3 és a BTR-80 harcjármûvek szinte védtelennek a muszlim szeparatisták gerillatámadásai ellen. A tapasztalatok alapján 'lemásolták' az izraeli Achzarit-ot, létrehozva a saját változatukat a T-54/55 család harckocsitestébõl "újjászületõ" a BTR-T harcjármûvet:

Régi T-54/55 hk.-ból kialakított BTR-T

Nem tudni, hogy adott helyzetben melyik válik be jobban: a Stryker-ekre már készülnek a reaktív páncélzati elemek, amik képesek megvédeni az RPG-7 rakétáktól. De ezek sem védik meg a jármûvet a modern, kettõs HEAT robbanófejû páncéltörõ rakétáktól. Tehát ha az ellenség már egy kicsivel fejlettebb fegyverzettel rendelkezik, akkor ismét ott tartunk, hogy semmiféle védelmet nem tudnak felmutatni ellene.

A megoldás az aktív védelem, vagyis a rakéták (és akár a lövedékek) elleni védelem valamiféle fegyverrel. Az oroszok már kifejlesztették az 'Arena' rendszert, amely egy radarral észleli a közeledõ veszélyt, és egyfajta aknát robbant fel a szükséges idõben, és ennek repeszfelhõje semlegesíti a lövedéket/rakétát. Hasonló rendszeren dolgoznak a francia mérnökök is, ám meglepõ módon (legalábbis tudomásom szerint) az amerikai sereg nem érdeklõdik ezen megoldás iránt (talán a lézer-védelemre várnak?).

Az ARENA rendszer mûködési elve.

ARENA tesztvideó 1.
ARENA tesztvideó 2.

Seaweed
"Összeütközött és lezuhant két MiG-21-es román vadászgép
augusztus 26. 19:43
Összeütközött és lezuhant csütörtök délután a román légierõ két MiG-21-es típusú vadászgépe az Arad megyei Cristestinél (Keresztespatak) - közölte a román védelmi minisztérium. Mint Gelaledin Nezir szóvivõ elmondta, mind a két gép pilótájának sikerült katapultálnia, és mindketten könnyebb sérülésekkel megúszták a balestet. A gépek elfogó hadmûveleti gyakorlaton vettek részt, amikor eddig ismeretlen okból összeütköztek.
"

Minusz ketto...
sztem a páncéltörõ fegyverek ilyen ütemû fejlõdése jelenti a hagyományos értelemben vett harckocsizás és tankcsaták végét.még az újnak nem mondható rpg-k is szétszednek akármilyen tankot, de legalábbis harcképtelenné teszik, ami ha nem a harckocsizók nyernek, úgyis felgyújtják. ezért is inkább affelé tolódik el a harckocsigyártás, hogy a kézifegyverek, géppuskák ellen védettséget jelentsenek a benne szállított gyalogosoknak, és inkább legyenek gyorsak, sokféle terepen bevethetõek, univerzálisak.minek ágyútorony vmire, ha páncélosok ellen egy rakétaindító állvány is megteszi és ua a hatás? gyalogos ellen elég a géppuskák, az akna vagy táskabomba vagy páncéltörõ gránát meg a tankot is elintézi.lehet hülyeséget mondok, nem mélyültem el a témába, de nekem úgy tûnt, hogy a stryker sorozat is vmi hasonlót próbál megvalósítani,és egyre inkább ez lesz a jellemzõ.

Bucser
nem vagyok addiktív😊 de szépek a képek😊 Megvan még a Légi háború magyarország felett mindkét kötet meg a Repülõgép enciklopédia 2000-es kiadása asszem...

[NST]Cifu
Nekem is ott van a polcon, nem rossz könyv, de nem az addikt haditechnika mániákusoknak, hanem az egyszerû érdeklõdöknek, laikusoknak írták inkább. Érthetõ, hogy nem mennek részletekbe az egyes harcsitipusoknál... 😊

Bucser
A könyv elég régi abban ez már nincs benne sajnos..

Zs0lt1
Kösszépen a válaszokat!

Steam: zs0lt1 - Discord: deadecho_

[NST]Cifu
Ha bírsz az angol nyelvel, akkor ITT egy alapos oldal az egész családról.

A lényeget már leírta Bucser, ehez két kiegészítés:

-Egyes M1A1 harckocsikat is ellátak ilyen megerõsített páncélzattal, ezek jelölése M1A1(HA), ahol HA = Heavy Armour (Nehéz Páncélzat).

-Az M1A2-nek is van egy fejlesztett változata, ez az M1A2SEP (System Enhancement Package), ezek kaptak egy kiegészítõ áramforrást, amely a fõ gázturbina mûködése nélkül is képes ellátni a hk.-t energiával, illetve modernebb digitális elektronikát és 2 generációs infravörös kamerát.

Bucser
Az M1- továbbfejlesztése az M1A1 Abrams ami 105mm-es huzagolt helyett 120 miliméteres simacsövû löveget kapott és a 7,62-es géppuskákat lecserélték 12,7-mm-esre... Az A2-nél pedig a korábbi 58 tonnáról mintegy 68 tonnárta növelték a tank súlyát egy újfajta ellenállóbb páncélzat miatt lett a tömege 68 tonna ugyanis acéllal bevont kimerített urániummal erõsítették meg bizonyos pontokon...

Forrás: Bombay- Gyarmati-Turcsányi : Harckocsik 1916-tól napjainkig

Bucser
Pusztán egy fejlettségi szint...8 év... és néhány tonna meg elektronikában van különbség...

Zs0lt1
Sziasztok, valaki meg tudná nekem mondani, hogy mi a különbség az M1A1-es és az M1A2-es Abrams-ok között?
Köszi.

Steam: zs0lt1 - Discord: deadecho_

Punkerwork
elméleti kérdés volt

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

sztm ez a kérdés már a második világháboruban is elavult volt, mert a tigriseket ott is fõként zuhanóbombázók szedték le (vagy felgyujtották meghibásodás miatt). Szal a táblázatot végignézegettem, és ugyan nagy általánosságban 2 kmrõl szétszednék egymást a tankok, de ugyis helikopterek és vadászgépek fogják kilõni õket...

[NST]Cifu
Erre nem igazán lehet egyenes és korrekt választ adni. Egyfelõl mert nem volt a közelmúltban olyan valódi tankcsata, ahol a csúcstechnika csapna össze csúcstechnikával (az Iraki T-72-esek és az M1A1-ek között azért van egy generációs különbség, és még más is, lásd késõbb). A nyugati harckocsik szabvány lövege a Rheinmetal 120mm-es simacsövû harckocsiágyúja (vagy annak licencgyártott változata), ebbõl ugye nem rég jelent meg hosszabb csövû, L/55-ös csõhosszúságú változat, ami 'nyugaton' per pillanat a legerõsebb hk. ágyú (lentebb már említettem, hogy a Rheinmetal dolgozik egy 140mm-es hk. ágyún is).
'Keleten' a helyzet lassan már 40 éve változatlan: a 125mm-es 2A46 löveg és utódai (pl. az Ukrán 'Vitiaz', amely L/48-as csõhosszal rendelkezik)még mindig egyeduralkodók, noha fel-fel röppennek hírek egy igen hatásos 135mm-es (orosz), sõt, 140mm-es (ukrán) hk. lövegrõl.

Viszont!
Itt nem csak a lövegrõl, hanem a lõszerõl is szót kell ejteni. A simacsövû ágyúkból kilõtt fõ páncéltörõ lõszer a szárnystabilizált, levállóköppenyes ûrméret alatti nyíllövedék, amely általában Wolfram vagy Urán magot tartalmaz. Ezek kinetikai energiával (KE) ütik át a páncélt, ami viszont értelemszerûen a távolság csökkenésével egyre csökken (pl.: egy wolfram-ötvözet magos 125mm-es páncéltörõ lõszer közelrõl még 700-800mm RHA páncélzatot is átüt, 2km-rõl már csak 450-500mm-t képes). A modern nyugati harckocsik 120mm-es wolframmagos lövedékei 2km-rõl mintegy 600-700mm RHA páncélzatot ütnek át (a Leopard 2A6 120 L/55 lövege ~810mm-et), addig a modern, orosz 125mm-es wolframmagos lövedékek cirka 550-650mm-et képesek (az Ukrán 'Vitiaz' löveg ~760mm-et). Viszonyításképpen a 125mm-es HEAT lövedékek kb. 450-500mm-es (CE) RHA páncélzatot képesek átégetni, viszont a távolságtól függetlenül.
Az orosz "megoldás" az 1970-as évek végétõl az ágyúcsõvõl indított páncéltörõ rakéta (9M119), amely 680mm-nyi (CE) RHA páncélzatot képes átütni, a modernebb 9M119M már 700-750mm-nyi (CE) RHA páncélzatot, vagy 650-700mm-nyi (CE) RHA páncélzatot elsõ vagy második generációs raktív páncélzat mögött.

(egy kis kitérõ: a páncélzat erõséggét általában a sima hengerelt acélpáncélra (angol rövidítéssel: RHA) próbálják visszakövetkeztetni, és így valamilyen egységes rendszert létrehozni, a páncéloknál két külön erõsséget határoznak meg, a Kinetikai Energiára (KE - 'hagyományos' páncéltörõ lõszer) és a Kémiai Energiára (CE - jellemzõen a HEAT lõszerek) meghatározva. Tehát ha egy nyíllövedék 2km-rõl kb. 500mm-es RHA átûtési erõvel rendelkezik, akkor a célharckocsinál azt kell megnézni, hogy a páncélzata milyen RHA védelmi képességel rendelkezik KE lövedékek ellen).

Itt egy kis páncélzat és fegyver táblázat. (nem a legjobb, és nem is a legnaprakészebb, de áttekintésnek és laza viszonyítási alapnak tökéletes)

Punkerwork
vazzzeee mint 1 B kategóriás sci-fi film járgányai 😊

[NST]Cifu
Banyek, a kapkodás, a két utolsó kép sikeresen ugyan az lett. 😊)

[NST]Cifu

'Achzarit' - látható a megerõsített páncélzat.

'Achzarit' hátulról. Ami figyelmet érdemel az a kijárat megoldása, illetve az, hogy az eredeti (egész fart elfoglaló) orosz harckocsimotor helyett bal oldalra lett elhelyezve a Detroit Diesel V-8-as motorja.

'Zelda 2', egy moderniozált M113 Blaser reaktív páncélzattal felszerelve.

'Nagmachon', egy Centurion harckocsiból átalakított, kifejezetten a városi harcra szánt jármû. Megfigyelhetõ a két FN MAG géppuska, ami a jármû teljes fegyverzete.

Egy 'Nagmachon' vigyázza egy páncélzott Caterpillar D-10 "munkáját".

NagmaSho't - Egy másik Centurion-mutáns, amely az utászok páncélzott jármûve.

Egy másik NagmaSho't, érdekes a homokzsákos "megerõsítés" 😊

Punkerwork
tényleg van most olyan tank ami akkorát ütne mint a TigrisI ütött mikor kijött? szal hogy annyival erõsebb mint a többi?

Glpetyus
Ezen tényleg lehet röhögni 😊

Glpetyus
EZ egész jó kis anyag az RPG-7-esrQl 😊