Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az, hogy az oroszok 10 évig nem tudták lerendezni õket még nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármennyire is képzettek. Ezt úgy hívják, hogy gerilla hadviselés. Zsákmányolt, valahonnan szerzett fegyverekkel pont szerûen rajta ütsz az ellenfelen és futsz.

A másik, hogy mivel a gerilla nem mindig kiképzett katona, hanem ált. helyi lakos, kevésbé számítanak nekik a veszteségek és igen nehéz kiszûrni õket.

(nemtudom láttátok e azt az ide belinkelt videót, amikor egy ilyen "jól képzett gerilla" az út közepérõl akarja indítani az rpg-t ?)

a "gerilla harcosok" egy tipusa a katonáknak szvsz, egy gerilla is lehet nagyon jól képzett is emg nagyon rosszul képzett is...
a gerilla harcmodor egy külön fegyvernem... (mellesleg amcsiknak is az ilyen stilusu ellenfelekkel van a legtöbb gondjuk... 😛)

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Punkerwork
mióta? 10 éve nem tudják lerendezni õket az oroszok, szerintem ez elég jó eredmény.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Jól képzett katonák ?
A "gerilla harcosok" mióta jól képzettek ?

egy éppen lebegõ helokopterre tüzelt, ami ráadásul enyhén fordult. tökéletes célpont volt, bár igaz amikor elment felettük is seggbe lehetett volna lõni. talán tudták hogy ott fog majd megfordulni járõrözés közben. és nem valószínû hogy elkapták utána õket, nagyon nyugodtnak tûntek. ne felejtsd el hogy rendkívül jól képzett katonákról van szó, mégha ezenkívül kiírtani való istenverte barmok is. eddig sem sikerült felszámolni õket

Punker
csecsen barátaink kissé máshogy állnak a dologhoz mentálisan mint a szövik 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Seaweed
Az a tudatlan barom a hangokbol itelve telielvezte-szarta-hugyozta a gatyajat az ormotol tulfotuott mamorban....
Mellesleg kivalo peldaja a film az autorotacionak!
(szerintem meg akar tul is elhettek..bar langolt...de nehez eldonteni hogy a hajtomu vagy a kabin..ha a kabin akkor nyekk a szemelyzetnek...de ha hajtomu akkor akar tul is elhettek....)
Viszont az szanalmas hogy mennyire alulkepzettek ezek a tuskok...a legjobb lehetoseget kihagytak(felettuk)..ehelyett egy mar tobb kilometerre levo gepre lottek, annak 10-11 orabol, majdnem szembol...
Ezen a feluleten sokkal kisebb a hokep mint alulrol...es nekem a felvetel ujboli megnezese utan is 1-2 kilometernek tunik minimum..ami ugye egy Igla lotavolsagan a hataran van nagyon...
Arrol nem is beszelve hogy a kb 20% szogben kozeledo raketo siman fel fedte oket, hogy hol vannak...
Mazliuk volt ha tuleltek a kisero valaszcsapasat (ha volt!).....
bld

\"Faterral és öcsémmel játszottunk az udvaron, amikor anya kikiabált, hogy ki fogjuk taposni a füvet. Apám visszaszólt, hogy srácokat nevelünk nem füvet.\"

Glpetyus
allah akhbar a kurva anyátok

Glpetyus
Ez nem jó

traXion
Irak

Ja, és kritizálni sokkal könnyebb 😊
3.Olvasni szeretek, nem írni. Lusta vagyok hosszabb mûvet összehozni. Amúgy aki kicsit is netközelben van, 5 perc alatt megtalálhatja a keresett információt.
1. Az angol írásmód kifejezetten zevar cirill / ázsiai neveknél. Valószínûleg "Dzsordzs dábljú Buss" ki lenne akadva a nevének ilyetén leírása esetén. Másodszor az angol írásmódban torzul a név, nem azt adja, amit a kiejtés szerinti átírás adna. Erre kiváló példa a Kharkov / Harkov.
jó nagyon a tank, és még csapatszállítóként is funkcionálhat. egyedül az automata lõszerbetöltés hiányzik, sztem

Sadist
Gondolom azért olyan anyagból csinálják, ami bírja a hõhatást. Csak utána lehet hogy nem kéne markolászni 😊
Szerintem annyi történik, hogy nem tudja lehûteni a kiáramló lõporgázokat és minél jobban felmelegszik annál hangosabb lesz.

B&T IMPULS II-A Pistol silencer
Using a wet charge such as water or other cooling liquid, the sound reduction can be improoved for additional 10 dB.

Vagyis azért kell valami hûtõfolyadékkal megtölteni, hogy a fajhõje magasabb legyen, tehát több hõt tudjon felvenni és ne melegedjen annyira.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

These are providing a maximum reduction for 10 – 15 rounds, depending on the type of ammunition used.

használat közben felforrósodik, azért korlátozott a használhatósága? és mi van ha továbbra is tüzelnek vele, szétreped ?

Sadist
Itt van egy rakás: Brugger & Thomet
Itt van a teljes honlap is: Brugger & Thomet
Meg találtam képet egy szétszedett H&K Mk23-as hantompítóról is:

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

tudna vki hangtompítós fegyverekrõl képeket linkelni?

Sadist
A hangtompítók a lõporgázokat vezetik el és hûtik le és így csökkentik a lövés dörejét. Vannak olyanok, amelyeket vízzel vagy más hûtõfolyadékkal kell feltölteni.

ghost cb
Egyáltalán nem deformálja, képzeld el akkor megváltozna a formája, a ballisztikája, a röppályája, minden. Csak elnyeli a torkolattüzet, és csökkenti a hangját. És ja, nem a csõbe, hanem csõre kell tenni.

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

Nem csõBE hanem csõRE ... az ürméret pedig vagy egyezik vagy nagyobb , tehát nem deformálja . SZVSZ ! Nem vagyok szagértõ ...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

ghost cb
Uhh de hülye vagyok... Tényleg, köszi!

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

amit sosem értettem, hogy a hangtompítót a csõbe kell becsavarni. az kb mennyit vesz el a lövedék erejébõl, hogy ott szûkebb kereszmetszeten kell átmennie? és mennyire deformálja a lõszer?

Sadist
Ha sürgõs akkor itt találhatsz némi infot róla: www.fegyver.org - Steyr TMP

ghost cb
Cifu kérhetnék egy Steyr TMP ismertetõt? Kis info, mikori, kiknél van rendszerben, stb.. Htx

Sadist
De a kompenzátor végülis hasonló mint a csõszájfék?

Bucser
Éles Versenylövészeteken használnak kompenzátoros pisztolyokat. De azokat könnyített súlyal erõsen átalakítva készítik. HA mondjuk megnézed a megtorlót ott is 2 kompenzátoros pisztolyt használ hõsünk😊 elég jó hatásfokkal😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

passz, bár már láttam érdekes sportpisztolyokat amin volt vmi gázelvezetõ a csõ elején, de élõben csak hagyományosakkal találkoztam. itt volt a fórumon korábban néhány igen érdekes pisztoly nem is oly rég

Sadist
Na akkor tõled kérdezem meg, hogy a pisztolyokon azt hívják kompenzátornak?

a gépkarabélyok elejére miket szerelnek hogy ne legyen akkora a felugrás ? az egyik a csõjászfék, de van még vmi más is. és az igaz hogy úgy van fúrva, hogy felfelé több gáz menjen mint lentre, hogy ezzel is tolja lefelé a puska csövét ? (csak a pisztolyokhoz értek, katona nem voltam)

[NST]Cifu
Hopp, most látom, hogy szépen nekiálltam keverni a betüket. A PSS lõszerét SP-4-nek hívják, bár többször is PS-4-et írtam...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Aaaaahhhh, kellegyilyen!
[NST]Cifu
Olvasom, hogy milyen fegyvereket vittek ki az oroszok a Katari fegyverkiállításra és vásárra, és szembe ötlött egy régi kedvencem, a PSS, talán nem túl ismert, úgyhogy gyorsan összedobtam róla egy kis bemutatót:

PSS

A PSS és lõszere, a PS-4

A KGB még az 1970-es években jelezte, hogy szüksége lenne egy olyan lõfegyverre, amely rendelkezik a hangtompítós pisztolyok képességeivel, de ugyanakkor nagyon kisméretû, tehát a csõre csavarozható hangtompítót valahogy ki kellene váltani. A kérés érthetõ: ha egy rejtett ügynök a fegyverét kell hogy használja, akkor elõnyös, ha nincs se lövésdörej, se torkolattûz, viszont a fegyvert rejtetten lehessen viselni, amit a felszerelt hosszú hangtompítóval nehezen megoldható - egyszóval egy ideális orgyilkosfegyverre volt szükségük. 1983-ban a szovjet mérnökök elõálltak a PSS pisztolyal, és a hozzá való PS-4 lõszerrel. Ez utóbbi végülis az egész fegyver lelke, és igen szellemesen sikerült a problémát megoldaniuk. Az SP-4 külsõre leginkább egy gáz- vagy riasztótöltényre emlékeztet, mivel a lövedék (amely végülis egy acélhenger) a hüvelyben foglal helyet, és egy persely van a hüvely nyaka és a lövedék között, amelynek a feladata egyfelõl a tökéletes zárás, hogy ne kerülhessen semmi a hüvelybe, a másik pedig az, hogy a csõben megvezesse lövedéket. A lövedék mögött van a dugattyú, amely a meghajtótöltet energiáját a lövedéknek átadja, majd a hüvely szûkített nyakánál megáll, és a lõporgázokat nem engedi ki a hüvelybõl.

Az SP-4 felépítése.

Az SP-4 lövedéke és hüvelye egymás mellett.

Az SP-4 mûködési elve.

Egy ellõtt SP-4 lõszer, látható a hüvelyben a dugattyú.

A PSS mûködése egyébbiránt megegyezik egy teljesen hétköznapi félautomata pisztolyéval, sõt, az elsütõ- és biztosítórendszere egy az egyben a Makarov pisztolyról lett átemelve, és a kis reakcióerõk miatt a súlyzáras rendszerû reteszelést is alkalmazhatták. Tárjába 6 lõszer fér.
A fegyver mérete és tömege ideálisnak nevezhetõ rejtett viseléshez, igaz 0.85kg, de mindössze 170mm hosszú. Mivel rövid távolságon belüli alkalmazásra szánták, a mindössze 20 méteres effektív lõtávolság és a nem túl kedvezõ lõkép megbocsátható, fõleg, hogy cserébe szinte teljesen hangtalan és nincs torkolattûz.

[NST]Cifu
1.: Én ezeket a kis ismertetõket hol a munkaidõm szabad perceiben, hol otthon, késõ este hozom össze, nyilvánvalóan tele vannak stilisztikai, nyelvtani és fordítási hibákkal, ezt sose vitattam, valóban ez a helyzet. Megvallom, különösebben nem is ügyelek ezekre (1x-2x átolvasom a kész szöveget, hátha feltünnek a nagyobb baklövések), mondjuk ebben semmi meglepõ nincs: nem az Élet és Irodalomba szánom ezeket a szöszeneteket, hanem az ehez hasonló fórumokba, az érdeklõdök figyelmébe.
2.: A Torpedóhajó itt Torpedóvetõ-gyorsnaszád, valóban ez a helyes megnevezés, kapkodva fordítás átka.
3.: Ha ennyire értesz hozzá, miért nem írsz te is? No persze tény, hogy könnyebb kritizálni, ezt magam is tapasztaltam/tapasztalom.

"Rostislav E. Alexeev eredetileg a II VH-ban torpedóhajókat tervezett".

Ez nagyon úgy hangzik, mint egy angol fordítás rossz magyarsággal.

Elõször is, mi az a torpedóhajó? Tengeralattjáró? Torpedóromboló? (bár ez a kategória a 2. VH-ra már eltûnt.) Torpedóvetõ gyorsnaszád? (Lsd. a Szent istván elsüllyesztése). Az angol meghatározás szerint ez utóbbi lehet a megfelelõ. Például a német S100-at torpedoboatként hívják. A német megnevezése Schnellboot, ez magyarul (torpedóvetõ-)gyorsnaszád.

Az angol meghatározása: "Torpedoboat:
Small Naval vessel, armed with torpedos as anti-ship weapon. Sometimes also equipped for minelaying. For selfdefence the Torpedoboat carry mostly anti-aircraft guns. "

Az orosz neveket meg írjuk le rendesen magyarul, tehát legyen az mondjuk Rosztyiszlav Jevgenyejevics Alekszejev.
Nagyon nem jó, hogy mióta elterjed Magyarországon az angol nyelv, boldog - boldogtalan átveszi az õ írásmódjukat, és a szakszavaikat.
vizes
Egy isten vagy! Köszönöm!

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

[NST]Cifu
Igen, ha pár ezret visszaolvasol, akkor ebben a fórumban én követtem el egy ismertetõ róla. De szerencsére kéznél van, szóval újra becopyzom ide:

GKB TKV-34 KM "Kaszpi Tengeri Szörny"

Rostislav E. Alexeev eredetileg a II VH-ban torpedóhajókat tervezett, de folyamatosan beleütközött a kavitáció problémájába, amely a nagy sebességû (~100km/h és feljebb) hajók esetén jelentõsen rontja az áramlást, és növeli a közegellenállást, 1947-ben azonban úgy döntött , hogy a "párnahatást" (azt a hatás, amikor a talaj és a nagy sebességel, alacsonyan haladó repülõgép szárnyai között erõs felhajtóerõt generál) kihasználva oldja meg a nagy sebességû vizi jármûveket súlytó problémát. Az elv végülis egyszerû: ahoz, hogy a vizi jármû gyorsabban haladhasson, ki kell emelni a vízbõl, hogy minimálisra csökkentség a közegellenállást. 1958-ban kezdett a Szovjet haditengerészetnek az Ekranoplan-ok gyakorlati tesztjein dolgozni, és 1961-ben már elis készült elsõ jármûve, az SM-I, amely egy 2,8 tonnás jármû volt, és végsebessége meghaladta a 250km/h-t - gyorsabb volt minden addigi vizi jármûnél...

Az SM kisérleti jármûvek után 1965-ben készült el az elsõ "KM", amelyre késõbb a 'kaszpi tengeri szörny' név ragadt. A gép törzse egy nagy méretû repülõhajóra emlékeztetett, csonka vállszárnyakkal, amelynek végeon lelógó "fülek" voltak, a törzs végére pedig egy nagy "T" vezérsík került. A meghajtásáról 10 db Dobrjin VD-7-es hajtómû gondoskodott, melybõl 4-4 a pilótafülke mögött, a törzs mellett volt, kettõ pedig a nagy "T" vezérsík felsõ harmadában, de 1979-ben ezt a két hajtómûvet a másik 8 hajtómûvel egy vonalban, a törzs fölött helyezték el egy állványon. Induláshoz mind a tíz hajtómû mûködésére szükség volt, de menet közben csak a két hátsó hajtómû mûködött. A gépet többször is átépítették, méretei folyamatosan változtak (hossza: 92-106m, szárnyfesztávolsága 32-40m, tömege: 495-540 tonna), és "jó orosz szokás" szerint a függõleges vezérsíkon található számot is át-át festettét (ami miatt pontosan nem tudni, hogy hány épült, a források vagy egy, vagy 8 gépet említenek, egy bizonyosan összetört és kigyuladt 1969-ben, mikor sûrû ködben a gép pilótája hibás mozdulatot tett, egy másik (?) 1980-ban egy felszállás során súlyosan megsérült, és elpusztul). A gép mintegy 3000 km-es hatótávolsággal rendelkezett, végsebessége körülbelül 550km/h volt nyugodt vízfelülett felett, és maximálisan 3,5 méteres hullámzásban repülhetett. Teherbírásáról nincs megbízható adat, de bizonyosan 100 tonna felett, és képes volt akár 1000 gyalogos katonát is elszállítani.

Project 903 "Lun" ill. "Spasatel"

A KM tapasztalati után az 1980-as években egy kicsivel kissebb, hajó elleni támadóváltozat munkálatai kezdõdtek meg, ez lett a "Lun". A KM-tõl különbözött abban, hogy csak 8 hajtómûve volt (NK-87 tipusúak, egyenként kb. 130kN tolóerõvel), nem volt külön "cirkálóhajtómûve", a szárnyak fesztávolsága némileg nagyobb volt, és a "T" vezérsík vizszintes szárnyai nem szögben, hanem tényleg vizszintesen álltak. Az orrába egy nagy méretû elõre nézõ radar, a hátsó vezérsíkra elõre és hátra nézõ radarok kerültek, a hátára pedig 2x3 db 3M20 "Moskitó" (NATO: SS-N-22 "Sunburn") hajó elleni robotrepülõgép került. 1987-ben a "Lun" a szovjet haditengerészet kötelékébe lépett. 1989-ben a "Komszomolets" tengeralatjáró balesete után az építés alatt álló második "Lun"-t átépítettésérõl döntöttek, hogy kutató-mentõ feladatkört lásson el a hasonló balesetek esetén. A tervek szerint akár 500 bajba került tengerészt is a fedélzetére vehetne. A "Spatasel" terv ugyanakkor (mint megannyi igéretes szovjet/orosz terv) pénzügyi zavarba került, 1998-ban a hírek szerint a gép 98%-osan készen volt, de azóta sem tudni róla többet - csak egy olyan kép került ki, amelyen egy szerelõcsarnokban, leponyvázva áll a gép.

A "Lun" és a "Spasatel" egyaránt 550km/h-s végsebességel rendelkezik, hatótávolságuk mintegy 3000 km, tömegük max. 400 tonna

További képekért a Google-ba írd be, hogy "Ekranoplan".

vizes
Köszi, de nincs idõm végigpörgetni 5000 hozzászólást...
Nem tudod véletlenül, hogy merre volt?

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

már volt itt a fórumon

vizes
Szasztok!
Láttam a Discoveryn a múltkor egy szerkezetet, szovjetek csinálták, vízen siklott illetve kicsit fölötte, nyolc(!) gázturbina hajtotta.
Egy darab készült belõle.
Tudja valaki, hogy hol van errõl kép, info stb. lehetõleg magyarul?
THX.

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

XCoMA
Jóvann kössön belém mindenki!

én nem modntam hogy nem elég, csak ez éppen nagyon nem az amcsik érdeme 😛

XCoMA
De majd kiderül

XCoMA
Utána olvastam és EZT mondogatom hogy szerintem nem kell olyan sok.....

[NST]Cifu
Khm... Szerintem nézz utána ennek az antianyag-problémának. Ahogy írtam, egyenlõre csak iszonyatos pénzbefektetetéssel lehet akár csak pár anti-hidrogén atomot létrehozni, és ha ez még nem lenne elég, azok tárolása kisebb enigma (gyakorlatilag azt kell megoldani, hogy az antianyag semmiképpen se léphessen érintkezésbe a mi világunk anyagaival). Talán egy-két éve volt itt az SG-n is hír, hogy sikerült egy tudóscsapatnak már percekig "életben tartani" pár antihidrogént.
Évtizedek, de inkább évszázadok kellenek, hogy oda jussunk, hogy megbízható fegyver legyen ebbõl. Márpedig megbízhatónak kell lennie...

XCoMA
Nem elég ez? Pár év azt még több fegyverük lesz a amivel a Földet gyilkolhatják..........

az amcsik kurávra nem rendelkeznek iylen téren semmivel csak van elég pénzük megvenni a külföldi tudosokat akik rendelkeznek akár kreativitásal akár tudásal hogy valahova is jussanak... 😊