Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Glpetyus
Jók <#eljen>

😄DD

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

traXion
õ védi a szoldzsát

Punker
szegény kutyus

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

traXion
MOSUL

BAGHDAD

Tigris Folyó

Balad

Trade
Nem is az anyaga de az alakja

[NST]Cifu
A koppintás azért túlzás (az alakja is csak emlékeztet rá, az anyaga meg ugye...), hogy hatott-e rájuk, az más kérdés...

Trade
Azt is beirhattad volna meg hogy a pasgt sisak a II vh-s nemet sisak koppintasa

ghost cb
Egyébként ha lesz egy kis idõd, olyanokra lennék kiváncsi hogy a Protec sisakokat milyen egységek használják? Van a CQB-s, van a Deltás, meg még egy pár, és hogy miben különlegesek. Ráér egy pár hetet, nem olyan sürgös.

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
Esetleg .44-es lõszert használnak, ahhoz meg revolver illik, pisztoly nem annyira. Nem is láttam még öntöltõben, csak forgótárasban.

Desert Eagle.

A rohamozó, közelharcot erõltetõ vietkong ellen a legideálisabb fegyver egy ismétlõ sörétes.

Oda igen, csak éppen elõre nem igazán lehet tudni, hogy mi vár rájuk. Ha meg 50 méteren túl vannak a rosszfiút, a sörétessel sokminden nem tud kezdeni, maximum beint nekik... 😊

de kis létszámú felderítések esetén szerintem van keresnivajója.

Spec. esetekben írtam, hogy használták is, de átlagos esetben, hétköznapi egységeknél nem volt túl elterjedet.

Érdekes, amit írsz. A rohamozó, közelharcot erõltetõ vietkong ellen a legideálisabb fegyver egy ismétlõ sörétes. Nagyobb létszámú ellenség esetén persze sokkal fontosabb a tûzfölény megszerzése, de kis létszámú felderítések esetén szerintem van keresnivajója.
Esetleg .44-es lõszert használnak, ahhoz meg revolver illik, pisztoly nem annyira. Nem is láttam még öntöltõben, csak forgótárasban.
A .44 Magnum a 9 mm-es Glocknál van annyival erõsebb, mint amennyivel kevesebbet visz belõle. Mondjuk nem hiszem, hogy komoly tûzpárbajra készülnének, egy repülõt nem szokás szellõssé tenni párszáz lyukkal.
ghost cb
thx

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
Több ezer Ithaca Model 37 és kissebb számban Winchester 1200 tipusú sörétes puskát használtak Vietnamban az amerikai katonák. Elsõsorban azonban speciális célra, mint pl. katonai rendõrség (rendfentartás), NAVY SEAL (épületharcoknál, közelharcoknál), a haditengerészet csónakjain aknák semlegesítésére, stb.
"Sima" egységeknél is elõfordult, de csak kissebb számban, ha a szakasz/raj parancsnoka szükségesnek látta, és volt mód a vételezésére.

NAVY SEAL katonák Vietnamban, ballra Ithaca Model 37

Winchester 1200 Vietnamban, US Army

[NST]Cifu
Õszintén bevalva igazán hosszú lére ereszteni ha akarnám se tudnám, mivel kevés a szabadidõ, és sok a munka (a korábbi automata fegyver-leírást szeretném BOP cikké bõvíteni, a múlt héten kezdtem még el, és szinte ugyanolyan állapotban van...). Ezért most gyorsan csak a két legismertebb amerikai sityakról ütök össze valamit - ezekrõl a legkönnyebb találni a neten ugyanis információt 😊

Elõre kell ugyanakkor valamit bocsátani: a sisak a közhiedelemmel ellentétben nem igazán alkalmas a lövedékek megállítására. Elsõdleges célja a katona fejének védelme a szilánkoktól, repeszektõl, és mellesleg, a kissebb ûrméretû lövedékektõl (az alap PASGT "Level IIIA" szintû védelmet nyújt, ami egy 426 m/s sebességû (nem torkolati, hanem becsapódás elötti sebességû) 9x19mm-es FMJ lövedék ellen véd). Állítólag idén a hadsereg egyes alakulatai már egy új sisakot is kaptak, amely "Level IV." szintû védelmet nyújt - ez elvileg azt jelenti, hogy egy közvetlen közelrõl kilõtt 7.62x39mm-es (AK) vagy 5.56x45mm-es (M16) lövedék sem képes átütni.

M1, U.S. Army 1941-1983

Az elsõ világháborús M1917 sisakok (amelyet az angolok végig használtak a II.VH alatt) alapvetõen megfeleltek a hadseregnek, de aztán a 30-as években a lecserélésük mellett döntöttek, fõleg amiatt, hogy az M1917 korlátozta a katona látómezejét, és közben oldalról és hátulról nem nyújtott kellõ védelmet. Az eredmény az M1 sisak lett, amelyet ugyan 1936-ban már elkészült, de csak 1941-ben állították rendszerbe (a háború korai szakaszában még lehet látni "angol sisakos" (M1917) katonákról készült képeket, a háború végére ezek teljesen eltüntek). A sisak valójában két részbõl áll, egy külsõ acélhéjból, és a belsõ pamutvászon részbõl, amelyhez az állítható belsõ tartószíjakat rögzítették. A két rész csak egymásba volt csúsztatva, kivéve az ejtõernyõs M-1C változatnál. Az állítható belsõ nem volt túl jó ötlet, mivel a sisak csak egy méretben készült, volt, akinek a fején lötyögött és zavarta a látásban, másoknak pedig egész egyszerûen nem ment fel a fejére (persze az elöbbi volt a gyakoribb eset). A háború folyamán általánossá vált a "spárgaháló", amelybe lehetett különféle álcázó leveleket, ágakat, stb. rakni, de ezt a II.VH után elhagyták. A Vietnami háború elött kissebb módosításokon esett át (új állszíj ill. kicsivel megváltoztatott alak), de gyakorlatilag több, mint 40 évig ugyanazt a sisakot használták az amerikai hadseregben. Az M1 sisak tömege mintegy 1-1.5kg, függõen a gyártási évtõl.

Az M1 egyben illetve szétszedve.

Personal Armor System Ground Troops (PASGT), U.S. Army 1983-?

A II.VH-s M1 sisakot (amit a katonák fõleg "acél fazéknak" csúfoltak) leváltó új fejvédõ fejlesztését az 1970-es években kezdték, és a fõ cél az M1 hibáinak (csak 1 méretben készült, ezért sokaknak kényelmetlen volt a viselése, ráadásul a fém alapanyag miatt túl nehéz volt) kiküszöbölése. Alapanyagnak a Dupont cég Kevlar nevû anyagát választották, és 5 különbözõ méretet határoztak meg (XS (fõleg nõknek), S, M, L és XL (ritka nagy fejû embereknek)). Tömege 1.41kg-tól (XS) 1.91kg-ig (XL) változó. A külsejére az adott terepviszonyoknak megfelelõ terepszinû huzat kerülhet. A nemrég kikerült újabb változat már a Kevlár KM2-bõl készült, és tömege 10%-al alacsonyabb, mint a korábbi változatnak, továbbá új tartószíjak kerültek bele (amelyekben már nincsenek fém kapcsok) és egy plusz habszivacs került bele a tartószíjak és a sisak közé. Dolgoznak azon, hogy tovább csökkentsék a tömegét, mivel vizsgálatok szerint több, jármûben történt nyaksérülést is a fejen lévõ sisak (többlet)súlya okozott.

A PASGT és elemei

A PASGT terepszinû huzat nélkül.

Van valakinek arrol infoja, hogy vietnamban az amerikaiknal milyen mennyisegben hasznaltak shotgunt? (Mondjuk szakasz szinten) Meg rendszeresitve volt vagy csak onszorgolambol hasznaltak a katonak? Mire hasznaltak? Milyen loszerrel?

ghost cb
Cifu, a két pisztolybaki után kérhetnék tõled egy leírást az amerikai, német, angol, francia (és általad fontosabbnak v kiemelkedöbbnek tartott nemzet) hadseregben, és egyéb kommandos alakulatokban rendszeresített sisakokról? Ugy néz ki lassan arra is sor kerül.

Glpetyus
Pontosabban : nem az a jellemzõ

Glpetyus
Erre gondoltam,amikor azt írtam,hogy nem szoktak "cowboykodni" 😊
Szerintem még nemigen löttek ki egy teljes tárat éles helyzetben...

[NST]Cifu
Tárazni nem lassab,hisz a gyorstöltõvel sem lehet sokkal lassab a töltés...gondolom...

Tényleg nem lassabb, de még kétszer kell újratáraznod, míg a félautomata pisztolyos ürgének kiürül az elsõ tára...

Glpetyus
lassabb

Glpetyus
Naugye,rájössz te magadtól is 😄
Elöször én is csodálkoztam,de végülis semmi különös nincs benne...
Tárazni nem lassab,hisz a gyorstöltõvel sem lehet sokkal lassab a töltés...gondolom...
Meghát,nemigen szoktak pisztollyal "cowboykodni",inkább az elsõdleges fegyverek képviselik az erõt 😊
(az más,hogy én jobban érezném magam egy mindenféle jóval felszerelt Glock-al a kezemben)😊

[NST]Cifu
Hát tudja fene... egy spec. osztagnál inkább egy nagy tárkapacitású, félautomata maroklõfegyvert (vagy rövid lõfegyver, vagy hogy a rákba hívja az új fegyvertörvény) várnék, Sig 229, HK USP, Glock 22, FN Five-seveN tactical, stb.
Bár az is igaz, hogy a revolver igen megbízható jószág, és ha ennyien vannak ott, akkor az 5-6 lõszer több, mint elegendõ...

Glpetyus
Igen,GIGN...
Mi olyan érdekes benne?

[NST]Cifu
Ezek is a franciák? Érdekesen a forgótáras revolver...

Glpetyus

traXion
KSK rulez 😄

Glpetyus
Glpetyus

Glpetyus
<#eljen>

traXion
MOSUL

Hamman Al Alil

[NST]Cifu
BMP-3 'Kaktusz' reaktív páncélzatának tesztje (valaki, aki ott van oroszban fordíthatna😊)):

És a "felszerelt" BMP-3:

reklám rullah... 😛
bár legalább jó helyre irtad, én még me gis nézem asszem 😊

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

Gondolom akik ezen topicot látogatják, tudják honnét szerezzenek be nagyfelbontású háttérképeket, ha épp olyanjuk van, de azért ajánlom az érdeklõdõk figyelmébe a http://militarypapers.hu oldalt. Most indult, még nincs is egészen kész, de azért már van egy kisebb gyûjtemény, ami terveim szerint folyamatosan bûvülni fog.

Esetleg lehet véleményezni is az elképzelést.

htka.hu - harcirepulok.hu - militarypapers.hu

ghost cb

ghost cb
jaj. máskor privátban jó?<#vigyor5>
thx

😊)

Sadist

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

ghost cb
Cifu a Walther P99-rõl tudnál irni nekem egy kis izsmertetõt?

Seaweed
Nekem anno alapkikepzesen be kellet loni az AMD-65-osom, mert valami eszkombany kopter elottem elallitotta...
50 meterre levo celra alliottak be pontlovesre...
(nah utana le is lottem sorozatbol a bukocelt...de mar nem emlekszem hogy hany szaz meterre volt...100, 200, vagy 300....???....ehh 7 ev, az 7ev ez ;/)
[NST]Cifu
Alaphelyzetben, alap AK-val 100 méter.
De itt ugye egy felspécizett fegyverrõl van szó, gondolom azért 300 méter elvárható lenne, nemde?

Mert mennyirõl is kéne belõni egy 7,62-es AK-t ?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

traXion
nem mindegyik 😄

Glpetyus
Há' nekem van egy FÉG légpuskám,...annál nehogymá' egy érszoft erösebb legyen!

teljes volt csak numlock nem votl bekapcsolva :/
szal 60 az elejére 😄

Glpetyus
Gyerekkoromban nekem is volt ilyen szarom,hát az vitt vagy 20 méterre 😛
Ott már lejtett!! 😄
Jó persze a komolyabbak biztos(?) elvisznek 60 méterre..
(úgyse hiszi L)😊

traXion
Hop-up mire való? 😄

traXion
faszt nem... Te RSoftozol vagy én? 😄

traXion
hát ez az, ha 1000 méterre elvinne, akkor leesne az állam de így... 😄