Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)
Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)
Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
(amit ugye szintén használnak,kisseb módositásokkal)
Mindenképpen jobb, mint az M2HB: könnyebb és pontosabb. Amirõl nem találtam semmit, hogy elég megbízható-e, mert az M2 híresen megbízható fegyver.
A felsõ kép a VT 1-1, a két alsón látható a VT 1-2. Sorry... 😞
Az 1960-as években a nyugatnémet katonai vezetés eléggé kellemetlen körülmények között találta magát. Az õsrégi, 90mm-es löveggel szerelt M-48-as harckocsi volt a fõ harcjármûvûk egészen 1965-ig, amikor megjelent a Leopard 1 a maga 105mm-es lövegével. Csakhogy eközben a Szovjetunió a keletnémet határra már a 115mm-es ágyúval szerelt T-62-eseket, majd 1967 után a 125mm-es ágyúval szerelt, automata töltõberendezéssel rendelkezõ T-64-eseket vezényelte, amelyek alacsonyabbak is voltak, mint a nyugati harckocsik. A közös Amerikai-Nyugatnémet MBT70 terv lett volna a megoldás a nyomasztó számbeli, és mostmár technikai fölénnyel szemben, ám az 1969-ben az eltérõ nézetek miatt felbomlott. Az 1970-es évek elején ezért kezdetét vette a Leopard 2 fejlesztése, csakhogy jött 1973 és a Jom Kippuri csata, amely egyértelmûen megmutatta, hogy milyen fontos az erõs páncélvédelem, és a minél nehezebb eltalálhatóság, tehát a minél kissebb sziluett. A német hadvezetés ezért parancsot adott egy lehetséges Leopard 3 tervre, amelynek lényege, hogy a Jom Kippur-i csata tapasztalatai alapján egy minél jobban páncélzott, minél kissebb támadási felületett felmutató, minél erõsebb fegyverzettel rendelkezõ, de ugyanakkor nagyon mozgékony harcjármûvet építsenek. Ezek lettek a Versuchsträger 1-1 és 1-2 (VT 1-1 és 1-2), az elõzõ 2db 105mm-es löveggel, az 1-2 pedig 2db 120mm-es löveggel.
A taktikai elemzések kimutatták, hogy a Leopard 1 a 830 lóerõs diesel-motorjával alulmotorizált volt, miközben elég nagy sziluettel rendelkezett, különösen a szovjet harckocsikhoz képest, és a kézzel töltött ágyújával túl kicsi volt a tûzgyorsasága. A VT 1-1 és 1-2 harcjármûvek esetén ezért a kezdetektõl fogva egy torony nélküli, kompakt harcjámûvet képzeltek el, két löveggel, amelyek automata töltõberendezéssel rendelkeznek, a frontpáncélzata igen vastagra lett tervezve, és a viszonylag kis magassága miatt nehezebb célpontott is jelentett. A taktika az volt, hogy védekezõharc esetén egy jó pozicióba beássa magát, és ott várja be az ellenséges harckocsioszlopokat - ez a taktika a második világháborúban már bevált. A másik taktikai lehetõség egy véletlenszerû, rövid idõközönként fordulókkal tarkított nagysebességû elõrenyomulás, a tesztek szerint 1500 méternél távolabbról egy így közeledõ célt elég nehéz eltalálni, és ha hozzávessük a tervezett jármû kis célfelületét, vastag páncélzatát, valamint nagy sebességét, elég komoly passzív védelmet jelent.
A háromfõs legénység egymás mellett ül, középen a sofõr, balra tõle a parancsnok és jobbra az irányzó. Mögöttük van a meghajtás és a felfüggesztés elektromos és a hidraulikus rendszerei. Leghátul taláható a motor, amely egy 56 literes V12-es, 4 turbófeltöltõs diesel-motor, melynek teljesítménye tartós üzemben 1500 lóerõ, harci üzemben pedig 2175 lóerõ (!!!), 43.5 tonnás tömeggel számolva ez 50 lóerõ/tonna (normál üzemmódban 34.5 lóerõ/tonna), ami igencsak jó érték, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb harckocsinál 20-25 lóerõ/tonna körül alakul, a Leopard 2 esetén a 27 lóerõ/tonna pedig már kiemelkedõen jó érték. A test két oldalán foglal helyet a két löveg, az automata töltõberendezéssel együtt, elvi tûzgyorsaságuk egyenként 10-12 lövés/perc, összesen tehát 20-24 lövést adhatnak le percenként. A lövéseket le lehet adni egyenként, egyszerre, vagy rövid idõkülönbséggel, növelve a találati esélyt, illetve találat esetén a pusztítást. Az ágyúk irányzása oldalirányban a test mozgatásával történik, függõleges irányban -10° és +15° között lehet kitéríteni, és szükség esetén be lehet még segíteni a futómû hidropneumatikus rugózásával, amelyel a testet emelni ill. sülyeszteni lehet. A lövegek függõleges irányban stabilizátorral rendelkeztek.
A tesztjármûvek közül csak a VT 1-2 bal oldali lövege rendelkezett automata töltõberendezéssel, 6 lõszerrel ellátva, a VT 1-1 esetén csak kézi töltés volt, és mivel csak az elképzelés életképességét vizsgálták, nem rendelkezett egyik jármû sem Atom-, Biológiai- és Vegyi védelemmel, sõt, másodlagos fegyverzettel sem.
1975 Decemberében a programot leállították a felmerült problémák, valamint a koncepcióban rejlõ rizikó miatt, és a fejlesztést a továbbiakban tisztán a Leopard 2 irányába terelték.
Versuchsträger 1-2:
Legénység: 3 fõ
Tömege: 43.5 tonna
Hossza: 9.06m
Szélessége: 3.54m
Magassága: 2.04m
Hasmagassága: 0.45m
Erõforrás: egy 45 literes MTU MB803 Ra-500 Diesel-Motor négy turbófeltöltõvel.
Teljesítmény: harci üzemmódban 2175 lóerõ/ 1600kW
normál üzemmódban 1500 lóerõ / 1100kW
Sebessége mûúton: 70km/h (más forrás szerint elérte a 100km/h-át)
Sebessége terepen: 40km/h
Fegyverzete: 2db Rheinmetal 120mm-es simacsövû hk.ágyú
VT 1-2
VT 1-1
A VT 1-2 a Koblenz-i múzeumban.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Versuchsträger 1 - 2, NSZK, 1975.
Tankvadász prototípus 2db 120mm-es pct. ágyúval.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
(most nem tudom pontosan mi, csak emlékszem, hogy nálam pl. alapból kizárható ez az eset...)
Amerikában is úgy igyekeznek átvágni a gordiuszi csomót, hogy a mezõgazdasági területeken kívûl esõ vadasparkokba telepítenek Farkasokat. Sajnos itthon ehhez megfelelõ vadaspark nem nagyon van...
Egyébként én nagyon szeretem és tisztelem a farkast, az egyik kedvenc vadállatom, szóval a felvetés, hogy ne csak állatkertben lehessen nálunk farkast látni, igen pozitív, csakhát ismerem a magyar viszonyokat is... 😞((
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Szóval mindenképpen pénzért lõsz... 😊
Itt nálunk pl. pár éve nagyon elszaporodott a róka, és a vadászok egész egyszerûen nem bírtak velük. Erre valamelyik marha kitalálta, hogy majd méreggel...
Csaknem az összes róka eltünt a környékrõl (nem vadászat által!!!). Most a nyulak szaporodtak el, de olyan szinten, hogy az már észveszejtõ.
A vad ugyanakkor komoly mezõgazdasági károkat is okoz, nemrég itt nálunk egy egész almás ment galyra tõlük, és ezért (is) a vadásztársaságok felelnek, hogy ne szaporodjanak el túlzottan a vadak, hiszen rengeteg kárt okoznak. A vadásztársaságok felelnek a vadak téli élelmezésért is, valamint szükség esetén a vadpótlásról is. Szóval a vadászok nem a vadak ellen vannak, hanem félig-meddig értük (persze ez azért továbbra is egy sport, szó se róla).
Évek óta mondom, hogy 1x elmegyek paintballozni. Még mindig nem voltam. Pedig tényleg jó lehet (bár ahogy elnéztem a mai paintballversenyeket a lassan gatling-gépfegyvereket megszégyenítõ tûzgyorsaságú markerekkel.... ). Bár lehet, hogy az AirSoft is jó poén, csak ki kellene próbálnom 1x...