95140
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • SgtChris
    Raptorok harcrakészen

Kíváncsi vagyok hol lesz a tűzkeresztségük...
  • degenerator
    tényleg nem itt kéne. biztos van hibrid topik.
  • Fenrir
    Egyszer volt szerencsém díszőrnek lenni egy koszorúzáson, ott mi egy SKS-sel bohóckodtunk ha jól emlékszem. Baromira dög nehéz volt tartani és soha életemben nem éreztem még olyan hosszúnak a Himnuszt mint akkor :)
  • tomcat1
    A szennyezés messze nem csak attól függ, hogy mennyi benzint eszik a gép.
    Az autó gyártása során is be kellene tartani a mostaniaknál sokkal szigorubb előírásokat. Erről megy most a vita az eu-ban. Persze a nagy autógyártó államoknak; német francia, olasz ez nem tetszik.

Bocsi, hogy beletoltam az orrom, csak a környezetvédelem az érdekel :)

De ez már off volt.
  • Punker
    lehet az ARMY-nál az, de USMC-nek nem jut azok mindig az ellátmányi lista legvégén vannak :)
  • MuldR
    en ugy tudtam a "porgetos puska" a Garand. Persze az usaban.
  • Punker
    akkor lehet a tanuláshoz van a könnyített.
  • [NST]Cifu
    Én úgy tudom, hogy az un. "Ceremonial Rifle" feladatkörben "normális" M1903 Springfield puskák használatosak, azért maradtak ezek, mert nagyon jól ki vannak egyensúlyozva, egy M14-el vagy M16-al sose fognak így dobálózni. :)

Nem egész 4 kilós fegyverek amúgy.
  • Bucser
    Annyi előnye van, hogy egy autón fajlagosan kisebb lesz a károsanyagkibocsátás így az autókból származó CO mennyisége csökken. És minnél hatékonyabb a hybrid üzem annál kisebb a fajlagos kibocsátás. Ergó növekvő autószám mellett is csökkenhet a CO kibocsátás.

Hosszútávon persze alényeg, hogya benzinüzem kiváltódjon. a hybrid nevéből adódóan is csak hybrid megodlás átmeneti és kevert.
  • I.C.ram
    Hybrid meghajtás önmagában egy félmegoldás. Nem jósolok neki hosszútávon nagy jövőt. Nem is látom értelmét a fejlesztésének.
  • Bucser
    "Lesz hybrid meghajtású Porsche Cayenne is, gondolom nem kell ecsetelnem mekkora baromság ez így önmagában, de kb. ez az oka. "

Meg megjelentek olyan hybridmegoldások amik a teljesítményt nem befolyásolják számottevően, míg a károsanyagkibocsátást igen.

4-5éve a hybrid gépek közös jellemzője volt, hogy kicsi, gyorsan tönkremegy és lassú. Manapság rengeteget fejlődtek és a jövő biztosan az övék.
  • Kurfürst
    "visszatérve erre meg a japánokon kívül a bmw is bejelnetette kb féléve hogy kész a sorozatgyártásra érett hidrogénmeghajtású szgk-ja, de mivel a kúthálózat még nins kiépítve, ezért nem várható a tömeges elterjedése. ezt is írtam, akkor is ez volt rá a válasz"

Azért azt hozzátenném, hogy a nagy német gyárak azért is bohóckodnak mindenféle alternatív, hidrogénes, meg hybrid gyártású kocsikkal, mert van egy EU előírás, ami ha jól emlékszem, a gyár termékpalettájára mint egészre szab meg egy kibocsájtási átlagot... ezt az átlagot meg - papíron - egy hybrid/hidrogénes kocsi nagyon szépen le tudja vinni, hoppá máris megfeleltél mindennek, akkor is ha évente 10-et adsz el belőle. A maradék 600 000 hetes bömcsi meg vígan okádja magából a kormot. :D

Lesz hybrid meghajtású Porsche Cayenne is, gondolom nem kell ecsetelnem mekkora baromság ez így önmagában, de kb. ez az oka.
  • Punker
    valahol 1x azt mondták max ilyen 1-2 kilós belső szerkezet nélküli, balzafás másoaltok.
  • MuldR
    Nagyon LOL. Biztos nem kinai AS puska, mert az a masodik dobas utan szethullana :)

Egy ilyen szuronyos arcelott eldobas utan lehet beszoltam volna neki, hogy @nyad elott dobalgassd :)
  • Punker
    tudtam hogy emlékezet valamire, tényleg a régi kocka táskák :)

(ami amúgy jó volt mert a könyvek nem gyűrődtek úgy meg benne mint 1 modern sport táskában)
  • MuldR
    Altalanos iskola 1 osztalyba jartam ilyen iskolataskaval. LOL :)
  • Punker
    [URL=http://youtube.com/watch?v=xWGU3mpfRoM]ezek ugye ilyen "kamu puskák" hány kilót dobálnak a srácok?[/URL]
  • [NST]Cifu
    Bizony, kevered, a Varyag-ot adták el a Kínaiaknak.

Mondjuk amilyen állapotban most van, még azt sem tartom elképzelhetettlennek, hogy lassan már jobb állapotban van, mint az aktív testvérhajója... (bár gyakorlatilag csak a hajótest azonos)
  • bgabor
    A kuznyecovot nem eladták az oroszok néhány évvel ezelőtt?
    Bár lehet hogy keverem valamelyik másik hordozóval. Talán a Kuznyecov befejezetlen testvérhajójával.
  • Punker
    kösz tudtam hogy te megoldod :)
  • [NST]Cifu
    A képen látható fegyver a Mexikói FX-05 Xiuhcoatl, egy helyi gyártású fegyver, ami elég sokat lopott (khmm) a HK G36-osáról, de a belső szerkezete teljesen eltér attól, ahogy kisebb-nagyobb részletekben a külsőségekben is.

A válltámasz masszívabb, és állítható, de nem is ez a leglátványosabb, hanem az, hogy a felhúzókar a tok jobb oldalára került, és leginkább az SG550-es sorozaton látható megoldásra hasonlít.

A HK eredetileg indult a Mexikói fegyvertenderen a G36-ossal, de aztán alulmaradt az FX-05-el szemben. Érdekes, hogy egyes források szerint Mexikó mintegy 65 millió eurót fizetett a HK-nak a gyártósorokért, és úgy vélték sokan, hogy a fegyvert HK licencben gyártották. Mint kiderült, erről szó sincs.

[center]

• Adam II
    Ez mi is akkor?
  • VRSDM
    [apro]jó kis előadás lett a végére, tetszett a hallgatóságnak. köszönöm a segítséget
  • [NST]Cifu
    A Szu-27SzKM többé-kevésbé egy együléses Szu-30MKK mutáció, a kínaiak számára készítette a KNAAPO, és még 2004-ben mutatták be nekik. Az oroszok feltehetően a Szu-27SzK licenc (J-11) kibővítésére, vagy a már legyártott gépek upgradejének szánták, de a kínaiakat eléggé hidegen hagyta, nekik volt egy saját upgrade tervük (J-11B) és ott volt az új saját gépük, a J-10. A Szuhoj ezután elkezdte a nagyobb légishow-kra hordozgatni a gépet, mint együléses többfeladatú vadászgép, aféle Szu-30 alternatíva. A gép finoman szólva nem aratott sikert, aki érdeklődött is a család iránt, inkább a Szu-30-asok közül rendelt...
  • [NST]Cifu
    Korrektek, de attól még nem hallottam/látam őket 29-es szárnyai alatt...
  • [NST]Cifu
    Sajnos az Fekete-Afrikai országok jelentős része hogy finoman fogalmazzak eléggé zűrös körülmények között üzemelteti a légierejét. Az jellemzőek a Dél-Afrikai vagy ex-Szovjet (Ukrán, Orosz, Grúz, stb.) zsoldosok, akik a szó szoros értelmében zsoldospilóták.

A fegyvereladások hasonlóan zűrösek, a legtöbb ilyen ügylet diszkréten zajlik le, senki sem veri nagy dobra őket.

Amit tudni lehet biztosan: 1999-ben egyes hírszerzési források szerint Angolai (UNITA) pilóták és földi kiszolgáló személyzet érkezett Fehéroroszországba, hogy kiképzést kapjanak a Szu-24-esek üzemeltetésére és repülésére. Más források szerint 12 gép megvételéről meg is állapodtak, egyes források Fehéroroszországot, a legtöbb (már amelyik kitér erre) viszont Oroszországot jelölik meg a gépek származási helyéül. Ez az, ami biztos.
    A Rosobornexport, a hivatalos orosz állami fegyverkereskedő vállalat szerint viszont Oroszország egyetlen Szu-24-est sem adott el az UNITA-nak vagy Angolának. Egy Szu-24-es legalább feltünt Angolában, de úgy kb. ennyi, amit a megbízható források említenek.

Néhány oldalon tényként van kezelve a leszállítás, néhány viszont csak azt írja, hogy 12db-ot rendeltek, legalább egy leszállítva (még a Jane's is összezavarodott, hol szóbeszédként hivatkozik erre, hol fel is sorolja az Angolai légierőnél a 12 Szu-24-est, MK altípusként megjelölve...).

Ha tényleg léteznek e gépek, akkor feltehetően a szabvány Angolai festésűek:

[center]
  • Punker
    így?

• [NST]Cifu
    Sajnos én csak egy sárga békát látok. :S
  • [NST]Cifu
    A MiG-29SzD csak egy csomag volt, a MiG-29Sz exportverziójának (MiG-29SzE) egy változata. Elvileg ugyanaz a függesztési normája és fegyverzeti összeállítása, mint a MiG-29Sz-nek (9.12). A típus gyakorlatilag csak protofázisig jutott, egyedüli oldalbordája a MiG-29N, ami a Maláj légierő vásárolt 1995-ben. A gépek 6 függesztési pontal rendelkeznek, és bár a Topáz radarral képesek lennének az R-77 rávezetésére, a Malájok csak R-73E és R-27R1 rakétákat kaptak hozzá, az általános felfüggesztés pedig a szokásos 2x R-27R1 + 4x R-73E.

A MiG-29SzM egy továbblépés az SzE/SzD csomagtól, az általam ismert fegyverzet összeállítások:

Levegő-levegő:
    -2хR-27ER1 + 4xR-73E
    -2хR-27ET1 + 4xR-73E
    -6хRVV-AE
    -6хR-73E

Levegő-föld:
    -2хKh-29TE (+2xR-73E)
    -2хKh-29L (+2xR-73E) (lézeres célmegjelölő konténer vagy másik gép általi célmegvilágítás szükséges)
    -4xKh-25ML (+2xR-73E) (lézeres célmegjelölő konténer vagy másik gép általi célmegvilágítás szükséges)
    -2хKh-31A (+2xR-73E)
    -2хKh-31P (+2xR-73E)
    -4хKAB-500Kr (+2xR-73E)
  • Molnibalage
    Én ezt találtam megy egy majdnem ugyanilyet SU-30-hoz. Mi az a SU-27SKM? Mert ez annak a felfüggesztése. Eszerint mehet a 6 záras bárhova a hasa alá a gépnek. Vagy a későbbi SU-30-as család ennyire eltér strukturálisan? A két 500 kilós középen az gondolom egymás mögött van két külön függesztőn? Vagy nem?

• Molnibalage
    Fura, mert még a MIG-21-hez is van kis négyzáras tartó 100 kilós bombákhoz. (MBD2-67U típusjelzés fater infói szerint.)

Van nagyobb is, az már 250 kilósokhoz MBD3-U4-T jelzéssel.

Kétzáras MBD-3U-2T (egymás mögött. max. 2x500 kg) és 6 záras MBD3-U-68 jelzéssel, max. 250 kilósokhoz.

Ezek korrektek?
  • [NST]Cifu
    A MIG-29 legbelső függesztőjére mehet 1 tonna fegyverzet? (1x1000 vagy 2x500 vagy 4x250 kilogramm)

Mehet, sőt, elvileg akár egy-egy KAB-1500 vagy FAB-1500 is. Viszont kettes vagy négyes bombazárat nem láttam sem képen, sem megemlítve egy oldalon sem...

Hogyan céloznak ezekkel? Van bármiféle segítség a két szép szemeden kívűl? Van radaros segítség hozzá? (Tudtommal nem, de biztos akarok lenni.)

Már a MiG-29B-n is volt a HUD-nak bombavető üzemmódja, semmi komoly, de egy egyszerű bombavetésre alkalmas.

SU-27 törzs alá és a hajtűmvekhez mehet a 6 záras tartó, akár 250 kilós bombákkal? (Szerintem igen.)

A hajtóművek közötti két pillonra szerintem nem lehet. De a hajtóművek alatti pillonokra biztos lehet, legalábbis a Szu-30-asoknál, FAB-100-as bombákkal. A Szu-27-eseknél nem tudom, hogy ez a lehetőség adott-e.

[center]
  • Sadist
    Csak az nem magyarázza a vastagabb és kihúzható válltámaszt, illetve a tok oldalán lévő felhúzókart. Meg picit a markolat is más. Szerintem ennyit nem alakítgattak volna egy civil verzióért.
  • Freeda Krueger
    Cifu!
    Minden érdekelne,lévén máshol még azt is vitatják hogy ténylege vannak.
    Egzotikus gépeket kedvelek,ennél egzotikusabbat nehéz elképzelni.
    Honnan vették,használják e,mivel használják?
  • Punker
    én civil csak 1-es lövéses verzióra tippeltem
  • Zenty
    Szlovénak elméletileg igen, de a Horvátok mióta? Azok szlovák szint vagy kicsivel lejebb
  • Sadist
    Sárga béka :D

Erősen HK G36-nak tűnik, de mintha valami kínaipiacos koppintás lenne :D
    A válltámasz masszívabbnak tűnik, ráadásul nem csak behajtható, hanem kihúzható is, a tűzváltókaron csak biztosított és egy tűzkész állás van, meg ez a fosbarna szín is olyan, mintha polgári célra készült volna. Viszont nem a fegyver tetején van a felhúzókar.
  • Punker
    Cifu ez mi ez? :)
  • Punker
    arról nem beszélve hogy a háború miatt szlovén kikötőkben maradt jópár száz jacht-ot kisajátították és eladták azon nem csak 1-2 milliárdot fogtak, utána az elhúzódó háborún a csempészek gazdagodtak meg.....
  • Molnibalage
    MIG-29 SM (SD) felfüggesztési variációjairól nincs valakinek infója?