Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Seaweed
Cifu!

Van valami hirtelen zsebol infod arra hogy apakisztani Mirage III es V gepekbe tenyleg kerult e F100-as hajtomu az ATAR9 helyere?! Vagy ez csak terv vagy mi volt?!
[NST]Cifu
Mach4 ~ 1200m/s, de ezt csak nagy magasságban (10km felett) tudja elérni a rakéta. 1200m/s azt jelenti, hogy ha 20km-re a céltól a rakéta radarja észlel valamit (másik célpontot), akkor a pilótának még mindig legalább 10-12 másodperce van reagálni.

A megoldás másik felhasználási lehetõsége hogy a pilóta akár a saját radarját ki is kapcsolhatja, és a rakétát elindítja a célpont irányába. Ha a rakéta radarja már észleli a célpont(okat), a pilóta eldöntheti melyiket támadja meg a rakéta, és mindezt úgy, hogy a saját radarja nem árulja el (e megoldásnál felmerül a kérdés, mennyire képes a rakéta radarja azonosítani a célt (barát-ellenség meghatározás problémája). A mûködõ radarral a gép olyan mint egy világítótorony: ordibálja a cél felé, hogy héééé, itt vagyok. Ezért fontos az adatkapcsolat, mivel más gép (pl. egy AWACS) már messzebbrõl felderítheti a célt, így a repülõgépnek nem kell elárulnia magát.

A kétirányú adatkapcsolat tehát ilyen téren nagy jövõ elött áll, ha nagy távolságú alkalmazásról van szó. Egy 15-30km-re lévõ cél ellen persze kevés haszna van.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
Valamit nem ertesz szvsz! Ha tobb mint 100km-rol inditit boven van ideje celkordinaciora. ugyanebben az esetben tobb mint 100km-rol a repulogep meg a szoros kotelekben kozeledo gepart 1 celnak latja, mig a korabban inditott Meteor haladva cel fele azt pl 20-30km-rol (mikor meg az indito gep akar 80-90km-is lehet) mar meg tudja kulomboztetni..igy jelezheti vissza a gepnek hogy van meg 1 cel...
Érdekes csõszájfék:

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Köszönöm!

"Így egy Eurofighter, Rafale vagy Gripen pilótája például menet közben kijelölhet új célpontot a rakétának, vagy ha például kiderül a rakéta radarinformációja alapján, hogy a 120km-re lévõ radarjel valójában nem egy hanem két célpont, akkor máris indíthatja a következõ rakétát."

Erre egy mach4 el száguldó rakétánál hány másodperce van? a kétirányu adatkapcsolatnak van értelme? ugyértem, tök jó hogy a pilóta uj célokat tud meghatározni, de a gépen lévõ radar szerintem egy nagyságrenddel biztosan hatásosabb a rakétán lévõnél, szóval felesleges ez a bonyolítás, fõként úgy, hogy valós modosításra pár sec van csak.

Tetszik! Remélem meg is fog valósulni záros határidõn belül.

Seaweed
Jaja a hajtomu itt a nagy aduasz!
[NST]Cifu
Annyira azért nem vészes. "MBDA Meteor" 😊

Röviden és tömören: egy következõ generációs nagy hatótávolságú légiharc rakéta (ez esetben a hajtómû miatt nem is biztos, hogy helyes megnevezés, lévén a hajtómûve a légkörbõl táplálkozik). A Meteor több téren is újdonságokkal rukkol elõ. Elõször is a hajtómûve torlósugárhajtómû (egy hagyományos szilárd hajtóanyagú gyorsítófokozat azért még van), tehát az oxidálószer a légkör oxigénje, míg a hagyományos szilárd hajtóanyagnak az oxidálószert tartalmaznia kell. Ebbõl következik, hogy sokkal hatékonyabb, ami nagyobb hatótávolságot jelent. A Meteor hatótávolsága ennek köszönhetõen 100km feletti lesz (hogy pontosan mennyi nem lehet még tudni, hiszen hátravannak a tesztindítások, de kb. 130-160km körüli becslések vannak). A másik újítása, hogy kétirányú adatkapcsolat van a rakéta és a repülõgép között. Itt tudni kell, hogy a nagy hatótávolságú légiharc rakéták eddig is küzdöttek azzal a problémával, hogy a rajtuk lévõ radar túlságosan is kicsi ahhoz, hogy 20-30km-nél messzebbrõl befogjon egy vadászgép méretû célpontot. Emiatt az a megoldás lép fel, hogy a rakéta elindul egy elõre meghatározott találkozási pont felé, amelyet a repülõgép tûzvezetõ rendszere határoz meg a célpont repülési sebessége és iránya alapján. A repülõgép pedig a saját radarjával követi a célpontot, és rádiójelekkel pályamódósításra ad parancsot, ha szükséges. Így mûködött az AIM-54 Phoenix, és így mûködik az AIM-120 AMRAAM is (ezért vicces egy kicsit ezeket a rakétákat "Fire and Forget" rakétáknak titulálni - ha a cél messze van, akkor bizony addig a célon kell a radar befogást tartani, amíg a rakéta saját radarja meg nem találja a célpontot). Az új Meteor esetén kétirányú adatkapcsolat lesz, tehát nemcsak a repülõgép ad parancsokat a rakétának, de a rakéta is küld vissza a repülõgépnek adatokat, elsõ sorban a radarja által észlelt célokról. Így egy Eurofighter, Rafale vagy Gripen pilótája például menet közben kijelölhet új célpontot a rakétának, vagy ha például kiderül a rakéta radarinformációja alapján, hogy a 120km-re lévõ radarjel valójában nem egy, hanem két célpont, akkor máris indíthatja a következõ rakétát. Értelemszerûen ha a rakéta radarja be tudja fogni a célpontot már az indítás elött, vagy közvetlenül utána, akkor a pilótának többé nem kell foglalkoznia vele.

MBDA Meteor:
Hossza: 3.67 méter
Tömege: 200-300kg (?)
Max. sebessége: Mach 4+
Max. hatótávolsága: 100km+

Seaweed
...es igen! Europaikent igen hizelgo mar a gondolat is hogy europai gep (es az legyen barmelyik), europai fegyverzettel (Meteor, Iris-t stb.) europa legteret vedi 😉)
Seaweed
Vegulis digitalis fly-by-wire rendszerrel konnyu automatizaltan ellentrimmelni a gepet. Egy ilyen negyedik generacios gepnek ezt szerintem beavatkozas nelkul erzekelni kell es az aszimetriat kikuszobolni hogy ne jelentkezzen a repulesi tulajdonsagokban 😉)
Nekem nem tetszik a neve, mert google-ban nehéz róla infot találni... De biztos jól száll.

[NST]Cifu
Furi, hogy féloldalasan terhelik a gépet, nem?
Egyébként meg hajrá Meteor! 😊

Seaweed
Repult a Meteor (ezidotajt esedekes lassan az elso loveszet amit Gripenrol fognak vegrehajtani)

Seaweed
"Australian Army MOUT video (ez nagyon állat)"

Nagy szopas az elakadt AUG <#nevetes1>...bezzeg a jooreg AK-val teritett volna 😄D
Seaweed
aha
Sadist
Muhahaha, HK roxx, pisztoly alján látom ott figyel a picatiny sín 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
Nem, a kínai hadsereg S-70C gépeirõl van szó, amelybõl 24db-ot vásároltak (eredetileg további 100db-ot akartak még, csak jött 1989 és a Tienamen-téri vérengzés...). S-70C @ Sinodefence.com

Seaweed
Az elso ketto Taiwani gep (S-70C)..az utolso az rendben van...amugy nem lattam olyan kinai gepet amin "fenhangon" ne lett volna rajta a kinai felsegjel. Amelett azt se tartom elkepzelhetonek hogy a jenkik/taiwaniak eladjak az S-70C-t (ami mellesleg a Seahawk Taiwani licensze Bluehawk keresztsegben 😊) a nagy kinanak mint hadianyagot....
Amugy ezen forras szerint(mas gepeknek is) polgari lajstromja van, es a kinai legitarsasag a "tulajdonos"....szal mashogy teszem fel a kerdest: Hogy-hogy nem virit a kinai legiero felsegjele rajta?!!...(azt elkepzelhetonek tartom hogy a "Nagykina" vett civilkent Taiwantol S-70C-ket, es egyszeruen azokat meg besoroztak...)
[NST]Cifu
Egyébb érdekességek:

HK 21E géppuska hangtompítóval

Az új HK P3000 pisztoly

A múltkor lusta voltam példaképet keresni a szegycsontnak támasztott MP5-rõl, tessék, most bepótlom

[NST]Cifu
Érdekesség: a Kínai hadsereg helikopterei:

Adam II
szánalmas

JohnnySmith
Nemtom én asszem 3-4x voltam lövészeten, kb 4-5 tárat lövöldöztem el csak úgy a nagyvilágba, aztán kurvára meguntam, és fájt mindenem.
Meg már meleg is volt meg indúlt a vonatom is hazafelé😊) De összeségében jó móka volt😊

Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)

Gundark
ÖÖö 😊 megint költõi kérdéseim vannak 😊 Azt tudom hogy az USAF repülõi már nem nagyon járnak szoros kötelékben a harcmezõ felett.(értelemszerûen a VB-kre gondolok, nem a nagyobb állatokra 😊 Ha jól emlékszem elõfordult még az 1-2 kilométeres oldaltáv is. Az okát is értem. De a NAVY vagy a Tengerészgyalogság gépeinél is igy van? Vagy õk hagyományosabbak? 😊 Egyébként nálunk hogy van? Mennyi a "standard" távolság a két gép között? No nem milliméter pontosan, csak az érdekel hogy van e erre valami szabályzat, vagy csak "úgy érzésre" tartja a távolságot a kisérõ.

Fenrir
én örültem hogy el bírtam lõni azt az átkozott 9 töltényt

kb így nézett ki aznap a szitu:

éleslövészet, vagy 3 század kiment a lõpályára, szép januári nap volt, rohadt hideg és esett a hó

a századparancsok meg néhány tiszthelyettes éleslövészetet mutatott be pár fegyverrel, nah akkor már 2 órája álltunk kint a kb -10-ben

miután rájöttek õk is hogy qrva hideg van és még a szél is feltámadt megkérdezték hogy akarunk-e most lõni vagy inkább visszajövünk késõbb

mondtuk persze hogy most bazze ha már itt vagyunk, halálnak sincs kedve visszajönni másnap ide

szép lassan szétváltunk rajokra, kiosztották a 9 töltényt amit ugye 2 tárba kellett tárazni 3 és 6-os kiszerelésbe majd irány a lõtér

ez úgy nézett ki hogy egy töltésszerû placcon feküdtünk a sátorlapon, a fegyvert meg az összetekert vegyvédelmi köpenyre kellett támasztani

eddig rendben is volt, kiadták parancsba a szabályos betárazást

még ez is rendben volt, ahogy lefeküdtünk, szembõl a bukócélpontok felõl olyan szinten kezde a szél hordani a kis jégkristályokat hogy amikor felnéztél a fegyver mellöl rögtön telehordta a szádat és arcodat jéggel ami így jól fagyasztott

nah ekkor esett meg velem a takony-nyál dolog 😄 nah mondom ez faxa lesz, próbáljunk meg lõni: szépen bevettem vállba, céloztam, tûz, szájonvágott a válltámasz

takony-nyál-vér 😄

nah ennek fele sem tréfa, célpontot úgysem látom a széltõl (addigra a fele már fel is borult) úgyhogy kilõttem mindet a picsába valahova 😊

a 2 sorozattal is hasonlóan jártam el, mivel tudtam hogy mindenki "megfelelt" lesz 😛

úgyhogy így esett meg velem életem elsõ és valószínüleg utolsó éleslövészete 😊

A halál csupán a kezdet...

Seaweed
ehh
(ket bukoalakot levadasztan ket rovid sorozattal...miutan csak bizonygattam hogy el van allitodva afegvyerem..es nem en vagyok a hulye higgye el 50 meteren a celon...ezutan belottek a fegyvert es lam..lehett vele rendesen celozni 😊)
Fenrir
engem sikerült úgy pofán vágnia hogy elkezdett vérezni a szám mert nagyon ráhajoltam 😊

legjobb hogy egy hóvihar közepén volt az éleslövészet, az arcom elõtte annyira lefagyott hogy taknyom-nyálam egybefolyt, nah ezt tetézte a vér is az elsõ egyes lövésem után

a 2 rövid sorozattal már nem is xarakodtam, ment ahova ment 😊

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
A visszarugás minimális, ezt leginkább a pisztolyoknál lehet megfigyelni, ahogy fél kézzel lövöldöznek a Desert Eagle és hasonló kéziágyúkkal.

Seaweed
Temetesen lottem diszsortuzet AMD-vel. Ott kell eleve ra szukito acsoszajfek hejere hogy a loporgaz a gazdugattyut kepes legyen mukodtetni.
Szal ezen viszonyitasi alapbol tapasztalatom az hog yelenyeszo egy vaktolteny visszarugo ereje. (nem mintha a 7.62-es eles loszere olyan veszedelem nagy lenne...)
valyon mekkora lehet a visszarúgóereje az ilyen vaktölténnyel tárazott feygvernek az éleslõszerhez viszonyítva? mert azért a gáz kijön az elején, mégha nem is kell kilöknie a magot

a stimulatív töltetek-rõl tudna vki részleteket? láttam róla bejátszást a cnn-en egy riportban, ahol épp az elõbbi témát taglalták. furcsak hogy nem rögtön vetettek be ilyeneket irakban, hiszen állítólag nagyon régi techológia

I.C.ram
Kiváncsi vagyok milyen anyagot raknak ezekbe a filmes torkolattûz imitálókba 😊
[NST]Cifu
Végülis még lángszóró változata nem volt a G36-nak. 😊)

Úgy a normál háromszorosát . <#guluszem1>

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu

[NST]Cifu
Jó ötlet! <#vigyor3>
Ezt megjegyzem... izé... vagy inkább írjam le? <#idiota><#vigyor>

Seaweed
<#nevetes1>
Ezt a fegyvertartási hosszabításánál azért ne süsd el ... <#vigyor>

Seaweed
<#smile>
[NST]Cifu
Áhhh... én ilyenkor azt mondom, hogy öregszem, és kezdek szenilis lenni... 😊

Seaweed
Banyek..most hogy elgodolkozok ez az arab dolgo honnanjott nekem?! Tiszta hulye vagyok! <#vigyor>
[NST]Cifu
Most miért, Sea optimista volt, és feltételezte, hogy perfekt arab vagyok (végülis arab fejkendõm már van, raktam is be leleplezõ képet <#idiota>). Mond azt, hogy nem nézed ki belõlem... <#vigyor3>

(jobban belegondolva mégse mond... <#hawaii>)

[NST]Cifu
Van itt olyan topic is, ha ez minden vágyad... (bár személy szerint kerülöm a témát... 😊)

Seaweed
jovanna azt akartam irni <#duhos2><#idiota>
Esetleg ez is érdekel valakit...

Új Honvédségi Szemle 2005/12

Védekezés a házi robbanószerkezetek ellen

2005.12.04. 22:30

2005. június 7. és június 16. között 17 amerikai katona esett el házi készítésû robbanószerkezet által elkövetett bombatámadások következtében Irakban. A napi bombatámadások száma több mint harminc. Irakban az amerikai parancsnokok kelletlenül ismerik be, hogy továbbra is egy lépéssel a felkelõk folyamatosan alkalmazkodó robbanóeszköz-alkalmazási eljárásai mögött kullognak. Hiába a harc és a gépjármûvek utólagos páncélzattal történõ felgyorsított ellátása, a gyárilag megerõsített futómûvel, motorral és kiegészítõ páncélzattal szerelt jármûvek gyorsított gyártása és kiszállítása a hadszíntérre, valamint dollármilliók költése a különbözõ elleneljárások technikai kivitelezésére.

A kezdeményezés továbbra is a felkelõk kezében van. A robbanás bekövetkeztéig a járõr vagy a menetoszlop nem tudja, ki az ellenség. A robbanószerkezet indítása után pedig a civil ruhát viselõ ellenség azonnal beolvad környezetébe, köddé válik. Irakban a szövetséges csapatok ellen leggyakrabban használt, leghatásosabb pusztítóeszköz – az öngyilkos merénylõ mellett – a házi készítésû robbanószerkezet. Ennek alkalmazása lehetõvé teszi, hogy a felkelõk ragadják meg a kezdeményezést, ott és akkor csapjanak le, ahol és amikor õk akarnak. E taktika lehetõvé teszi, hogy saját veszteségeiket minimálisra csökkentsék, illetve elkerüljék az összecsapást a jobban kiképzett és technikai fölényben lévõ szövetséges csapatokkal.
BOMBA A TETEMBEN
Minden egyes alkalommal, amikor a szövetséges csapatok elhagyják védett táborukat, olyan „aknamezõre” kényszerülnek, amely felépítésében, sûrûségében és elhelyezkedésében nemcsak napról napra, hanem óráról órára is változik. A felkelõk folyamatosan figyelik a szövetséges csapatok mozgását, és ez alapján tervezik meg a lesállást a számukra legmegfelelõbb helyen és idõben. Elõfordul, hogy a korábban megfigyelt járõr esemény nélkül végrehajtja feladatát Bagdad utcáin, a táborba visszavezetõ úton pedig szemétkupacba, állati tetembe vagy lerobbant jármûbe rejtett pokolgép várja elhaladását.
Az Irakban elszenvedett amerikai áldozatok több mint a feléért felelõs ez
az olcsó, egyszerû, de halálos pusztítóeszköz, amely általában 2–4 összekötött tüzérségi lövedékbõl és egy primitív indítószerkezetbõl áll, amelyet ravaszul álcáznak és rejtenek. Az elmúlt hónapokban a házi készítésû robbanószerkezetekkel kapcsolatos események – az eszköz felderítése, annak felrobbanása – száma drasztikusan emelkedett. A napi események száma 30 körül mozog. A bombával elkövetett támadások számának 93%-a Bagdadban történik. Csak június 7. és június 16. között 17 amerikai katona esett el házi készítésû bomba robbanása következtében. A sebesültek száma ennél jóval nagyobb.
INDÍT A KAPUNYITÓ
A Pentagon dollármilliókat költött és költ ma is arra, hogy kifejlesszen egy olyan rendszert, amely hatékony a robbanószerkezetek elleni hadviselésben. A robbanóeszköz felderítésében azonban továbbra is a leghatékonyabb eszköz a jól kiképzett járõr figyelõ szeme. A robbanószerkezet egyszerûsége miatt ellenük eddig nem sikerült kellõen hatékony technikai védelmi rendszert kifejleszteni. A leggyengébb láncszem az egyszerûségében is nagyszerû indítószerkezet, amely gyakran csak egy rádió, mobiltelefon vagy garázskapunyitó. Ezen indítószerkezetek elektronikus zavarása bizonyult a leghatékonyabbnak. Az amerikai Warlock zavarórendszert sikeresen használják a hadszíntéren. A jármûre szerelt Warlock-rendszer azonban nem képes teljes körû és minden esetben megbízható védelmet nyújtani, mert nem mûködik az összes létezõ frekvencián, és csak rövid idejû zavarást biztosít. További probléma, hogy amint a járõr elhagyja az utcát, azt azonnal visszaveszik a felkelõk, készen arra, hogy új robbanóeszközöket telepítsenek.
Az amerikai hadsereg nagy reményeket fûzött a Compass Call nevû elektronikai zavarórendszeréhez. Az éjjel kis magasságban repülõ EC–130H fedélzetére szerelt rendszer minden ismert indítófrekvenciát kisugároz, így mûködésbe hozva a telepített robbanószerkezetet. Úgy tûnt, megvan a tökéletes megoldás. Az ellenség azonban rendkívül gyorsan tanul és alkalmazkodik. Új indítási technikákat alkalmaz. Eddig nem alkalmazott frekvenciákkal vagy vezetékes távirányítással próbálkozik, többnyire sikeresen.
A felkelõk alkalmazkodási képességét jól bizonyítja a titkos garázsokban elkészített mobilbomba kifejlesztése és alkalmazása. Az út menti várakozások helyett a 20–40 tüzérségi lövedékkel megpakolt teherkocsik folyamatosan járják az utcákat, szövetséges célpontok után kutatva. Ez a robbanóanyag-menynyiség minden jármûvet vagy harcjármûvet harcképtelenné tesz. A figyelmes járõr felfedezhet egy-egy gyengébben álcázott robbanószerkezetet az út mentén, azonban nem sok esélye van a nyolcmilliós Bagdad utcáin ezrével rohangáló jármûvek közül észrevenni
az öngyilkos merénylõt. A járõröknél mindig van egy lista, amely tartalmazza a gyanús jármûvek leírását, de ez a lista csak olyan pontos lehet, amilyen adatokkal a szövetségesek rendelkeznek.
KOMMULATÍV VÁLASZ
Amikor az amerikai hadsereg növelte a kiegészítõ páncélzattal ellátott gépjármûvek, nehézharckocsik és lövészpáncélosok alkalmazását, a felkelõk a stimulatív töltetek egyidejû alkalmazásával válaszoltak, így küzdve le még a 70 tonnás Abrams nehézharckocsi páncélzatát is, jelezve, hogy az amerikai katonákat semmi sem védheti meg. Jelen pillanatban nem létezik olyan módszer, amellyel teljes mértékben lehetne védekezni a házi készítésû robbanószerkezetekkel és az öngyilkos merénylõk által elkövetett támadásokkal szemben. A támadások száma csökkenthetõ a zavaróeszközök, valamint a járõr-, illetve az ellátási útvonalak agresszív és folyamatos légi-földi járõrözésének kombinálásával, illetve erõdített ellenõrzõ-áteresztõ pontok mûködtetésével, amely meggátolja az ellenséges robbanóeszközök telepítését. Ehhez azonban kevés a szövetséges erõk jelenlegi létszáma. Elengedhetetlen a katonák, illetve a gép- és harcjármûvek robbanás- és repeszhatás elleni fokozott védelme. Fontos továbbá az utak széleinek megtisztítása mindentõl, ami alkalmas robbanószerkezet álcázására és rejtésére. Ezenkívül tudatosítani kell a lakosságban, hogy az utak mellett hagyott jármûveket felszólítás nélkül megsemmisítik.
Az elmúlt hetekben a felkelõk nagyszabású hadjáratot indítottak jármûre szerelt bombák alkalmazásával, amelynek több száz iraki civil, illetve az iraki biztonsági erõk tagjai estek áldozatul. Az iraki hadsereg és rendõrség kifejezetten jó célpontnak számít, mert nincsenek felszerelve a szövetséges csapatok által alkalmazott páncélozott jármûvekkel. A felkelõk folyamatosan támadják a civil lakosságot, ezáltal gyengítve a szövetséges csapatok és a támogató civilek viszonyát. Azt akarják bizonyítani, hogy azok nem képesek a lakosság védelmére.

FELKÉSZÍTÉS A VÉDELEMRE

Mivel Irak rendkívül jól felfegyverzett országnak számított, tele volt lõszergyárakkal és lõszerraktárakkal, amelyeket a szövetséges csapatok létszámhiány miatt nem védtek, így azok szabad prédájukká váltak a felkelõknek. Irak továbbra is kiapadhatatlan forrása a házi készítésû robbanóanyagok alapjának számító lövedékeknek és egyéb robbanóanyagoknak.

A téma fontosságát jelzi, hogy az amerikai hadsereg egyhetes szemináriumot tartott a házi készítésû robbanószerkezetek elleni védekezés témájában június 13-tól 17-ig, ahol számos ország katonája vett részt. Sajnos, a Magyar Honvédség nem képviseltette magát. A bemutatón tûzszerészek demonstrálták a házi készítésû robbanószerkezet pusztítóerejét, amikor a hadszíntéren alkalmazott megoldás szerint három összekapcsolt 155 mm-es lövedéket temettek el, majd robbantottak fel egy 5 tonnás teherkocsi alatt. A robbanás ereje teljesen elpusztította a jármûvet. Szintén bemutatták a jármûbe szerelt bomba erejét, amikor 18 db
155 mm-es lövedékkel gyakorlatilag részecskéire robbantottak több teherautót. Az amerikai áldozatok számának állandósult növekedése miatt a megszállás támogatottsága az anyaországban soha nem látott mélységbe zuhant.

(Az írás a Defense News „US Army Casts Net for IED Defenses címû cikke alapján készült.)

HARUM TAMÁS
"es ird be arab betukkel onnan"

Gondolod ha a ciril nem megy az arab fog ? <#nevetes1>

Latin , nem ? A számok arabok ... <#nevetes1>

Seaweed
nah szal Regiment 1. 20 oldal:
"...A Rocket Propelled Grenade jelentese raketahajtasu granat. Magyarul a raketa panceltoro granat kifejezesbol is megkapjuk a harombetus roviditest. Az eredeti orosz valtozat a Ruzsnoj Protivotankivij Granatom. Ennek jelenetese kezi harckocsielharito granat. ......."

eddig az idezet...de amit bevagtal abban oroszul nem ez van leirva.
Hmm , még jó , hogy nem a Bibliáról elmélkedünk ... <#nevetes1>

Seaweed
Mard elo az elso Regimentet... 😄 (es ird be arab betukkel onnan 😛)
[NST]Cifu
Ez jó! Remélem eljutunk egyszer oda, mint az amerikaiak, ahol a komplett katonai tananyag (ha nem is a legfrissebb) elérhetõ a neten. 😊