Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
ez valami vicc?😄 úristen átmegy szitakötõbe,meg ösze-visza,ezt nem tudom hogy lehet iránxítani😄
Tikal
persze ezek nagyon könnyüek, a motor meg marha erõs lehet, de akkor is... 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

PrasCo
Ezeknél a cuccoknál nem lehet negatívba fordítani a légcsavar-állásszöget? (Lehet egyátalán változtatni?)
Tikal
no látod, elméletileg lehetséges akkor nem? ráadásul magyar srác, már láttam ezt a videot, nagyon komolyan csinalja 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Sadist
E! Na ezt így nem tudom hogy, de látszólag beleszarik a fizika törvényeibe.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Arról azért megnéznék egy videót.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Tikal
de pl a modell helikopterek tudnak 😊
szoval csak azért voltam rá kiváncsi mert én is ugy tudtam hogy nem tudnak csak bukfencet, de egy cimborán állította hogy ez lehetséges meg semmi akadálya, soval estére megprobálom kideriteni honan vette ezt 😊

[NST]Cifu
Háton nem tudnak repülni, az fizikai képtelenség (a rotorlapátok mindig lefelé terelik a levegõt), a max. a hátraszaltó vagy a hosszanti orsó, amire egy helikopter képes.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tikal
hello, helikopterek háton repülése érdekelne de nem nagyon találtam infot, meg videot, esetleg errõl valakinek link vagy info hogy is van ez? 😊 köszi

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Köszi a kiadós és alapos választ, remélem nem éheztél meg közben!

Ha jól emlékszem, a Steel Beast hk.-hoz mellékeltek anno egy nagyon alapos kis PDF filet, amiben a modern MBT/IFV páncélvédelmi értékeket próbálták megbecsülni, meglehetõsen professzionálisan. Majd megpróbálok néhány adatot onnan bányászni..

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

degenerator
ezt így ebéd elõtt gépelted ide be? ejha...

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
A BMP-1 a maga idejében hatalmas újítás volt azáltal, hogy volt pct. rakétája, egy 73mm-es lövege, géppuskája, teljesen zárt küzdõtere, úszóképes volt, stb. Egyszóval egy olyan jármû volt, amely ki tudta vinni a harctérre a katonákat, és szükség esetén megfelelõ tûztámogatást tudott nekik nyújtani. Viszont páncélzat terén óvatos duhajok voltak a szovjetek, hiszen nem egész 13.5 tonna volt a harcjármû... A védelmet az alacsony építés és a nagy mozgékonyság jelentette, és az, hogy a jármû orrába helyezték el a meghajtást és a motort, így legalább szembõl nyújtott némi védelmet a bent ülõknek. Amúgy viszont a páncélzata sem a pct. rakéták ellen, sem egy nehézgéppuska ellen nem nyújtott megfelelõ védelmet, csak a repeszektõl és a könnyû kézifegyverek tüzétõl. A BMP-1 legnagyobb problémája az volt, hogy semmiféle védelemmel nem rendelkezett az aknák ellen, és az üzemanyagot gyakorlatilag a harctérben helyezték el, a gyalogosok székei között, plusz az üreges hátsó ajtókba lehetett még üzemanyagot tankolni - érthetõ okokból ez nem a legbiztonságosabb megoldás, de a kis befogadó méretek miatt egyszerûen nem tudták máshol elhelyezni.

A BMP-2 a Yom Kipuri és az Afganisztáni tapasztalatok alapján született, két fõs tornyott kapott, hogy a parancsnoknak jobb kilátása legyen (a BMP-1-ben ugye a sofõr mögött ült, a testben), és a 73mm-es löveget lecserélték egy 30mm-es gépágyúra, mivel a 73mm-es löveg cirka 500 méteres effektív lõtávolsággal bírt csak, míg a gépágyúval akár 3-4km-re is lehet viszonylag pontosan tüzelni. A BMP-2 viszont ezt leszámítva a BMP-1 alapjaira építkezett, a páncélzata nem volt erõsebb, igaz a jármû alját megerõsítették, a sofõr pedig megerõsített ülést kapott, de a hátsó ajtók továbbra is extra üzemanyagtartályként funkcionáltak. A két fõs torony áldozata lett egy szállítható személy, így 8 helyett csak 7 fõt szállíthat.

A BMP-3(M) ismét fõleg a fegyverzet terén fejlõdött, igaz új testet kapott (aluminium ötvözetet ^^), plusz egy új tornyot, amit eredetileg egy könnyû harckocsinak szántak (ja, a test is onnan jött 😊), amelyben van egy 100mm-es löveg, egy 30mm-es gépágyú és egy géppuska. A szállítható személyek elhelyezése kissé faramuci lett, ugyanis 7 fõ, de abból kettõ a sofõr mellett ül, és az orr két oldalán lévõ géppuskákat kezelik. A védelme továbbra sem tekinthetõ komolynak, szembõl egy M2-es géppuska tüze elviselhetõ a legénység számára, ezért persze a motor elvesztése az ár. A BMP-3M esetében elõkerült a Shtora-1 zavarórendszer és az ARENA aktív védelmi rendszer, amelyekkel a pct. rakéták elleni védelmet szándékozták megoldani. Az ARENA rendszer problémája az, hogy jelentõsen megemeli a jármû magasságát, ami a felderíthetõség szempontjából káros.

A Marder IFV esetében alapvetõ cél volt, hogy a harckocsikkal együtt mozgó, erõs, gyors, kellõ tûztámogatást nyújtó szállítójármû legyen. A végeredmény egy kicsit vegyesre sikerült, hiába volt nagyobb és sokkal nehezebb (32 tonna az elsõ változat), mint a BMP-1, sokkal jobb védelmet nem nyújtott, a jármû orra 20mm-es gépágyúlövedékek találatától, oldalról, felülrõl és hátulról kézifegyverek tüzétõl nyújtott védelmet. A fegyverzete egy 20mm-es gépágyú és egy géppuska a fõ toronyban, egy távirányított géppuska a jármû hátsó részén (késõbbi modellekrõl ez hiányzik). Három fõs személyzet és hat fõ gyalogos fér el benne, késõbb a toronyra egy MILAN pct. rakétaindítót szerelnek, ami viszont egyel több kezelõszemélyzetet jelent, így 4 fõs személyzet plusz 5 gyalogos lesz a felállás, a személyzet plusz tagja viszont a harchelyzetben a gyalogosokkal tart. Az A3 verziónál a páncélzatot megerõsítik, hogy szembõl képes legyen túlélni a BMP-2 30mm-es pct. lövedékének találatát. A Marder-re készült felszerelhetõ reaktív páncélzat, de ez veszélyt jelenhet a jármû közelében lévõ baráti egységekre (a saját maga által szállított gyalogosokra), ha mûködésbe lép, ezért sose alkalmazták. A legutolsó változtatásnál mererõsítették a jármû alját, és a belsõ ülõhelyeket megváltoztatták, hogy növeljék egy aknára futásnál a túlélés képességét.

A fentiekbõl látható, hogy az IFV mindegyikére jellemzõ az, hogy túl sokat akarnak tõle, ezért a vége meglehetõsen kompromisszumos lesz. Hiáva rendelkezett a BMP-1 és BMP-2 is erõs fegyverzettel, Csecsenföldön katasztrófálisan szerepeltek, a gyalogosok inkább a jármû tetején utaztak, mert így sokkal jobb túlélési esélyeik voltak.

A megoldást talán németek találták meg, az új PUMA IFV esetében alaphelyzetben 29 tonnás, és szembõl a 30mm-es, minden más irányból a 14.5mm-es lövedékek ellen nyújt védelmet. Ugyanakkor kétféle páncélgúnyát is kaphat, a nehezebbel a tömege 43 tonnára nõ, viszont szembõl a 105mm-es pct. lövedékek ellen is véd (hogy melyik ellen, arról nincs info), és körkörösen bármelyik RPG-7 változattól.

Marder, BMP változatok mennyire számítanak jónak?

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

degenerator
új ukrános cikk a katpolon!

ez néztétek már? szépen foglalja ösze az IED ket:
link

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Nekem volt... Az ellenségemnek se... Gondolom, hogy ennyi elég róla!

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Bucser
Valamint az sem mindegy, hogy mennyi adatot küldenek át!

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

SgtChris
Mondjuk meg kell kérdezni pár embert, akinek WDSL-es internetkapcsolata van...tudod, esõ, szél, köd és hasonló nyalánkságok (pl.: hirtelen földbõl kinõtt 20 emeletes lakóház). De mondjuk a zavarvédettség és a hatótávolság, valamint a titkosítás erõssége sem mindegy, gondolom. Nem mindegy, hogy kell-e átjátszó reléállomást üzemeltetni két repülõgép között, vagy megy-e a dolog közvetlenül is...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage
Úgy szeretném tudni, hogy mitõl jobb egy adatkapcsolat? Gyorsabb? Megbítzhatóbb? Stb. Fel nem fogom, hogy ebben a digitális világban miért olyan nagy szám átküldeni egyik géprõl a másikra adatokat.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Egy érdekes kis demo videó a SAAB-tól.

-A mostanság divatos "civil teherhajóról indított rakéták/robotrepülõgépek" félelem bemutatása.
-Adatkapcsolat, ebben nagyon jók a Svédek, a magyar pilóták szerint a Gripen "gyári" adatkapcsolata messze jobb, mint a Link16, amit utólag építettek be.

[NST]Cifu
Hullanak mostanság az amerikai bombázók, a múlt hónapban egy B-2A zuhant le Guamnál, most pedig egy B-1B Quatar-ban. :S

degenerator

degenerator

I.C.ram
Ezeket már néztem, de ezek ezeréves könyvek, sehol nem kapni már õket. Nekem csak személyek kellenének, akik iránították a légierõ hadmûveleteit. Pár név is elég, a többit megpróbálom kiguglizni.
[NST]Cifu
A Dazzlerek olyan, általában lézer alapú vakító eszközök, amelyek ideiglenes (rosszabb esetben tartós) vakságot okoznak a célpontnak, jellemõzen gyalogosnak, jármûvezetõnek, esetleg helikopter-pilótának. A harcjármûvekre telepített dazzlerek egy része viszont a lézeres távolságmérõket vakíthatják el, így precíz távolságadatok nélkül az ellenséges harckocsi nem tud hatékonyan célozni. Ez utóbbi adott esetben arra is jó lehet, hogy a lézeres célmegjelölõ berendezések prizmáit "eltalálva" abban fizikai károsodást okozzon, ezáltal semlegesítve õket. Én eddig kézi dazzlerekrõl tudtam az elõzõ, és harckocsira (egész pontosan Kínai Type 98 harckocsikra) telepített lézeres távolságmérõk/céljelölõ-gyilkos dazzlerrõl.

üdv4
A "Dazzler" nevü eszközrõl szeretnék kérdezni.
Milyen tipusokra thetõ fel?Esetleg iraki T-72 sajátosság?
Mennyire hatékony,pontosan mire jó?
Köszönöm.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

M.szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierõ története
Zrinyi kiadó 1987, átdolgozott kiadás 1999

http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/sz/bibJAT00134060.html
http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/sz/bibJAT00366602.html
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2000/3_16.html

Pataky Iván, Rozsos László, Sárhidai Gyula: Légi háború Magyarország felett. I-II Zrinyi 1992

http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/p/bibJAT00208464.html

1938 december - 1940 december: vitéz Háry László
folytatás az ajánlott könyvekben...

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Scottt
Április elseje tegnap volt😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

RatBaG
tovább fejlesztették a "kanyarsnipert"
kis postal 2 utóíz

Per Aspera Ad Inferi.

degenerator
nekem van egy könyvem, a kõr ászról szól....pont abban az idõben, meg a szovjet kampány idején.

I.C.ram
Néztem, de ott csak a Puma századról találtam infót. Globálban a légierõrõl nem 😞

Kutatásaim során találtam Bánfalvy Istvánról képet. Nem semmi ez az egyenruha 😊

Punker
pumaszálláson nézz körül.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

I.C.ram
Nem tud segíteni senki abban, hogy kik voltak a magyar légierõ koponyái a 30-as 40-es években? Tehát, akik a hadmûveleteket irányítottak, nem a pilótákra gondolok.
degenerator
köszi.

[NST]Cifu
Az orosz Szpecnaz szó a különleges feladatú egységeket jelöli, nem egy kifejezet katonai egységet, bár az "eredeti" Szpecnaz a hadsereg speciális egységei.

A szovjet és a nyugati speciális alakulatok felépítése és feladatköre nem teljesen azonos a Szpecnaz GRU-val (a hadsereg Szpecnaz-ával), ezért így, hogy van-e megfelelõje, nehéz egyértelmû választ adni.

A Szpecnaz egyfelõl a "nagy" katonai célokért harcolt, a hadsereg egységei mellett, azok mellé besorolva, "mindössze" a speciális egységekre jellemzõ harcmodorral, de nem olyan független, mint mondjuk a NAVY Seal vagy a Delta Force. Más Szpecnaz egységek viszont teljesen függetlenek voltak, és itt zászlóalj méretekrõl beszélhetünk.

Valahol a SAS és a Rangers között lehetne meghúzni a határt.

degenerator

degenerator
a címben ott volt, hogy news/humor..

Pufffff. A rejtély megoldódott. A nevet nem néztem csak az adatokat, azért is kérdeztem meg, mert ez elég nagy volumenû vállalkozásnak tûnt. Azért kösz.
Hali

Szerintem bedöltél egy április 1-i hirnek.
Az Admiral Gigantov névre azért illik gyanakodni <#wink>

I.C.ram
Kérdésem lenne a repülés mániásoktól!

Kik voltak a vezetõ személyiségei a Magyar Kir. Légierõnek a 2. VH elött és közben? (1936-tól elég)

Ugyanez a kérdés a földõrõknél. Kik voltak a magyar vezérkar tagjai, és milyen érdemek fûzõdnek hozzájuk?
Egyébbként se a legbiztosabb forrásból volt az info.
Azért kösz.
[NST]Cifu
Nem tudok ilyenrõl. Az 1970-es évek elején-közepén volt a Orel program, ami egy amerikai szuper-repülõgép hordozóhoz hasonló, ~80.000 tonna vízkiszorítású nukleáris meghajtású hordozó lett volna, 70 repülõgéppel, hagyományos, gõzkatapultos indításúakkal.
Az 1980-as évek végén elkezdtek építeni egy aféle késõi manifesztációját ugyanennek, ami kicsivel kissebb, csak cirka 75.000 tonnás lett volna, ez is alapvetõen hasonló lett volna az amerikai hordozókhoz, csak sokkal erõsebb hajó-hajó kategóriájú fegyverzettel. 1991-ben az építést végképp leállították, a csak részben elkészült hajótestet szétbontották.

Hello tudna valaki pontos adatokat mondani oroszok által tervezett gigantikus repülõgéphordozóról? Valahol azt olvastam, hogy a tervekben 900 méteres hossz szerepel, valamint azt, hogy deszant hajóként is szolgálna. Megtudná ezeket valaki erõsíteni?

Elõre is kösz!
degenerator
hogy a francba írtak meg annyi szelvényt? és meddig tarthatott átnézni az összeset, hogy nem nyertek e?😊

egyébként ilyen nagyértékû lopásnál mo-n is be lehetne vezetni az életfogytiglant.

évente saját adataik szerint cirka 2000 embert végeznek ki Kínában, az emberi jogi szervezetek a tényleges mennyiséget ennek a három-négyszeresére teszik.

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
erdetetielg ezt akartam írni, de túl egyértelmû.

degenerator
konkrétan ezt írtam.

Molnibalage
A fedezék arra is jó, hogy ne lássanak. Ez mondjuk pont nem olyan. Egy sövény nem fog meg semmit, de marha jól eltakar.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM