Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

és addig a pilóta mehet egyedül fel 😊)

Ez jó kérdés 😊 lehet késõbbi T updaetben gondolkodnak

[NST]Cifu
Csak mi a fenének veszünk át A-kat? Az Albák repideje jár le, azok pedig kiképzõ gépek...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A Csehek vettek kb 70 darab L-159A. Ebbõl csak 20-at használnak a többi konzervban van 😊, és ettõl akarnak megszabadulni.

a csehek jelképes áron a konzervárt A típusokat adnák el.

Bucser
nem tudom.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Torzonborz
ez meddig bírja szuflával ?

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

Bucser
A Japók sem állnak rosszul. Csak õk más meggondolásból és céllal csinálják.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Az US ARMY 2020-at vizionált...

Torzonborz
és ezen még nincs se páncél/fegyver/lõszer se semmi. soká lesz ebbõl eredményesen használható eszköz.

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

[NST]Cifu
Jelenleg legalább két amerikai és egy japán, komolyabb exoszkeleton program fut, de még mindegyik csak a teszt fázisban. A SARCOS elég jól halad, de van egy óriási problémája: energiaigényes. Nagyon. Egy korábbi elképzelés szerint egy 2kW-os gázturbinás generátor látta volna el energiával, de max. 6 órás mûködést tudott volna biztosítani 16 liternyi üzemanyaggal. Ami nem sok. Az US ARMY elvárása 24 órás folyamatos mûködés utántöltés nélkül. Amihez a gázturbinás megoldásnak egy kisebb hordónyi üzemanyagra van szüksége. A fejlesztésnek ez a kevésbé látványos, de per pillanat a kritikusabb része...

Egy tavalyi SARCOS video.

Molnibalage
3 milliárdból 12 db ALCA? ENNYIRE olcsón adnák? Ez gépenként 1,65 millió dollár (150 Ft-os dollárárfolyammal nézve). Ez vicckategórás ár szerintem. Egy Hawk iskolagép ára asszem ennek kb. 6-szorosa.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Torzonborz
öööö az a 3 nem 2 volt ? mondjuk mindegy mert annál bõven több kéne.

hát ez a nyavajgás nemtom mennyit ér, de nem hiszem hogy sokat 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

régen 12 darabról ment a duma, és a mostani pletykák is ezt igazolják, de sajna még nem biztos. Csak annyit nyavajgot, hogy neki kell 3 milliárd azzonal.

Molnibalage
El sem hiszem. Valami értelmes lépés? Vagy megvesszük, de azokra sem lesz repóra? Mennyi a tervezett mennyiség?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szekeres a híradóban nyavajgot a légierõnek 3 milliárdot. Úgy látszik megveszik az alcakat

degenerator
ok, de te egy szál csontváz vagy😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

bardocz
3 kilós AK(szintén airsoft),nap végére(ami mondjuk 4-6 óra),volt,hogy nem bírtam célzoni,támasztani kellett könyököm,és akkor még nem volt rajtam semmi pluszsúly.Holnap megdöglök.
Punker
nem jó élõsúlyban vagyok 105-110 kiló, ehhez durván megpakolva jöhet min 25 kiló, a többiek mindig basztatnak hangos vagyok az erdõben, azzal még hangosabb lennék 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
talán egy exoskeletonnal....

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
"én csak itt kamillázok"

hm?

Punker
hiába na fikák vagyunk 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
az LW rendszer totális bukás túl sok fölös infót ad a sima bakának.....

eu csomag, gránátok többet ér 😄

Animefox
Én Land Warriorral mennék harcba, alatta el tudnék képzelni egy Dragon Skin-t is. Lõszer, plusz kulacs és kés.

Se több, se kevesebb. Ennyi.
Ha esetleg kéne még valami, akkor csórizok...<#eljen>

Molnibalage
Bazz... 😊

Molnibalage
??

engem Animefox megvilágosittt..., lecseréljük a világ összes katonáját psotásokra és máris mindent verõ haderõnk leszs akik 100kgval a hátukon rohangálnak miközben hátraszaltozva lövik az ellenséget..., oh yeah... 😛PP

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Én csak itt kamillázok!

Airsoftozás közben egy 4.5 Kg-os AKSU74-el játszok. Volt már, hogy
kölcsönadtam egy kicsit valakinek és nyöszörgött tõle, hogy húzza a nyakát, meg fél perc célratartás után remeg a keze.

El sem tudom képzelni, hogy 25Kg felszerelést kapjak és még 5 Kg-ot és úgy kelljen egy 4.5-5Kgos fegyverrel mondjuk egy emeleti ablakra céloznom 10mp-ig remegés nélkül. Biztos nem vagyok bodybuilder.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

degenerator
ehhez az egészhez csak annyit tennék hozzá, hogy én 5 évig kosaraztam versenyszerûen, tehát állóképesség megvan. (15 perces futás, lazítás, 25 perces futás, a végén kis sprint).

de ennek ellenére, ha bakancsban járkálok, esetleg futok, megérzem azt a nap végére. pedig az csak 2 kiló plusz.

sztem csak csináld végig az alapkiképzést és utánna mond el a véleményed,sztem nem szívesen cipelnél 5 kilóval többet,fõleg amikor a málhazsákot is teli kell pakolnod minden szarral,és akkor még aggattál magadra sok modern kütyüt.gondolkozz mielõtt írsz!
Bucser
Komolyan kb úgy beszélsz a hadseregrõl mintha mindent tudnál róla közben valszeg csak Discovery-n meg NatGeo-n láttál igazi fegyvert és katonát meg életedben nem szagoltál közelrõl sem.

Miért próbálod itt osztani az észt?

Hányszor kell még megcáfolni téged, hogy felfogd? a világ nem az amit a kalandregényekbõl és az akciófilmekbõl látsz..

PrasCo
Az alapkérdéshez már nem szólnék hozzá, mert ott már mindent leírtatok elõttem, de eleve nem értem a dolgot már ott, hogy nem is arról kéne, hogy szó legyen, hogy "elbírják-e vagy sem a kis malackák" (ugyanis itt errõl van szó, bár már ezt sem értem, elvégre létezik egy bizonyos fizikai felmérés, ami többek között pont ezt hivatott biztosítani), hanem hogy "öt plusz kiló megér-e ekkora képességnövekedést?" Ennek tükrében viszont alig esett szó. Márpedig ha a katona azt mondja, hogy ekkora tömeg nem éri meg, akkor nem éri meg. Azt hiszem, erre szokás azt mondani, hogy "egymillió légy nem tévedhet."

A maratoni futás nagyon rossz példa. Azt ugyanis nyüzüge etiópok teljesítik, nem véletlenül. Nagyon jó az állóképességük, de az öntömegük mozgatása kevés energiát igényel. A hadseregbe viszont igáslovak kellenek, nem maratoni futók. Olyanok, akikre ha felraksz hatvan kilót, elviszik harminc kilométerrel arrébb.
Animefox
Sajnos a 6 órás elszámolásra vissza kell érned a postára. Sokan nem lazíthattak ahol én voltam. Nem arról van szó hogy évekig csináltam a melót, csak arról hogy tudom milyen tetõtõl talpig felpakolva. HA! Az életemrõl lenne szó, de nem csak én, mások is felvennék az LW felszerelést örömmel!!! kb. a világ összes katonája. Itt anyagi kérdés lehet. Na meg persze az esetleges korai típus hiba. Szerintem profi alakulatokat lehetne kifaragni tehetséges katonákból. Ha pilóták képzésére van pénz, akkor hosszan tartó speciális alakulatokat is ki lehetne képezni. Én kapásból olyan embereket válogatnék be akik maratoni futásban kitûnõen teljesítenek. Najó, hiszen jó katonából akad bõven. Többi elhízott malackát meg haza lehet küldeni.

Animefox
Én legalább írok valamit magamtól és nem pedig másolok. Azt is megtehetném, de azt megteszik helyettem is....

Animefox
Na ezaz! Egy modern nextgen felszerelés csak megér annyit ugye?

Bucser
Te nagyon el vagy tájolva...

Azért kíváncsi volnék, hogy a 21 éveddel te hány évet postáztál pesten... (meg hogy egyáltalán milyen authentikus módszerrel mérted meg a 25 kilós táskát...)

TVelvet
( No offense, bocsánat ha puritán voltam. )
TVelvet
Ott meghalsz, a postázás közbe meg kétlem. Ott nem hagyhatod abba kis idõre, postázás közbe igen. Ott ha nincs tele a hasad a teljesítményed a felére sõt negyedére esik vissza, ergó megdöglesz. Postázás közbe bekapsz valamit.
Az meg hogy, te nembírod a terhelést az a te gondod, az hogy nemvagy való katonának az a másik, van más munkakör is.
Torzonborz
nekik is megvan a motiváció : túlélés .

Molnibalage
Ember, te nem vagy magadnál, mindenféle hülyeséget irkálsz össze-vissza.

1. Irakban picit meglegebb van, mint itt.

2. Este te e pihepuha ágyikódban alszol, õ meg elõfordulhat, hogy a szabad ég alatt kint a semmi közepén.

3. Az irkai sziklás sivatagben vagy másol egészen más tarppolni, mint a egyávorsban.

Alsó hangon csak ennyi hülyeséget írtál össze, de nincs kedvem tovább folytatni. Eddigi postjaiddal bizonyítottad már, hogy nem nagyon a realtiások talaján mozogsz és enyhén nem vagy objektív.

Animefox
Én is postáztam és vittem a tehert ugyanúgy, de nem pár óráig, hanem egész nap. Nem síkságon, hanem hegyoldalban. Egy darabig busz vitt engem, utána gyalog... Sokszor este 7 körül értem haza és cseppet sem voltam fáradt. Ja és örökletesen a szívem gyenge és asztmás is vagyok, most se kapok jól levegõt. (nyomok egy ventolint)
Igen aggódok a katonákért, de nem a cumis üveg a megoldás...
És igen, mondom akasztottam már fel magamra 20 kilós kínai táskákat és nyomultam bennük hónapokig, a bõröm alá vágtak a pántjuk... Nézem a jó oldalát is, legalább amikor fikkantottam a jégen, gurulás közben megvolt a védelem lefelé...
És tettem ezt netto 70ért... elsõ három hónapban meg 50ért, szal megvolt a motiváció.

Persze kényelmes katonai ruhában és jó egészségben, traningben, jó kiképzés után lõnek rám és bizonyára ott már hiányozna a motiváció hogy jól teljesítsem a feladatom.
Azért cifu igenis van itt helye a hasonlatnak.

Punker
eu csomag kés stb apróságokra még vagy 3 kilót számolhatsz, a mellény meg szerintem több mint 8 kiló mert a mi AS mellényeink annyik a trauma lapok nélkül, gyakorlatilag min 15 kiló cuccal "rohangálok" én is páncél és éles lõszer nélkül sisakom sincs.

[NST]Cifu
Nem teljesen értem, hirtelen mi ez a kettõs mérce. Egyszer az amerikai katonák védelme miatt siránkozol, majd kérdõre vonod õket, hogy mi az, hogy plusz 5kg sok nekik.

Az nagy fokú laikusság részedrõl, hogy megpróbálod lekicsinyíteni az 5kg mértékét. 5kg bizony marha sok. Alsó hangon cirka 25kg-ot cipelnek a katonák, ez az alap harci felszerelés (~8kg a mellény, 2kg a sisak, 4kg a fegyver, 5-6kg a tartalék lõszer és a kézigránátok, 5kg-ot számolok egyéb dolgokra (víz, camelback, távcsõ, esetleg éjjellátó és rádió)). Ez egy átlag baka, nem géppuskás vagy gránátos, mert az további 4-6kg-ot cipel. E mellé plusz 5kg bizony sok.

Ami az élelmezést illeti, itt van egy óriási probléma. Valami tévhited lehet, hogy a katonának alaphangon éheznie kell. Ha hiszed ha nem, a morál szempontjából két dolognak óriási jelentõsége van. Az egyik az élelmezés, a másik a ruházat, felszerelés. Egy éhes katona nem harcol jobban, mint egy jóllakott katona, ellenben könnyebben kifárad, nem tudja pótolni a harcban elveszett kalóriákat. A katonák nem azért vannak ott, mert hazafias érzelmeket táplálnak, mert segíteni akarnak a helyieknek. Azért vannak ott, mert ez a kötelességük, parancsot kapnak, végrehajták. Pont. Nincs indok, hogy miért ne lakhassanak jól.

Rossz hasonlat egy postással való összevetés, bár alaphangon én azt is megkérdõjelezem, hogy szabad-e egy 49kg súlyú nõnek ekkora terhet cipelni. Ami tény, hogy már a 25kg-os harci felszerelés is sok. Próbáld ki magadon egyszer, hogy 10kg-os mellény, sisak, öv lõszerekkel, hátizsák, kezedben egy rendes kézifegyver, és állj neki így gyalogolni pár órát. Majd futkározz épületrõl épületre, mintha lõnének rád. És utána próbáld ki mit jelent plusz 5kg.

Bucser
kézi kocsi feltöltve...

ez az ami a katonáknak nincs....

Punker
hosszútávon egy jól felkészített katona a saját testsúlyának kb 40%-át tudja cipelni (értsd 40-50 km-es túra) harcolni nem szokás málhával hiszen minden kiló csak lassít és azt nem engedheted meg magadnak, ettõl függetlenül teljes mellény fegyverzet stb súlya városban is 20 kiló fölött van, lehet keresgélni neten az eredményekre humvee lövész 6 hónap alatt maradandó gerinc sérülést szenvedett a folyamatos mellényben való görcsös tartástól stb, CIRAS-okat is sokan szidják hogy fél-egy évnyi használat lerokkantja az embert (használatot értsd 12-órás szolgálattól kezdve napokig pl irakban)

Torzonborz
node a kedves feleségeden van mellény/sipka/kézben fegyver reagálásra készen+gyorsan is kell mozognia ?

Animefox
Én utoljára azt a fülest kaptam az MTI-tõl hogy a hetvenes években rendszeresített ejtõernyõket, asszem azt a szériát teljes egészében kivonták a hadrendbõl és eladták a csatlósoknak. Akkor úgy indokolták hogy az átlag amerikai katona testfelépítése az idõk folyamán megváltozott. Az ejtõernyõ átlag 75 kilóra volt belõve (ha jól emlékszem)80-90 kilós ember még csak csak belefért, de napjainkra az átlag tömegük 95 kilóra tehetõ. Mondjuk akkoriban CNN riportfilmekben az élelmezésekrõl is szó esett, ott már a 120 kilós katonákról volt szó, meghogy mennyi dollár milliárdba kerül az élelmezés és hogy nincs a földön még egy ilyen hadsereg ahol ilyen plusz szolgáltatás van a katonák számára. És akkor orvosok állították szentül meggyõzõdve hogy morál fenntartása érdekében "ez a legkevesebb"... Nehogy már szegény katona pocija üres legyen. Oda vitték nekik még a gyors éttermeket is. Meg a nagy dilemma hogy az isten tudja hány menübõl melyiket válasszam? Ohh... Persze gondolom hogy az ilyen katonák számára nem mindegy az a 4-5 kiló.
Azt sajnálom hogy nem láttátok a 49 kilós feleségemet a XII.kerben postázni. Reggel belõtték a küldeményét 42 kilóra. Annyi volt a zsák súlya. Kibakolt és azt a sújt elosztotta hátitáskába plusz 2 oldal táska, kézi kocsit full feltöltve, alig tudott mozogni, aztán délelõtt 11-tõl este 6ig nyomta!!! Pedig a Moszkva téri lépcsõnél egy az egyben össze esett. Ilyen súllyal felszerelve egy apró kis csöppség így is röhögve boldogult. Nem is beszélve hogy reggel sajtos szendvicset evett és egész nap csak vizet ivott amit detto magával vitt. Gyerünk nézzétek meg a Svábhegyet is! ott is postázott, ja és 150 centi magas a kis bogaram. Csak azt nézzétek meg hogy a postaládák hogyan vannak elhelyezve! Neeeeem az utcán, hanem fent a villa bejáratánál. Csak hogy minden utcánál sorban villák vannak és fel kell egyenként vinni a küldeményeket. ezt mind mind teljes menet felszerelésben. Szóval napi színten kinyomta a leveleket a hegy tetején. napi 40 kilót és vékonyak és minden vékony levél más ládába kerül. Õ nem katona, de teljesítette. Kérdés azt hogy egy 100 kilós debla US soldier mit bír el és mit nem???

Bucser
gondolom az átlag testtömeg az az átlag us marine vagy Army soldier tömege azaz olyan 0-100 között mozog. Hogy mennyit zabál?? hát biztos többet mint az ott élõk. Hogy mennyit gyalogolnak folyamatosan?? tök mindegy a cucc nehéz. Aggass magadra 5 kiló fölösleges lógó rezgõ irányítandó bizbazt a normál felszerelésen kívül egy nyári napon és menj el paintballozni vagy Airsoftozni. Aztán egész napos ugrálás rohangálás után meglátjuk mennyire fárasztó és mennyit számít az a plusz 5 kiló....

és idõtlen idõk óta okkal teszi 😊