Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

nah mit találtam 😊

képek innen

Ja,Zolinak,hogy még szarabb legyen neki😊)

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Tiszta minden, nekem is a 30as tár/3 kg tûnt fel, de lerendeztem magamban hogy biztos ólom béléses a rakasz és higany a heveder. :-))
Ha egy 100-as heveder 10Kg-os (a hibás feltételezésében), akkor egy 30 lõszeres tár 3 kg. Tiszta matek...

Csak ügye ez irónikus példa volt Gunslingertõl, hogy ha másból nem is, de ebbõl érezhette volna, nem 10Kg-os egy 100-as heveder.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Punker
5.56 mm AK101, AK102 ezeket melyik országok vették?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
és közben ugye a ruszkik is csökkentik a sorozottak számát, nem kell már annyi cucc nekik se a sok raktár készletek mellett.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

én is a 3kg-os tárakat nem értettem... :-(
Szöveg értés egyes. :-(
Dehogy. Izhmash már baromi rég rászolgált a csõdre, azon csodálkozom, hogy eddig kibírta, amilyen gyökér üzletpolitikát folytatnak már évtizedek óta... Azóta ott is kitört a kapitalizmus, elõtérbe kerülnek a kisebb, modernebb és sikeresebb gyárak, mert végre eltûnnek a dinoszauruszok, nem kell tehát aggódni az Ak-k miatt.

degenerator
még a végén elképzelhetõ, hogy az orosz hadsereg hanyagolni fogja az ak-t?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Úgy tûnik, csõdbe megy a JSC Izhmash. Olyan fegyvereket gyártanak, mint a különbözõ AK100-asokat, SVD-ket, civil lõfegyvereket, késeket, stb. Túl hosszú lenne felsorolni. Link a gyártott fegyverekhez. És a fegyvergyártás csak egy ága volt a termelésüknek.
A Pravda angolul.

degenerator
index😊

te írtad?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
a fogás valahogy nekem nem jött be, a qrvahosszú csõ, és az a rohadt nagy bipod.

csináltam én a G3-asból is 8 kilós szörnyet a súlyt még könnyebb kezelni ha jó a fogás, a 249 ezért szerintem felhasználó barátabb, mondjuk van is köztük jópár év.

Ha jól elmélkedem - nem volt még a kezemben AS - akkor az eredeti még inkább nem tetszene. Gondolom AS motyónál a csõ könnyebb, a tus - az aksi miatt - meg nehezebb mint az eredetin.
No az eredetin ahol ez fordítva van a súlypont még elõrébb kerül, rövid, könnyû "hátsó rész" és hosszú nehéz csõ ugye.
A 249 csöve - emlékeim szerint - könnyebb a hátsó rész meg nehezebb, a súlypont hátrébb kerül így a valamivel nehezebb fegyver mégis kezelhetõbb. Talán ez lehet az oka a dolognak, de ez persze csak szobaszakértés vagy még inkább hasraütés. 😊
Egy másik dolog lehet, hogy az RPK karabélyszerûség így azt várja tõle az ember fia, hogy kb. olyan is emelgetni, cipelni, kezelni aztán dehogy...
A 249 "géppuskább" kinézetû így - talán - jobban megbocsájtja az ember a tömegét...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Punker
persze ezért mondom hogy súly és ergonómia alapján mondom, az RPK valahogy kényelmetlen volt fogásra.

Punker
azért páran próbálkoztak ilyenekkel, csak az amcsik nem vették be, és igen golyószóró nagyfater is annak hívta 😄

AS motyórol van szó?

Punker
súlyt leszámítva, szerintem sokkal kényelmetlenebb vele a mozgás.

Ööö... ha az az R4 a Galil alapján készült délafrikai motyó akkor én is úgy tudom, hogy valami AK származék, vagy nem így van?

Nem is egyszer találták fel, mintha az M-14-nek is lett volna egy nehezebb csövû(?), fegyverlábbal szerelt váltzata.

Viszont ha már ilyen automata karabély/puska+nehézcsõ és fegyverláb (Punker, erre próbáltam célozni az RPK-val 😊) megoldások jönnek szóba a tömegcsökkentés érdekében akkor furcsának tartom, hogy nem egy komplett alap lövészfegyver csere program része a dolog. Ebben a formában csak úgy célszerû cserélni ha ugyanabból a fegyverbõl alakítják ki a raj-automata-fegyvert (ami szerintem még mindig golyószóró de nincs energiám a nagyonmagyarokhoz... 😄) ami a lehetõ legtöbb alaktrészében csereszabatos a többi fegyverrel.

Miért? Mi a baj az RPK-val?
Nálunk az RPK-kat a PKM-ek váltották, hogy a tûzerõ növelésén túl ennek lehetett-e más oka azt nem tudom.

Üdv D.
"cifu, van ez az R4 karabély. azt mondják, ez már majdnem egy AK. tudsz róla valamit?😊"
Hát ezt hol olvastad?😛

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Punker
már rákerestem, úgy tûnik a forma volt (számomra) csalóka, az RPK csöve hosszabbnak tûnik, így az egész fegyver is

Es azert tegyuk hozza hogy azert a svedeknek van mire visszatekinteni.
Nem egybol szuperszonikus gepeket epitettek, hanem majdhogynem vegigjartak a "szamarlaterat" a legcsavarostol a gazturbinaig.
Szoval van ott kis tapasztalat, amire lehet nyugodtam epiteni.

[NST]Cifu
Tisztázzuk: az alap alpári M249 SAW hossza 1040mm, merev válltámaszos, itt alant látható -

Van belõle rövidebb változat, a Para, annak változata az SPW, illetve az SPW különleges erõknek szánt változata, az Mk.46. A Para és az SPW betolható válltámaszos, 776 ill. 762mm hosszú betolt, illetve 915 és 906mm hosszú kihúzott válltámasszal. Ezeket inkább a különleges erõk és deszantosok szokták használni:

[center]

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
hm, én simán hosszabbra tippeltem 10-20 centivel, lehet csak a csöve hosszabb?

[NST]Cifu
Ugyanolyan hosszúak (1040mm), de az RPK üresen csak 4,8kg, míg ugye a SAW másfélszer nehezebb.

[NST]Cifu
A "mókás" az, hogy már egyszer "feltalálták", a Colt Model 606 pont ilyesmi volt, gyakorlatilag egy vastag csövû, bipodos M16A1, ami alig fél kilóval volt nehezebb annál. Kis számban vásárolt is belõle az US ARMY, aztán inkább "valódi" megoldást kerestek az M60 és az M16 közé...

Colt Model 606

Punker
inkább 249 mint RPK, mennyivel hosszabb az? (tényleg nálunk pl miért vonták ki?)

Rövidesen "feltalálják" az RPK-t az amik? 😄

Punker
én azon is csodálkozok hogy nincs sokkal sokkal több autóbaleset usákoknál...

[NST]Cifu

degenerator
húha. ilyet kéne rendszeresíteni nálunk😊

Vissza kéne iratkozni az általános suliba :-) 10 kg 100-as hevederrel együtt a fegyver, nem pedig a heveder önsúlya. Szted akkor kb. 3 kilós lenne egy 30-as tár? :-)

10kg egy százas heveder? huh. így kicsit érthetõbb. Ezért gyúrnak annyit az amik. :-)
qtab986
A Galil-t igazították a dél-afriakiak a saját igényeikhez, pl. magasabbak az izraelieknél.

degenerator
cifu, van ez az R4 karabély. azt mondják, ez már majdnem egy AK. tudsz róla valamit?😊

[NST]Cifu
Elõször is: az üres SAW is 7,5kg, minden optika és kiegészítõ nélkül. Egy 100-as hevederrel csaknem 10kg. Ezt cipelni kényelmetlen és fárasztó. Ezért döntöttek egy könnyebb (üresen 3,5-4,5kg-os) fegyver rendszeresítésén, amely töltve sincs 5kg.

Az USMC-ben egy Fireteam-ben általában egy M249 volt eddig, most ezt cserélik le az IAR-el, esetenként elõfordulhat olyan opció, hogy Fireateam leader (M4A1), Grenadier (M4A1+M203) és két Automatic Rifleman (IAR).

Továbbra sem értem a minimi dolgot. A 200-as heveder szerintem használhatatlan, de van helyette 100-as, ami szerintem felhasználló barátabb egy M4 klón plusz C-magnál.
Elkezdték növelni a golyószóró és gpk. számát a rajokban, erre most "gyengébbekre" cserélik? Vagy 2 minimi helyett lesz 3 v. 4 könnyebb utód rajonként?

Amúgy van mûkõdõ C-mag, kanadaiak gyártanak/használnak ilyennel hazai gyártású M16 klónokat, de most az istennek nem találom a linket.

A jármûves alkalmazását sem értem, arra már géppuskát is rakhatnak, minek egy golyószóóró?
Tévedtem. A Vörös négyzet simán üti.

Kazimir_Szeverinovics_Malevics

Ki más tudna ilyen címet adni a képének: A fehér alapon vörös ellipszis, rajta fekete kereszt áthúzva. Ráadásul ebben is tévedtem, az õ fõ mûve az azonos színû alapon az azonos színû négyzet, csak nem vörös, hanem fehér. Lefordítva: az üres festõvászon.
Azért szerintem a Vörös alapon vörös négyzet c. képet semmi sem tudja überelni, még a 4 éves unokaöcséd sem. 😊
Molnibalage
Nem csak olyan képei vannak. A hasonlat lényegét érezd át. Egy MiG-21 vagy MiG-23 (vagy más akkori nyugati gép) mai szemmel már nem túl nagy szám valami a bele rakott anyagok minõségét nézve. Mégis a világ országainak 90%-a még olyan technikai szinten sincs, hogy egy 50-60 éves gépet összerakojon perpillanat.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
láttad már picasso képeit? a 4 éves unokaöcsém is csinál olyanokat.😊

Molnibalage
A munkaerõ lehet, de talán ebben sem vagyok biztos. Aki egy ilyen gépet összerakásában képes komolyan részt venni, az szerintem nagyjából oda megy dolgozni, ahova akar. Megvan a megfelelõ tudása hozzá. Az alapanyag minõsége a lényeg, nem a mennyisége. Ezen a szinten a gyártástechnológia az ami megfizetsz szerintem. Ugyanazzal a festékkel én és Picasso egészen más szinten festünk. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
lehet, hogy hatékonyabban tudják felhasználni a dollárjaikat, mint az amcsik. gondolom az usában is van korrupció. meg koreában olcsóbb lehet egy tudós, munkaerõ, alapanyagok, labor, stb.

[NST]Cifu
Ebben van valami, de nyugaton valamiért a kicsi 5.7 és 4.6mm-es lõszer felé mozdultak el, kvázi nem is titkolva, hogy nem is annyira a rendvédelmi, hanem inkább a PDW kategória felé nyitottak a gyártók ezekkel...

Az 5.56-os rendvédelmi feladatra szerintem sem igazán ideális, a 6.5 és a 6.8 meg végképp felesleges, ezt aláírom. 😊

[NST]Cifu
A KFX is külföldi tervezésû vagy kooperációban készülõ radart illetve hajtómûvet kapott volna, és a mostani gépnél sem cél a teljesen hazai tervezés és gyártás.

Az F/A-50 nem az F-4-eseket, hanem az F-5-ösöket váltja majd, az F-4-eseket és talán a régebbi F-16-osokat éppen a KFX program eredménye fogja váltani. Az F/A-50 ugyan elmarad sok tekintetben az "élvonalbeli" gépektõl, de nem is volt cél, hogy azokkal versenyezzen. Nyugati piacon ehhez fogható nem igazán van, az Alca nem szuperszonikus, a Gripen jóval drágább. Hirtelen az Indiai Tejas/LCA gépen kívûl nem tudok más hasonlót mondani, meg a Tajvani F-CK-1-est, esetleg az Iráni Shafagh-ot. Mi a közös bennük? Mindegyik az adott ország elsõ saját gyártású szuperszonikus vadászgépe...
Az EADS Mako lenne még ilyen, ha végre haladnának vele...

Figyeltem, a P90-es érvedre mondtam, hogy a ruszki 9x39mm-es még jobb lenne, jó páncélátütés és nagy stophatás, akár 250 méteres lõtáv. A 6.5 SPC meg a 6.8 Grendel szerintem semmire sem jó, halott kaliber mindkettõ, párszor már hangoztattam ezen nyers véleményem. :-D P90-nek viszont csak annyi elõnyét látom, hogy kompakt kis fegyver. Azért az 5.56x45mm-es NATO jobb páncél átütést produkál, a ruszkiknak meg valami irtó mód bejött a 9x39mm, nyugaton is sztem ezirányba kéne elmozdulniuk az 5.56x45mm helyett, szigorúan rendvédelmi szemszögbõl megközelítve.

[NST]Cifu
Ha figyeltél, itt a 6.5 SPC illetve 6.8 Grendel kaliberek rendõrségi alkalmazásáról volt szó. Ezeknek alapvetõen annyi elõnyük van csak rendõrségi szempontból egy bevált pisztolylõszert (9x19, .40SW, .45ACP) tüzelõ géppisztollyal szemben, hogy a ballisztikai mellényt viselõ célpontokat is le lehet könnyen küzdeni vele. Erre a feladatra viszont még mindig jobb egy P90, mint egy 6.5-es vagy 6.8-as M4A1 klón. Legalábbis szerintem.

Alaphangon meg igen, egy MP5 több, mint ideális az adott feladatra. 😊

Raj szintû alkalmazása fog megszûnni, de szerintem ott sem minden esetben, továbbá jármûveken is ott lesz még sok ideig az M249-es.

Rá van írva a képre és a teszteken is eddig csak 30-as tárról volt szó. Megbízható C-mag meg nincs :-D