Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Ennek a mintázatnak már van zöldes és kékes színû verziója is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Köszi mindkettõtöknek.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Opció lehet az USAF 'Arctic Camo', amit az Alaszkai légibázison alkalmaznak.

Esetleg ha az IAF terepszín nem jön be, opcióként még ott az Egyesült Arab Emírátusok féle festés:

[center]

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Külföldi országok változatos festéssel használták és használják õket. F-16A IAF színeiben volt szép terepmintás. Asszem Venezuala is terepmintásan használja õket.

USAF-nél is volt asszem orosz színekkel ellátott terepmintás festés.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Akkor esélytelen,ha jól gondolom.Más fajta festés?
Minden foton ugyanazt látom,de hátha.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
'Terepszínû' (valójában mintás) F-16 tudtommal csak agresszor században volt és van.

És egy kis off
Érdemes Európai állomáshelyû terepszínû F-16 ost keresni?
Vagy itt csak a két szürkések voltak mindig?

Punker
vannak hasonlók, a legtöbb romos csak saját felelõsségre.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage

Molnibalage
Fogalam sincs. Szoktam elhagyatott helyeket keresgélni neten. Van itt is ilyen topik az sg-n.

Ezekbe be lehet járni saját felelõsségre vagy csak a fotózás kedvéért engednek be valakit?
Talán hazánkban is van ilyen...

Meg gondolom a mûszakiak is gyakrabban járnak arra a részére a kaszninak ultrahangos repedésmérõvel 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

repvez
Ha jol látom ez valaha egy repirányito radar harcálláspont lehetett

Szent Haba-kukk

Molnibalage

" jó 4 méterrel teszi arrébb egy elsütéskor"
huh, imádhatja a sárkány, meg a technika rajta
Lengyelországi haditechnika
Kis off,de érdekes képek

Na igen, tudtommal a 105 mm-es tarack a C-130-ast oldalirányban jó 4 méterrel teszi arrébb egy elsütéskor. Azt pedig nem kell hangsúlyozni, hogy mit is mérnek olyankor a fedélzeti rendszerek, amikor egy töredék pillanat alatt nem ott van a gép, amit a számítógépek számoltak az addigi adatokból.
már ott is ciki az M4 <#idiota>
Fõ a következetesség. <#banplz>

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Az említett példa csak jelzi hogy volnának azért még lehetõségek és nem is megfizetethetetlen drágán. Ott lehet a kutya elásva ahol mondod, csak azért ez a fórum szerintem hogy összedobjuk ki-hogy gondolja.

Amúgy érdekesség kedvéért : ha emlékezetem nem csal van a DC-130 Hercules is - Drón"hordozó" variáns(4db?). Csak abban meg nincs tarack 😊

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
A gyártó olyan nevet ad neki, amilyet akar... 😊

[NST]Cifu
A robbanófej az elsõ verzióban csak egy formázott robbanótöltet volt, lévén jármûvek ellen szánták fõleg, az új változatnál a formázott töltet köré egy repeszekre szétválló köppeny is került. Viszont a pontosságuk néhányszor 10 centiméter, nem pedig néhányszor 10 méter, mint az AC-130 lövegeinek és gépágyúinak...

[NST]Cifu
A Hunter/Predator/Reaper/Warrior drónok természetes, hogy képesek leszállni. 😄

A Viper Strike (leánykori neve BAT) 2003 óta rendszerben van, 2005-tõl az MQ-5 Hunter UCAV, 2006-tól az MQ-1 Predator is hordozza Irakban.

Két Viper Strike egy MQ-5 szárnyai alatt

[NST]Cifu
Leginkább kaotikus helyzet van, ezért kell még 40.000 katona oda. Afganisztán egyes területein (és Pakisztán észak-nyugati részén) kvázi tálib uralom van...

Molnibalage
Nono. Azért ezek a gépek szerntem stukturális megerõsített gépek, mert eredetileg szó sem volt olyan erõk elvieslésérõl, amit egy 40-es gépágyú vagy más oldalirányba csinál.

A tûzvezetõ rendszer egy vagyon lehet. Egy tisztességes TGP pod ára ma cirka 1 millió dollár. Ez kb. alsó hangon ennyi lehet.

A gépre zavarótöltet kilövõk kerülnek és a hozzá való szenzorokkal, IR érzékelõk, stb.

Sok ilyen dolgoból pillanatok alatt összejön sok pénz és nem feledd el, hogy nem több száz gépre készülnek ezek a dolgok. Ettõl lesz drága. Mintha 16 db -nak fejlesztenél ki egy új radart és fedélzeti gépágyút. Kicsit drága mulatság...

Az ALCA egyáltalán nem olcsó, csak megpróbálják már elsózni. Abban meg hol van inegrált IR képalkotó szenzor, 40-es gépgyú vagy tarack.

Nagyon kevered a szezont a fazonnal és a körtét hasonlítod a dinnyéhez.

Elnézést, úgylátszik nem járom körül elég pontosan hogy mi a mondanivalóm veleje. A tarack az nagyon poén (sõt elég költséghatékony is) találmány, a légi harcállásponton. Tudod van az a klasszikus kabaréjelenet a Márkussal, hogy (mi is kerül ezen a fotelen 5000 Ft-ba). Na nekem ezzel volt csak gondom - ennek adtam hangot -, hogy a Spectre-t, Spooky-t már 100-130-1xx millió USD-re taksálják (pár éve) és tkp.fúrtak rá egy lukat, beleállítottak egy II.vh.-s tarackot meg pár gépfegyót 😊). Elvileg egyébként az elektronokai rendszerire sokat kellett persze költeni abban lehet a pénz (+extra páncélozás?)
Minimális önvédelmi képességeket hiányolnék (amit persze a kísérõgépek mondjuk kiváltanak, de akár egy Bell helin is fenn vannak - spec.gránátvetõ, "területre ható" irányítatlan rakéták - irányított variánsok), és több precíziós fegyver (nagyobb paletta), csak ahhoz viszonyítva hogy pld. a KOMPLETTEN is töredékárba kerülõ ALCÁ-ra többmindent bezsuppoltak .

Szent Haba-kukk

http://i191.photobucket.com/albums/z69/guncobook/SmallArms/SmallArms293.jpg

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ezen a képen a 3. és az utolsó fegyver miért nem M4, ha a legfelsõ borzadály M4? <#pardon1>

Az a 10 Viper Strike mennyire elég? 1 kilós a robbanófejük asszem, ezek nagyon kicsi bombák.

Molnibalage
Ezt a valamit már használják is? Nem is halottam róla, csak mit tervet.

Amiben motor van, irányítórendszer, stb. mitõl lenne olcsó? Nem értem. Ezek a drónok leszállni is képesek?

Mi a fene van Afganisztánban hogy az ott lévõ 60ezer ami mellé még 40e-t akarnak? Anno még 10-12e pluszról volt szó.

Szóljatok ha OFF.
[NST]Cifu
Per pillanat az AC-27 padlón van, a 2010-es költségvetésbe két átalakított MC-130W fért bele, ezek 10 Viper Strike preciziós lövedéket vihetnek magukkal, ami ráadásul nem igényel komoly átalakítást, egyszerûen felszerelik ha kell, leszerelik ha nem kell elven mûködik a dolog.

A drónok mindenképpen jobb opciónak tûnnek, hiszen tovább tudnak a harcterület felett járõrözni (akár 12-16-24-48 órát is, függõen melyik drónról beszélünk), és az AC-27 30 milliós átalakításából (ez nem a gép ára, csak az átalakításé!) megvehetõ két MQ-9 Reaper....

[NST]Cifu
A C-130 nem vadászgép költségbõl repül szerintem és gépuska és gépágyú lõszer kicsit olcsóbb. Visszaszorulni tényleg visszaszorulhatnak, de eltûnni nem fognak szerintem a gépek.

Én nem vadászgépeket, hanem drónokat, illetve preciziós bombákat/rakétákat említettem. A gépágyú lõszer olcsósága viszonylagos, és itt nem az SBD-hez, hanem a GBU-44/B Viper Strike-hoz kell viszonyítani, amit direkt erre a feladatra szánnak.

@44056: no addig nem jutottam hogy a wikin rákeressek, Cifuban jobban bízom. <#idiota>

@44057 Az igen megbízható jövõ fegyvereiben a kis kopasz muki arról regélt, hogy az AC-130-ra akarnak rakétát/sikló bombát vagy mit. Valami nem létezõ nevet fordítottak neki én meg nem tudom ránézésre mifene.

Amúgy egy AC-27J szvsz tökéletes lenne afgánéknál vályogházat lõni.
Molnibalage
Azért ez így elég fura kijelentés. Menny is egy SDB ára? Egy tarack tûzcsapása kb. olyan nagyságrendû pusztítás is képes talán okozni. Csak éppen az ára kicsit alacsonyabb, mint egy SDB ára.

Miért és mit integráljanak még rá? Van az orrában SAR radar? Anélkül szinte semmi értelme mást rárakni. Amennyire tudom különbözõ hullámhossztartományban dolgozó optikai rendszerrekkel megy a tûzvetetés az ilyen gépeken. Ahhoz, hogy mozgó célokra rakétát vagy bombát indíthasson nagyon sokat kellene költeni. Minek? Nem arra készült a gép. Minek tegyék rá más fegyvert, ha a jenkiknél gyakorlatilag minden más tudja hordozni az általat hiányolt fegyvereket, de tarackja meg egy vadásznak sincs?

nem az én szakterületem,de közben itt ahogy olvasgatok látom:
AC-27J néven fenn van wikin meddig jutottak, valami olyasmit olvastam hogy a 2010-es költségvetést követõen nem kizárt hogy visszatérhetnek még rá.
megj: ahhoz képest hogy csak az átalakításokra /fegyverekre/ 30 Milcsit költenének, relativ vérszegénynek tartom ezt a kivitelt. Mármint ennyi pénzért én spec.már elvárnám hogy a világ minden fegyverrendszerét felintegrálják reá , meg azt a pár érzékelõt etc. Azaz M102-es tarack sem tûnik valami nagy varázslatnak a 130-asokon, pedig az vsz.még drágább.

Szent Haba-kukk

Molnibalage
A legvégében azért egy kicsit kételkedek. A C-130 nem vadászgép költségbõl repül szerintem és gépuska és gépágyú lõszer kicsit olcsóbb. Visszaszorulni tényleg visszaszorulhatnak, de eltûnni nem fognak szerintem a gépek. Már csak a hosszú õrjáratozási idõben is jobbak a vadászoknál.

A C-27-bõl is akartak AC gépet, abból nem lett semmi?
[NST]Cifu
Az AC-130 egy tûztámogató repülõgép, nincs más dolga, minthogy decens tûzerõt vigyen a harci zóna fölé. A V-22 Osprey erre nem igazán alkalmas, egyszerûen azért, mert maximum cirka 3 tonna hasznos terhet vihet a rakterében, normális távolságon belül (elviekben képes 6,8 tonnát vinni, de csak helikopter üzemmódban, függesztve, és rövid távon). 3 tonnába max. egy 25mm-es gatling gépágyú és egy 7.62mm-es géppuska férne be, meg a hozzá való lõszer, ez pedig azért nem túl meggyõzõ.

Az USAF jelenleg is fejleszti a saját kis AC-130 flottáját (10 darab AC-130J van tervben, ha még nem kaszálták el azt is a költségvetési bizottságban), de valószínûleg hosszú távon a preciziós rakéták és a drónok kiváltják õket.

Akkor úgytünik a V-22 Osprey-n már nem érdemes nekik se spórolni. Amit viszont nem igazán értek hogy miért nincsenek azokon is komolyabb fegyverendszerek , mint pld. AC-130 Spooky - na jó , persze hogy az már a ló túloldala lenne..

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Az angolok még mindig a STOVL (ugrósáncos) megoldásnál tartanak, F-35B gépekkel. Nyár végén volt egy olyan verzió, hogy áttérnek az US NAVY féle F-35C-re és az elektromagnetikus katapultokra. Azóta e téren csend honol. Megjegyzem a legutóbbi általam ismert verzió szerint a STOVL megoldásnál is 2018-ig Harrier-ekkel mûködne a QE, mivel az F-35B-k leszállítása nem várható 2016 elõtt, és amíg a típusra való képzés illetve gyakorlatot megszerzik a pilóták, arra legalább két évet szánnak (az eredeti F-35B megrendelési idõpont 2014-es leszállítást határozott meg a QE számára, és 2016-ot a Prince of Wales számára).

Molnibalage
Azért ez már tényleg durva, hogy így elszállnak a költségek. 4++ gépek rendszeresítése lehet, hogy jobb opció lett volna. Eredetileg STOL gépet akartak. Aztán már végül hagyományos katapultos indítást. Mit kellene tenni? Szerintem F-35 lemond, Super Hornet rendel és lesz két hordozó ütõs géppel.

[NST]Cifu
A Királyi Haditengerészet kénytelen feladni a Queen Elizabeth-osztályú hordozójából az egyiket, mivel a költségek úgy elszálltak (leginkább az F-35B beszerzési ára miatt, ami az elsõ elfogadott tervben még darabonként 35 millió font volt, jelenleg már 90 millió fontba kerül, és a várakozások szerint még tovább nõ, darabonként 100 millió fontba (nem dollár, hanem angol font!). Mivel a hajókra szóló szerzõdések megköttetek, és túl sok lenne a kötbér az egyik hajó visszamondására, ezért megépítik mindkettõt, de a második egységet, a Prince of Wales-t, ami az eredeti tervek szerint 2018-ra készült volna el, kvázi "Kommando" hajónak építik már meg. Ez egy inkább partraszálló hajónak megfelelõ egység lesz, amelyrõl az angol tengerészgyalogosok partra szállítására és támogatására, F-35-ösöket és a QE eredetileg tervezett modern radarrendszerét kispórolják, ez önmagában mintegy 7 milliárd font megtakarítást jelent.

Forrás.

öszintén meggvallva, csak azért választottam én is emilyen fajtát megmutatni, mert arra gondoltam, hogy nehogymár megint egy - feketét 😊)

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Eljutottunk oda, hogy már a fegyverek festése is divattrendeket követnek. 😊

Nehezen tudom elképzelni, hogy ennek a digitális terepmintának bármi gyakorlati haszna lenne egy fegyveren. Max. mesterlövészeknél esetleg.

Ezzel az a baj, hogy annyira terepszínû, ha részegen elhagyod valahol sose találod meg 😄
Ilyenekkel lövöldöznek most Rioban:

Imbel MD-97

Szent Haba-kukk

Köszi. Tényleg:
"Tank Overhaul" (2006

Az elsõ évad 2006 a második 2009. Jó nagy "hézag". 😊