95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nem néztelek hülyének. Csak körülírtam a mondandómat. :)

Nem csak pisztolyokon, de pl. bizonyos golyós és sörétes vadászpuskákon is általános, hogy a biztosítót csak töltött állapotban lehet biztosított állapotba helyezni - és üres fegyvernél ez nem lehetséges. Gépkarabélyokon változó, az AR-15 széria pont ilyen.
  • JanáJ
    Nem lesz buli ilyenek ellen harcolni.
  • JanáJ
    A Taxi filmektől sem kezd senki 300-al száguldozni az M0-n. Szerintem aki legális fegyverhez akar jutni, azt érdekli a téma és megtanulja a kezelését is.
  • JanáJ
    Nekem ez új volt, hogy az M4-et nem lehet üresen biztosítani. Szerintem ez jó. Csak amit írtál az pont az ellenkezőjeként értelmeztem. Még csak pisztolyokon tapasztaltam, hogy csak megfeszített kakassal működik a biztosító kar. Mindenesetre fáj, hogy ennyire hülyének nézel. :-)
  • [NST]Cifu
    Rheinmetal harci robotok:

• qtab986
    Elsőre érthető miről van szó de tényleg nem ez a neve. #83361 és #83362 kommentekben nem a helyes megnevezés szerepel.

#83355 kommentben még jól volt leírva.
    Ok, az M4-ben van zárakasztó, de ez azért nem egy PPS
  • Hpasp #83371
    Jogos, köszi.
  • Gunslinger
    Zár, illetve zárakasztó.
  • Hpasp #83369
    Jöhet akkor a pontos magyar szakkifejezés a BOLT CATCH-re, tényleg nem tudom. (bár a mondanivalóm gondolom érthető volt)
  • savaz
    A sok idiota meg a filmekbol igy latja, aztan utanozni akarja.
    Nem tudom mennyire urban legend, de allitolag valami honvedsegi loveszeten egy sorkatona, igy csinalja Rambo felkialtassal, fel kezzel rafogta haverjara az AMD-t, aztan fejbelotte. Ugy emlekezett ra, hogy nincs loszer a csoben.
  • [NST]Cifu
    Ezért írtam, hogy két verziót is el lehet képzelni.

1.: A film a macsóságra épített, és Hoot ennyire badass. Hell yeah! Aki ért a fegyverekhez, az meg helyből fejbe lőné a felelőtlenségéért

2.: A film nem mutatta be, hogy valójában nem volt tűzkész fegyvere. Tehát csak keménykedett egymással egy Rangers és egy Delta. Ennyi.
  • qtab986
    M16-nál tárcsere után elég a szánakasztót

Nincs szán. Nincs szánakasztó.
  • savaz
    Macsosag ide, vagy oda, orbitalis baromsag csore toltott kibiztositott fegyverrel a vallon flangalni. Barmi beleakadhat, aztan kesz a baj.

A kulso biztosito nelkuli pisztolyokat sem erzem igazan biztonsagosnak ilyen teren. Ha leejtik a fegyvert, vagy begyurik a gatyaba, siman beakadhat a billentyu, aztan kesz a tokon loves.
  • [NST]Cifu
    A film és könyv eltér egymástól.

A könyvben Eric Bana karaktere (Hoot Gibson) éppen a kitakarította a fegyvert, a zártömböt előre engedte és meghúzta az elsütőbillentyűt, mielőtt behelyezte volna a tárat - így a töltényűr üres volt, a zártömb reteszelve, a kakas pedig elsütött állapotban. Így a tűzváltó kart nem is lehetett SAFE állásba állítani. Ez után történt a filmben is látott párbeszéd. Tehát valójában csak keménykedett egyet, feltehetően mindketten tisztában voltak a miérttel, és hogy az nem tűzkész fegyver.

A filmben ezt dramatizálták, ha jól rémlik a vacsoránál tette fel a kérdést a Rangers egység tisztje a Deltások közé tartozó Hoot-nak. Az nem derül ki, hogy hasonló állapotú volt-e a fegyvere (a tár benne volt, és a tűzváltó egyes lövésen volt), tehát a két opció az, hogy vagy a regényben is leírt módon elsütött, de nem csőre töltött fegyverről volt szó - vagy valóban tűzkész fegyverrel flangált a vacsoránál. Az utóbbi sokkal macsóbb, gondolom ezért döntöttek a jelenet ilyen megvalósítása mellett...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.20. 11:16:45
  • savaz
    Akor a Blackhawk down-filmben miert pampogott a kommandosnak(Eric Bana) a tiszt az esti grillezesen, hogy nincs bebiztositva az M-4 ?
    Ha nincs csore toltve, akkor nem is lehet. Amugy meg nagy barom lett volna a Delta Force-os gyerek, ha csore toltott kibiztositott fegyverrel vacsorazik, de ezt a tiszt ranezesre nem lathatja.
  • [NST]Cifu
    Jogos az öt pont, a szánakasztót kihagytam a képletből....
  • Hpasp #83361
    ogy az AR-15 alapú fegyvert újra tűzkész állapotba hozd, ahhoz pedig a zártömböt hátra kell húznod a tárcsere után (vagy esetleg a kézi töltéshez) , hogy a következő lőszer a töltényűrbe kerülhessen.

Amit fent írtál, az az AK-ra igaz.
    Ellenben az M16-nál tárcsere után elég a szánakasztót lenyomni, máris tűzkész a fegyver, nem kell a a zártömböt hátra húznod.
    (ellentétben az AK-val, ahol tárcsere után a zártömböt hátra kell húznod hogy a következő lőszer a töltényűrbe kerülhessen)
  • [NST]Cifu
    Lehet, hogy újdonságot mondok, de nagyon sok fegyvernél nem tudod az üres, elcsettintett fegyvert bebiztosítani. Ez igazából nem probléma, hiszen a fegyver nem tűzkész, tehát bajod nem származhat elviekben ebből.

Hogy az AR-15 alapú fegyvert újra tűzkész állapotba hozd, ahhoz pedig a zártömböt hátra kell húznod a tárcsere után (vagy esetleg a kézi töltéshez) , hogy a következő lőszer a töltényűrbe kerülhessen. A zártömb hátrahúzásával a kakast pedig megfeszíted. Igen, ez azt jelenti, hogy a töltés után a fegyvert be kell biztosítani, különben tűzkész.

Hogy ez baj-e vagy sem, azon lehet vitatkozni. Káros lehet abból a szempontból, hogy alaphelyzetben ha megtöltöd a fegyvert, kézzel be kell biztosítanod, ha nem akarod egyből használni. Ez fegyverkezelési kérdés, bele kell sulykolni a katonába, hogy márpedig ha a töltés után nem akarja egyből használni a fegyverét, akkor az első mozdulata biztosító SAFE-be forgatása.

A másik oldalról nézve viszont harci helyzetben nincs kérdőjel - ha megtöltöd a fegyvert, az biztosan tűzkész, nem kell a biztosítót ellenőrizned.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.20. 09:02:29
  • Hpasp #83359
    Nem értem. Pont hogy csak megfeszített kakassal tudodbiztosítani. Üresen, elcsettintve meg nem.

Mert pont hogy így van értelme. Biztosítani már elcsettintve nincs sok...
  • JanáJ
    Nem értem. Pont hogy csak megfeszített kakassal tudodbiztosítani. Üresen, elcsettintve meg nem.
  • [NST]Cifu
    Ebben az értelmezésben a kakas felhúzott, helyesebben tűzkész állapotban van. Azért nem tudod ilyenkor bebiztosítani, mert az elsütőbillentyű nincs nyugalmi helyzetben.

Itt egy videó az elsütőszerkezet és a tűzváltó működéséről, ebből már látni fogod:

Itt pedig szépen elmagyarázzák valódi fegyveren:

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.19. 21:56:39
  • JanáJ
    Tudom szerencsétlenül fogalmaztam és ezért van ott a kérdőjel. De te minek fordítanád a "cocked"-et? Megfeszítve az elsűtőszerkezet?

Amúgy a tisztítási folyamat szerint nem tudod. Már ha jól értem. link
    Bár még nem értem mi okozza ezt.
  • Hpasp #83355
    Ok, az M4-ben van zárakasztó, de ez azért nem egy PPS
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.07.19. 16:50:03
  • [NST]Cifu
    Szerintem úgy érti, hogy a reteszelt állapotban van a fegyver zártömbje. :)
  • Hpasp #83353
    igen, bár nehezen értelmezhető az hogy elöl van a zár
  • [NST]Cifu
    Nem az, de a négy kereskedelmi hajó (kettő Harriereknek és heliknek, kettő csak heliknek szolgált szükség-hordozóként) nélkül még kevésbé lett volna az....
  • [NST]Cifu
    Kacifántos történet. Az első hordozójuk a Guiseppe Garibaldi volt. Amely azonban eredetileg helikopter-hordozónak épült, és "mellesleg" úgy tervezték, hogy később esetleg Sea Harrier-eket lehetne alkalmazni róla. Ezt egy 1937-es törvény akadályozta, amely minden merevszárnyú repülőgépet az Olasz légierő alá rendelt, ők meg nem akartak hordozót. :)

1988-ig a Garibaldi csak mind helikopter-hordozó és rakétás romboló működött (alapból erős hajó elleni fegyverzettel rendelkezett, 4db Otomat Mk.2 típusúval, plusz volt 2x3 torpedó-vetőcsőve és 2x4 Sea Aspide indítója). 1989-ben változtatták meg a törvényt, és vált lehetővé a Harrier II.-ők rendszeresítése, részben a Falkland-szigeteki háború tapasztalatai miatt.

Az olaszok a Garibaldi-t flottaparancsnoki hajónak titulálják, és ebben benne is van az elsődleges feladata. Az, hogy helikoptereket, később Harrier II.-őkkel is bírt, csak csapásmérési plusz volt, de alapvetően a Mediterrán-tengeren kívülre nem nagyon ment a hajó, ebből lehet sejteni, hogy főleg az itteni érdekek védelme érdekében építették.

A Cavour már más kérdés, ez közelebb van egy LHD-hez, közelebb, mint bármelyik hordozónak hívott hajó. Well-deckje nincs, de a farokrészen lévő lenyitható rámpán hajthat fel a hangárjába bármilyen harcjármű, akár 24db Ariete harckocsi is, vagyis Ro-ro konfigban nyomhatja.

A Cavour és a hátsó rámpa felhajtva.

Alapvetően egy új, hasonló egység építése tervben van, amely a Garibaldi-t váltaná, és így 2 Cavour-szintű hajója lenne az olaszoknak.
  • JanáJ
    Falkland azért nem egy siker történet.
  • [NST]Cifu
    Falkland vagy hol? Vagy mikor átmentek tengó vadászba?

Falkland.

M4-et tudok safe-be rakni, ha elöl van a zár (?) ?

Tudomásom szerint az AR-15 féle fegyverek biztosítójának semmi köze nincs a zárszerkezethez, csak az elsütő-szerkezet mozgását akadályozza - befolyásolja.
  • Kurfürst
    A térképre nézve én mondjuk nem értem mi a ráknak az olaszoknak egy hordozó egyátalán. Ha lebököm a körzőt Szicília közepére és kinyitom egy körülbelül 1000 km-es sugárra (nagy elnagyoltan a Typhoon hatósugara), azért elég szép területet kiad.
  • JanáJ
    M4-et tudok safe-be rakni, ha elöl van a zár (?) ?
  • JanáJ
    Falkland vagy hol? Vagy mikor átmentek tengó vadászba?
  • [NST]Cifu
    A britek használták is ilyen módon őket... :)

• JanáJ
    Nem nézem le őket. Szerintem logikusan és ügyesen lopnak, fejlesztenek, pofátlankodnak. Az egyetlen komoly bajuk, hogy kb mindenki utálja őket a környéken (és / vagy fél tőlük). A szigetek ügyesek.
    Arsenal ship alatt egy militarizált konténer szállítót értesz? Mert picit tohonyának érzem. Ennyi erővel helikopter hordozónak is jó lenne. :-)
  • [NST]Cifu
    A második hordozójuk is síugrós

Mivel gyakorlatilag lemásolták a CV-16 Liaoning-ot. :)
    Ez gyorsan megvalósítható, könnyen elérhető - és ne feledd, ezzel a lépéssel máris előrébb vannak, mint az Orosz vagy az Indiai haditengerészet, amelyeknek jelenleg csak egy-egy hordozójuk van...

Nem tudom mennyire kihívás nekik egy ekkora hajó, meg hogy mennyivel más hadihajót építeni, mint pl tankert.

Nyilván teljesen más, de alapvetően a hadihajót a rá telepített érzékelők és fegyverek teszik hadihajóvá. Pont ezért mókás látni, hogy például már az LCS-nél is felmerültek konténerekbe telepített rakéták alkalmazásának lehetősége...

Ha egyszer nagy leszek, majd meg szeretném érteni, hogy mi miatt kerülik a haditengerészetek az Arsenal-ship megvalósítását. Az gyakorlatilag egy konténerszállító hajó, pár AESA radarral és esetleg szonárrendszerrel...

A katapult bár messze, de tény hogy sokkal ügyesebben csinálják mint India, de a "Nagy Sátán" ellen ez is kevés lesz.

Hát a mesterséges szigeteikkel való területnyerési lépésük szvsz tankönyvbe illő...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.19. 14:08:31
  • JanáJ
    Gondoltam rájuk is, de náluk még nem hallottam F-35 terveket. Tudom a japók is csak A-t akarnak.

A második hordozójuk is síugrós. Nem tudom mennyire kihívás nekik egy ekkora hajó, meg hogy mennyivel más hadihajót építeni, mint pl tankert. A katapult bár messze, de tény hogy sokkal ügyesebben csinálják mint India, de a "Nagy Sátán" ellen ez is kevés lesz.
  • [NST]Cifu
    Azért a japánokat írtam, mert náluk kezd melegedni a pite.

Ott van a Dél-Koreai haditengerészetnél is két 14 100 tonnás Dokdo-osztályú LHD, ami dettó alkalmas lehet átalakítás után a STOVL gépek hordozására. :)

ROKS Dokdo

A kínaiaknak biztos lesz CATOBAR cuccuk, de mikorra? Ott azért vért fognak izzadni.

A második kínai hordozót elég gyorsan összelapátolták... 2013 óta látni szárazföldi katapult-fejlesztő pályáról képeket.

Mostanság így néz ki:

Persze, nem pár év, hanem inkább 10, de Indiának 10 év múlva is csak max. két STOBAR hordozója lesz MiG-29K-val...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.18. 16:24:03
  • JanáJ
    Azért a japánokat írtam, mert náluk kezd melegedni a pite. Az olaszok és spanyolok nem sok vizet zavarnak. Az angol hordozó szerintem vicc.
    A kínaiaknak biztos lesz CATOBAR cuccuk, de mikorra? Ott azért vért fognak izzadni. Mondjuk olyan nagyon nem izgulnék a helyükben, ők nem akarnak a világ túl felén villogni.
  • JanáJ
    Szerintem a 450 liter az sci-fi. Kb mint az autók fogyasztása. Szóval a dzsungel közepén csilliárd liter üzemanyag felhasználásával elhiszem. Ettől függetlenül nagyon hasznos. Eddig még csak pára fogó "hálóról" hallottam, bár azzal nem tudom mit ér az ember.
  • [NST]Cifu
    Nem trolkodásból, de a Zumwalt hadrendbe állása lényegtelem, mert kb semmire sem jó. :-)

Azért az a 80 VLS cella elég komoly tűzerő - de tény, hogy az AGS (ami köré az egész hajó-osztály épül) nem nagy durranás. Szó szerint... :)

Más: Vicces lesz, ha a japók (vagy mások) F-35-öst tesznek a helikopter hordózóikra és ezzel egy hatékonyabb egységük lesz, mint a síugrós orosz/indiai/kínai vasak. Szóval van értelme a "bé"-nek, csak nem a bőrnyakúaknak. :-)

Az olaszok tesznek a saját hordozójukra ahogy az angolok is, a spanyolok még nem tudják. Síugrós hordozókkal az oroszok és az indiaiak szívnak, a kínaiak viszont eleve csak "tanulási" célzattal csinálják, a J-15 eredendően átmeneti megoldás a CATOBAR hordozóig...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.18. 15:14:07