95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #2441
    Mintha csipetnyi iróniát vélnék felfedezni ?
  • [NST]Cifu
    Az Apache, amely a világ legtökéletesebb harci helikoptere. Dokumentumfilm, 29perc - sponsored by US ARMY :)
  • Punker
    Spektrum-t most nézzétek!!!
  • kiskorúbézoltán #2438
    Van ott néhány egészen érdekes elképzelés is , nagyon dolgozott az öreg a hátralökés káros hatásainak a csökkentésén ! :)
  • [NST]Cifu
    Mintha a PPS-t és a Thomson-t összeházasították volna :)))
  • kiskorúbézoltán #2436
    Néhány extrém tár AK-hoz , az alsó 100 lőszeres ! :DDD

• kiskorúbézoltán #2435
    Igy külsőre nekem a Thompson ugrik be . :)))
  • kiskorúbézoltán #2434
    Nézd meg ezt !
  • kiskorúbézoltán #2433
    Hiv. oldalon nincs ?
  • kiskorúbézoltán #2432
    A "komoly hatás" az kétségtelen , nem is vitatom , de ha visszaolvasol , valaki azt írta hogy csak egy sima koppintás , ami azért erős elferdítése a dolgoknak ! :)
  • traXion
    Megnézem...
  • [NST]Cifu
    Én csak azt írtam, hogy komoly hatása volt rá az MP-44-nek. Jó lenne látni azt a korábbi fegyverterveket, amiket Kalasnyikov eredetileg még a lábadozása alatt készített, és amiket elutasítottak. :)
  • Punker
    tudom, amúgy az e heti HVG-ben van egy jó kis cikk irakról érdemes elolvasni
  • traXion
    Ez volt a "fedőneve"...

Nem tehetek róla, nem én találtam ki a címet...
  • Punker
    szerintem az amcsiknak semmi köze nincs irak szabadságához...
  • kiskorúbézoltán #2426
    Sza'sz !

Bocsi a késői válaszért , de ba voltam havazva . :(

Szóval :

"csak az AK-nál a zártömb a gázdugatyú része,"

A zár nem a zárkeret része (nálad : zárvezető) , külön alkatrész , lásd : #2417 , a legalsó , bunkós végű , kis kütyü a zárszerkezet (gondolom ez lenne a zártömb) , a hosszú kütyü fölötte a zárkeret a gázdugattyúval (na ez az , ami össze van építve) , legfölül a helyretolószerkezet (ez most ugye lényegtelen)

1, "elsűtéskor a zárvezető tolja hátra a zártömböt"
    2, "Mikor a zár mozgása megáll, a zárvezető tovább mozog előre kb. 20mm-et."

Gondolom elsőre csak elírtad , úgyhogy ezt hanyagolom utólagos engedelmeddel . :)

#2418/2-re , ebben igazad van de szerintem tekinthetjük a G3 megoldásának az elődjének , bár valóban nem ugyan az , sajnos rosszul emlékeztem . Ennek ellenére még mindig azt mondom : az AK szerkezetének nem sok köze van az MP-44-hez , egyedül a gázdugattyú a közös pont , de sok korabeli fegyvernél (jellemzően golyószóróknál) így oldották meg a dolgot , tehát nem hiszem , hogy az AK egyszerű Mp-44 "koppintás" lenne ahogy írta itt valami szakember . :)

• traXion
    most mi van? :)

Így hívják. :)
  • Punker
    "Operation Iraqi Freedom" lol
  • traXion
    Amerikai AH-1W Cobra helikopterek az Operation Iraqi Freedom közben

• Yetike
    Gondoltam.
  • Cat #2421
    akkor még nem ez a felirat szerepelt ott
  • Yetike
    Lol
  • Cat #2419
    A Gripen magyarországi megismertetését / bevezetését célzó program részeként, egy magyar szakértőkből álló csoport látogatást tett a héten Svédországban. A 16 fős csoport a Honvédelmi Minisztérium, az Egyesített Vezérkar, a Légierő Parancsnokság, a Logisztikai Parancsnokság, valamint a Kecskeméti Repülőbázis képviselőiből állt.

A látogatás célja az volt, hogy a csoport tagjai pontos ismereteket szerezzenek a Gripen-rendszerről, és annak működéséről. A tanfolyam továbbá részét képezte a Gripen-rendszer zökkenőmentes integrálási folyamatának a magyar védelmi struktúrába.
    - A tanfolyam fontos lépés a Gripen megismertetésében / bevezetésében a magyar légierő struktúrájába(n). A tanfolyam igen sok információt szolgáltatott a Gripen-rendszerrel kapcsolatban. Örömünkre szolgált, hogy felkereshettük a Svéd Fegyveres Erőket, az FMV-t, a Svéd Légierőt, valamint a Saab vállalatot, - így Buczkó
    Imre, a MH Légierő Parancsnokság parancsnok-helyettese.

A tanfolyam idején a csoport megismerkedett a Svéd Légierő felépítésével, ideértve a csapatszárnyak felépítését is, és informálódott a következő műszaki területekkel kapcsolatban:
    - EWSS - Electronic Warfare Support System (elektronikus hadviselést támogató rendszer)
    - DMGS - Digital Map Generating System (digitális
    térkép-létrehozó rendszer)
    - RFPS - Radio Frequency Planning System (rádió-frekvenciás tervező rendszer)
    - MMT - Multi Mission Trainer (több küldetést szimuláló eszköz)
    - MSS - Mission Support System (küldetés-támogató rendszer)
    A továbbiakban bevezették a magyar partnereket a Gripen karbantartási - földi kiszolgáló berendezések és azonosítás -, ellátási, valamint karbantartási jelentés rendszerét magába foglaló műszaki kérdésekbe is.
    A látogatás fontos eleme annak az integrálási folyamatnak, amelynek keretében bevezetik a Gripen-eket a MH Légierő egységeiben, és Svédország átadja Magyarországnak a Gripen-repülőgépekkel, rendszerrel és támogatási filozófiával kapcsolatos tudást. További kérdésekkel, illetve a látogatás alkalmával készült fényképek hozzáférhetőségével kapcsolatban, kérjük, forduljanak az FMV-hez: Ulf Lindström, kommunikációs igazgató, mobiltelefon: + 46 70 982 63 96. E mail: [email protected]
  • [NST]Cifu
    Mindig akkor áll az ember feje fölött a család, hogy "mikor megyünk már", mikor éppen vad viták folynak... :)

1.: Én a működési elvet említettem, nem a zár reteszelését. A működési elv alapja pedig azonos, csak az AK-nál a zártömb a gázdugatyú része, míg az STG-nél két külön alkatrész. Erre írtam, hogy "szovjetesítette", vagyis legegyszerűsítette.
    2.: Én eddig nem hallotam arról, hogy görgőkkel reteszelték volna a zártömböt az STG-nél (sőt! eddig úgy tudtam, hogy az első görgős reteszelésű fegyver a Cetme/G3 gépkarabély volt), ezt a keresztirányú csapos megoldást olvastan a legtöbb helyen. Van valami forrás vagy weblap, amely erről értekezik? Legalább tisztázódna a helyzet.

Az én (egyik) forrásom Kis Á. Péter: A Gépkarabély és Használata c. könyv (Zrinyi kiadó, kiadási év nem szerepel a könyvben), ebben ezt írja:

"...Az előrefutó zár a tárból a legfölső törltényt a töltényűrbe tolja, a csőfarnak ütközik és megáll. Mikor a zár mozgása megáll, a zárvezető tovább mozog előre kb. 20mm-et. A két alkatrész ferde felületei találkoznak és a zárvezető a zártömb végét lenyomja a zárófészekbe. A zártömb ebben a helyzetben a tok alján, egy keresztirányú csapnak támaszkodik és a csőfart biztonságosan lezárja... (itt a tűzváltó és biztosító szerkezetről van szó)... (Elsütéskor) Mikor a csőtorkolat felé haladó lövedék elhagyja a cső gázátömlő furatát, egy kevés lőporgáz a gázhengerbe jut, és hátralöki a gázhengerbe benyúló gázdugattyút és a hozzáépített zárvezetőt. Mikor a dugattyú elhagyja a gázhenger fölső felületén található gázelvezető nyílást, a lőporgáz kiszökik a szabadba. A zárvezető kb. 20mm hátramozgása során a lövedék elhagyja a csőtorkolatot, a csőben a gáznyomás a légköri nyomás szintjére szűllyed. A 20mm-es hátramozgás után a zárvezető ék alakú horga a zártömb ék alakú kiképzésével találkozik. A ferde felületek elcsúsznak egymáson, a zártömb vége felemelkedik, megtörténik a kireteszelés..."
  • kiskorúbézoltán #2417
    AK (jobbat nem találtam) :
  • kiskorúbézoltán #2416
    Egy kép a zárról :

• kiskorúbézoltán #2415
    :DDD
    Egy változatban , itt az enyém :
    Elsütéskor , tehát amikor reteszelve van a zár , a zárkeret (gondolom ez lenne a "zárvezető") mellső helyzetben van a reteszelőgörgőket "kinyomva" a tokon kiképzett fészkükbe , amik így szilárdan megtámasztják a zárt . Hmm ? :)
  • kiskorúbézoltán #2414
    Tehát : adott egy görgős zárrendszer és egy forgó zárrendszer , mi a közös vonás ? A gázgugattyús rész ugyanaz , de én a zárról beszéltem !
  • [NST]Cifu
    Tessék, itt egy szészedett STG-44. A fegyver fölött látható a gázdugatyú, és a hozzá épített zárvezető, elsűtéskor a zárvezető tolja hátra a zártömböt, amely addig egy keresztirányú csapnak támaszkodik, és így zárja le a csőfart.
  • kiskorúbézoltán #2412
    "Mármint a görgős késleltetésű tömegzárnak a gázdugatyús rendszernek" :DDD
    Csak most esett le , a zárrendszert hasonlítod az azt működtető rendszerrel . :)))
  • kiskorúbézoltán #2411
    A gázdugattyús rendszeren kívül még mi az ami hasonló ?
  • [NST]Cifu
    Mármint a görgős késleltetésű tömegzárnak a gázdugatyús rendszernek? Semmi. Az elöbbi a G3-ban (vagyis a Spanyol CETME rohampuskában) jelent meg.
    Az STG-44 és az AK-47 működési elve viszont csaknem teljesen megegyezik.
  • kiskorúbézoltán #2409
    Esetleg a külső hasonlóság miatt gondoljátok , hogy az AK az MP-44 oroszosított változata ?
  • kiskorúbézoltán #2408
    Egy változat : a lőszer miatt szilárd reteszelést kellett alkalmazniuk és ennek egyik megoldása az ún. görgőzár .
    Érdekes módon a G36 közelebb áll az AK családhoz mint az AK család az MP-44-hez . :)))
  • kiskorúbézoltán #2407
    Talán a német mérnököket kéne kérdezni . :)))
    Akkoriban nem csak az STG-44 volt gázdugattyús .
    A kérdés még áll , ha úgy könnyebb akkor úgy kérdezem , mi köze van egymáshoz a két rendszernek ? :)
  • [NST]Cifu
    Magyarázd már el, hogy az STG-44 (és elődjei, mint MKb.42(H), MP-43, MP-44) hogyan lett görgőzáras, mert érdekelne :)))
    Az STG-44 gázdugatyús működési rendszerű...
  • kiskorúbézoltán #2405
    Cvd
    "A német M44(?) koppintása az egész"
    Cifu
    "Kalasnyikov átvette az STG-44 működési elvét, de "szovjetesítette", vagyis megbízhatóvá és könnyen gyárthatóvá tette az AK-47-el."

Magyarázzátok el pls , hogyan lett a német görgőzáras rendszerből orosz forgózáras , érdekelne a dolog !
  • Punker
    plusz az AK sokkal strapabíróbb
  • [NST]Cifu
    Való igaz, hogy Kalasnyikovra nagy hatást gyakorolt az MP-44 (később már Sturmgewehr-44 vagyis STG-44 nevet kapta), de az oroszoknak 1943-ban volt már köztes lőszerük, a 7,62x39, amit 1945-ben az SzKSz öntöltő puska használt, a németek is kb. ekkor készültek el a 7,92x33-as lőszerrel, amit már az MP-43, az MP-44 elődje használt. Vagyis a lőszer meg volt, csak a megfelelő fegyver hiányzott hozzá. Kalasnyikov átvette az STG-44 működési elvét, de "szovjetesítette", vagyis megbízhatóvá és könnyen gyárthatóvá tette az AK-47-el.
    Viszont a "komolyabb" kidolgozás csalóka lehet - a németek ekkor már komoly gyártási problémákkal küzdöttek, hiába készült sajtolt lemezből a tok, ha még így is 5,22kg-ot nyomott az STG-44, míg az első, még forgácsolt tokkal készült AK-47 sorozat is csak 4,3kg volt.
  • Glpetyus
    MP-44,MG-42=