95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A Boeing is dolgozik egy ilyenen, a neve Peilcan ULTRA (Ultra Large TRansport Aircraft). A tervek szerint 1400 tonnás lenne a teherbírása - akár 17db M1A2 harckocsit is elvihetne egyszerre...

• Dzsini
    nemrég mutattak működő prototípust (NGC vagy Discovery) hasonló elvű olajtanker méretű eszközről - egyetlen probléma volt vele, hogy ha kb 15foknál kisebb szögből szembekapott egy nagyobb hullámot, az nem tett jót neki.

az elv amúgy minden hydrofoilnál megvan (szárnyashajók), és nagyobb méretben azok is jól működnek.
  • Punkerwork
    vaze ez durva
  • [NST]Cifu
    TGKB TKV-34 KM, a "Kaszpi Tengeri Szörny"

Rostislav E. Alexeev eredetileg a II VH-ban torpedóhajókat tervezett, de folyamatosan beleütközött a kavitáció problémájába, amely a nagy sebességű (~100km/h és feljebb) hajók esetén jelentősen rontja az áramlást, és növeli a közegellenállást, 1947-ben azonban úgy döntött , hogy a "talajhatást" (azt a hatás, amikor a talaj és a nagy sebességel, alacsonyan haladó repülőgép szárnyai között erős felhajtóerőt generál) kihasználva oldja meg a nagy sebességű vizi járműveket súlytó problémát. Az elv végülis egyszerű: ahoz, hogy a vizi jármű gyorsabban haladhasson, ki kell emelni a vízből, hogy minimálisra csökkentség a közegellenállást. 1958-ban kezdett a Szovjet haditengerészetnek az Ekranoplan-ok gyakorlati tesztjein dolgozni, és 1961-ben már elis készült első járműve, az SM-I, amely egy 2,8 tonnás jármű volt, és végsebessége meghaladta a 250km/h-t - gyorsabb volt minden addigi vizi járműnél...

A "Kaszpi Tengeri Szörny"

Az SM kisérleti járművek után 1965-ben készült el az első "KM" (Korabl Maket - kb. Hajó modell vagy hajó prototipus), amelyre később a 'kaszpi tengeri szörny' név ragadt. A gép törzse egy nagy méretű repülőhajóra emlékeztetett, csonka vállszárnyakkal, amelynek végeon lelógó "fülek" voltak, a törzs végére pedig egy nagy "T" vezérsík került. A meghajtásáról 10 db Dobrjin VD-7-es hajtómű gondoskodott, melyből 4-4 a pilótafülke mögött, a törzs mellett volt, kettő pedig a nagy "T" vezérsík felső harmadában, de 1979-ben ezt a két hajtóművet a másik 8 hajtóművel egy vonalban, a törzs fölött helyezték el egy állványon. Induláshoz mind a tíz hajtómű működésére szükség volt, de menet közben csak a két hátsó hajtómű működött. A gépet többször is átépítették, méretei folyamatosan változtak (hossza: 92-106m, szárnyfesztávolsága 32-40m, tömege: 495-540 tonna), és "jó orosz szokás" szerint a függőleges vezérsíkon található számot is át-át festettét (ami miatt pontosan nem tudni, hogy hány épült, a források vagy egy, vagy 8 gépet említenek, egy bizonyosan összetört és kigyuladt 1969-ben, mikor sűrű ködben a gép pilótája hibás mozdulatot tett, egy másik (?) 1980-ban egy felszállás során súlyosan megsérült, és elpusztul). A gép mintegy 3000 km-es hatótávolsággal rendelkezett, végsebessége körülbelül 550km/h volt nyugodt vízfelülett felett, és maximálisan 3,5 méteres hullámzásban repülhetett. Teherbírásáról nincs megbízható adat, de bizonyosan 100 tonna felett, és képes volt akár 1000 gyalogos katonát is elszállítani.

Project 903 "Lun" ill. "Spasatel"

A KM tapasztalati után az 1980-as években egy kicsivel kissebb, hajó elleni támadóváltozat munkálatai kezdődtek meg, ez lett a "Lun". A KM-től különbözött abban, hogy csak 8 hajtóműve volt (NK-87 tipusúak, egyenként kb. 130kN tolóerővel), nem volt külön "cirkálóhajtóműve", a szárnyak fesztávolsága némileg nagyobb volt, és a "T" vezérsík vizszintes szárnyai nem szögben, hanem tényleg vizszintesen álltak. Az orrába egy nagy méretű előre néző radar, a hátsó vezérsíkra előre és hátra néző radarok kerültek, a hátára pedig 2x3 db 3M20 "Moskitó" (NATO: SS-N-22 "Sunburn") hajó elleni robotrepülőgép került. 1987-ben a "Lun" a szovjet haditengerészet kötelékébe lépett. 1989-ben a "Komszomolets" tengeralatjáró balesete után az építés alatt álló második "Lun"-t átépítettéséről döntöttek, hogy kutató-mentő feladatkört lásson el a hasonló balesetek esetén. A tervek szerint akár 500 bajba került tengerészt is a fedélzetére vehetne. A "Spatasel" terv ugyanakkor (mint megannyi igéretes szovjet/orosz terv) pénzügyi zavarba került, 1998-ban a hírek szerint a gép 98%-osan készen volt, de azóta sem tudni róla többet - csak egy olyan kép került ki, amelyen egy szerelőcsarnokban, leponyvázva áll a gép.

A "Lun" és a "Spasatel" egyaránt 550km/h-s végsebességel rendelkezik, hatótávolságuk mintegy 3000 km, tömegük max. 400 tonna.

A "Lun", méretarányait jól mutatja a képen látható Mi-14 heli.

• neuro
    repüljetek F-18-al :)

http://www.technetguru.net/host/246/
  • antijedi
    ott a pont, énis erre tippelnék :)
  • Skyflash
    GSG-9 videjó
  • kiskorúbézoltán #4288
    Vagy csak szerencséje volt a fotósnak és elkapta . Az aknavetőknek egyébként renszerint olyan alacsony a kezdősebességük , hogy rövidebb távon (6-800m) szabad szemmel végig követhető a gránát a levegőben .
  • neuro
  • I.C.ram
    Gondolom beállítják fényérzékenyre a gépet, ahogy a villámokat is fényképezik, és eléri ezt a fényességet, akkor elcsattan a gép.
  • Seaweed
  • Punkerwork
    tudom én gépemen is van de az nem elég gyors ehez szerintme
  • Ren
    A profibb gepeken van olyan, hogy sorozatfelvetel, amig nyomod a kioldogombot, addig csinalja a kepeket. Aztan kivalogatod azt ami jol sikerult :)
  • tmate6
    Tom itt vannak látta oket
  • Punkerwork
    szerintem meg extra kamerával vették fel mint amivel a filmesek csinálják/ták az effekteket
  • neuro
    akkor meg az aknavető érintős gyújtójához...
  • Punkerwork
    ez aknavető
  • neuro
    Lehet, hogy csak szerencséje volt a fotósnak, vagy esteleg hozzá volt drótozva a gép a rakétaindító kapcsolóhoz.
  • Sadist
    De ugye valami speckó kamerával? Mert a képek elég élesek, és egy ilyen robbanás pillanatának megörökítéséhez szerintem a 24 kép/sec kevés.
  • ghost cb
    Pl videóra veszik és kivágják azt a képkockát...
  • Sadist
    Hogy tudnak ilyen jó pillanatot elkapni? Egy gép ezredmásodpercenként csinál képeket és abból szelektálnak vagy hogy? :)
  • Cat #4274
    Katonai repülőtábor Szolnokon

A katonai repülést népszerűsíti a honvédség Szolnokon. A repülőtáborban a pilótaképzés programjával ismerkedhet meg kilencven fiatal, s vitorlázógéppel a levegőbe is emelkedhetnek.

A légierőt és a katonai repülést kívánják népszerűsíteni abban a hat, ötnapos táborban, mely július 5. és augusztus 13. között zajlik Szolnokon. Édes Imre, a Légierő Parancsnokság kiképző tisztje a Magyarország.hu érdeklődésére elmondta: az ingyenes táborban hetenként 15 középiskolában vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatal repülhet vitorlázó, illetve motoros vitorlázó gépen, a szolnoki és a kecskeméti bázison pedig ugyancsak a földön, de katonai gépekbe is beleülhetnek. Emellett számos előadást tartanak nekik a repüléssel, illetve a pilótaképzéssel kapcsolatban.

A Magyar Honvédség évente 14-16 pilótajelöltet vesz fel. Nekik a kiváló egészségi állapot (féldiopriás szemüveg még megengedett) mellett diplomával, középfokú angol nyelvvizsgával kell rendelkezniük. A repülős múlt egyáltalán nem feltétel, de a jelentkező életkora a 26 évet nem haladhatja meg. Édes Imre elmondása szerint rendkívül nagy a túljelentkezés, az elmúlt évben több mint négyszázan kívántak a honvédség kötelékébe állni; a jelentkezők 5-6 százaléka nő volt. A legtöbben azonban az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton gerincproblémák miatt mondhattak búcsút a lehetőségnek.

A felvett pilótajelöltek Magyarországon 8 hónapos felkészítésen vesznek részt, de közülük csak 7-8 válik pilótává egy kétéves kanadai képzés után.
  • Punkerwork
  • neuro
  • ghost cb
    Lehet hogy csak a fingja gyujtotta be
  • Seaweed
    Hehe...elfelejt veletlen lehajolni es leporkoli a bajuszt :D
    De meg igy is a hatsojat peddzegeti ;))
  • [NST]Cifu
  • Seaweed
    Nah persze orulok hogy legalabb meg a KUB-okat nem hajigaltuk ki (raadasul folyik a modernizacioval egybekotott nagyjavitasuk)...(Multkor lattam gyakorlason "celkoveto" modban..eleg inpozans ahogy a szabad szemmel sok esetben nem is lathato repulot (legtobbszor csak hallottuk), "kovette" ;))
  • Seaweed
    Nah akkor legyen mar "tema"..

Kivancsi vagyok hogy milyen modon "vedekeznek" ez ellen a jenkik?!?!? (9A(K)330(1) Tor)

Masik nagy kedvenc a Buk

(Persze a lengyeleknek ez is van...)
  • Sadist
    Az az Apache rohadt jól néz ki Le kéne cserélni a mostani bannerben azt az agyoncsicsázott Hindot erre :)
  • ghost cb
    Nekem bejövős ez a 2 uj, és csak Sea oroszmániája miatt ott a Hind
    Amugy T-84 Rulz :D
    Nos?
  • ghost cb
    Nemtom. Csak buzgálkodok, mert unatkozok, meg ugysincs téma. Ha meg lesz jobb akkor le lehet. Nem?

Amugy itt van 2 ujabb (csak a tank más meg egy picit az irás)

7.

8.
  • Cat #4263
    ja, ez nekem se
    egyébként mért is kell lecserélni a mostanit? :D
  • ghost cb
    Mondjuk nekem ez nem tetszik
  • ghost cb
    Most összedobtam egyet... hm?

• ghost cb
    Dehogynem. Azért irtam a te banneredhez egy szavazatot mert ő azt mondta szerinte az maradjon
  • cifuatwork
    Seaweed nem tartozik a topiclakókhoz tán? :)
  • Seaweed
    Ertem, nincs problema..
    Akkor en a szavazas szabalyait kovetve Tartozkodom a szavazastol.
  • ghost cb
    Hát azért legyen szavazás,hogy azok döntsék el mi legyen a banner akik ide látogatnak. Örülök hogy nosztalgiázhattál.
  • JohnnySmith
    Cifu én azt mondom csak helik legyenek a banneren mert nekem az tetszik :DDDDDDDDD