95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Jó leírás egyébként! :) -
Roger :) -
Rakhatsz be, de módjával please.
-
+ képeket kérsz? :) -
Nos az AK-47/74 széria volt emlékeim szerint, most jöjjön valami újabb:
AN-94 (Avtomat Nikonova - 94) "Abakan"
A II VH. egyik tanulsága az volt, hogy a kézifegyverek terén az automata sorozatlövő fegyverek sokkal használhatóbbak, mint a sima automata-öntöltő puskák. Elvben legalábbis, a számok szerint ugyanis kijött, hogy a IIvh-ban 40.000-50.000 lövésre jutott egy (!!!) harci sebesülés - tehát a képlet egyszerű: ha többet lövünk, az esély is megnő a találatra. A képlet azonban falsnak bizonyult, ezt különösen a vietnami háború bizonyította be. A kevésbé képzett katonák a harctéren ugyanis legtöbbször csaknem vaktában tüzeltek arra, amerre az ellenséget sejtették, sokszor csak a torkolattüzek irányába, így szinte csak pazarolták a lőszert a sorozatlövésre képes fegyvereikkel (ezt amúgy meg lehet figyelni a kevésbé fejlett régiókban: az afrikai és arab "harcosok" csakis sorozatlövést használnak, és sokszor még a fegyverfogásuk is olyan, hogy az utca végén lévő házat sem lennének képesek eltalálni). A tapasztaltabb, kiképzettebb katonák ugyanakkor inkább az egyes lövést használták, és csak akkor nyitottak tüzet, amikor biztosak voltak abban, hogy a célpontott eltalálják. Természetesen ez a nyilt terepre volt igaz, rövid távolságokon, pl. épületharcnál a sorozatlövés továbbra is "nyerő húzásnak" bizonyult. Ellenben már közepes távon (úgy 50 és 200 méter között) is értelmetlen a sorozatlövés, mivel a fegyver visszarugása miatt a 3-4 lövéstől kezdve akkora a szórás, hogy szinte esély sincs a cél eltalálására. A tapasztalatok alapján az amerikai haderő azonban úgy döntött, hogy az új M16A2 gépkarabélynál háromállású tűzváltót alkalmaz: biztosított, egyes lövés és rövid sorozat. Ez utóbbi egy 3 lövéses rövid sorozatot takart, és az előnye abban rejlett, hogy találat esetén a célpontba nem egy, hanem 3 lövedék csapódik, megnövelve a pusztitóerőt. Az 1970-es, 80-as években éppen ezért elterjedt a rögzített sorozat használata, a legtöbb nyugati fegyver rendelkezett a rögzített sorozat lehetőségével. A rögzített sorozat azonban messze nem volt tökéletes megoldás, a legtöbb gépkarabély tűzgyorsasága 600-900 lövés/perc körül volt, és már a második lövésnél jelentkezett az első lövés visszarugásának hatása, a harmadiknál pedig ez hatványozottan jelentkezett. Az elmozdulkás ugyan viszonylag kis mértékű, de 100 méteres lőtávnál már ez is elég, hogy a harmadik lövés akár 15-30 centivel is mellé menjen. A német HK cég a G11 gépkarabélyával úgy tünt, megtalálta a megoldást: rövid sorozatnál a fegyver elméleti tüzgyorsasága hála a hüvely nélküli lőszerének, elérhette a 2000 lövés/percet, vagyis a lövész vállát csak akkor érte el első lövés energiája, amikor már a második lövedék is elhagyta a csövet. A G11 azonban a szemétdombra került, utódja, a G36 esetén pedig úgy döntöttek a német mérnökök, hogy lecsökkentik a rögzített sorozat lövésszámát kettőre - a harmadik lövéskor ugyanis a fegyver elmozdulása már úgy is jelentős, akkor meg ne pazaroljuk a lőszert felkiáltással.

AN-94 "Abakan" gránátvetővel ellátva
A szovjetúnió ugyanakkor egyenlőre nem látta értelmét a rövid sorozat bevezetését, a jól bevált AK-széria esetén tökéletesen elegendőnek látták az egyel lövés és a sorozatlövés lehetőségét. Gyennadij (vajon jól írom?) Nikonov mérnök vezetésével az Izhmash fegyverfejlesztő vállalat azonban másképpen gondoltam. A szovjetúnióban az Afganisztáni tapasztalatok alapján úgy gondolták, hogy az AK-74 család leváltásra érett, és az 1990-es évek elejére tűzték ki a cserét, a program "Abakan" néven futott, ami egy kis szibériai város. A program kiirásának egyik pontja az egy célon kifejtendő nagyobb pusztítóerő igénye volt, de a rendszeresített 5.45x39mm-es lőszerrel. Nikonov gárdájának gyümölcse, az ASN gépkarabély, igen szellemesen oldotta meg ezt: a fegyver kapott egy rövid sorozat tűzállást, amelynél két lövés kiváltása történik meg - 1800 lövés/perc tűzgyorsasággal, vagyis a G11 megoldását "másolták", csak éppen nekik nem volt szükség ehez hüvely nélküli lőszerre, megoldották hagyományos lőszerrel is. Hogy ezt hogy érték el? Az AN-94 alapja a IIVH-ból ismert gázelvételes rendszer, a cső felett (a tok alá bujtatva) található a gázelvezető cső - de itt véget is ért a hasonlóság. A zárszerkezet különlegessége az, hogy a zártömb egy acélkábelel (ami egy csigán megfordul) kapcsolatban van egy rúddal, amely a töltésért felel. Amikor megtöltjük a fegyvert, a zár hátrahúzásával az acélkábelel mozgatott rúd előremozog, és a tárból az első lőszert a töltényűrbe tolja, majd az előremozgó zár reteszeli a csövet. Elsütéskor a zár forgásra kényszerű (kissé hasonló módon, mint az AR-18-asok esetén), majd kireteszel, és hátramozog, ezzel együtt pedig a hüvelyvonó kihúzza és kiveti az ellőtt töltényhüvelyt. Eközben az acélkábel előre mozgatja rudat, amely a második lőszert betolja a töltényűrbe, reteszel és egyben el is süti, miközben a zár maga még hátrafele mozog. A lövészt a két lövés energiája ezáltal egyszerre éri, de csak miután már a második lövedék is elhagyta a csövet. A visszafele mozgó zár miatt a rúd hátracsúszik és egyben kiveti a második hüvelyt, az előremozgó zár pedig betolja a harmadik lövedéket a töltényűrbe (a pontos működésről ábrát nem találtam, csak a zárszerkezetről egy általános ábrát, de a szemem kifojt, akkor sem sikerült átlátnom hogy is működik pontosan ez az egész hóbelebanc - tehát ne kérdezzétek, mégis hogy képes a rúd és a zárszerkezet is egyaránt tölteni). Rövid sorozatra állított fegyvernél újabb tüzkiváltást ezek után csak úgy lehet elérni, ha az elsütőbillentyűt előrenegedjük, majd újra meghúzzuk. Sorozatlövésnél a zár reteszelése után újra megtörténik a lövéskiváltás, de ezek után már csak egy töltési/elsütési fázis van a zár hátra, majd előremozgása alatt.
A fegyver működésének vázlata @ world.guns.ru
A tűzváltó kar a fegyver bal oldalán
A fegyver nem az AK-sorozat ismert tűzváltó karját vitte tovább, hanem két szerkezet is van: egyfelől a biztosító, amelynek két állása van: 'X' (biztosított) és 'O' (Ogon - tűz) és a tűzváltó kar, ennek állásai: 'AB' (avtomaticseszkij - automata), '2' (rövid sorozat) és '1', vagy más esetekben 'ОД' (Odinocsnij - egyes lövés). Rövid sorozatnál az elméleti tűzgyorsasága a már említett 1800lövés/perc, míg sorozatlövés esetén az első két tűzkiváltás 1800lövés/perc-el történik, a továbbiak 600lövés/perc-el. A hírek szerint a rövid sorozat esetén olyan jó a fegyver szórása, hogy még 100 méterről is legtöbbször egymásba ér a két lövedék által ütött lyuk a lőlapon. Maga a fegyver műanyag tokott kapott, a váltámasza jobbra behajtható, de (valószinüleg azért, hogy a behajtott váltámasz ne akadályoza a hüvely kivetését) az egész váltámasz jópár centivel lejjebb került, mint az várható lenne - a HK G36 esetén ezt úgy oldották meg, hogy a váltámasz azon részén, amely a kivetőnyílást fedné, egy "alagutat" készítettek, amelyen keresztűl a hüvely akadály nélkül áthaladhat. A lejjebb került váltámasz miatt azonban az elsütéskor jelentkező visszarugás felfelelé csavarja az egész fegyvert. A cső krómozott, és 4 jobbraforgó huzagolással van ellátva (a huzagemelkedés 195mm). A cső végére egy érdekes alakú csőszájfék került, amely egyfelől hatásosabb, mint az AK-74-es csőszájféke, másfelől nem olyan éles a lövés kiváltásakor a torkolattűz döreje. A cső alatt egy rúd található, amelynek a végén egy rögzítőfület látunk, a rúd a cső alá szerelhető gránátvető rögzítésére szolgál (legjellemzőbb a GP25 és a GP30 tipus), a fül pedig a fegyver rögzítésére, amennyiben BTR vagy BMP harcjármű tüzelőnyílásából használnák a fegyvert. A fegyver bár az AK-74 leváltására készült, bizonyos részei azonosak vele, nevezetesen a pisztolymarkolat, a tár, a tok bal oldalán lévő optikai szereléksin (és az azokra szerelhető optikai irányzékok) illetve a tisztitókészlet.
A fegyvert 1993-ban mutatták be először, és hivatalosan is az AK-74 utódja lett. Természetesen ismét közbeszólt a pénzhiány: az AN-94 2003-ig csak az elit katonai és belügyi alakulatoknál került rendszeresítésre, az AK-74 család pedig továbbra az igáslova az orosz fegyveres erőknek. 2003-ban (a javuló orosz gazdaság miatt) bejelentették, hogy megkezdik a regurális erők átfegyverzését is, noha ez kritikákat is kiváltott. A probléma az, hogy az AN-94 nemcsak drágább, mint az AK-74, de a 2-es rövid sorozaton kívűl semmiféle előnyt nem tud felmutatni. Egyes lövés illetve sorozatlövés esetén a két fegyver nagyjából azonos teljesítményt nyújt, ám az AN-94-nek sokkal bonyolultabb a felépítése és a karbantartása. Emellé még hozzájön az is, hogy a kettes rövid sorozat csakis akkor válik a katona hasznára, ha rendesen ki van képezve rá, ez nem jelentet problémát az elit egységeknél, de a regurális erők esetén már komoly problémát jelenthet - márpedig ha az egyszerű katonák nem profitálnak belőle, de ugyanakkor egy nehezebben karbantartható fegyvert kapnak, akkor mi értelme a cserének? Eközben a fejlődés sem állt meg, az AK-74-hez való hosszabb, 45 lőszeres tár is használható a fegyverhez, de elkészült egy dupla vastagságú, négysoros tár is 60 lőszeres kapacitással - ahogy elkészült a fegyver 7,62x39mm-es lőszerrel szerelt változata is, bár ez inkább a nemzetközi piacra. -
Doma #4415 Reggelt!
Nem tudom ezt láttátok e már, de minden esetre "érdekes kis témák".
inglish lengvidzs rekommmended :) -
Skyflash #4414 The battle of Bowende (Zaire) -
kiskorúbézoltán #4413 Ízlés kérdése , ahány ország annyiféleképpen osztályozzák a fegyvereket ... -
az max golyószóró :) -
neuro #4411 Ja és a kedvencem a BREN géppuska! -
neuro #4410 Enfield No.2, Sten, Lee-Enfield puska, Accuracy International mesterlövész puskák.. szerintem ezek elég jók. Bár a legtöbb Második Világháborús :) -
Hát kézifegyvert nem nagyon. Amugy van jó fegyverük (repülő, tank), meg szerintem nem érdemes igy átlagositani... -
Win2k SP4, alapvetően Operát használok, de megnéztem IE6-tal is, mindkettővel bejön :) -
Jól haladnak az Aermacchi M-346 tesztrepülések. -
Yepp, ez jelenleg a fő vesszőparipa, no meg az, hogy "viszonylag" kevés alkatrész cseréje (ie.: cső, zárszerkezet, stb.) után bármely újabb AR-15 klón képes használni... -
De ahogy elnézem 500-600 yardon majdnem 2X akkora az energiája. -
A 6.8x43mm nem sokkal nagyobb, mint az 5.56x45mm.
-
neuro #4403 hmm érdekes, akkor ez valami varázslat lehet :)
mindegy legközelebb felrakom más helyre és onnan linkelem be -
Wing Rockling #4402 Nekem is mozilla, én se látom...
Fel kell tölteni galériába, onnan be lehet linkelni. -
nálam ugyanaz és mégsem látom... -
Nálam IE6.0-án sem jelenik meg... -
neuro #4399 szinte éreztem hogy mozillán, firefoxon, operán nem megy csak :) -
neuro #4398 mind két gépemen látszanak a fotók, pedig egyiken még soha nem voltam azon az oldalon: winxp+ie6 -
IE6.0 (automata update)
Mozilla 1.7
WinXP+SP1 -
he?
linux/xp firefox 0.8 -
neuro #4395 Akkor most jöhet a szokásos kérdés: ki milyen böngészőt/oprendszert használ? :) -
Tuti anyag! 

gyvalamit leszogezhetunk! Az angolok nem tudnak rendes lofegyvert kesziteni...
Szerintem a G36-al jarnanak a legjobban.
A jueszej uj lobby-ja meg cseppet sem lep meg..ezek mindig a mellett lobbyznak amibol a legtobb penz van...es nem az esz..
Ugye volt az 5.56-os mellet a nagy "duma" hogy konnyu..igy a katona sokat vihet magaval (en ezzel soha nem ertettem egyett..szerintem a 7.62 meg mindig a legjobb...nah de ez mind1 is), azutan most nagyobb kaliber melett lobbyznak...
Ebbol en ket dolgot tudok leszurni! Vagy meigint nagy let akarnak egyess fegyvercegek es erdekeltsegek leakasztani, vagy rajottek (es vagy) hogy megse eleg utos az a 5.56... -
Enmeg nem..nah de minek ez?
Fel kell tolteni valahova es kesz.. -
#4390: Én is látom. (És nem, nem jártam az oldalon, tehát nem hinném, hogy cache-ből hozza be. ;)) -
neuro #4391 rgr that. nem tudtam... -
Ezt már korábban eljátszottuk. Mi nem látjuk... -
neuro #4389 #4372, vagy csak én látom? -
csak nem jelenik meg -
neuro #4387 hmm dehát én onnan linkeltem, szóval "annyira" azért nem védett :) -
Ajánlom figyelmedbe az Index.hu"Idegenlégió" topicját. -
Robert5 #4385 Helló! A francia idegenlégióról tud valaki valamit? Már vagy 4-5 dokumnetum filmet láttam róla, és elolvastam 3 könyvet, de mindegyik különbözött! -
A World.Guns.Ru oldalálról viszont nem jönnek be a képek... Így védett... :) -
neuro #4383 minden oldal védett :)
-
mert védett az oldal -
neuro #4381 miért nem lehet?