95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Seaweed
    En azt irtam a 4452-sedre, hogy Nem katona mert a kikepzett (es itt mindegy, hogy elite, vagy csak jo vagy siman kikepzest kapott) katona nem lo "soha" csipobol, mert tudja, mert elmondtak neki hogy az elete mulhat rajta ha nem o ol eloszor!
  • neuro
    Én egy besorozott kiskatonára gondoltam :)
    Pl. amilyenek Vietnamban (US) vagy Afganisztánban szolgáltak (RU).
    A mélységi felderítők, Specnaz, Ranger, SAS egységek azért teljesen más kategóriába tartoznak.
  • Seaweed
    De te irtad! Mert nem en az tuti :P
  • traXion
    Ezt nem én írtam? Kiskorubzoltán #4449-es üzenetére? :)

bugos fórummotor...
  • Seaweed
    Kemény mi. ;)
  • traXion
    Inkább Panzerfaust-7.

[puta ezen a téren] :)
  • traXion
    A rakétavetők neve?

2. Panzerfaust vagy RPG? :)
  • Seaweed
    Azt is elfelejtetted, hogy amiket leirtal a veglet, es a vegletekben nem ritka, hogy a katona eldobjja a fegyveret egy jobbert...
    Voltal te katona vagy csak hiradasokbol mondod amit gondolsz?
    Mert en tuodm magamrol hogy a sajat eletem "vedelmeben" soha nem jutna eszembe hogy ne celzottan lojek..csak ugy vaktaban..badarsag...
    Igen amit a hirekben latni csipobol lovoldozo embereket (azok bizony nem katonak!..azok felregularis szervezetek a legtobb esetben...sokszor olyan emberekkel akik meg rendes kikepzest se kaptak), azok altalaban a vesztesek..azok akik elvesztik a haborut a jol kikepzett ellenfelukkel szemben, pl egy NATO erovel szemben!
    Egy polgarhaborut meg ne tessek ide sorlni! Marmint a fegyvert eloiraszeruen, /annak a rendeltetese szeruen, ahogy "kitalaltak"/ hasznalok korebe...mint mondottam ez a veglet..es hidd el, a vegletekben a "katona" eldobja azt a fegyvert ami neki nem "jo", es szerez egy olyat ami igen...
  • traXion
    Nem tudom hány éves vagy, de biztos több, mint 18.

Szóval, nagyon tévedsz. A katona legnagyobb ellensége a kiszáradás.

Figyelj, szerinted mért fogják két kézzel általában az assault rifleket?
  • Seaweed
    Bocs ezekek nagyok lesznek, vegyuk ugy, hogy hatterkepek ;))

Valtamaszhoz:

Ezt meg csak ugy, mer szep kep ;)
  • steweee
    hát ha látnál élőben, lehet hogy megváltozna a véleményed. egyébként én sem a hollywoodi akciófilmekre gondolok, hanem egy hosszan elhúzódó háborúra. nem csak a spec osztagok taktikáját kell figyelembe venni, hiszen ők a legprofibbak, legjobban felszereltek, és tegyük hozzá, hogy a különleges feladatok ellátásához különleges kiképzést kapnak, ami mondjuk annyit tesz, hogy a lehetőségeket maximálisan kihasználni, amit életet vagy halált jelenthet adott esetben. de semmi földöntúli képesség, az tényleg csak a filmekben van.és persze a bevetésre általában kipihenten mennek, hogy a maximumot nyújthassák. a fáradtság a katona egyik legnagyobb ellensége. viszont úgy általában véve egy háborúban a tökéletes felszereltségre és pihentségre nincs lehetőség, vagy csak az elején. és az átlagkatona nem választhatja meg hogy milyen fegyverrel szeretne harcolni, olyannal fog ami jut neki, és ott vetik be ahová a parancs szól. ha tusos AK-val kell bevenni egy épületet, akkor azzal fognak nekimenni.én annak idején aktívan figyeltem a csecsen, dagesztáni, boszniai háborús híradásokat, és meglehetősen sok harctéri anyagot is belevágtak.na amikor már évek óta vki állandó életveszélyben él, folyamatosan kialvatlan, lefogyott, éhezik, stresszes, télen összefagy stb. de attól a háború megy tovább, harcolnia kell, akkor nincs olyan hogy "Szoros kotelekek, egymas segget fedezve hatolnak be, enyhen megrogyasztott terdekkel, erosen a vallhozszoritott fegyverekkel, folymatosan celratartva a pontos lovesek erdekeben" . inkább jellemző a fásultság és a közöny. sok felvételen a katonák állva, sétálva támadták az épületet, poroszkáltak a golyózáporban, és csípőből tüzeltek, ugyanis a folyamatosan vállhoz szorított célratartott fegyver óriási energiát vesz ki. a pontos célzásról meg annyit, hogy közelharcban pont az az automata fegyver előnye, hogy lehet vele "kaszálni".ezt a II.VH óta tudják mennyire előnyös.egy fáradt katona, főleg nyáron amikor az izzadtság a szemébe folyik, nem éppen egy célzóbajnok. közelre viszont tökéletes ha jól megszórja a felbukkanó ellenséget. ezeket hajlamosak vagytok elfelejteni
  • kiskorúbézoltán #4449
    "én fél kézzel is könnyedén megtartok akármilyen gépkarabélyt, pisztolyt"

• Seaweed
    francabba a space-be...
  • Seaweed
  • Seaweed
    (Azt azert megjegyeznem, hogy ezzel a behajtott valtamasszal is lehetne eppen loni ha akarna az ember..siman odafer az elsuto billentyuhoz az ember mutatoujja...van ott hely eleg(legalabbis AMD-65/5-nel van))
  • [NST]Cifu
    én fél kézzel is könnyedén megtartok akármilyen gépkarabélyt, pisztolyt

Bocs, de ettől röhögőgörcsöm támadt... :)))
  • Seaweed
    ..es lottel is mar vele? vagy csak tartottad?
    (Elarulom akkorat nem rug egy 7.62-es mint egy .50caliber...de celozni se tudsz vele "csipobol" az hotbiztos!...ha elveted veged..)
    (Amugy mindazzal amit te lirtal (epuletharc) szoges ellentetben all amit tanitanak, es amit alkalmaznak epuletharcnal! Szoros kotelekek, egymas segget fedezve hatolnak be, enyhen megrogyasztott terdekkel, erosen a vallhozszoritott fegyverekkel, folymatosan celratartva a pontos lovesek erdekeben! Amit te irtal az a hollywood-i filmekben (x kateg), meg a meseben letezik csak...)

Viszont abban is biztos lehetsz, hogy nem AK-val vagy barmilyen 7.62-es ak klonnal (pl a szoban forgo AMR-69) fognak epuletharcba bocsajtkozni..
    Arra ott van az MP5 sorozat, vagy az M4..max AK-74PSU-val..de ugye az nem 7.62-es.
  • steweee
    nem csak a kompakt szállításról van azért szó, hiszen az épületharcnál számít a minél kisebb kompakt méret, és mondjuk egy ilyen kis vékony cső ugyan sokat nem zavar, viszont ha behajtott állapotban van, egy meglepetésszerű támadásra nem is lehet reagálni.egyébként meg kár eltúlozni a visszarúgás erejét, én fél kézzel is könnyedén megtartok akármilyen gépkarabélyt, pisztolyt, általában a katonák is azért eléggé edzettek hogy ez ne jelentsen problémát nekik
  • Seaweed
    Sehogy! Ugyanis az egy szetereotipia hogy behajtott valtamasszal kellene loni...
    Olyat csak hollywoodban latsz meg a fejletlen orszagokban, pl a homokturoktol...rendes katona nem lo behajtott valtamasszal..
    Annak 1 oka van hogy be lehet hajtani, kisebb a helyigeny, es konyebb igy a szallitas, pl deszantnal kevesbe zavar, vagy ejenel. (Kinyitni meg a valtamaszt AMD-nel, kb 1 mozdulatz es 1 masodperc...nem ido, nem akaly..ez tapasztalat!! AK-47-nel mal kicsit bonyoltabb az alulra csukhato tamasz..de az se tart tovabb 2 masodpercnel)
  • Skyflash
    Videó egy sérült A10-esről.
    Érti valaki, mit magyaráz a pilóta?
  • Bucser
    NEm hanem ha láttad a puskagránátnak hosszú cső van az alján szerintem a végét letolják az elsütőszerkezetig és Az gánát aktiválása a cső végében történik.... Ez az én fantáziám által kitalált elv...
  • steweee
    már korábban is felmerült bennem, hogy a behajtható válltámasz esegén ha nincs kihajtva, akkor hogyan lehet meghúzni a ravaszt? egy jobbkezes embernek pont takar a fémcső! a másik kérdésem, hogy a csőre szerelt puskagránát kilövésének mi a működési elve? gondolom nem egy golyót kap indításhoz a seggébe. vagy igen?
  • Cat #4438
    Már októberben kiürül a szombathelyi laktanya

A tervezettnél egy évvel korábban bezárja szombathelyi kiképzőközpontját a honvédség, az objektumot október végétől civil szolgáltató őrzi. Az előrehozott bezárással 300 millió forintot spórol meg a honvédség.

A tervezettnél korábban, még az idén bezárja a szombathelyi kiképzőközpontját a honvédség - közölte Szenes Zoltán vezérkari főnök pénteken. Mivel a kormány egy évvel korábbra hozta az utolsó leszerelés időpontját, már jövőre sem lesz szükség a szombathelyi kiképzőközpont munkájára. A szaktárca tervei szerint az önkéntes-hivatásos haderőre való átállással csak a tapolcai kiképzőközpontot tartják meg, ahol a szerződéses katonák felkészítése folyik majd. A tervezettnél egy évvel korábbi bezárással csaknem 300 millió forintot spórol meg a szaktárca.

A vezérkari főnök úgy tudja: a szombathelyi laktanya hasznosítási tervei között szerepel egy büntetés-végrehajtási központ kialakítása. Ha ez megvalósul, a kiképzőközpontban dolgozó katonák közül csaknem százan vállalhatnának ott munkát.

Dömény Sándor ezredes, a szombathelyi kiképzőközpont parancsnoka korábban úgy nyilatkozott: "A laktanya kiürítése július elsejétől gyorsult fel, a parancs szerint 2004. december 30-án hagyjuk el végleg a kiképzőközpontot, de az objektumot már október 25-től egy civil szolgáltató fogja őrizni." A szombathelyin kívül bezárják a szabadszállási kiképzőközpontot is. Az önkéntes-hivatásos haderőre való átállással már nem lesz szükség három kiképzőközpontra, mert egy központ is el tudja látni a feladatokat. Az volt a cél, hogy olyan kiképzőközpont jöjjön létre, ahol minden szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll, például a lőtér, vagy a helységharc gyakorlására alkalmas kiképzőpálya.
  • Bucser
    Ez Qrva jó volt:)
  • traXion
    loál :D
  • kiskorúbézoltán #4435
    Orosz vizilabdacsapat szárazedzésen :

:DDD
  • Seaweed
    Nemhiszem! Ez CSAK es kizarolag kikepzes kerdese az egesz...
    Nekunk anno az ilyen szintu kikepzesre nem volt szuksegunk, mert mi "csak" oriztuk a gepeinket...
    Mig egy melysegi felderitonek szinte bizonyos hogy megtanitjak hogy hogyan uralkodjon a verszemen..
  • Seaweed
    (jovan, igazad van...en a hatso lepcsonel is hatrabb voltam ...de a vegeredmenyunk az elorebb volt mindenkinel ;))
  • Sadist
    Mintha már láttam volna, de lehet hogy az Army topicba raktad be.
  • neuro
    "csak oda kell figyelni es nem vaktaban, verszemetkapva loni mint a birka."

Harcban nem hiszem, hogy egy besorozott katona szépen, odafigyelve a kettes lövésre, csak tuti célpontokra lőne. Szerintem éles helyzetben olyan stressz van, hogy lőnek össze-vissza mindenre ami mozog.
  • kiskorúbézoltán #4430
    AK-val ill. mutánsaival könnyű megtanulni , hiszen még Seaweednek is sikerült ezek szerint pedig ő a hátső lépcsősöknél is hátrébb volt . :DDD

Bocsi Seaweed , nem bírtam kihagyni ... :DDD A két haderőnem között meg amúgy is mindíg dúlt a l'amúr .
  • cifuatwork
    Igazad van, rosszul fogalmaztam, helyesen valahogy így szólna:

A szovjetúnió ugyanakkor egyenlőre nem látta értelmét a rögzített rövid sorozat tűzmód bevezetésének, a jól bevált AK-széria esetén tökéletesen elegendőnek látták az egyel lövés és a sorozatlövés lehetőségét.

Amúgy a legtöbb automata fegyver esetén lehetséges akár egyes lövés leadása is, ha az elsütő szerkezet elég finoman jár, és elég képzett a lövő. Láttam én is olyat, hogy sorozatra állított AMM-el egy ipse hol egyes lövéseket adott le, hogy ketes-hármas rövid sorozatokat. :)
  • Seaweed
    Hat ha minden masnap kezedben van a fegyver es nyugozol vele, akkor van ido megismerni ;)
  • Seaweed
    Kabe
  • Seaweed
    Jah nekem is a kedvencem megis a 7.62-es.
    Legjobban az AMR-69 tetszik amit a munkasorok hasznaltak, es eladtunk a horvatoknak a haboru elejen..

• kiskorúbézoltán #4425
    Hmm , hmm ... meg voltam győződve , hogy a röpüllősöknél meg se tudják különböztetni a fegyver két végét , mik derülnek itt ki ! :DDD
  • Seaweed
    ..ize bocs Cifu...Cufu=Cifu ;)
  • Seaweed
    "A szovjetúnió ugyanakkor egyenlőre nem látta értelmét a rövid sorozat bevezetését, a jól bevált AK-széria esetén tökéletesen elegendőnek látták az egyel lövés és a sorozatlövés lehetőségét"

Nem hat, mivel a doktrina szerint kulon tanitjak a sorozat modban a "kettesloves"-t!
    Ezt tanusithatom loveszetrol, es igen konnynen kivitelezheto a loves megszakitas, ez tapasztalat, csak oda kell figyelni es nem vaktaban, verszemetkapva loni mint a birka.
    (Nem tudom kinek milyen kikepzotisztje volt, de az enyem anno azt mondta, hogy szerinte (ez gondolom hosszu evek tapasztalata), a 200 meter vagy annal meszebb levo celokat, konnyebb leloni sorozatmodban, megszakitott kettes lovesekkel! ...es tenyleg lehet, ezt is tanusithatom..ugyanis 6 loszerbol (AMD-65/5), 3 kettes lovessel masodikra "boritottam" a buko celt!)

Amugy jo kis cikk ;)

Most mar tenyleg Cufu osszest kene csinalni ;))
  • kiskorúbézoltán #4422
    Nagyon komplikált motyónak néz ki , különösen ez az acélhuzalos megoldás hajmeresztő számomra .
    Azt hiszem még sokáig a 7,62-es AK-k lesznek a befutók nálam . :)))
  • traXion