95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #4952
    ettől felvidulsz :)

• Seaweed
    Meresz az a szam a vegen...
    Miert erzem e szamok kapcsan a "semmire sem eleg" harom szocska, egyre hangosodo monoton morajlasat a fejemben?............
  • Cat #4950
    Szolnokon megmarad a légierő

A szolnoki repülőnapon a honvédelmi tárca politikai államtitkára megerősítette, hogy a Tisza-parti város lesz a helikopteres egység központja. A vezérkari főnök szerint a terveknek megfelelően zajlik a haderőreform.

Szolnokon továbbra is megmarad a honvédség és a légierő - közölte Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára a szolnoki repülőnapon. A megszűnő szentkirályszabadjai 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és a 89. Szolnok Vegyes Szállító Repülőezred alapjain Szolnokon létrejövő új alakulat lesz Magyarország helikopteres bázisa - mondta az államtitkár.

A magyar légierő eredeti fejlesztési tervei szerint folyik a Gripen repülőgépek fogadása, és megkezdődött a hajózó állomány kanadai felkészítése - üzente levélben a repülőnapi ünnepség résztvevőinek Szenes Zoltán altábornagy, vezérkari főnök. Jó ütemben halad a kecskeméti és a pápai repülőtér NATO-normák szerinti átalakítása, folytatódik a repülőeszközök modernizációja és a volt NDK hadseregében szolgált hat darab MI 24-es harci helikopter felújítása.

A légierő teljes átalakítása 2013-ra várható. Ekkorra alakul ki a korszerű haderőnem, amelynek békelétszáma 8 714-ről 7 300-ra csökken.
  • tmate6
    nem akar vki admin lenni az oldalamon?
  • repro
    Én úgy tudom, h őrvezető-tizedes-szakaszvezető az 1-2-3. évesek jelzése + a T. és ugyan úgy a hiearchiát jelzi.
  • ghost cb
    Egész pontosan gumifüggöny
  • Punkerwork
    itt is van pár érdekes dolog
  • Punkerwork
    2. vh-s :)
  • Punkerwork
    ez vajon mikori?

• Sadist
    Szupi
  • tmate6
    Figyelem!
    Készül az oldalam amin csak haditechnikával kapcsolatos dolgok lesznek és adminokat, cikkírokat keresek akinek lenne kedve, türelme irjon ide.
  • Punkerwork
    rangokról 1 jó kis táblázat
  • Tikal #4940
    egyes államokban tilos az orális sex és csak a miszionárius poz mehet :D
    éljen a demokrácia
  • Tikal #4939
    az pl nem biztos hogy jo is...
  • Seaweed
    (Nah csak azert mert en meg 96 decembereben vagy 97 januarjaban (mar nem emlekszem pontosan) lottem diszsortuzet egy fotorzszaszlos temetesen a Kecskemeti koztemetoben)

Nalunk a szazdnal nem volt fotorzszaszlos..de volt 4 azaz negy torzszaszlos "oreg roka" mechanikus!
  • Seaweed
    Melyik alakulat melyik szazadaban szolgaltal 97-ben?
  • [NST]Cifu
    Csodálkoznék, ha reaktív páncélzat lenne, szerintem egyszerűen merev (vagy csuklósan rögzített) páncéllemezek, és az alsó részen pedig egy rugalmas szoknya van, amely a felfüggesztés mozgásait képes felvenni (ugye ha a földig mereg lenne, akkor a legkissebb rugózásra is "leütne").
  • Ren
    Szerintem osszetekert alcahalo vagy ilyesmi
  • ghost cb
    Annak a felső része ami vastagabb, az reaktív páncélzat nem?
  • traXion
    Meg akartam kérdezni, hogy mi az a Challanger 2-es orrán, az a bebugyolált szütyő? :)
  • [NST]Cifu
    Érdekes a futógörgőket védő kötényezés.
  • ghost cb
    Challanger 2 irakban

Bocsi a modemesektől, de szvsz elég szép képek :D
    A periszkópon ott egy maci, elég pojén :D
  • [NST]Cifu
    A Székesfehérvári laktanyában emlékeim szerint volt egy aktív főtörzszászlós a 90-es évek végén, így most nem ugrik be a neve, de többször is találkoztam vele, Kalicz Tibor-al (akkor még Alezredes, a laktanya parancsoka) közösen sokat találkoztak édesapámmal, és én mint anti-alkoholista, voltam ugye a sofőr. :)
  • traXion
    Angol katonák Irakban

• ghost cb
    Ittvannak a rendfokozati jelzések a gyakorló ruhán:

A többi itt: Forszázs
  • Cvd
    Amikor én voltam katona ('97), akkor a tiszti iskolások vállapján voltak "rangok", meg lehetett mondani hogy melyik évet végzik. Az elsőévesek vállapja őrmester, a másodéveseké zászlós, a harmadéveseké hadnagyi volt, azzal a megkülömböztetéssel hogy volt rajtuk egy "T" betű szerű felvarrás. Hosszában a vállapon egy csík, a csillagok előtt meg keresztben egy rövidebb. Hogy ez valódi rangot jelentett-e vagy csak jelzésértéke volt azt nem tudom.
    Akkoriban volt még egy érdekesség a Főtörgyzászlósokkal kapcsolatban ami valszeg nem változott, mégpedig az hogy nem nagyon szaladgált élő közülük. A zászlósi fokozatokkal nem lehetett kezdeni, így szépen felfelé araszolva lehetett csak oda eljutni. A hosszú szolgálat elismerésére haláluk után szokás volt előléptetni a katonákat, de ugye tiszti rangot nem kaphattak, így a legmagasabb rang a Főtörzszászlós volt. És hogy legyen mit adni posztumusz, így a katonák életükben maximum a Tözszászlós rangig jutottak. Én személy szerint nem is láttam élő Főtörzszsászlóst, egyszer egy katonai temetésen lőttem díszsortüzet egynek Kecskeméten, aki posztumusz kapta meg.
  • [NST]Cifu
    A Zászlós/Törzszázlós/FőTörzszászlós ugyanúgy tiszthelyettes rangok, tehát igen, a Főtörzsörmester 'folyománya'. Az amerikai seregben valóban zászlósi rang 'jut' a tiszti képzésre járóknak, de én úgy tudom, hogy itthon nem így van, aki katonai felsőoktatási intézménybe jár, az csak akkor kap 'valós' rangot, ha már lediplomázott.

Ami a filmekben lévő rang'ferdítéseket' illeti, ott a mai napig a kedvencem a 'Men of Honor' c. filmben volt látható, ahol a 'Master Chief Petty Officer of the Navy' a rangjának a megnevezése - és ebből csináltak Alezredest...
  • Bucser
    én igazán a Captain-en röhögök jókat:) Ugyebár az a Magyar százados és rengeteg filmben meg símán kapitánynak fordíták:) ÉS 2-3 kapitány beszélget egymással egy hajó fedélzetén:) Holott a csak egy kapitánya van egy hajónak a magyar terminológia szerint:)
  • Cat #4924
    én az amcsi parancsnokot (commander) bírom, eszetlen magyar fordításokat tudnak kitalálni rá, és magyarul egyszerüen értelmezhetetlen (sok néző sztm azt se tudja hogy rang)
  • Ren
    Engem az erdekelne, hogy a zaszlos az a fotorzsormester "folytatasa", tehat egy fotorzsormester lep elore ebbe a rendfokozatba, vagy ez a tisztek "kezdete"? (ha jol tudom a katonai foiskolak hallgatoi egy ido utan zaszlosok, de beloluk hadnagy lesz ha vegeznek, nem?)
  • Seaweed
    amerikai rendfokozatokat ne kerdezd...en magyar katona voltam..es jopar rendfokozatnak nincs magyar megfeleloje..
    Mindamelett mindig jol megszivatjak jekniket a magyarok..mert naluk csak tabornokoknak van csillaghullas a vallapjukon...nalunk meg legalul is csillagok vannak...csak mind mas formalyu es szinu...(NEM ot agu!! az mar regen volt..hanem hatagu :P)
    Igy nem egyszer elofordult hogy egy torzsmatyit tabonoknak neztek jenkik es szabalyosan "lejelentkeztek" nala :DDD...volt nagy rohoges utana :P

..es hogy hogy lesz valakibol? pont mint masik rang..eleri a rangletran...
  • Seaweed
    ormesteri harmas es a hadnagytol kezdodo aranycsillagos kozott van a seregben...

honved
    orvezeto
    tizedes
    szakaszvezeto
    ormester
    torzsormester
    fotorzsormester
    zalszlos
    torzszaszlos
    fotorzszaszlos
    hadnagy
    fohadnagy
    szazdos
    ornagy
    alezredes
    ezredes

es igy tovabb a tabornokok...
  • Ren
    Valaki fel tudna vilagositani, hogy a zaszlosi rendfokozatok tulajdonkeppen mit jelentenek? Hol allnak a rangletran? Mitol lesz valaki zaszlos? Stb.
    Mag egy kerdes: az amerikai hadseregnel mi a warrant officer lenyege?
  • Cat #4919
    nem
  • ghost cb
    Nyissak egy III. Világháború topic-ot? Ott kéne folytatni az itteni OFF-topicot. Holnapig mondjatok egy pár igen vagy nem választ.
  • [NST]Cifu
    Orosz fennhatóság, de már 1991 óta egyezkednek a felek... :)
  • [NST]Cifu
    Pardon, jogos, a fenéért írkálok kómásan... :))
  • Pheel
    Tehát most orosz fennhatóság csak a japcsik pofáznak?
  • Cat #4914
    nem importőre, hanem exportőre
    a másik meg hogy oroszoknál azt is meg kell nézni hova csökkent le az utóbbi évtizedben, szóval innen nem nehéz 40%ot növelni
  • Cat #4913
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20040813fegyverkezik.html