95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-

-
kéne hozzá párosítani az orosz fegyvereket:) és egy az egyben mi hogy állná meg a helyét:) -
Xboxman #5394 nincs valami staisztika az irakban állomásozó,amerikai hadseregben szolgálatukat töltő katonák életkoráról? -
Most volt a 10 legveszélyesebb amerikai fegyver (nemtom mi pontosan a címe), de sejthetitek mi ment benne végig. Az amerikai harci eszközök istenítése...
na itt a sorrend, sajna csak a 8. tól láttam, de összefoglalóban valami olyasmi volt, hogy a 10. AH-64; 9. valami motorcsónak :)
8. Globalhawk
7. J-DAM
6. M1A2 Abrams
5. F/A-22
4. Airborne laser - repülő lézer
3. Aircraft Carrier
2. B-2
1. Ballistic Nuclear Submarine -
Yetike #5392 Utolsó nap láttam amint kivontatnak egy AN-26ost. Nem egy ronda gép :) -
Kevered a Közel keletet a szaharával... Ez azért északabbra van annál... -
hippy #5390 Bocs,hogy vitatkozom de ez nem igy van.Pontosan nem ismerem az iraki viszonyokat,de nem sok kulonbseg lehet Kuwait-hoz kepest.En itt dolgozom mar egy eve,de a leghidegebb +3 fok volt egy januari reggelen.Most igy nyaron 55 fok korul van nappal,de reggel sincs hidegebb 25 foknal.Irakban a hegyekben valoszinuleg fagy neha,de nincs napi 70-80 fokos ingadozas az biztos. -
Korábban már be volt linkelve a "Terror" topicba egy hivatalos elemzés az esetről. Az irakba induló első BTR-ekbe légkondit szereltek, de végülis különféle okokból ki kellett szerelni. A katona, aki meghalt nem "levegőzött", nem lógott kint, hanem a búvónyílások voltak nyítva, ami előírás volt (zárt térben egy RPG találat sokkal nagyobb kárt képes okozni, mint nyitott ajtók mellett), most fejből nem vagyok biztos, de mintha a lengyeleknél egy ilyen RPG-támadásnál három rakétatalálatot éltek túl egy BTR-ben (persze mák is kellett, hogy a kumulatív sugár ne találjon el senkit). -
Egyik ismerősöm mondta, aki most hivatásos katona, hogy az irakban, de még a Magyarországban szolgáló orosz harckocsikban (itt BMP) nincs légkondi se, és nem ritkán eléri a 80°C-ot, így halt meg az a magyar katona is akit lelőttek, hogy kiült a búvónyíláson levegőzni.
Azért a 80 fok az már kemence. -
Számtalan BTR üzemelt és üzemel most is sivatagi körülmények között. Elvileg eddig is több ilyen magyar jármű szolgált irakban, a cikkben is írták, hogy csak a ventillátort nem kötötték direktbe, ez volt a fő probléma (régi szép idők... az első autóm egy 1980-as Skoda 120LS volt... annál is direktbe volt kötve a hűtőventi nyáron... :)). -
antijedi #5386 hát jah valszinű hogy eddig nem sok sivatagot láttak :) -
Bocs ezt nem is válaszba akartam, hanem csak úgy simán :) Na mindegy. Amúgy ez, hogy felforrt a hűtővizük ez annak köszönhető, hogy nagyon még nem voltak sivatagi terepen :) -
antijedi #5384 erre céloztam én is :) ha kiszámolod hogy pl 60 fok ból -10 az pl pont hetven igaz -hoz én nem irtam számot de értelem szerüen nem ugy minusz mint nálunk... :P -
Nem ritka a 70-80 fokos hőmérsékletingadozás sem. -
antijedi #5382 nem csak fagyhat hanem fagy is..., a sivatagban pont ez a legrosszab hogy napal +40-50 vagy fölött este meg simán a -ok röpködnek... -
éjjel a sivatagban is fagyhat..... -
Skyflash #5380 "Ráadásul a járművekbe fagyálló folyadékot is töltöttek, ami a hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint nagy melegben csökkenti a víz hűtőképességét. Azt egyelőre nem tudni, ki adott parancsot arra, hogy a trópusi körülmények között üzemelő gépekbe fagyállót töltsenek." 

Magyar Honvédség 2004-ben ...
-
Cat #5379 Gripen és Tornado vadászgépek a magyar légtérben
A svéd, a brit és a magyar légierő tart nagyszabású hadgyakorlatot Magyarországon. Egy héten át többek közt légiharcot és repülőgépelfogást gyakorolnak MIG-29-es, Tornado és Gripen vadászgépekkel.
Két-két vadászgép egymás elleni légi harca, lassan repülő szállítógép elfogása, biztosítókötelék megtámadása, földi célokat támadó, alacsonyan repülő kötelék támadása - többek közt ezt gyakorolják augusztus 23-tól 30-ig a kecskeméti repülőbázison állomásozó svéd, brit és magyar vadászgépek.
Pető István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta: a gyakorlat célja, hogy a három nemzet egységes elgondolás alapján közös repülést, illetve légiharci feladatokat hajtson végre. A pilóták a repülési sebesség valamennyi tartományában repülő gépek elleni fellépést kipróbálhatják.
A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Dragon Nest fedőnevű hadgyakorlaton Magyarország légvédelmi rakétaüteg mellett négy MIG-29-es, négy L-39-es és egy AN-26-os repülőgéppel vesz részt. A britek hat Tornado F3-as repülővel, míg a svédek hét JAS-39 Gripen típusú vadászgéppel érkeztek. A Gripennek részvétele azért is fontos, mert alkalmazásukat bevetés közben tanulmányozhatják a magyar katonák. A svédek az azonnali reagálású erők más repülőgépbázisra történő áttelepülést gyakorolják, míg a britek a MIG-29-es vadászgépek elleni légiharcot. Szeptember elején Törökországban tartanak NATO-gyakorlatot, melyen Magyarország MIG-29-es vadászgépekkel vesz részt. -
16db-ot festenek(az üzemképes vagy aközeli állapotú) át és nagyjából mind át van már festve 1-2 kivételtől eltekintve(pl. 08), de ez is sajnos pénzkérdés... -
Cat #5377 Nem tudtak Irakba vonulni azok a magyar harci járművek, amelyek megérkezésük után nem sokkal lerobbantak Kuvaitban. A hiba oka valószínűleg az lehetett, hogy a járművek technikai személyzete nem számolt a trópusi hőséggel -
jah...
(mondjuk azt csodalom hogy egyaltalan lefestettek tobbet is...nagy made in hungary az egesz..) -
Hmm... Még a repképes gépek közül is csak néhány van lefestve az új 'low-vis' festére? Pl. a 08-as még a régi festéssel repked a képeken... -
..hehh most lattam egy geppar felszallast (29)...megyek is tekerek egy kort Lomacban :DD
(rakok be tornadot hogy meglegyen a huseg..es szarra alazom
..kar hogy Gripen nincsl omacban
)
-
..ahogy nezegetem a jetfly-os kepeket, hasznalnak sisakcelzot a mieink!..ez esetben tuti maguk ala gyurik mind a Gripent, mind a Tornadot kozelharcban..
(viszont az kicsit erdekes, hogy BVR-nel mieink viszek a ballasztot..a vendegek meg nem...)
..aztan majd ebbol lesz egy jo magyar szokashoz hiven elcseszett kovetkeztetes..
(akar herr szakerto tollabol..) -
MiG-29M - 33,3 millió $
MiG-29M2 - 34,2 millió $
Annyira mondjuk tényleg nem "best buy" árak (pl. a brazil Szu-35 árakhoz képest), (elszámoltam egy kicsit magam elsőre). Viszont ha azt vesszük, hogy azért a pénzért, amiért mi 14db JAS-39EBS HU-t kapunk, ők kétszer annyi MiG-29M/M2 gépet vehettek volna... -
Neztem..de nem vagyok tisztaban a szabadpiaci arakkal..
ez sok vagy keves? (gyanistom jo ar lehet) -
Nézted az árakat az oldalon? 1,1 milliárd $-ért 30db MiG-29M/M2 (24db M és 6db M2) teljes hajózó és földi személyzet képzéssel és földi kiszolgáló berendezésekkel, plusz 4 R-33 III. hajtóművel. Ehhh...... -
Yetike #5369 A könnyű csapatszállítókból fél pillanat alatt darált húst csinál akár egy géppuska sorozat is.
Érdemes megnézni az izraeli és orosz példákat, ezeket teljes mértékben a városi harc körülményeire készítették fel, ergo a hagyományos páncélosoknál kisebb az esélye a kilövésüknek.
A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy elengedhetetlen a harckocsik jelenléte mind a harcmezőkön, mind a városokban. A páncéltörő fegyverek fejlődésével egyértelműen veszélyeztetebbek, de sehol sincs 100%os megoldás, ez sem az. Ez csak a lehető legjobb megoldás. -
Ugytudom "volt rola szo"... -
Hoppá! Mit nem hallok?! Tényleg kaptunk volna Szu-25-ösöket?! 
De kitekerném annak a nyakát, aki lenyúlta!
(bár félek tőle, hogy ha meg is kaptuk volna, ugyanaz a sors várt volna rájuk, mint a Szu-22M3-akra...) -
Konkret infom nincs...de miert is valtozna barmi is nalunk?..Csodalkoznek!
Igen en is megfigyeltem a suhoj temat...en csak kovetkeztetni tudok..vagy talalgatni, es fel is allitottam egy teoriat:
Megpedig hirszerzesi adatok! Szerintem azert "tudjak" nyugaton sokhelyen mert:
#1 A 88-89-es kaotikus evekben tenyleg volt szo rola hogy kapunk..de soha nem ert ide..
#2 "Ide ert"..de mint annyi minden mas akkoriban "le lett nyulva"..es azt se tartom elkepzelhetetlennek, hogy fizikailag nem ert ide..csak "ki lett utalva" a magyaroknak..de bizonyos csoportok vagy emberek szo szerint eladtak oket...
Az akkori viszonyok ismereteben nem tartom elkepzelhetetlennek! Tudtommal volt mas, hasonlo esetre is pelda.. (bar nem tul kozismert...erthetoen)..es ezen "hirszerzesi" infok alapjan kerulhetet pl sok konyvbe is bele, hogymagyarorszag rendelkezik Su-25-el..
De mondom ez egy teoria..es nem is tudom, es nem is akarom bizonygatni..nahmeg mara mar ugyis mindegy...a mi kis legierolkodeunkben mar ugysem lenne helyuk...ha lett is volna, szinte biztos vagyok benne hogy ugyanugy elherdaltak volna mint a tobbi erteket!
... -
Amúgy a tv-ben látott képek alapján A-k lehettek, mert kék volt a hasuk, mondjuk korán reggel láttam kómásan, szal nem mérvadó:-D -
Semmi gond. Nem azé mondtam:) -
Jah lehet hogy rosszul emlekeztem... -
Tudtommal:
Lancer A: földi támadó
Lancer B: kétüléses földi támadó
Lancer C: elfogó vadász -
Mindig megtud valami újat az ember:D -
Köszi az infokat a Lancer és Sniper-ekről, mindig tanul valami újat az ember. :)
A magyar SzMT/M2 szép lenne, dehát... (még mindig csak R-73-akkal adják a készenlétit a gépek?)
Nekem mondjuk az tetszik, hogy számtalan oldal szerint a magyar légierő rendelkezik Szu-25-ösökkel... :)) -
Az oroszok általában mindig baromi jó dolgokat találtak ki, csak néha túlságosan elnagyolták a dolgokat... Gazdasági szempontokat soha nem vettek figyelembe... És ebbe veszettül belebuktak... -
..osszehasonlitas es jo8 gyanant ime ket igen apro kep a Mig-29M2/MRCA kabinjarol:

(es vegul egy erdekes weblap: http://www.mig-29.at..innen egy kiragadott info: "Ungarn 22/6 A/UB RUS (2) 1993 14 modernisiert, Rahmenvertrag f. die restlichen Flgz.,, Angebot f. SMT/M2"...ha jol kovetkeztetek..mivel nemetul nem tudok :D... akkor "DE JO IS LENNE"...hmmmmmmmm) -
ugyanaz a kep egy lanceren mar messze nem olyan kivalo..es eleve nem szines: